Какво е колоноскопия на червата и как тя се провежда на

Колоноскопия – изследване, в процеса на която специални медицински инструмент се извършва проверка вътрешната повърхност на червата. Този метод на диагностика е безопасна и информативен, тъй като ви дава възможност за идентифициране на ранен етап-ЧРЕВНИ заболявания. Колоноскопия също така се използва за хирургическа намеса.

Характеристики на метода

Колоноскопию червата правят за сметка на въвеждането в дебелото черво гъвкава сонда (colonoscope), който е снабден с малка камера и клещи за взимане на материал. Камера провежда снимате в режим на реално време, осветяване на области, по маршрут сонда. Колопроктолог за сметка на предаваната видео може да се разглежда лигавицата и да видим микроскопични промени с патологическими увреждания. Такова изследване на червата е с висока информативностью. Мненията, потвърждаващи ефективността на колоноскопия, можете да намерите в тази статия.

Възможността за изследване на:

1. визуална оценка на лигавицата и мотилитет на червата;

2. идентифициране на възпалителни процеси;

3. усъвършенстване на диаметъра на лумена на дебелото черво и разширяване на стеснени места;

4. откриване на патологични образувания;

5. по време на изследването правят ограда материали за по-нататъшен анализ;

6. ако са открити доброкачествени образования, те се отстраняват незабавно;

7. разкриване на вътрешни кръвоизливи и тяхното премахване е за сметка на излагане на висока температура;

8. фото — и видеозаснемане.

Изследване с помощта на сондата позволява на доктор да получите пълната клинична картина на червата. Колоноскопию правят в много здравни заведения, както публични, така и частни. Експертите препоръчват да профилактично изследване на пациентите за 40 веднъж на 5 години. При хронични заболявания на червата или обостряне на процеси процедура предписват без да се провалят.

Видове колоноскопия

Има три разновидности:

 • обикновена;
 • virtual;
 • превантивна.

Всеки един от видовете на изследване на червата правят с помощта на сонда, но има и разлики.

READ  Гастродуоденит в повърхностна форма

1. За начало трябва да се разбере, какво е виртуална колоноскопия. Това е медицинско изследване е разпространението на сравнително наскоро. Както и при традиционния метод, се извършва визуален преглед на червата, където картината се предава на монитор.

Подготовка за виртуална процедурата е идентично с обичайното диагностика на червата. А изследване се провежда с помощта на въвеждане в дебелото черво на сонда, който се изпълва с въздух червата. По този начин, този вид носи минимум дискомфорт, а информацията, която получаваме информативна. Недостатъци са високата цена, липсата на възможност да се вземе материал за биопсия и неприятни усещания. Обаче и след обичайните колоноскопия пациентът може да възникнат болковият синдром.

2. Профилактично изследване дава възможност за откриване на ракови тумори в червата, от която годишно в света умират стотици хора. Рак, за разлика от другите форми, бавен и на по-ранен етап се поддава на лечение. Към групата на риска са тези хора, в семейството на които са били пациенти с характерен заболяване. Само колоноскопия позволява да разкрие опасна болест в ранен стадий, т. к. рак на първо място, това не води до симптоматика.

Показания и ограничения

Експерти препоръчват да се направи такова изследване при следните признаци:

 • стол черен на цвят;
 • присъства на кръвта;
 • систематична диария;
 • остра загуба на тегло;
 • колит;
 • патология на дебелото черво;
 • полипи;
 • хронични болки.

Изследването се провежда при съмнение за заболяване на дебелото черво. Понякога специалистите предписват на рентген, но ако при първичния преглед, разкри симптоми на тумора, а след това препоръчват колоноскопию. Независимо от това, че тя малотравматична и безопасно, някои пациенти забранено, тъй като има риск от прояви на усложнения или противопоказания. Въпреки това го правят, ако няма други методи за решаването на проблема.

Противопоказания за провеждане на:

1. инфекциозни и възпалителни процеси в острата фаза, придружени от висока температура на тялото и интоксикация;

READ  Как да се хранят при ерозия на стомаха?

2. заболявания на сърдечно-съдовата система;

3. ниско кръвно налягане;

4. болестно състояние на дихателните пътища;

5. улцерозен колит в воспалительной фаза;

6. обширни кръвоизливи в червата;

7. по време на бременност;

8. лошо съсирване на кръвта.

При наличие на противопоказания при колоноскопия съществува риск от нарушаване на здравето, така че изследването на вътрешната зона на червата правят други, по-щадящими методи.

Извършвайки преглед при противопоказаниях, има риск от възникване на следните видове усложнения:

 • вероятността от развитие на прободной рани – 1 %;
 • усложнения след анестезия – 0,5 %;
 • кървене по време на процедурата, така и след нея – 0,1 %;
 • рядко е заразяване с хепатит «С»;
 • при премахване на полипи възможно болковият синдром и висока температура;
 • регистрирани случаи на руптура на далака (много рядко).

Освен посочените по-горе ограничения има и временни – неподготовленность на процедурата, повтарящи се операции в областта на таза и херния. Изследването се провежда след отстраняване на противопоказания временен характер.

Подготвителен етап

Подготовката се състои в това, да освободите дебелото черво от течности и изпражнения. На този етап включва следните съвети, които пациентът трябва да се изпълнява стриктно.

Съвети:

 • Спазването на диета: отказ от бобови растения, зеле, гъбични изделия.
 • Почистване на медикаменти или клизма.

При прочистването на червата е най-често предписват прием Фортранса в деня за диагностика. Почистване на клизма се извършва предварително по график, посочен от д-р. Най-често: вечерта преди процедурата, правят две клизми, сутрин и 1-2. В никакъв случай колопроктолог дава препоръки индивидуално.

Почти всеки пациент задава въпрос за това, как се провежда изследването и дали е необходима анестезия. В интернет можете да попаднете на разнообразни отзиви за колоноскопия, но същността при тях една – болезнени усещания. Но специалисти твърдят, че чувството на дискомфорт, най-често причинява нервно пренапрежение. Само по себе си изследването не е придружено с болка.

READ  Симптоми глистной паразитози при възрастни и деца

Колоноскопия е под упойка се препоръчва, освен ако за това има свидетелски показания, например, спаечный процес в таза, деца на възраст до 10 години и други. По време на изследването се прилагат болкоуспокояващи, успокоителни, т.е. колоноскопия в съня си. В други случаи се извършва колоноскопия без упойка, тъй като има група на риска, пациентите, които не могат да го премести.

Цена на процедура

Цените на изследване могат да бъдат повлияни от следните фактори:

 • ниво заведение;
 • правната форма на клиниката – държавна или частна;
 • оборудването на кабинета;
 • регионално местоположение;
 • опит на специалист.

Средната цена на колоноскопия е в диапазона 4000-6000 рубли. При работа в елитна клиника цената изследвания може да се увеличи до 20 000. В ценовият диапазон също така се отразява използването на анестезия. По-долу е дадена таблица с приблизителни цени:

Име на процедурата Цена, рубли
Обикновена 3 000
Диагностика рентгеном 4 000
Ректосигмоскопия 2 500
Фиброколоноскопия 3 500
Видеоколоноскопия от 4 500
Фибросигмоскопия от 1 300
Видеосигмоскопия от 1 500
Колоноскопия в съня си от 3 500
Инжектиране на анестезия от 4 500

За получаване на коректна информация за стойността на диагностичен метод, е необходимо да се свържете с клиника по телефона или да си запазят час за първичен преглед.

В процеса на запознаване с член сте научили, какво е колоноскопия на дебелото черво, на когото тя е възложена и е противопоказан. Неприятно усещане в корема, нарушения на стола, хронични заболявания са първата причина за записване за консултации в кабинет колопроктолога.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00113 sec