Неутрофили (NEUT): понижават, повишени в кръвта в норма, при деца

Неутрофили (NEUT) сред всички бели кръвни клетки заемат особено положение, те, поради своята мощ, на върха на класацията на общо лейкоцитарного ниво и гранулоцитарного редица – поотделно.

Без неутрофилите не струва нито един възпалителен процес, тъй като техните топчета пълни с антибактериални вещества, техните мембрани са рецептори за иммуноглобулинам клас G (IgG), което им позволява да се свързват антителата тази специфичност. Може би основната полезна черта на неутрофилите е тяхната висока способност за фагоцитозу, неутрофили първите, които идват в възпалително огнище и веднага пристъпва към ликвидация на «катастрофа» — една единствена нейтрофильная клеточка е в състояние да поеме всички наведнъж 20-30 застрашаващи здравето на човека бактерии.

Млади, млади, пръчки, сегменти…

Норма на неутрофилите в общ анализ на кръвта на един възрастен човек в процентно отношение е някъде 45-70% (1-5% палочкоядерных + 60-65% сегментоядерных), обаче за по-добра яснота на картината е по-удобно да използвате по-информативно значение — абсолютно съдържанието на нейтрофильных гранулоцити. Нормално в периферната кръв на възрастни човек ги има от 2,0 до 5,5 Giga/l.

Между другото, 40 години назад норми на белите кръвни клетки, в това число и на неутрофилите, са били малко по-различно, но повишена радиация фон и други фактори на околната среда са си свършили работата.

Може би, гледайки в празното общ анализ на кръвта, читателят е забелязал, че граф «неутрофили» е разделена на 4 части:

 • Миелоциты, които нормално не трябва да бъде (0%);
 • Млади — може случайно «затесаться» и в норма (0-1%);
 • Пръчки: малко по – 1-5%;
 • Сегменти, съставляващи основната маса от нейтрофильных на гранулоцити (някъде 45-70%).

Незрели неутрофили (метамиелоциты или млади) в периферическую кръвта при нормални състояния не се стремят те, заедно с миелоцитами остават в костния мозък и създава резерв, но ако и се откриват в кръвния поток, след това само в единични бройки. Повишени стойности на този показател, т.е. появата на млади форми в кръвта невалидни количества (shift left) показва сериозни нарушения на здравето (левкемии, тежки инфекционно-възпалителни процеси).

Младите клетки (незрели гранулоцити) при разглеждане под микроскоп се различават от зрели сегментоядерных на белите кръвни клетки форма на ядрото (рохкава сочно «подкова» от младите). Пръчки (палочкоядерные lactic – не съвсем покрити с нещо форми) имат ядро, подобно на извити колан (оттук и името).

Повишени или високи нива на неутрофилите (над 5,5 х10 Г/л) се нарича нейтрофилезом (нейтрофильный лейкоцитоз). За по-ниски или ниски количества нейтрофильных левкоцити приемат брой клетки по-малко от 2,0 х 10Г/л е неутропения. И това, и друго състояние има своите причини, които ще бъдат разгледани малко по-късно.

След две перекрестов норми уравниваются

Лейкоцитарная формула деца (особено малките) се различава значително от тази при възрастни. Всичко това се дължи на промяна в съотношението на лимфоцити и неутрофили от раждането до 14-15-годишна възраст.

Много хора са чували, че при децата има някои перекресты (ако начертаете графика) и така, какво означава всичко това:

 1. Новороденото бебе, което само се появи на светлината, брой нейтрофильных гранулоцити се намира някъде в рамките на 50-72%, а на лимфоцитите – около 15-34%, но броят на неутрофилите в първите часове на живота продължава да расте. След това (не минава и ден) популация нейтрофильных левкоцити рязко сменя посоката в обратна посока и започва да намалява, лимфоцити, при това се движат я посрещне, нещо има, има. В някакъв момент, това обикновено се случва между 3 и 5 следобед живот, на броя на тези клетки уравниваются, и криви на графиката се пресичат – това е първият перекрест. След перекреста лимфоцити още известно време ще се увеличи, а неутрофили намалява (приблизително до края на втората седмица от живота), за да отново се върти в обратна посока.
 2. След две седмици ситуацията отново се променя: ниво на лимфоцити намалява, съдържанието на неутрофилите се увеличава, като този процес върви вече не толкова бързи темпове. Точката на пресичане на тези клетки да се постигне, когато детето ще се събират в първи клас – това е времето на втория перекреста.
READ  Полезни продукти за кръвта: съдове, храна, таблицата по групи, списък на

Таблица: норми при деца на неутрофилите и други левкоцити според възрастта

Неутрофили и лимфоцити – стойност

Като цяло, неутрофили и лимфоцити не само детето, но и при възрастни хора се намират в определена зависимост една от друга. Неутрофили се отнасят до компонентите на клетъчния имунитет, и първите, които излизат «по следите на войната» с чужди агенти – в анализа на кръвта лейкоцитоз за сметка на повишени нейтрофильных гранулоцити, лимфоцити в процентно отношение в това време понижава.

Неутрофили, чрез изпълнение на своите функции, да умре «на полето на боя», се превръща в гной, а нови не успяват да ги замени. Впоследствие заедно с други ненужни продукти (микроби и унищожени тъкани), отборът на зърнеста lactic (неутрофили), ще бъдат отстранени «чистачките на организма» — моноцитами. Това не означава, че неутрофили напълно «отказали» да участват в воспалительном отговор, те просто стават по-малко, освен това по това време в борбата включени клетки на централната ниво на имунната система – лимфоцитите (Т-популация и антителообразователи – В-клетки). Активно дифференцируясь, те повишават общото число, т.е. увеличава, неутрофили в това време, разбира се, понижени. В лейкоцитарной формула е ще е видимо много добре. Като се има предвид, че съдържанието на всички клетки лейкоцитарного ниво е 100%, повишаване на неутрофилите до 70% и повече, ще доведе до намаляване на клетки агранулоцитарного редица – лимфоцитите (броят им ще бъде понижено по – малко от 30%). И обратно: високи нива на лимфоцитите – ниско съдържание на неутрофилите. Когато всички остри процеси, които изискват мобилизиране на клетъчни и хуморални на имунитета, за да се изчерпят, и тези, и други клетки идват в своята физиологична норма, за какво говори «тихо» лейкоцитарная формула.

От раждането до зрелостта

Своя жизнен цикъл на неутрофили започва в костния мозък от миелобласта и минава етап промиелоцита, миелоцита, метамиелоцита (млади) достигат до клетките, може да напуснат мястото на раждане. В анализа на кръвта те са представени на узряване на форми – палочкоядерными лейкоцитами (предпоследната, 5 етап на развитие нейтрофила до сегментоядерной клетки, така че те са толкова малко в сравнение със сегменти) и зрели сегментоядерными нейтрофилами.

Името на «пръчици» и «сегменти» нейтрофильные гранулоцити са получили дължи на формата на ядрото: при щеки тя прилича на плитка, а сегменти разделен на резени (от 2 до 5 сегменти). Напуска костния мозък като зрели клетки, нейтрофильные гранулоцити се делят на 2 части: едната се изпраща на «свободно плуване», за да постоянно да наблюдава «че как», а другата отива в запас – прикачена към эндотелию и чака своя час (пристеночное разстояния — желанието за излизане от съда). Неутрофили, както и други клетки лейкоцитарного ниво, за да изпълняват своите функции извън съдове, както кровеносное поток използват само като път в огнището на възпаление, но ако трябва, резервен басейн реагира много бързо и веднага да се включи в процеса за защита.

Най-голямата фагоцитарная активност се характеризира зрял нейтрофилам, но при тежки инфекции му все още не е достатъчно, и тогава на помощ зрял циркулирующим клетки идват «роднини» от резерва, които спокойно чакаше в костния мозък като младите форми (тези, които стояха, прилепившись на съдови стени, отишли първи).

Въпреки това, може да се създаде такава ситуация, когато истрачены всички запаси, стимулира костния мозък да работи, но не успява да се предостави за нуждите на wbc, след това в кръвта започват да излизат млади форми на (млади) и дори миелоциты, на които са в норма, както е казано по-горе, там по никакъв начин не трябва да бъде. Понякога тези незрели клетки, опитвайки се коригира ситуацията, излизат от костния мозък в големи количества, така че при сериозни патологични процеси и така значително се променя лейкоцитарная формула на кръвта. Трябва да се отбележи, че незрели клетки, покинувшие костния мозък, не напълно, придобили способността на зрелите пълен сегментоядерных на неутрофилите. Фагоцитарная активност метамиелоцитов още е достатъчно високо (до 67%), миелоцитов тя вече не достига до 50%, а при промиелоцитов активност на фагоцитоза и никак ниска – 10%.

READ  Синдром на Лериша (бифуркация на аортата): симптоми, лечение, операция, код по мкб 10

Неутрофили се движат, подобно на амебам, но за сметка на това, те се движат по протежение на капилярни стени, не само циркулират в кровеносном начин, но и (ако е необходимо) напускат притока на кръв, позиция в мястото на възпалението.

Неутрофили – активни микрофаги, тяхната компетентност, по принцип, се включва прихващане на причинителите на остри инфекции, като макрофаги, за който се отнасят моноцити и неподвижни гистиоциты, заети в фагоцитозе на патогени, хронични инфекции и продукти на клетъчния раздялата. Обяснение в цитоплазмата (наличие на гранули) приписва на неутрофили до гранулоцитам и в тази група, освен тях, влизат базофилы и эозинофилы.

Освен основната функция – фагоцитоза, където неутрофили действат като убийци, тези клетки в организма имат и други задачи: извършват цитотоксическую функция, да участват в процеса на съсирване (допринасят за образуването на фибрин), подпомагат формирането на имунния отговор на всички нива на имунитета (имат рецептори за иммуноглобулинам E и G, до лейкоцитарным антигени на класове А, В, С HLA системата, за интерлейкину, гистамину, компоненти на системата на допълнение).

Как работят те?

Както беше отбелязано по-рано, нейтрофилам са всички функционални способности са фагоцити:

 • Хемотаксис (положителен – напуска кръвоносен съд, неутрофили вземат курс «враг», «силно се движат в мястото на въвеждането на чуждо съоръжение, отрицателен – движение насочено в обратна посока);
 • Адхезия (способност сцепляться с чужди агент);
 • Способността самостоятелно да заснемат бактериални клетки не се нуждаят от специфични рецептори;
 • Способността да изпълнявам ролята на убийци (убиват микроби в капан);
 • За смилане на чужди клетки («наевшись», нейтрофил значително се увеличава по размер).

Видео: нейтрофил се бори с бактерията


Размер на неутрофилите им дава възможност (все пак, както и на другите гранулоцитам) натрупване на голям брой различни от протеолитични ензими и бактерицидни фактори (лизозим, катионные протеини, колагеназа, миелоперексидаза, лактоферрин и други), които разрушават стените на бактериални клетки и «расправляются» с нея. Въпреки това, тази дейност може да засегне и клетки на организма, в който живее нейтрофил, т.е. собствени клетъчни структури, тя ги уврежда. Това говори за това, че неутрофили, инфильтрируя възпалително огнище, едновременно с разрушаването на чужди фактори, техните ензими увреждат и тъканите на собственото си тяло.

Винаги и навсякъде, първите

Причините за повишаване на неутрофилите не винаги са свързани с някаква патология. С оглед на факта, че данните са представители на левкоцитите винаги се стремят да бъдат първи, а след това те ще реагират на всички промени в организма:

 1. Богата вечеря;
 2. Интензивен труд;
 3. Положителни и отрицателни емоции, стрес;
 4. Предменструалния период;
 5. Очакването на дете (по време на бременност, през втората половина);
 6. Период родоразрешения.

Такава ситуация обикновено остават незабелязани, неутрофили повишиха леко, а анализът е в такъв момент ние не бягаме дарят.

Друго нещо е, когато човек се чувства болен и lactic нужда като диагностичен критерий. Неутрофили повишени при следните патологични състояния:

 • Всички (кои точно могат да бъдат) възпалителни процеси;
 • Злокачествени заболявания (гематологические, солидни тумори, метастази в костния мозък);
 • Метаболическая интоксикация (еклампсия по време на бременността, захарен диабет);
 • Оперативни интервенции в първите дни след операцията (като реакция на травмата), но високите неутрофили на следващия ден след хирургично лечение – лош знак (това говори за това, че се присъедини инфекция);
 • Трансфузии.

Трябва да се отбележи, че при някои заболявания липсата на очакваната лейкоцитоза (или още по-лошо – неутрофили понижи) се отнасят за нежелани «знаците», например, нормално ниво на гранулоцити при остра пневмония не дава обещаващи перспективи.

В кои случаи брой на неутрофили намалява?

Причините нейтропении също доста разнообразни, но трябва да се има предвид: става въпрос за понижени стойности, причинени от друга патология или въздействие на някои лечебни дейности, или наистина ниските цифри е, че може да се говори за тежки заболявания на кръвта (потискане на кръвообразуване). Незаслужено неутропения винаги изисква изследването и тогава, може би, има причини. Това могат да бъдат:

 1. Телесна Температура над 38°С (ответна реакция на инфекция затормаживается, нивото на неутрофилите се пада);
 2. Заболявания на кръвта (апластическая анемия);
 3. Голяма необходимост в нейтрофилах при тежки инфекциозни процеси (коремен тиф, бруцелоза);

 4. Инфекцията при потисната продукти зърнест на белите кръвни клетки в костния мозък (при слаби болни или страдащи от алкохолизъм);
 5. Лечение цитостатиками, прилагането на лъчетерапия;
 6. Officinalis неутропения (нестероидни противовъзпалителни средства – НСПВС, някои диуретици, антидепресанти и други)
 7. Коллагенозы (ревматоиден артрит, системен лупус еритематозус);
 8. Чувствителност лейкоцитарными антигени (висок титър лейкоцитарных антитела);
 9. Виремия (морбили, рубеола, грип);
 10. Вирусен хепатит, ХИВ;
 11. Генерализованная инфекция (сепсис) – неутропения показва тежко време и неблагоприятна прогноза;
 12. Реакция на свръхчувствителност (колапс, гемолиз);
 13. Ендокринната патология (нарушена функция на щитовидната жлеза);
 14. Повишена радиация фон;
 15. Влияние на токсични химикали.

Най-често причини за ниските неутрофилите са гъбични, вирусни (особено) и бактериални инфекции, както и на фона на ниското ниво на нейтрофильных левкоцитите се чувстват добре всички бактерии, заселяющие кожни воалите и проникващи в лигавицата на горните дихателни пътища, стомашно-чревния тракт – порочен кръг.

Друг път сами зърнеста lactic са причина за имунологични реакции. Например, в редки случаи (при бременност) тялото на жената в гранулоцитах детето вижда нещо «чуждо» и, опитвайки се да се отърве от него, започва да произвежда антитела, насочени към тези клетки. Това поведение на имунната система на майката може да окаже отрицателно въздействие върху здравето на новороденото бебе. Нейтрофильные lactic в анализа на кръвта на детето си, ще бъдат намалени, а лекарите ще трябва да обясни на майка ми, че е изоиммунная неонатальная неутропения.

Аномалии на неутрофилите

За да се разбере защо неутрофили така се държат в едни или други ситуации, по-добре трябва да се проучи не само на характеристиките, присъщи на здравите клетки, но и да се запознаят с техните патологическими състояния, когато клетката е принудена да преживеят необичайни за себе си условия или неспособна да функционира нормално, поради наследствени, генетично дължащи се на дефекти:

 • Наличност в ядрото повече от 5 сегменти (гиперсегментация) се отнася до черта мегалобластной анемия или показва проблеми с бъбреците или черния дроб;

 • Вакуолизацию цитоплазмени смятат за проява на дегенеративни промени на фона на инфекциозен процес (клетки, активно заети в фагоцитозе – сепсис, абсцес);
 • Присъствието на телец, Всъщност показва, че неутрофили издържа на екстремни условия (эндогенная интоксикация), в които те трябваше да узреят (груб пелети в клетката — токсични обяснения);
 • Появата на близки до тельцам на Истината зърна Амато-често показва скарлатину (въпреки че и други инфекции не изключва);
 • Аномалия Пельгера-Хюэта (пельгеровская аномалия, автозомно вид наследство), се характеризира с намаляване на сегменти в ядрото, а самият нейтрофил напомня пенсне. Псевдоаномалия Пельгера-Хюэта може да се наблюдава на фона на эндогенной интоксикация;
 • Пельгеризация нейтрофильных ядра – ранен знак за нарушаване на гранулопоэза, се наблюдава при миелопролиферативных заболявания, неходжкинов лимфоме, тежка инфекция и эндогенной интоксикация.

Придобити аномалии и вродени дефекти на неутрофилите не е най-добрият начин е повлиял на функционални способности на клетките и здравето на пациента, в кръвта на които са открити неполноценные lactic. Нарушение на хемотаксиса (синдром на мързеливите левкоцити), активността на ензими в интерес на нейтрофиле липсата на реакция от страна на клетките на подаден сигнал (дефект на рецепторите) – всички тези обстоятелства значително намаляват защитните сили на организма. Клетките, които трябва да бъдат първи в огнището на възпаление, самите «се разболяват», така че не знаят, че ги чакат или не могат да изпълняват поверените им задачи, дори и в такова състояние да пристигнат на мястото на «инцидента». Ето такива са важни – неутрофили.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00138 sec