Дисциркуляторная енцефалопатия (ДЭП): степен, че е това, симптоми, лечение, причини и диагностика

Дисциркуляторная енцефалопатия (ДЭП)

В последно време все по-често се срещат заболявания, свързани с увреждане на кръвоносните съдове на главния мозък. Сред тях важно място в разпространението на заема дисциркуляторная енцефалопатия или ДЭП. Ето защо е необходимо да се разбере, че това е дисциркуляторная енцефалопатия мозъка.

Дисциркуляторная енцефалопатия – това е хронично заболяване, характеризиращо се със смъртта на мозъчни тъкани, в резултат на нарушение на притока на кръв в мозъка. Тя постоянно прогресира.

Проблемът за развитие на

Съвсем наскоро ДЭП на мозъка може да се отговори само при възрастните хора, но в последно време тази болест помолодела и началото пречи на населението, като се започне с 40-ка години.

Проблемът за развитие на това заболяване става все по-важна, тъй като ДЭП главата не само влияе на когнитивни и психически функции, но в редица случаи води до загуба на трудоспособност и способността за самообслужване, а така също и значително влошава качеството на живот на болните и техните близки

Причини

Всички причини ДЭП така или иначе са свързани с нарушение на мозъчното кръвоснабдяване и последващото гипоксией на мозъка (кислороден глад), така че дисциркуляторная енцефалопатия се отнася до цереброваскулярным заболявания.

Също и причините за дисциркуляторной енцефалопатия могат да бъдат следните:

 • Повече от 50% ситуации дисциркуляторную энцефалопатию предизвикват холестериновые плаки в съдовете на мозъка, които правят трудно и в тях нормален притока на кръв;
 • Вторият по важност в развитието на ДЭП се счита за хипертонична болест на сърцето, която води до спазмированию малки съдове, дистрофия и склерозу съдови стените и, като следствие, до нарушаване на мозъчното кръвоснабдяване;
 • Освен това ДЭП може да се развие поради такива причини, като диабет, заболявания на гръбначен стълб, васкулиты (възпаление на кръвоносните съдове), вродена патология на мозъчните съдове, ОМТ.
 • Доста често при хора на възраст ДЭП има смесени причини, когато върху развитието му оказват влияние множество патологични фактори, например различни видове диабет, атеросклеротични лезии и хипертония. Тези комбинации включват ДЭП от смесен произход.

Рискът от развитие на енцефалопатия в мозъка зависи от фактори, влияещи върху появата на неговата причинни заболявания и нарушение на мозъчното кръвообращение: прекомерна телесна маса, вредните навици (алкохол и цигари), нарушение на здравословен хранителен режим, заседнал начин на живот.

Изключване на патологични фактори е важен аспект от провеждането на профилактика енцефалопатия.

Разновидности

По етиология енцефалопатия се случва на такива видове като:

 • Хипертония;
 • На атеросклеротични;
 • Венозна;
 • Комбинирани.

Въпреки многото разновидности на поражения на съдовата стена, всички те водят до нарушаване на кръвообращението, което води до всички видове съдова енцефалопатия са сходни помежду си по симптоматике. При пациенти с напредването на възрастта най-често се наблюдава сочетанная ДЭП.

За скоростта на прогресия на отделят следните сортове ДЭП:

 • Бързо развиваща се ДЭП, всяка степен, която продължава повече от 2 години;
 • Реммитирующая ДЭП, когато има периоди на относително благополучие и влошаване на симптомите, като нарушения на мислене постоянно преминаване;
 • Типичен ДЭП с постепенното развитие на заболяването в течение на дълги години с развитието в крайна сметка деменция.

Грижи за болни

Много е важно осведомлять роднини на пациенти с энцефалопатией за това, как в бъдеще ще се развива патология и за това, какви правила на поведение, те трябва да спазват по отношение на пациенти. В края на краищата, най-често точно роднини при възникване на ДЭП са ангажирани с грижи за такива пациенти.

Поради умствени и психически нарушения-при пациенти, на роднините понякога е доста лъжливо това се случва да намерим с тях общ език. И това засяга не само необходимостта на пациентите в постоянна настойничество и грижи.

Болни хора вече с 2-ра степен ДЭП често не могат адекватно да възприемат своите близки. При това в продължение на какъв период от време те все още са доста активни.

Native често не осъзнават, че към психични проблеми на пациентите води заболяване. Те започват да се убедят болните, им докаже своята невинност, псуват и да споря с тях. При болни, не разбират същността на проблема, мислят, че ги ненужно наранен, и в силата на неговата патология, започват да се оплакват по този повод всеки ъгъла, от съседите до полицията.

В подобни случаи роднини трябва да се въоръжите с търпение и да се опитате да разберете, че болните извършват своите дела несъзнателно, под влиянието на болестта и да осъзнаят, че, тъй като това не е нито тъжен, болестта ще напредва, въпреки всички опити да се «достигне» до болния. Така че роднините си струва да се примири с реалността и да направя всичко, което зависи от тях за облекчаване на състоянието на болните.

Много е тъжно положението, когато повзрослевшие потомство, отчаяна да се преодолее болестта, раздаде на родителите си в старчески дом. Разбира се, този избор е въпрос на личен, но си струва да не забравяме, че всички някога са били деца, и именно родителите са ни подкрепяха в ранните си години, проявявайте грижа и търпение, и не се отказва от нас, дори в най-трудните житейски ситуации, така че грижите за тях в този случай би била най-добрата благодарност.

READ  Закриването на притока на кръв: какво е това, норма при мъжете, жените, при бременност, на причината и опасността от високо ниво, начини на намаляване

Симптомите и степента на

Симптоми дисциркуляторной енцефалопатия включва мисловните и психоэмоциональные разстройство, а така също и нарушения на движенията. Клиника ДЭП се отразява на степента на тежестта и по-нататъшно продължение на

Тежестта дисциркуляторной енцефалопатия:

 • Първа степен. При 1-ва степен на тежестта на нарушението интелект изразени слабо и не се отразява на работоспособността и качеството на живот на пациентите;
 • Втора степен. При 2 степен дисциркуляторной енцефалопатия промяна в нагласата на пациентите става забележим с просто око, освен това, се появяват симптоми като разстройство на психиката и двигателни умения;
 • Трета степен. При тази степен на когнитивни нарушения стават много тежки и се стигне до деменция. Прибавя неврологични прояви, се появява на забрава, силно е нарушена памет. Пациентите с това вече не са способни на самообслужване и цялата грижа за тях пада върху плещите на семейството.

1 етап

Психични нарушения при дисциркуляторной енцефалопатия 1 степен при пациенти с изразени значително по-силно, отколкото всички останали прояви на ДЭП. Обикновено, близки и самите пациенти не придават на тези промени от голямо значение, смятайки, че те са свързани със стреса и переутомлением. При такива пациенти често дори по незначителни поводи възникват депресивни нарушения, но, като правило, те държат всичко в себе си, като се обръща значително повече внимание на физическото си здраве и дори на моменти да се отдадат на ипохондрию. Те се оплакват от болки с различна локализация (корема, ставната в гърба), която не разполага с достатъчно основания от страна на съответните органи и системи. На депресия и същи болни предпочитат да не обръщат внимание.

По своите клинични прояви дисциркуляторная енцефалопатия 1 степен на тежестта е много подобен на невротични разстройства. Настроението на пациентите при тази нестабилна и варира от безразличие до неочаквани възходи настроение. Така пациентите могат да станат агресивни, при някои се появява емоционална лабильность. В много случаи на болни, страдащи от безсъние, се чувстват уморяват от спираща ги тревожи главоболие, те стават рассеянными, неорганизирано, при тях се влошава паметта. Но за разлика от неврози, при енцефалопатия е нарушен не само на емоционалното състояние, но и мисловните процеси.

Разстройство на мисловните функции записано в 90% от случаите, и са придружени от синдром, забывчивостью, интелектуален спад. Пациентите, при това бързо се уморяват, стават неорганизирани, не могат да планират ежедневието, да изпълняват задълженията си. При това дългосрочна памет почти не страда, а това е нещо, което се случи съвсем наскоро, пациентите често забравят.

Вече в този период започват да се разочарован движение. Също така при ходене възможни са чувство на гадене и дори повръщане, съчетани с нарушение на равновесието.

2 етап

При стабилно развитието на болестта, той преминава в следващ период, който се характеризира с усугублением клиничната картина на развитието на значими разстройства умствена дейност, запаметяване, внимание, умствени способности, все пак критика при пациенти, при това липсват и те не са способни на адекватна оценка на цялата тежест на своето положение.

Преход дисциркуляторной енцефалопатия втора степен в трета доста плавен и основната им разлика се смята за загуба на капацитет за изпълнение на всяка трудова дейност и за самообслужване.

Обаче вече съдова енцефалопатия 2 етап на значително намалява работоспособността и се появява нужда от някакъв грижи. Болните изпадат в апатия, престават да се интересуват от работата и на хобитата си, не искам нищо да правя. Те не са насочени в това, къде се намират и какво сега дата. Такива хора стават забывчивыми, рассеянными, могат лесно да се загубиш. Затова роден на този етап трябва да бъдат особено бдителни и винаги да инвестират в дрехи на болни бележки, с посочване на тяхното място на живеене, защото пациентите, страдащи ДЭП, могат да дезориентироваться и се изгуби.

Психични разстройства при такива пациенти продължават да напредват. В замяна На резки промени в настроението идва апатия и нежелание да забележи това, което се случва наоколо. Пациентите в това състояние почти не контактны. Толкова силно се влошава и моторика. Възниква бавно шаркающая походка и, като Болестта на Паркинсон, пациентът не винаги може навреме да спрем да се борим.

READ  Свещи от хемороиди Нижфарм: лечение, мнения за прилагането на

3 етап

На 3 етапа енцефалопатия болни съвсем не са в състояние сами да мислят и да действат, те изпадат в апатия, не се ориентират в това, което се случва. При болни, които не могат дори ясно да говори. Те възникват остри неврологични нарушения, проявяващи се ротов автоматизмом, е нарушено функциониране на органите на таза, движение, са нарушени, до точката, че пациенти парализира, са възможни гърчове.

Дори и ходенето е запазена, болни може да падне и да получи травма, а при по-възрастните хора, тъй като е известно чупливи кости. Поради фрактури и липсата на движения при пациенти може да се развие застойна пневмония, която често води до смърт.

Болни тежка степен 3 ДЭП напълно неспособни на самообслужване. На тях, като на деца трябва да се хранят, да им помогне да отиде до тоалетната, да следи за тяхната хигиена. Те през цялото време или да седят или лежат. Точно близки трябва да се грижи за такива пациенти, за да ги подготви да течна храна или храна под формата на каша, за да те не подавились, на време ги обръщате и да се поддържа чистотата на кожата, за избягване на рани от залежаване.

Обаче в емоционално отношение третият етап дисциркуляторной енцефалопатия да стане дори малко по-лесна, тъй като общуваме с болни на практика излиза на не, и те вече не спорят, не се обиди и да не се оплакват, като преди. Но с това, че местен човек спира да се разбере близките си и на това, което се случва наоколо, без съмнение, не е лесно да се примири.

Диагностика

Тъй като доста често дисциркуляторная енцефалопатия на главния мозък протича скрито, при първите съмнения, струва си да се обърнете към невролог. Риск ДЭП счита за по-висок при пациенти, страдащи от диабет, артериална хипертония, атеросклероза.

Невролог може да разкрие нередности в състоянието на болния, да го тества интелигентни функции с помощта на такива задачи: да се празнува на предварително зададено време на изтеглените часа, повторение на думи от паметта.

Освен това, пациентите трябва да се види очен лекар, трябва да се направи энцефалограмму, задръжте УЛТРАЗВУК с допплерографией съдове, които са засегнати при ДЭП. Толкова за изключване на други заболявания на ЦНС е необходима компютърна диагностика и магнитнорезонансная томография.

За да се разбере, кое заболяване води до мозъчна енцефалопатия, трябва да се направи электрокардиограмму, липидограмму, анализ на съсирването на кръвта, измерване на АН, глюкометрию. Пациентите може да посъветва в кардиология и ендокринология, а понякога и в съдовата хирургия.

Лечение на

Пациентите с энцефалопатией на мозъка се нуждаят от цялостното лечение, което да е не само симптоматическим, но и воздействовало на първичните заболявания, които са довели до ДЭП.

Много е важно, че лечението на дисциркуляторной енцефалопатия започна навреме, защото това ще позволи да се избегне или поне да забави загубата на трудоспособност и способността за самообслужване, което ще позволи на болните остават пълни и активни членове на обществото, приносящими полза.

Лечение енцефалопатия се крие в превенция на ОНМК, лечение на първична патология, подобряване на мозъчното кръвообращение. Лекарства могат значително да помогнат на болните, но те също трябва да се вземат активно участие в лечението им, придържайки се към здравословен начин на живот и хранене. Ако премахнем негативните ефекти, тогава лечението ще бъде много по-лесно и по-ефективно.

Доста често за помощ се обръщат болни, които ДЭП вече достигна 2-ра степен и техните интелектуални способности са претърпели очевидна промяна. Но дори и в такива ситуации правилно подбрано лечение спира развитието на патологичния процес и може да доведе до подобряване на качеството на живот и трудоспособност на пациента.

Лекарства

Этиотропное лечение дисциркуляторной енцефалопатия въздейства на корените си – гипертоническую болест, атеросклероза, обменни нарушения.

С тази цел се използват антихипертензивни лекарства:

 • Ace-инхибитори (рамиприл, эналаприл) – тези лекарства подобряват продължителност на живота, намаляване на натоварването на сърцето и не допуска да го хипертрофични промени, те подобряват ток на кръвта в микроциркуляторном начин, отпускане на кръвоносните съдове. Можете да ги вземат при диабет, атеросклероза, CH, атеросклероза на кръвоносните съдове на бъбреците. Тези лекарства намаляват риска от ОНМК. Тяхната дозировка задава отделно за всеки пациент.
 • Административните (бисопролол, метапролол) -намаляване на АДА и подобряват работата на сърцето, имат антиаритмическим ефект, се прилагат при ИБС и ХСН. Добре се съчетават с ace-инхибитори. Противопоказно за диабетици и астматикам, а така също и при блокадах на сърцето. Те трябва да се приемат само след назначаването на лекар.
 • Блокери на калциевите канали (верапамил, нимодипин) – понижават АД, притежават антиаритмическим действие. Освен това могат да се разширява кръвоносните съдове, отпуснете съдове микроциркуляторного на речното корито и насърчаване на мозговому кръвообращение. При възрастните хора може да се подобри интелект, намаляване на главоболието, когато енцефалопатия.
 • Диуретици (фуросемид, индопамид) – засилват отделянето на урина, намаляване на обема на циркулиращата кръв и по този начин се борят с хипертония.
 • Освен намаляване на АДА при ДП трябва да нормализировать обмяната на мазнини, за да се предотврати разрастването на атеросклеротични плаки. За това трябва да започне с правилно хранене и физическа активност, а ако в продължение на няколко месеца тази тактика не даде резултат, е необходимо officinalis корекция.
READ  Гелове от хемороиди: цена, мнения

Гиполипидемические средства и лекарства при дисциркуляторной енцефалопатия:

 • Статините са най – ефективни лекарства по отношение на намаляване; холестерол (аторвастатин, розувастатин);
 • Фибрати – фенофибрат и други;
 • Никотинова киселина;
 • Препарати, съдържащи омега-3-мастни киселини.
 • Средства разширяват кръвоносните съдове:
 • Кавинтон – подобрява притока на кръв по каротидным артерии;
 • Стугерон – се назначава при пациенти с нарушения в вертебробазилярном съответствие;
 • Редергин – подобрява венозен отток;
 • Вазорбал – съвременно средство, притежаващо не само сосудорасширяющей, но и антиагрегантной активност.

Ноотропные лекарства при енцефалопатия:

 • Допринасят за валутен процеси в мозъка, имат защитен ефект върху мозъчните клетки при намаляване на кислорода в кръвта, подобряват когнитивните функции и стресът.
 • Към тях се отнасят: Глицесед, ноотропил, ноофен церебролизин и други.
 • Ефективността на ноотропов е възможно само при дългосрочна метод се използват, те трябва да се комбинира с витамини от група В.

За корекция на психични нарушения помагат антидепресанти (прозак), транквилизатори (диазепам) и медикаменти, базирани на билките (persen)

Операция

Ако при атеросклеротични промени плака силно суживает на мозъчната артерия, се отстранява с помощта на операция, понякога на болните се поставят стентове в кръвоносните съдове.

Начин на живот

Корекция на начина на живот на пациента с ДЭП включва:

 • Събирането на телесна маса до оптимални стойности;
 • Правилното хранене;
 • Изключение на алкохола и тютюнопушенето;
 • Умерени физически натоварвания.

Излишната телесна маса предизвиква гипертоническую болест и помага за образуването на атеросклеротични плаки, поради което с нея трябва да се борим. Затова пациентите трябва да се придържат към здравословна диета и да бъдат по-малко възможности, активни физически. Освен това те трябва да се откажат от пушенето, защото никотинът лошо действа върху стените на кръвоносните съдове.

Хранене

Храненето на пациенти дисциркуляторной энцефалопатией трябва да бъдат насочени срещу атеросклероза и хипертония. Те трябва да се консумират мазнини само от растителен произход, повече се консумират рибни продукти и по-малко месо.

Препоръчително да се използва, колкото се може по-малко сол и повече храни, богати на витамини и минерални вещества (Ca, Mg, K). Така трябва да прекрати употребата на спиртни напитки, т. к. те допринасят за хипертония.

Разбира се, пациентите могат да се вземат мерки за ограничения в храната, така че те трябва да се обясни, че те не са толкова строги. Например, постни и месни продукти могат да се консумират, но не и в жаренном, а варени. Болен е показано много растителна храна, която в момента яде доста рядко. Те могат да се ядат картофи, различни зеленчуци и плодове, млечни продукти и сушени плодове с ядки.

При ДЭП, която само започва, могат да помогнат само за поддържане на здравословен начин на живот, промяна на хранителния режим и физическата активност. Обаче при по-нататъшното развитие на болен трябва да се вземат лекарства, които подобряват тяхното здраве и се бори с основната болест, а понякога е необходима операция.

Дисциркуляторная енцефалопатия и я етап доста често води до подчертават от одмвр пациенти. От особено значение този проблем в по-късните етапи, когато пациентите стават недееспособни. Но такива въпроси трябва да се МСЭК и взема решения по отношение на това към коя група принадлежи даден пациент.

MAXCACHE: 0.42MB/0.00119 sec