Ретикулоциты: норма в кръвта, повишени, понижават

Като цяло анализа на кръвта често могат да се срещнат и да е обозначение на клетките, като RET — ретикулоциты. В пълния смисъл на думата клетки, те не са, тъй като не са ядрото, точно както и в зряла червените кръвни клетки. Междувременно, определянето на тези форми не е включена в списъка на задължителните показатели за хематологични изследвания. Ако вашия лекар е необходимо, той отделно подчертава въпроси, които неговите параметри. Разбира се, на хората, на които някога се явя на подобен анализ, искат да знаят: какъв е този клетки такива – ретикулоциты, и защо те са толкова двусмислени.

Кои са те и колко от тях?

Ретикулоциты – «половинчати» червените кръвни клетки, само покинувшие костния мозък.

Норма ретикулоцитов в периферната кръв на възрастни човек едва ли надвишава 1% (по данни на различни автори от 0,8 — 1,3 до 0,2 — 2%). При деца е само родени в норма може да бъде и 10%, но по отношение на растежа и развитието на дете показатели започват да намаляват и вече две седмици на живота максимално се доближават до нормалните стойности възрастни хора.

Като цяло, еритропоезата новородени – това е отделна тема: взети анализ след 12 часа след раждането, показва значително увеличение на нивата на хемоглобина (до 200 г/л), еритроцити (до 6,0 х 1012/л и по-горе) и ретикулоцитов. Такава кръвна картина се наблюдава няколко дни, след това тези цифри започват да падат, което е свързано с намаляване на производство на эритропоэтина. След две седмици – месец на продукти эритропоэтина отново се увеличава, което води до повишаване на нивата на ретикулоцитов и нормализират еритропоезата (полугодовалого на детето в норма вече малко се различават от възрастните). В тази връзка бих искал да обърна вниманието на читателя върху наименованието единици на измерване на количеството ретикулоцитов, съдържанието им може да се изразява и в ppm, след това цифри ще се увеличат 10 пъти.

Таблица: норми ретикулоцитов по възрасти

Н.с. измерване До една година 1 – 6 години 6 – 12 години 12 – 16 години Възрастни мъже Възрастни жени
Процент (%) 0,3 – 1,5 0,3 – 1,2 0,2 – 1,2 0,2 – 1,1 0,8 – 1,2 0,2 — 2
Ppm (‰) 3 — 15 3 — 12 2 — 12 2 — 11 8 — 12 2 — 20

Обаче възраст «до една година» включва различни, много важни за организма на детето периоди. Освен това вреди ще се вземат предвид и становища на различни автори, рассматривающих други варианти, където нормата при децата са буквално по дни и месеци и затова малко се различават от предишните стойности. Има съществена разлика и в нормите на възрастни.

Възраст по дни, месеци, години Брой ретикулоцитов в ppm
Преди 14 дни 1,5 — 15
От две седмици до 1 месец 4,5 — 14
От 1 до 2 месеца 4,5 — 21
От два месеца до половин година 2,5 — 9
От 6 месеца до 2 години 2 — 10
От 2 до 6 години 2 — 7
От 6 до 12 години 2 — 13
Хората на възраст над 12 години, от женски пол 1,2 – 20,5
Хората на възраст над 12 години е от мъжки пол 2,4 — 17

Пациентите сами избират, която таблицата да вярваме, макар и в различни източници могат да се намерят още няколко парчета, но в съмнителни случаи не боли да попитам в лабораторията, по какъв метод се избират броене (микроскопия или автоматичен анализатор) и какви референтные стойности използва тази лаборатория.

Защо толкова малко и каква е тяхната роля?

Прародител на червените кръвни клетки эритроидного поредица е не съдържат хемоглобин, но все още има ядро, както подобава на истинска клетка, клетка – эритробласт, която в нормални условия се трансформира в базофильный эритробласт (пронормобласт, където вече оформят се първите признаци на гемоглобинизации (полихроматофильная етап).

Ако с кроветворением всичко е в ред и условия отговарят на физиологичен, а след това бъдещият эритроцит минава етап пронормобласта и нормобласта (той представлява крайната фаза на развитие на эритроцита, когато в него все още присъства в ядрото). При по-зрели клетки се случва инволюция на ядрото и на следващия предшественик — полихроматофильный нормоцит, все пак губи, се превръща в млад нормоцит, наречен ретикулоцитом. Ретикулоциты ядра вече не са, но съдържат хемоглобин и притежават способност за пренасяне на кислород и въглероден двуокис.

Ретикулоциты влизат в броя на показателите общ анализ на кръвта, но тяхната справка се занимават само в случаите, когато възниква необходимостта от изучаване на интензивност эритропоэза. Преброяване на броя на червените кръвни клетки, произведени от 1000 на червените кръвни телца и си поставя задача за определяне на скоростта на производство на червени кръвни клетки костна мозъка: при ускорена продукти – брой ретикулоцитов се повишава, при угнетении – пада надолу. Рязко ускорена еритропоезата може да доведе до това, че от костния мозък, ще излязат по-голям, отколкото трябва, количества не само ретикулоциты, но и на техните предшественици – нормобласты. Но защо те не могат да се преброи като други клетки, в хода на клиничен анализ на кръвта?

Те се нуждаят от допълнително боядисване

След загубата на ядрото на червените кръвни клетки възприемат само кисели багрила, и светлинна микроскопия не се открива при тях няма вътреклетъчни структури, които позволяват дължи униформа елементи към млади или зрели видове. Въпреки това, намирането на ретикулоциты е възможно, чрез прилагането на специални методи на оцветяване. Суправитальная оцветяване бриллианткрезиловым синьо или акридиновым оранжево, идентифицираща базофильную им — гранулярные или конеца като образование, помага да изолирате в мазке от общата маса (1000 клетки) на червени кръвни клетки млади форми – ретикулоциты.

Междувременно, като в цитоплазмата особени ретикулоцитам сетчатую им, която определя името на клетки (substantia reticulofilamentosa), не всички са еднакви с лицето», така че те се разделят на 5 групи, всяка от които има свои собствени характеристики, местоположението на базофильного вещества (VWD):

 1. Ядрени ретикулоциты, получил името си поради местоположението BV във формата на венец от или ядрото.
 2. Клубкообразные клетки – BV напомня разточва на буци или заплитане.
 3. Полносетчатые ретикулоциты – базофильное вещество е представена от гъста мрежа;
 4. Неполносетчатые форми — BV е останало като отделните направления.
 5. Трошлив ретикулоциты — малки зърна в клетките и има базофильная субстанция.

Короткосрочная «младост»

В периферната кръв на здрави възрастни хора циркулира не повече от 1% от младите червени кръвни клетки, които, по принцип, се отнасят към 4 и 5 група (83%). Ретикулоцитов 3 и 4 група е значително по-малко, заедно те съставляват около 18%, а 1 група (ядрени клетки) обикновено се появяват само в случай на засилена регенерация.

Червените кръвни клетки са в «ранна възраст» и се наричат ретикулоцитами дълго: 30 – 40 часа на определеното срок, те не оставят строму на костния мозък, образувайки там някакъв резерв червена кръв, а след освобождаването, който регулира основно гуморально гликопротеиновым хормон эритропоэтином, 35 – 45 часа свободно пътуват по кръвоносните съдове. В периферната кръв ретикулоциты окончателно се сбогува с «младост» — губи ретикулум и тръгва да изпълнява основните функции на възрастни клетки, която, както бе отбелязано по-горе, в нея се нарече трудно – ядрото-то не е («деривати клетки»).

Нужда от броене на ретикулоцитов!

При определени обстоятелства продукти от червени кръвни клетки в костния мозък се засилва, следователно, на младите форми в кръвното русло се увеличава или, напротив, потискане на кръвообразуване ще инхибират продукцията на ретикулоцитов и тогава тяхното количество в кръвта ще бъде понижено. Опит за оценка на ефективността на эритропоэза, като обикновено започва с броене на свежевышедших от костния мозък на червените кръвни клетки.

Да се използват в клинично анализа наименование RET карат и подозрения за средно разрушаване на червени кръвни клетки в кръвта (гемолиз). Въпреки това, намирането на причината за разрушаването на клетките, възниква въпросът: как костен мозък реагира на тези събития, дали той се опитва да възстанови загубите млади форми или да останат безразлични? Освен това, по-високи (или ниски) младите червените кръвни клетки могат да се информират за поведението на костния мозък и при други обстоятелства:

 • Прилагането на лекарствени средства, влияещи върху работата на главния кроветворного орган (лекарства, желязо, съвет В12 и фолиева киселина);
 • Лечение эритропоэтином, който, както е известно, контролира изход ретикулоцитов от костния мозък);
 • Състояние след трансплантация на костен мозък донорского орган.

Ретикулоциты повишени – какво означава това?

Повишени стойности на съдържанието на младите форми на населението в клетки эритроцитарного ниво може да е сигнал за наличието на различни патологични процеси и реакции на костния мозък на тяхното присъствие:

 1. Едва ли кровопотеря, особено масивна, не ще накара интензивно да работят здрави мозъка – в края на краищата загуби трябва колкото се може по-скоро компенсира, така че броят на ретикулоцитов могат да бъдат отровни до 10 – 12 % (100 — 120‰ или 100 – 120 ретикулоцитов на 1000 червени кръвни клетки – 1/10 част).
 2. Разрушаване на червените кръвни клетки, поради попадане на гемолитических отрови или по силата на други обстоятелства, възможно е и да не се остави «безразличен» костен мозък — подсилени разпадането на зрели червени кръвни клетки всенепременно ще се увеличи делът на млади форми (понякога този дял може да достигне до 50%).
 3. Не минава незабелязано и в такова сериозно заболяване като хемолитична анемия, което води до повишаване на RET колкото е 300%, т.е. вече не ретикулоциты трябва да се търси в эритроцитах, както и обратното, тъй като всички форми ще бъдат млади, и възрастни, да имат време да се разпаднат.
 4. Придружени от ретикулоцитозом и др гематологическая патология (полицитемия, таласемия), както и метастази в костния мозък неоплазий с различна локализация.
 5. Завишени стойности на ретикулоцитов ще бъдат в случай на остра хипоксия (кислороден глад) по силата на различни обстоятелства, които могат да общувам с човек от момента на раждането до дълбока старост.
 6. Причина за повишени количества на младите клетки могат да станат такива инфекции като малария.
 7. Ретикулоцитоз се наблюдава при ефективно лечение с препарати на желязо при ЖДА (1-2 седмици), е възможен скок до 200% (ретикулоцитарный гънки около една седмица от началото на терапевтични дейности в случай на В12-фолиеводефицитной анемия.

Малко или изобщо липсват

Спадът в нивото на ретикулоцитов се наблюдава при угнетении эритроцитарного зародиш кръвообразуване и намаляване на продукти висококачествени червени кръвни телца, поради различни причини, от които може да бъде идентифициран:

 • Апластическую анемия, при която страдат всички линии на кръвообразуване;

 • Заболявания на бъбреците, които инхибират синтеза на эритропоэтина, необходими за регулиране на изхода на младите клетки от костен мозък;
 • Автоимунно гематологические заболявания;
 • Липсата на витамин В12 и фолиева киселина, която е доста негативно се отразява на функцията на костния мозък, тъй като е необходим за съзряване на клетките. В този случай развитието спира на ниво эритробласта: клетките на по-големи размери, чупливи, затова не пластмаса, не притежаващи способността да проникне в тесните капиляри (мегалобластная анемия);
 • Алкохолизмът (което разбира се, е актуализация на кръв?);
 • Микседему;
 • Метастази тумори в костната система.

В заключение

Търсене и броене на ретикулоцитов се извършва в 1000 червените кръвни телца, така че се отнася до цялостния анализ на кръвта. Ако човек всичко е нормално, се губи всякакъв смисъл произвежда допълнително оцветяване и търсене на млади форми, които в подобни случаи, никаква информация не се изпълняват. Друг е въпросът, ако се появяват съмнения, че с эритроцитарной линия, че нещо не е наред — тогава данните клетки могат в известна степен и да се изясни ситуацията.

Междувременно, в други случаи, възприемането на това проучване, като отделно, хората се питат, как да се подготвят за анализ, за да се получи надежден резултат. Традиционно UAC под наем на празен стомах, за ретикулоцитов и това не е от значение, така че може да не се притеснявате. Освен това, ако за анализ, взета венозна кръв или изпитването се извършва автоматично от парсера от висок клас, а след това и да присъстват на лаборатория за втори път не се наложи. Всичко ще бъде отбелязано в общ анализ на кръвта.

READ  Недостатъчност на клапите на сърцето: при деца, възрастни, причини, симптоми и лечение

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00081 sec