Признаци на инфекция лямблиями при деца и характеристики на лечение

Диагноза «лямблиоз» сложи всяка година всяко трето дете, изложени на риск от заразяване при това абсолютно всичко. Поради липсата на достатъчно повторения за проблема много родители не веднага вдигат аларма по правилния начин, чрез специфични признаци на бактериална инфекция, излагайки на риск от детско здраве.

Giardia – това е най-простите едноклетъчни микроорганизми. В човека те са паразитирующий начин на живот, живеят в черния дроб и тънкото черво, нарушаване на тяхната дейност. Има две форми:

1. Подвижни.

Са една форма на круша, която пада по тялото на детето, те здраво са фиксирани върху лигавицата на тънките черва.

2. Статични (цисты).

Които са различни лица на една форма се дължи на попадане в неблагоприятна среда – дебели черва. От него излизат по естествен път. На този етап е важно, за да продължи кръговрата на съществуването лямблий. Във външната среда за тези микроорганизми са изключително упорити, са устойчиви на въздействието на ултравиолетови лъчи и ниски температури в продължение на няколко дни, а ако след като излезете заедно с каловыми масите отново попадат в нечия тялото – се отрича от черупката цисты, и се превръщат отново в действие бактерии.

Giardia се срещат най-често в отпадъчните води, на повърхността на плодове и зеленчуци, особено тези, които се свързаха със земята, в детски песочницах при неспазване на санитарните норми. Всъщност, те се срещат навсякъде, където може да се покаже остатъци от изпражнения. Още един рисков фактор – мухи, които носят на своите крака множество бактерии.

Основните пътища на заразяване са три: чрез водата (след пиене на вода от чешмата, ако случайно заглатывании вода припичат на пресном езеро), в домашни условия (при близък контакт с човек, посуда и неща, замърсени лямблиями), хранително-вкусовата път (при консумация на недобре обработено месо, немити зеленчуци и плодове, приемане на храна мръсни ръце). При неспазване на елементарни хигиенни норми рискът от заразяване се увеличава в няколко пъти. В действителност, детето се изисква да привикнат към естествената брезгливости към непознати неща, защото дори и да е толкова популярен навика да хапе върха привлечени по време на дръжките на уроците, най-вероятно, ще доведе до появата на паразити.

Симптоми лямблиоза при деца

Внедрявайки се в тънките черва, паразити се хранят с тези полезни вещества, които в него се запишат, като ги изберете от организма. В замяна те продуцируют много токсични токсични вещества, намаляват защитните имунни функции. Детето се развива бери, не е достатъчно минерали за пълноценен растеж и развитие. Симптомите са достатъчно обширни, за дейността на микроорганизми може да се маскира под множество други заболявания, отвличане на вниманието от основния проблем, което е важно да се лекува на първо място. Педиатрите казват, че за обостряне на алергични прояви, бронхит, чести ОДИТИ във връзка с намалени имунитет. Симптомите обикновено се появяват след седмица-две след инфекцията. Колкото по-рано заболяване, оказва и ще бъде излекуван – по-малко вреди ще успеят да giardia.

READ  Признаци и лечение на гастроентерит при бебето

Тъй като при всички се наблюдават индивидуални реакции, уведомяват родителите, трябва поне два симптома от описаните:

1. Губи апетит, бебето изобщо отказва от приема на храна.

2. Подуване на корема, гадене, повръщане.

3. Силни, подобни на краснуху, обриви.

4. Вечер се наблюдава температура около 37,5. Това може да продължи седмици наред.

5. Нарушения на храносмилателния процес. Диарията следва запек.

6. Скърцане със зъби през нощта. Токсините, произведени от лямблиями, оказва влияние върху функционирането на централната нервна система, предизвиква такава реакция.

7. Увеличени лимфни възли.

8. Спад на активността. Детето става бавно, губи интерес към това, което по-рано развлекало, се появява бърза умора и раздразнителност, намалена производителност.

9. Около пъпа и под ребрата от дясно могат да възникнат теглене на болка.

10. Пристъпи на силна кашлица.

11. При диагноза лекуващият лекар може да забележите увеличение в размера на черния дроб и далака.

12. Анализ на кръвта ще покаже увеличен брой на еозинофилите.

Други симптоми и признаци на инфекция ще зависи от «слабите места» на нея болен (тежка алергия, астма и др.).

Диагностика на заболяването

В някои случаи е много трудно да се открие giardia в организма. Понякога е необходимо да се проведе множество тестове, за да разберете виновници неприятни симптоми, а понякога е достатъчно само един.

Стандартен набор от приеме такива диагностични дейности за идентифициране на лямблиоза:

1. серологични тестове проучване. Това е кръвен тест, който е насочен към откриване на специфични антитела. Му провеждане има смисъл само в рамките на първите седмици от момента на заразяване;

2. дуоденальный анализ. Същността е в оградата на жлъчката за идентифициране там киста. Го прекарват деца над 10 години, тъй като малко по на организма процедурата е достатъчно сложна. Но това изследване със сигурност ще даде отговор дали са неприятни симптоми в организма на giardia, или трябва да се лекува нещо друго;

3. копрологическая диагностика. В този случай цисты търсят в изпражненията. Въпреки това проведено веднъж проучване не гарантира точното негативен резултат, тъй като giardia далеч не всеки ден попадат в дебели черва. За изясняване на диагнозата на такъв анализ на изпражненията провеждат няколко пъти подред;

4. косвено могат да свидетелстват следните сключване на общ анализ на кръвта: эозинофилия, моноцитоз, още левкопения.

Медикаментозно лечение лямблиоза

Лечение на всички, които поставена такава диагноза, трябва да се продължително и задължително цялостно.

Первоочередный етап на лечение – диета. Без нея последващи дейности, може да се окаже или малоэффективными, болестта ще бъдат последвани от усложнения. Опитвам се консумират повече от тези продукти, които създават неблагоприятни условия за размножаване и хранене лямблий. Диетата трябва да се обогатява пектином (намира се в тиква, печени ябълки). Полезни ще зърнени храни, особено елда, кафяв ориз, царевица. Също така дават повече пие кисело пиене: плодови напитки, отвара от шипки. Често болестта се придружава лактозная недостатъчност, така и от млечни продукти до края терапия е по-добре да се откажете напълно. Заедно с това детето дават ензими (Креон, Mezim).

READ  Как правилно да се хранят добре при язва на стомаха?

Следващ етап на лечение предвижда прием на лекарства (диета при това се запазва). В продължение На две-на четири седмици бебето ви е като приблизително такъв набор от лекарства:

1. Cholagogue: Фламин, Холезим или Алохол. На помощ ще дойдат и билкови такси.

2. Ензими за по-добро храносмилане: Празнични, Энзистал или Креон.

3. За релаксация на гладката мускулатура: Папаверин, Но-spa или Дюспаталин.

4. Витаминни комплекси, съдържащи А, С, е и витамини от групата В. Те помагат на организма да се справи с паразити и ще направят лечението по-успешно.

5. Противопаразитен, предназначени за унищожаване на giardia: Макмирор, Тинидазол, Орнидазол, Тиберал или Trihopol. Класическа схема за прием е както следва: първо децата дават всеки ден Но-шпу и Фламин, курс в десет дни, а след това веднага, без прекъсвания, които преминават към един от противопаразитарных лекарства, като го от 7 до 10 дни. При неразрешено изземване удължаване на курса възниква тежка интоксикация на организма странични ефекти. Много е важно внимателно инструкциите преди употреба на предмета на противопоказания, осведомить лекуващия лекар за възможни алергични реакции на бебето, тежки заболявания, патологиях на бъбреците, черния дроб и сърдечно-съдовата система.

6. Хелатори: Пекто, Полифепан, Энтеросгель, Полисорб, Лактофильтрум, Смекта или активен въглен. Giardia в процеса на жизнената дейност, а особено в период на разруха, продуцируют маса на токсични вещества, отровни човек. Отрицателно въздействие произвеждат и силни антипаразитни медикаменти и следователно да намали концентрацията на токсини в организма, трябва да се вземат сорбенти, които допринасят за по-бързото им премахване.

Около петия ден от втория, медицински фаза на лечение на пациента се наблюдава значително влошаване на благосъстоянието. Причината за това токсини гибнущих лица лямблий в червата при деца, а също и от лекарства. Те се отразяват върху състоянието на кръвта, имунната система, така че в този период трябва да се държи на тялото, но в никакъв случай не спирайте лечението. Влошаване свърши след няколко дни, и на мястото му ще дойде облекчение: ще падне обриви по тялото, да се изгубите задух и кашлица и други симптоми и признаци.

Последен етап – възстановяване. Той предвижда:

  • спазването на диета;
  • прием на витамини, сорбентов, желчегонных, лекарства за вдигане на имунитета;
  • фитотерапию (отвара от брезови пъпки, тинктура от прополис, тръстика корен);
  • физиотерапевтични процедури (озокерит).

Задължително веднага след диагнозата, когато у бебето се появи giardia, е необходимо да се засилят санитарно-хигиенни процедури: пациентът трябва да има индивидуален набор от съдове за готвене, както и на всички членове на семейството най-внимателно да се отнасят към чистотата, след всеки поход в тоалетната, на улицата и преди употреба да се храни добре си измийте ръцете с вода и сапун.

READ  Проучване на стомаха, без преглъщане эндоскопического сонда

Народни средства за лечение на лямблиоза

Рецепти на народната медицина сам срещу лямблий при деца почти не са ефективни, а в комбинация с медикаментозна терапия дава много добър резултат.

1. Няколко млади клонки от липа, сухи и да изгори. Получената пепел се пресява и се разделят на 7 равни части. Всеки ден в продължение на седмици детето дават лъжица мед, смесена с част от пепел, може да пие мляко. При завършване на курса препоръчват повторно изследвани.

2. В лечението на лямблиоза ефективен бергамот. Всеки ден пада по една капка етерично масло, на кубче захар и даде го на гладно в продължение на една седмица.

3. Супена лъжица сухи нарязани билки жълтурчета се изсипва вряща вода 400 мл, по-добре да прави това в термос. След като билка се варят и се конфигурират, се прецежда и се дава на детето си преди ядене, по една супена лъжица в продължение на 5 дни. След това задължително се прави почивка от два дни, лечението се повтаря отново. В напреднали случаи може да се направи и три курса, но не повече.

4. Giardia може да се лекува по отвара: 2 супени лъжици сух корен от глухарче котлет, добавете вода (половин литър), се вари в продължение на 15 минути. След като отварата се охлади, трябва да се отцеди. Го дават на децата си ежедневно, сутрин на гладно и преди да отиде за сън в изчислението по една чаена лъжичка на всеки 10 кг телесно тегло в продължение на десет дни. Съхранявайте бульон само в хладилника не повече от два дни.

Профилактика

За да не се наложи дълго и трудно за лечение giardia, просто трябва да се придържаме към някои правила:

  • не пийте вода от чешмата. Тя трябва да се подложи на термичната обработка преди пиене;
  • измийте ръцете си след всеки престой в обществени места и транспорт, преди хранене;
  • добре се справят с месо преди употреба, измийте (и по – добре- обдавать вода) зеленчуци и плодове.

Giardia – достатъчно живучие организми и лечение на заболявания при децата е доста сложно – това е обширен спектър от симптоми, добре замаскирани под други признаци на заболяване.

MAXCACHE: 0.41MB/0.00075 sec