Червените кръвни клетки: високи, ниски, при деца, новородени, възрастни, норма, фалшива эритроцитопения

Червените кръвни клетки

Червените кръвни клетки – единни елементи на кръвта двояковогнутой дисковидной форма, размер эритроцита – от 7 до 10 микрона, при този размер — около 145 μm2. Белтъкът хемоглобин е 95-96% на всеки эритроцита, желязото в състава на хемоглобина осигурява присъединяването на молекули кислород.

Функцията на червените кръвни телца

Най-важните функции на червените кръвни клетки:

 

  • Дихателна – се състои в транспортиране на организма най-важните за жизнената дейност на веществата – кислород и въглероден двуокис;
  • Хранителна – червените кръвни клетки присоединяют и доставят до клетките на организма аминокиселини;
  • Защитно: червените кръвни клетки съдържат антитела (белтъчни съединения на природата), които абсорбират токсините, освен това е за червените кръвни клетки играят важна роля в процеса на съсирване на кръвта.

Норма на червените кръвни телца в кръвта

Червените кръвни клетки – основни елементи на кръвта, техният брой надвишава броя на други компоненти и се измерва в трилиони на литър, в бланка с резултатите от общ анализ на кръвта на тази единица ще изглежда така: 1012/л. (За информация: съкращение на RBC в писмо на АОК, като път обозначава броя на червените кръвни клетки в кръвта (на английски език- Red Blood Cells – червени кръвни телца)).

Норма на червените кръвни телца в кръвта при възрастни мъже повече, отколкото при жените, при момчетата и момичетата до началото на пубертета стойности съвпадат.

При новородени концентрацията на еритроцитите в кръвта е много динамична, така че при деца до една година и отделна норма за всеки месец, а при новородени – за всяка седмица.

Средно ниво на червени кръвни клетки за различните полове и възрасти са дадени в таблицата:

READ  Протеин в кръвта: общ, видове, стандарти, е повишен, понижен
Възраст Стойност
Норма за възрастни (над 19 години)
Мъже 4,2 — 5,3 *1012/л
Жени 3,5 — 5,2 *1012/л
Норми за тийнейджъри (13-19 години)
Момчета 3,9 — 5,6 *1012/л
Момичета 3,5 — 5 *1012/л
Норма за деца (до 12 години)
3-12 години 4 — 4,5*1012/л
1-2 години 3,7 — 4,4*1012/л
7-11 месеца 3,1 — 4,6*1012/л
2-6 месеца 2,7 — 4,9*1012/л
1 месец 3,0 — 5,4*1012/л
2 седмици 3,6 — 6,2*1012/л
Новородени 4,0 — 6,6*1012/л
Пуповинная кръв 3,9 — 5,5*1012/л

На възраст над 45 години е добре известно понижаване на индекса на червените кръвни клетки в тялото (но не се намалява съдържанието на хемоглобин!).

Също така известно спадане на броя на червените кръвни клетки, е възможно по време на бременността – това състояние се нарича физиологична фалшиви эритроцитопенией (фалшива анемия). Това се дължи на увеличаване на обема на кръвта на майката и обикновено не изисква лечение.

Отклонения от нормата

Повишени червените кръвни клетки

Повишено количество червени кръвни телца (эритроцитоз ) може да бъде физиологичен или е болезнено. И двете разновидности, от своя страна, са разделени на абсолютните (истински) и относителни (фалшиви).

Причини физиологичен повишено количество червени кръвни клетки са свързани с естествените адаптационными промени в организма. Например, това състояние е характерно за хора, пребиваващи продължително време в планински райони с превърнало замърсява въздуха.

Това е пример за абсолютен физиологичен эритроцитоза. Като цяло, всички абсолютни эритроцитозы са свързани с активизирането на процеса на кръвообразуване, а фалшиви — с сгущением кръв. Така, физиологичен фалшиви эритроцитоз може да бъде причинена от загуба на кръв или дехидратация на организма (повръщане, диария).

READ  Коагулограмма: какво е това, дешифриране, норма, при бременност, при възрастни, таблицата с показатели за

Патологични эритроцитозы кръв – това е следствие на различни заболявания. Тук се отнасят всички болести на сърцето и кръвоносните съдове, белите дробове. Затова при повишени, включително и червените кръвни клетки в UAC е необходимо да си специалист, подредени в причините за освобождаването на стойността на индекса през границата на нормата на червени кръвни телца.

Намаляване на червените кръвни клетки

Най-честата причина за ниска броя на червените кръвни клетки в кръвта (эритропении) има различни видове анемия. Обаче анемия – това е преди всичко състояние, причинено намалено съдържание на хемоглобин, а това не винаги е пряко свързано с намаляването на броя на червените кръвни телца.

Както бе споменато по-горе, физиологична (не изисква лечение) эритропения може да се наблюдава при възрастни хора и бременни жени.

Що се отнася до патологични причини за ниските на червените кръвни клетки, тук са най-сериозни от тях:

  • Различни видове анемия;
  • Онкологические заболявания;
  • Инфекциозни и паразитни заболявания (малария);
  • Аутоимунные заболявания;
  • Недостиг на желязо и витамин В12

Ако причината эритропении неочевидна, важно е да се разбере, че само специалист ще ви помогне да се справите с резултатите от анализ на кръв и правилно провеждане на допълнителна диагноза.

Видео — Функция на кръвта, червените кръвни клетки:

MAXCACHE: 0.4MB/0.00110 sec