Хипотония: причини, видове, симптоми, при бременни, лечение и профилактика

Хипотония (ниско налягане)

Ниво на налягане в съдовете на организма на човека зависи от сърдечната честота. При недостатъчно интензивни сокращениях налягане в съдовете пада. Хипотония – намаляване на кръвното налягане повече от двадесет процента от нормалните стойности. Артериална хипотония – това е промяната в нивото на налягането в артериите. Нормално се счита за натиск на ниво 120/80 mm hg.ст., а промяната по-ниско от 90/60 кара да се предположи артериалната гипотензию.

Видове

Отделят се следните видове хипотония:

 • Начална хипотония (идиопатическая), функционираща като отделно заболяване, при което се наблюдава спад в дейността на нервната система, емоционалното напрежение.
 • Вторичната хипотония, която е следствие на друго заболяване.

Вторият вид е с по болести, като:

 • захарен диабет;
 • промени в работата на надбъбречните жлези;
 • травма на главата;
 • болки в кръста;
 • сърдечна недостатъчност;
 • заболявания на черния дроб;
 • язвена болест на стомаха;
 • други.

Вторична гипотонию е препоръчително да се лекуват паралелно с основното заболяване. В този случай се наблюдава положителен максимален ефект, налягане се нормализира.

Гипотонию разделени на остра и хронична:

 • Остра форма на хипотония възниква като последица от тежко заболяване и се проявява рязък спад на налягането. Хипотония се появява като следствие на инсулт, тромбоза на вените, аритмии, алергии, наранявания, с голяма загуба на кръв.
 • Хронична (физиологична) хипотония най-често е характерно за хора, активно занимаващи се със спорт. За някои ниско кръвно налягане се превръща в норма. Например, жителите на Крайния Север, както и живеещи в тропически климат гипотонию дори не забелязват. Но след намаляване на налягането носи дискомфорт, тогава трябва да се направи неговото лечение.

Отделят още една форма на хипотония – ортостатическую. За нея е характерно рязкото спадане на налягането след като тя се е променила позицията на тялото. Наблюдава такова състояние най-често сутрин при нарастващите от леглото. В периода на тийнейджърските си това явление може да се заключва, не може да се спаси. При рязко повдигане или продължително стоене, кръвта не винаги е в достатъчно количество постъпва в мозъка. И като резултат на това, се наблюдава световъртеж, мухи пред очите, обморочные състояние. Припадам, в този случай, се нарича колапс. Ако признаци за след загуба на съзнание се запазват, и налягане не се нормализира, а след това предполагат гипотензию ортостатическую.

Причини

Причини за хипотония абсолютно различни: заболявания на различни органи, бесконтрольный прием на лекарства за лечение на повишено налягане, обезводняване.

Фактори, провокира гипотонию:

 • рязък спад на обема на кръвта, поради загуба на течност или кръв;
 • сърдечно-съдова недостатъчност и други нарушения в работата на сърцето;
 • слаб тонус на кръвоносните съдове;
 • — бери;
 • различни невротични прояви, включително и депресивни състояния;
 • нарушение на съня;
 • различни метеорологични условия.

Експертите смятат, понижен тонус на кръвоносните съдове една от основните причини за хипотония. Сократительная способността съдове при хора склонни към хипотония се влошава, затова прокарва през кръвта преминава по-бавно, отколкото се изисква от организма.

Отягощенная наследствеността също е важна причина за болестта.

Самата артериална хипотония не причинява медици внимание, а ето заболяване, провокира я, точно обратното, изискват специална терапия.

При бременни

По време на бременност налягане на бъдещата майка, е строго се контролира от акушерка. Страхът причинява ниско налягане. Лекарите веднага ще обърнат внимание на този факт. Чрез поставяне на диагноза, лекарят ще ви обясни бременна вредното въздействие на това състояние върху тялото. Плодът се намира в състояние на хипоксия (кислороден глад). Това явление може да доведе до нарушения на развитието му.

Хипотония бременни придружени от обща слабост, угнетенностью състояние. Всички тези признаци на хипотония трудно свързват с болестта, тъй като те са характерни за много бъдещи майки. Ето защо заболяването се диагностицира не винаги навреме. Всичко зависи от компетентността на лекар и неговия опит.

Показатели

Понижи нивото на кръвното налягане и тахикардия съдови заболявания водят до повреда в работата на сърдечния орган. Сърцебиене показва активна работа на сърдечния мускул, която се провежда през себе си голямо количество кръв. В съчетание с нисък тонус на кръвоносните съдове се усложнява промоция на кръвта, което води до допълнително натоварване на сърцето.

Понякога рядък пулс при нормални показатели на налягането смятат гипотонией, че е съвсем наред. Комбинацията от нисък пулс и налягане показва на по-сериозни заболявания, като исхемична болест на сърцето.

Особено трябва да се обърне внимание на показателите на долния налягане. Ниско ниво, за да го показва слаба еластичност на кръвоносните съдове и за застой на кръвта. Тялото започва да се бори с това състояние, сърцето работи по-активно, повишава налягането. Разликата показатели на горния и долния налягане в норма е четиридесет единици. Промяна на този показател във всяка посока, говори за провал в работата на сърцето и кръвоносните съдове.

Въпреки повишеното внимание по медицина към хипотония, отбелязват това, че състоянието на кръвоносните съдове с напредване на възрастта, не става по-лошо. Продължителността на живота гипотоника по-висока, отколкото при гипертоника.

Симптоми

За да се диагностицира гипотонию, достатъчно е редовно измерване на налягането с помощта на специален инструмент – тонометра. Говорим за заболяване, при условията на най-високо не по-висока от 90 мм hg.календар. и долна не по-висока от 60 мм живачен стълб.календар.

Има освен това и други симптоми на хипотония:

 • постоянното чувство на сънливост;
 • общата депресия състояние;
 • тахикардия;
 • метеозависимость;
 • главоболие в областта на износител и на челото;
 • нарушение на дишането.

За артериална хипотония се характеризира с чести припадъци, негативно реагират на всякакви промени на времето, на емоционалните натоварвания.

Всеки знак поотделно не е точна симптом на хипотония. Отделни случаи на виене на свят, сънливост, тахикардия не свидетелстват за постоянно ниско налягане. Съвкупност от същите симптоми, ви дава повод за безпокойство и обръщане към лекар.

Диагностика

Диагноза хипотония включва в себе си няколко метода, чрез които се потвърждава или опровергава диагноза. Най-точен резултат се постига комплекс от диагностични дейности.

Започват да диагноза с оглед и проучване на пациента д-р. Изясняват подробности за началото на прояви на болестта, избират схема на изследването.

Проучване на болния започват с описание на признаците, които го вълнуват. Това може да бъде главоболие, произхода на които трябва да инсталирате, както и честотата им и предишни обстоятелства. Д-р подробно анализира какви заболявания по-рано боледува пациентът, се състои ли на помощ от никакви специалисти. Уточнява се, където в момента работи, в какви условия. Въз основа На проучването бъдат установени причините на заболяването. При намиране на диспансерном регистрирани оправи диагноза, с която се наблюдава пациентът.

Е Важно да се установи доверителен контакт на лекар и на пациента, за да разбера, дали от стрес в последно време, които предизвикаха пристъпи на хипотония.

Усъвършенстването история като въпрос за наследствени заболявания. Голям процент от гипотоников получават заболяване от близки роднини, страдащи от отклонения в работата на сърдечно-съдовата система.

В кабинета На д-р задължително измерит налягане с помощта на тонометра. Измерването се провежда в спокойно състояние, след кратка почивка. За обективност показатели за предпочитане 30 минути преди измерване да не се консумират силни чайове и напитки. Позата при измерване на налягане трябва да бъде удобна, спокойна. Ръката, на която са заснети показания, се освобождава от дрехите. Експертите предупреждават за това, че много от пациентите изпитват страх в кабинета на лекаря, така че не винаги данни на уреда обективни. Компетентен лекар настоятелно помоли пациента на себе си, за да измерват редовно налягане. Данните от тези измервания се записват и показват доктор на следващия прием. Именно този подход позволява да се определи условията за възникване на болестта.

В схемата на изследването задължително да включва ЕКГ на сърцето. Този метод позволява да се установи наличието на сърдечно-съдови заболявания. За наличието на хипотония може да се прецени при синусова брадикардия, нарушения на началото на реполяризации камерна. Трябва да се помни, че данните от ЕКГ регистрирани само в момент на извършване на манипулация.

В допълнение към всички техники предписват ЕХОГРАФИЯ (ултразвуково изследване) на сърцето. С негова помощ определят наличието на промяна в работата на кръвоносните съдове и сърцето. Това изследване е безопасно и може да определяни от бременни и кърмещи жени.

За оценка на емоционална състоянието на пациента се предписва на психологически тестове. Тя най-често се използва за диагностициране на децата, които трудно могат да се опишат симптомите.

Лечение на

Хипотония най-често не изисква лечение лекарствени средства. В основата на намаляване на налягането предизвиква водене на неправилен начин на живот и нервно напрежение. Хронична форма на лечение не е задължително, достатъчно за нея постоянно да се помни, не позволява резки скокове в налягането. Всеки един симптом изисква индивидуален подход. При сънливост на специалистите съветват да променяте режим на сън и будност. Това е достатъчно, за да се отървете от симптома. Може успоредно да приема екстракти от билки, които допринасят за регулиране на съня.

Лечение на хипотония, която е следствие от нарушения работата на сърдечно-съдовата система, трябва да назначи д-р. При продължително дискомфортном състояние да трябва колкото се може по-бързо да се обърнат в медучреждение за комплексно изследване и назначаване на адекватно лечение. При това трябва да се изпълнят всички препоръки на д-р по корректированию начин на живот.

Народни средства за защита

За лечение на ниска налягане може да призове и народни средства за защита. При това заболяване, тези средства са доста ефективни. Има билкови лекарства, преумножаващи тонуса на кръвоносните съдове: ехинацея, элеутерококк, лимонова трева китайски и rhodiola rosea. Заявление за данни за вещества може при липса на противопоказания.

Съществува мнение, че от хипотония помага на кафе. Кофеинът оказва тонизиращо действие. Максимално количество от него се съдържа в зеления чай, който не води до пристрастяване. Така лечебният ефект е по-голяма принадлежи на чаша чай.

Билката жълт кантарион оказва положително влияние при угнетении състояния, при депресия.

Начин на живот

Почти винаги гипотонию може да се коригира, като промените в начина си на живот:

 • правилният режим на ден;
 • лечебна гимнастика за кръвоносните съдове;
 • сън не по-малко от 9 часа на ден;
 • включването на храни, богати на витамини и микроелементи;
 • спазването на режима на пиене;
 • физически натоварвания от сутрешна гимнастика до фитнес залата;
 • контрастен / приключенски / душ;
 • посещение на вани оказва благоприятно въздействие върху кръвоносните съдове;
 • положително емоционално настроение.

Такъв начин на живот и интересите на всеки човек, но гипотонику ще даде възможност да се откаже напълно от медикаментозно лечение.

Хранене

Не бива да се подценява ролята на правилното хранене, в живота на човека. Гипотоник в диетата трябва да включва храни с високо съдържание на витамини от група В: хляб, цвекло квас, картофи, мед, ядки и така нататък. Разрешено за консумация на шоколад.

Хората с ниско налягане, в известна степен е повече късмет, отколкото на високо кръвно налягане. Те са разрешени храни, които повишават налягането и съдържащи сол, подправки. Това се дължи на факта, че солта задържа течности в тъканите, увеличаване на обема на кръвта и повишаване на налягането. Подправки оказват бодрящее действие, повишаване на тонуса на съдовите стени. Но трябва във всичко да се знае мярката, тъй като излишъкът на сол вреди на другите органи.

Профилактика

Профилактика на хипотония винаги е насочена към укрепване на стените на кръвоносните съдове и сърцето.

За поддържане на налягане на нормално ниво, трябва да се спазват елементарни правила:

 • попълнете трябва да се опитаме не по-късно от 23 часа;
 • разходка на открито не по-малко от два часа на ден;
 • спи не по-малко от 9 часа на ден;
 • хранят се следва правилно;
 • трябва да се консумират витамин с-минерални комплекси;
 • редовно вземат контрастен душ.

Профилактика с ниско налягане е особено важно при наследствено предразположение. Човек просто е длъжен да пази организма от негативното влияние на околната среда.

READ  От какво се състои кръв: състав, структура, функции, роля в организма на човека

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00067 sec