Червените кръвни клетки в кръвта (RBC): нормата, повишени, понижават

Първите училищни уроци за устройството на човешкия организъм запознават с основните «обитатели на кръвта: червени клетки – червените кръвни клетки (Er, RBC), за определяне на цвят за сметка на желязо, в тях се съдържа и бели (lactic), присъствието на които окото не се вижда, защото на цвят, те не оказват влияние.

Еритроцити, за разлика от животните няма да имат ядра, но преди да го загубят, те трябва да мине през пътя от клетки-эритробласта, където само започва синтеза на хемоглобина, за да достигне последната ядрена етап — нормобласта, накапливающего хемоглобин, и да се превърне в зрял безъядерную клетка, основен компонент на която е червеният кръвен пигмент.

Защо само хората не са правили с эритроцитами, чрез изучаване на техните свойства: и около земното кълбо са се опитвали да ги увивам (се случи 4 пъти), и в монетни стълбове стека (52 хиляди километра), и размер на червените кръвни телца мач с площ от повърхността на тялото на човека (червените кръвни клетки надмина всички очаквания, техният размер е по-висока от 1,5 хиляди пъти).

Тези уникални клетки…

Друга важна функция на червените кръвни телца е да ги двояковогнутой форма, но ако те са били шарообразными, а общата площ на повърхността им е било по-малко от 20% истинска. Въпреки това, способността на червените кръвни клетки, са не само в големината на тяхната обща площ. Благодарение на двояковогнутой дисковидной форма:

 1. Червените кръвни клетки са в състояние да пренася повече кислород и въглероден двуокис;
 2. Проявяват пластичност и свободно да преминават през тесни дупки и извити капилярна съдове, т.е. за младите висококачествени клетки в кръвно руслото на практика няма пречки. Способността да прониква в най-отдалечените кътчета на тялото се губи с възрастта на червените кръвни телца, както и при патологични състояния, когато се променя тяхната форма и размер. Например, сфероциты, серповидные, geary и круши (пойкилоцитоз), не притежават такава висока пластичност, не може да пролезать в тесните капиляри макроциты, а още повече, мегалоциты (анизоцитоз), така и задачата си променените клетки изпълняват не толкова безупречно.

Химичният състав на Нлп е представен в по-голяма степен с вода (60%) и сух остатък (40%), в която 90 — 95% е червен пигмент на кръвта – хемоглобина, а останалите 5 — 10% са разпределени между липидите (холестерол, лецитин, кефалин), протеини, въглехидрати, соли (калий, натрий, мед, желязо, цинк) и, разбира се, ензими (карбоангидраза, холинэстераза, гликолитические и др).

Клетъчната структура, които сме свикнали да празнуват в други клетки (ядро, хромозоми, вакуоли), Er липсват за безполезен. Да живеят червените кръвни клетки до 3 – 3,5 месеца, след това состариваются и с помощта на эритропоэтических фактори, които се открояват при разграждането на клетките, подават команда, че им е време заменени с нови – млади и здрави.

READ  ТЭЛА, тромбоэмболия белодробната артерия: лечение, симптоми

Началото на своето эритроцит взима от предшествениците си, които, от своя страна, произхождат от стволовой клетки. Подновяват на червени кръвни телца , ако в организма всичко е нормално, в костния мозък плоски костите (череп, гръбначен стълб, гръдната кост, ребра, тазови кости). В случаи, когато по някаква причина костният мозък не може да ги произвежда (загуба на тумор), червените кръвни клетки на «си спомни», че в внутриутробном развитието на тези, ангажирани в други органи (черен дроб, тимусната жлеза, далака) и карат тялото да започне еритропоезата в забравените места.

Колко от тях трябва да бъде в норма?

Общият брой на червените кръвни клетки, съдържащи се в организма като цяло, и концентрацията на червените кръвни клетки, упражняване на кръвно поречието – понятия са различни. В общия брой са включени клетки, които все още не са напуснали костния мозък, са отишли в депо, в случай на непредвидени обстоятелства или започва в плуване за изпълнение на своите непосредствени задължения. Съвкупността от всички три популации на червените кръвни телца носи името – эритрон. В эритроне съдържа 25 х 1012/л (Тера/литър) до 30 х 1012/л на червените кръвни клетки.

Норма на червените кръвни телца в кръвта на възрастни хора се различава от пола, а при деца в зависимост от възрастта. По този начин:

 • Процент на жените в диапазона 3,8 – 4,5 х 1012/l, съответно на хемоглобин при тях също е по-малко;
 • Че за жените е нормално показател, а при мъжете се нарича анемия лека степен, тъй като долната и горната граница на нормата червените кръвни клетки, те са значително по-високи: 4,4 х 5.0 х 1012/л (същото се отнася и за хемоглобина);
 • При деца до една година концентрация на червени кръвни клетки постоянно се променя, така че за всеки месец (при новородени – за всеки ден) има своя норма. И ако изведнъж в анализа на кръвта, повишени червените кръвни клетки на бебето на две седмици науката до 6,6 х 1012/л, това не може да се разглежда като патология, просто при новородени е такова правило (4,0 – 6,6 х 1012/л).
 • Някои колебания се наблюдават и след години от живота си, но нормалните стойности не се различават особено от тези при възрастни. При тийнейджъри на 12 -13 години съдържанието на хемоглобина в эритроцитах и нивото на самите еритроцити отговаря на норма за възрастни хора.

Повишено съдържание на еритроцити в кръвта се нарича эритроцитозом, който може да бъде абсолютен (истински) и перераспределительным. Перераспределительный эритроцитоз патологията не е и възниква, когато червените кръвни клетки в кръвта, повишени при определени обстоятелства:

 1. Престой в планинска местност;
 2. Активен физически труд и спорт;
 3. Психо-емоционалното вълнение;
 4. Дехидратация (загуба на организма на течност при диария, повръщане и т.н.).
READ  Препарати за съдове на мозъка: общ преглед на средства и лекарства

Високите стойности на съдържанието на червени кръвни клетки в кръвта са признак на заболяване и истински эритроцитоза, ако те са резултат от интензивно образуване на червени кръвни клетки, причинено от неограничено пролиферацией (размножаване) на клетките-предшественик и нейната диференциация в зрели форми на червени кръвни телца (эритремия).

Намаляване на концентрацията на червените кръвни клетки, наречен эритропенией. Тя се наблюдава при кровопотере, угнетении эритропоэза, разпад на червени кръвни клетки (гемолиз) под действието на неблагоприятни фактори. Ниски червените кръвни клетки в кръвта и ниско съдържание на Hb в эритроцитах е признак на анемия.

За какво говори съкращение?

Модерни гематологические анализатори, освен хемоглобин (HGB), ниска или на увеличеното съдържание на червените кръвни клетки (RBC), хематокрит (HCT) и други познати анализи, могат да се очакват и други показатели, които са обозначени с латинска абревиатура и са съвсем разбираеми за читателя:

 • SIT – средно съдържание на хемоглобин в эритроците, норма, при която при изследване в анализаторе 27 – 31%, може да се сравни с цветен индикатор (CPU), показва степента на насищане на хемоглобина в червените кръвни телца. ПРОЦЕСОРА се изчислява по формула, в норма той е равен на или по-голяма от 0,8, но не надвишава 1. Чрез цветен индикатор определят нормохромию (0,8 – 1), гипохромию на червените кръвни клетки (по-малко от 0,8), гиперхромию (повече от 1). За определяне на характера на анемия SIT се използва рядко, подобряването му разказва повече за гиперхромной мегалобластной анемия, която е с цироза. Намаляване на стойностите на SIT показва наличието на гиперхромии на червените кръвни клетки, която е типична за ЖДА (железодефицитая анемия) и неопластичяеских процеси.

 • МСНС (средна концентрация на хемоглобин в Реанимацията) корелира със среден обем на еритроцитите и средно съдържание на хемоглобин в эритроцитах, се изчислява от стойностите на хемоглобин и хематокрит. МСНС намалява при гипохромных анемиях и таласемия.
 • MCV (среден обем на еритроцитите) – много важен показател, определящ тип анемия в характеристиката на червените кръвни клетки (нормоциты – нормални клетки, микроциты — лилипуты, макроциты и мегалоциты – гиганти). Освен разграничаване на анемий, MCV използват за идентифициране на нарушения водно-физиологичен баланс. Високите стойности на индекса показват гипотонические нарушения в плазмата, по-ниски, напротив, е в гипертоническое състояние.
 • RDW — разпределение на червените кръвни клетки по обем (анизоцитоз) показва разнородността на популацията от клетки и помага да предоставим на анемия в зависимост от стойностите на. Процент на разпределение на червените кръвни клетки по обем (съвместно с изчисляването на MCV) е понижен при микроцитарных анемиях, но трябва да се учи едновременно с хистограма, която също се включва във функцията на съвременните апарати.

Освен всички изброени предимства на червените кръвни клетки, искам да отбележа още едно нещо:

Червените кръвни клетки смятат огледало, което отразява състоянието на много органи. Индикатор, който може да «усеща» проблеми или могат да следват тенденцията на патологичния процес, е скоростта на пропадане на червените кръвни телца (СОЭ).

Големи кораба – голямо плуване

Защо червените кръвни клетки са толкова важни за диагностициране на много патологични състояния? Тяхната специална роля възниква и се формира в сила уникални възможности, както читателят може да си представи истинската значимост на червени кръвни клетки, ще се опитаме да ги изброя задължения в организма.

Наистина, функционални задачи на червените кръвни клетки и широки, и са разнообразни:

 1. Те извършват транспортирането на кислород до тъканите (с участието на хемоглобина).
 2. Толерира въглероден диоксид (включващи, освен хемоглобина, ензими карбоангидразы и ионообменника Cl- /HCO3).
 3. Защитна функция, тъй като са способни да поглъщат вредните вещества и да се прехвърли към повърхността на антитела (имуноглобулини), допълнителни компоненти на системата, образовани имунни комплекси (Ат-Ah), както и синтезира антибактериално вещество, наречено эритрином.
 4. Участват в обмяната и регулация на водно-физиологичен баланс.
 5. Осигуряват хранене на тъканите (червените кръвни клетки адсорбируют и носят аминокиселини).
 6. Участва в поддържането на информационните връзки в организма, чрез прехвърляне на макромолекули, които тези връзки се предоставят (креаторная функция).
 7. Съдържат тромбопластин, който излиза от клетките при разграждането на червените кръвни клетки, което е сигнал за системата за съсирване започнете гиперкоагуляцию и образуването на кръвни съсиреци. Освен тромбопластина, червените кръвни клетки са хепарин, за жизнеспособност. По този начин, активното участие на червени кръвни клетки в процеса на съсирването на кръвта – очевидни.
 8. Червените кръвни клетки са в състояние да потискат висока иммунореактивность (изпълняват ролята на филтри), което може да се използва в лечението на различни неопластични и автоимунни заболявания.
 9. Участват в регулирането на производството на нови клетки (еритропоезата) чрез освобождаване от разрушените стари червени кръвни клетки эритропоэтических фактори.

Се разрушават червените кръвни клетки са предимно в черния дроб и далака с образуването на продукти на разпадане (билирубин, желязо). Между другото, ако се разглежда всяка клетка поотделно, а след това тя ще бъде не толкова и червена, по-скоро жълтеникаво – червена. Скапливаясь в огромни million маса, те, благодарение на хемоглобина, в тях хората стават такива, каквито сме свикнали да ги види – наситено-червен цвят.

Видео: урок эритроцитам и функции на кръвта

Видео: структурата и функцията на червените кръвни телца (съветския образователен филм)

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00135 sec