Эозинофилы: норми при деца, възрастни, повишени в кръвта, понижават

Образуясь в костния мозък, эозинофилы (EO) преминават през едни и същи етапи, че и неутрофили. Тъканната басейн на еозинофилите, представени на клетки, съсредоточени в тъканите, плат течности, подслизистой обвивка на червата, воздухоностых пътища, кожни покровах, значително надвишава тяхното съдържание в периферната кръв. Живеят клетки с кратък живот, само за няколко часа, за да умре отиват в тъканите, където са разделени на отделни фрагменти (апоптоза) и се абсорбират макрофагами.

Основни задачи и функции

Независимо от по-кратък живот еозинофилите, те са класифицирани в доста смислен жителите на кръвта, наделенным определени способности за решаване на важни задачи:

 • Основната функция на участие в тъканните реакции (алергени, паразитни, автоимунни процеси).
 • В отговор на влиянието на хемотаксических фактори, те, заедно с нейтрофилами, бързо мигрират към раздражителю, който е в огнището, за да сложите нещата в ред там.
 • Вземете хистамин, эозинофилы са в състояние фагоцитировать имунни комплекси антиген-антитяло – АТ-АГ, произведени предимно иммуноглобулинами клас E (IgE), но, въпреки това, те имат рецептори, които помагат да се придържам и за други протеинови молекули (имуноглобулини G, M , антигени I и II клас лейкоцитарной система HLA) и чужди на клетъчната структура. Междувременно, способността да се извари, конфискувани храни тези клетки значително отстъпва на нейтрофилам.

 • Магдалена съдържат ензими, по-специално, централен алкален белтък, повреждающий ларви на паразити, защо броят на тези клетки значително се увеличава при глистной нашествия. Такава функция И се прилага широко в диагностиката паразитни болести, така че не е изненадващо, че ако детето се увеличи эозинофилы, тогава родителите веднага се поставят диагноза.
 • Эозинофилы продуцируют редица биологично активни вещества (гистаминаза, простагландин Е, левкотриени и други), както и участват в образуването на плазминоген, както и лицата, замесени в фибринолизу.

Всичко това обаче е трудно и неразбираемо, така че опитайте се да помисли основна роля еозинофилите един прост пример.

Прост пример

Попадне, да речем, някакъв представител в тялото, който за последно е чужденец.

 1. Эозинофилы дойде в състояние на «бойна готовност»: мигрират към мястото на инцидента, удлиняя себе си дълъг живот, повишаване на продукти от биологично активни вещества, както и върху техните повърхности молекули адхезия, чрез които клетките се придържат към епитела. Може да се счита, че познаването се проведе и тялото отговори своята реакция: кашлица, сълзене на очите, обриви и др.
 2. На връщане посещение на чужеродного агент толкова повече не минава гладко. Алерген среща по пътя си выработанный след първия път имуноглобулин е, който бързо разпознава врага, соединится с него и образува с комплекс «АТ-АХ». Эозинофилы, вземете тези комплекси (фагоцитозата), отделят медиатори (централен основния белтък, левкотриени, пероксидаза, невротоксин). Въздействието на тези невротрансмитери също е добре известно на хората, които имат висок отговор на стимули, като например, бронхоспазм астматично произход (свиване на бронхите, астма, образуването на слуз и т.н.).

По поведението на еозинофилите може да се обясни с повишаване на тяхното ниво, когато човек печели инфекция (много хора и сами сте забелязали, че в края на възпалителния процес, броят на E. в анализа на отровни), в края на краищата, те трябва да пособирать всички продукти на реакцията между патогени и антитела, които развива тялото за борба.

В тази ситуация ниво И по-горе стандарти може да бъде много успокояващо показател: болестта отстъпва.

Един в поле не воин

Трябва да се отбележи, че эозинофилы не са единствените клетки, заети прилагането на ответни реакции. На всички етапи им активно помага на малката, но важна група гранулоцити – базофилы и мастоцити. Базофилы, образовани в костния мозък, не създават резерв, а излизат веднага в периферията. В кръвта им съдържа нищо – 0 – 1%. Техните тъканно форма – мастоциты или мастоцити, в големи количества, живеят в кожата, съединителната тъкан и серозных мембрани. Фагоцитируют базофилы слабо, живеят по-кратък живот, но продуктивно.

Пелети на тези клетки съдържат хистамин, серотонин, хепарин, протеолитические ензими, пероксидазу и други биологично активни вещества, които при необходимост ще бъдат пуснати навън, например, при алергична реакция. Базофилы, като върху техните повърхности голям брой рецептори (за свързване на IgE, допълнение, цитокини) и «почуяв не е наред», бързо да мигрират към мястото на проникване на чужд антиген, така че те почти винаги се намират в места основната дейност на еозинофилите.

Норма и отклонения

Нормално эозинофилы в кръвта варира в переделах 1 — 5%, или в абсолютни стойности на съдържанието им варира от 0,02 до 0,3 х 109/л (при възрастни), а относителният им брой в лейкоцитарной формула не зависи от възрастта, но зависи от нивото в абсолютни числа.

Смятат, че эозинофилы повишени възрастен, ако броят на клетките има повече от 0,4 х 109/л, докато детето за эозинофилию вземат процент, над границата на 0,7 х 109/l. И още за тези клетки са характерни денонощни колебания през нощта, са най-високите, на ден, а напротив, се отбелязва най-ниското ниво на еозинофилите.

Детето повишени эозинофилы отбелязват се по-често: все пак много деца растат с диатезом, са регистрирани като често и продължително, болеющие (вирусни и бактериални инфекции), а, освен това, без да притежава в достатъчна степен умения за спазването на правила за хигиена, като се подхващат pinworms, кръгъл или друга «инфекция». Що се отнася до хора, които са излезли от детска възраст, а след това и тук на първо място эозинофилию обуславят паразитни и алергични състояния.

Отклонения от нормата нива на еозинофилите често съответства на етапа от развитие на някои болести, например, на връх эозинофилии при глистной паразитози се наблюдава в етап на тъканта на преминаване на паразити.

Эозинопения, когато и в процентно отношение, и в абсолютни числа на ниво клетки се стреми към 0, е доста характерно за началния стадий на възпалителния процес (до кризата). Липсата на еозинофилите в кръвта се дължи на факта, че всички клетки са в зоната на възпаление, но в това време при благоприятно протичане на болестта значително повишени lactic (лейкоцитоз), въпреки, че обратната картина, когато в анализа се отбелязва още левкопения и эозинопения не се отнася до успокояващо черта.

Таблица: норми при деца еозинофилите и други левкоцити според възрастта

Повишаване на эонофилов (эозинофилия)

Эозинофилез (същото, което и эозинофилия) – повишаване на нивото на эозинофильных на левкоцитите при възрастни над 0,4 х 0,4 х 109/л, при деца — 0,7 х 109/л се отбелязва при следните патологични състояния:

 • Всички заболявания, които имат алергична начало: бронхиална астма, кожни лезии (екзема, псориазис, дерматит, люспести тения), узелковый периартериит, сенна хрема, эозинофильный васкулит, глистная нашествието. Към тази категория трябва да се дължи и на заболяване на свръхчувствителност към някои медикаменти и други химикали, например, при излагане на антибиотици (пеницилин, стрептомицин). При това, те не трябва да попадат вътре, понякога е достатъчно просто да се докосват до тях, за да може кожата на ръцете началото на сърби и чакъл, което често се наблюдава при медицинските сестри, работещи в орегон.
 • Реакция на въвеждането на антибактериални лекарства.
 • Инфекционно-възпалителен процес (стадий на оздравяване).

В други нередких случаи причина за повишаване на еозинофилите стават други болести:

 1. Намаляване на функционалните способности на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм).
 2. Ревматични по свинете (ревматизъм).
 3. Паразитни заболявания.
 4. Остра левкемия.
 5. Злокачествени новообразувания.
 6. Туберкулоза.
 7. Генетично эозинофилия.
 8. Экссудативные реакции от различен произход.
 9. Ваготония (възпаление на vagus нерв), вегето-съдова дистония.

Разглеждането на повишени нива на еозинофилите в кръвта, заслужава да остане на такова явление, като гиперэозинофилия (гиперэозинофильный синдром) и нейните усложнения, които в голяма степен влияят на сърдечния мускул, което води до некроза на нейните клетки.

Гиперэозинофильный синдром

Причините за повишаване на еозинофилите чак до 75% от въжета не са проучени, но забелязал, че в развитието на подобни състояние не е последната роля принадлежи на глистной нашествия, узелковому периартерииту, раци различни), эозинофильной форма на левкемия, бронхиална астма и лекарствена болест. Ами, и така има много причини…

Удерживающийся на високи цифри эозинофилез в продължение на няколко месеца кара предположи процес, разрушава тъканта на паренхимни органи (сърце, черен дроб, бъбреци, далак), а в някои случаи дори засягащи централната нервна система.

При гиперэозинофильном синдрома (ХЕС) се наблюдава не само увеличение на броя на еозинофилите, но и техните морфологични промени. Променените клетки могат да нанесат непоправима вреда на сърцето (заболяване на Leffler). Те проникне в мускулната (то миокарда) и вътрешна (эндокард) черупки и увреждане на сърдечни клетки, протеини, данни, оповестени от пелети еозинофилите. В резултат на тези събития (некроза) на сърцето се създават условия за повишен съсирва, поражението на камерна (един или двама), клапанного и подклапанного апарат с развитието на относителна недостатъчност на митралната и/или трикуспидального клапан.

Еозинофилите малко

Състоянието, когато эозинофилы понижи (по-малко от 0,05 х 109/л), се нарича эозинопенией. Това е броят на клетките, преди всичко, говори за това, че тялото е зле да се справят с влиянието на различни чужди фактори, които живеят на външната и вътрешната среда.

Причината за намаляване на съпротивляемостта на организма, което се отразява в анализа на кръвта, често е различна патология:

 • Отделни остри чревни инфекции (дизентерия, коремен тиф);
 • Остър апендицит;
 • Септицемия;
 • Травми, изгаряния, хирургически операции;
 • Първия ден от развитие на инфаркт на миокарда;
 • Остро възпаление (може би нула, а след това, обратното, по-високи от нормалното – признак на оздравяване).

Трябва да се отбележи, че с намалените эозинофилы са в случаи, отдалечени от изброените, и дори от патология на всички: психо-емоционалното пренапрежение, прекомерна физическа активност, влияние на хормоните на надбъбречните жлези.

Това е само на пръв поглед може да изглежда, че тази популация левкоцити ненатрапчива (там те са или не?), тъй като в анализа на кръвта на тяхното ниво голям размер, не се различават. Но эозинофилы изпълняват важни функции, а за да ги определи няма нужда от специална подготовка: общ анализ на кръвта от пръста, който хората наричат разположена (лейкоцитарная формула), са диагностично значим показател, който може да разкаже не само за наличието на болест, но и за етапа на патологичния процес.

Видео: эозинофилы и ги вдигнете — д-р Комаровский

READ  Флебография (венография): вени на краката, мозъка, малкия таз

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00084 sec