Исхемична болест на сърцето: при мъжете, жените, децата, причини, симптоми, форми на ИБС, диагностика, лечение

Как се проявява исхемична болест на сърцето

Чрез анализ на причините летальных резултати населението на земното кълбо, специалисти в първо отделят патология на сърдечно-съдовата система. При исхемична болест на сърцето (ИБС), сред данни заболявания се срещат най-често. Предпоставки за увреждане на сърдечния мускул при човека служат за повишаване на стрес, на фона на ежедневния живот, намаляване на двигателната активност и атеросклеротическое загуба на кръвоносните съдове.

Общата идея за заболяването

ИБС – това е болестно състояние, в основата на който лежи нарушение (пълно или частично) на кръвоснабдяването на сърдечния мускул, поради лезии на коронарните артерии.

В организма на човека, основната задача на кръвта е транспортна. Благодарение на нейното преместване по сосудистому се случва поречието на доставка към мускулите с кислород и хранителни вещества, осигуряващи нормалното функциониране на данни на тъканите. При нарушаване на циркулацията на кръвта, мускулните влакна започват да изпитват недостиг на необходимите за работата им съединения, което се отразява негативно на техните сократительных способности. Това важи и по отношение на миокарда.

За това, че човешкото сърце работи без прекъсване, тя се нуждае от пълен и постоянен кровоснабжении, което осигурява благодарение на коронарным пътни артерии – лява и дясна. Нормално съдовите стени доста са устойчиви, благодарение на което артерия при значителни физически или психоэмоциональных натоварвания се разтягат, като предоставя увеличеният приток на кръв към сърцето.

При развитието на атеросклероза в skylight стая артериалните пътища се събират холестериновые плака, което води до намаляване на вътрешния диаметър на кръвоносните съдове и намаляване на еластичността им стени. Като резултат на това, притока на кръв към сърцето става недостатъчна.

При нарушение на кръвоснабдяването се случва забавяне на обменните процеси в сърдечния мускул и при хората се появяват признаци на нейната исхемия.

При откриване на първи симптоми на промени в работата на сърцето, е необходимо незабавно да се консултирате с лекар за провеждане на изследванията и своевременно коригиране на патологични нарушения.

Класификация на болестта

Ясно разделение на форми на исхемичен сърдечно-съдови заболявания в съвременната кардиология не съществува, което се дължи на различни прояви на патология-и, често, едновременното развитие на няколко форми на пациента.

Специалистите определят следните форми на исхемична болест на сърцето:

 • Внезапна сърдечна (коронарна) смърт.
 • Безболевая исхемия на сърдечния мускул.
 • Ангина.
 • Инфаркт на миокарда.
 • Постинфарктный кардиосклероз.

Внезапна сърдечна (коронарна) смърт — най-заплашителна форма на заболяване, характеризиращо се с безпричинен, спиране на сърцето, която се случва на фона на пълна стабилност.

Ясни причини летального резултата на пациента в този случай, задайте не успее, експертите са само фактори, спровоцировавшие.

Сред тях са:

 • застойную сърдечна недостатъчност;
 • ишемическое поражение на сърцето, протекающее на фона на камерна аритмия;
 • остър инфаркт на миокарда;
 • хипертонична криза;
 • нарушения на липидния или въглехидрати метаболизъм;
 • вредни навици, преди всичко никотинова зависимост;
 • психоэмоциональные и физическо претоварване.

Опасността на дадено болестно състояние се състои в това, че предимно спиране на сърцето при възрастни се случва в резултат на внезапна предсърдно камерна от пациента в ежедневния живот. Оказване на квалифицирана медицинска помощ извън лечебно заведение е изключително трудно, така че в повечето случаи тази форма на патология на сърцето води до летален изход.

READ  Че прочиства кръвта: лекарства, народни средства за защита, продукти, причините за вискозни кръв

Развитието на безболевой исхемия на сърдечния мускул се случва предимно безсимптомно, затова процент внезапни смъртни случаи в резултат на тази патология също е доста висок. Не е като да няма никакви клинични прояви, заболяване, в крайна сметка води до появата на пациента нарушения на сърдечния ритъм и хронична сърдечна недостатъчност.

Ангина

Ангина пекторис (стенокардия) – това е заболяване, характеризиращо се с появата на пристъпи на болка зад гръдната кост, които иррадиируют в ръката, рамото и под лопатката в ляво. По време на пристъп на стенокардия пациентът се чувства остра липса на въздух и катастрофи в сокращениях на сърцето, в резултат на което заема принудително положение на тялото.

Болковият пристъп на стенокардия може да възникне в следните ситуации:

 • психо-емоционалното пренапрежение;
 • повишени физически натоварвания;
 • бързо движение в посока срещу силен вятър;
 • преяждането.

Болката в сърцето може да се извършва както самостоятелно, така и купироваться само след прием на нитроглицерина или неговите производни. С течение на времето болестта прогресира, пристъпи на загрудинных болки възникват безвъзмездно, когато пациентът живее в състояние на пълен покой. При възникване на подобни ситуации е необходимо спешно да се обърнете към кардиологу за извършване на медицински дейности.

Инфаркт на миокарда

Инфаркт на миокарда – това е некроза на парцела сърдечния мускул, който възниква в резултат на остра сърдечна недостатъчност, предизвикана от закупоркой холестериновой бляшкой на лумена на коронарните артерии.

При това има 2 форми на инфаркт на миокарда:

 • крупноочаговый – емболия-артерия, което води до омертвению значителен участък на сърдечния мускул;
 • мелкоочаговый – частично запушване на лумена на артериите.

Провокира некротизирующий процес в миокарда могат дълъг стенокардический удар, психо-емоционалното шок значителни физически натоварвания.

Постинфарктный кардиосклероз

Постинфарктный кардиосклероз се развива като усложнение на некроза на сърдечния мускул и се проявява в заместването на повредени мускулни влакна рубцовыми тъкани няколко месеца по-късно, след като получи инфакта. Това болестно състояние се проявява в отслабването на съкратителната способност на сърцето си и, като следствие от нарушаване на циркулацията на кръвта в сосудистом начин.

При разглеждането на пациента, лекарят разкрива не само признаци на нарушения на кръвообращението, но и значително увеличаване на размера на сърдечни участъци, различни нарушения в сърдечния ритъм. Болният се оплаква от появата на задух, учестен пулс, появата на отоци.

Постинфарктный кардиосклероз носят хроничен характер, лекарствена терапия помага само временно купировать прояви на сърдечна недостатъчност.

Причинители

Причини, в резултат на които се развива исхемична болест на сърцето, са разделени на 2 групи – непреодолими и тези, чието въздействие пациентът може да премахне.

Сред първите патогенни фактори се отнасят:

 • Мъжки пол. Женските полови хормони забавят процесите на синтезиране на холестерола и, като резултат, възпрепятстват развитието на атеросклероза.
 • Генетично предразположение.
 • Расовата принадлежност. Най-податливи на ишемическому поражение на сърцето представители на европеоидной популация, най – малко- негроиден.
 • Геронтологические промени в организма. След 60-годишна възраст рискът от развитие на атеросклероза и различни заболявания на сърцето се увеличава до 50%.
READ  Интермитентно накуцване: причини, симптоми, лечение на синдром на

Във втората група провокиращи причини исхемия на сърцето включва:

 • Вредни навици. На първо място това е въпрос на развитие на сърдечно-съдови заболявания излиза никотинова зависимост. Ако човек выкуривает на ден повече от 20 цигари, заплахата от развитие на исхемия на сърдечния мускул се увеличава два пъти.
 • Излишната телесна маса. Намаляване на двигателната активност сред населението на земното кълбо, обусловени научно-технически напредък, е довело до увеличаване на честотата на диагностициране на затлъстяване в различна степен. Нормализиране на теглото на пациента води до подобряване на основните показатели на кръвта, връщане на кръвното налягане в граници и намаляване на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.
 • Дълго стресово въздействие върху организма. Психоэмоциональные претоварване негативно влияние върху цялостното състояние на човек – нарушен в продължение на метаболитните процеси, повишава се кръвното налягане, сърцето изпитва повишени натоварвания.
 • Малоподвижность. Намаляване на двигателната активност води до забавяне на обмяната на веществата и може да доведе до нарушаване на липидния обмен и развитие на атеросклероза.

Освен неблагоприятното въздействие върху организма на екзогенни и ендогенни фактори, исхемия на миокарда може да се развие на фона на следните заболявания:

 • Диабет – заболяване с течение на времето води до развитието на атеросклероза и увеличава два пъти риска от поражение на сърдечния мускул.
 • Нарушение на липидната обмяна, атеросклероза.
 • Хипертонична болест на сърцето.
 • Нарушение на реологических свойства на кръвта, склонност към жизнеспособност.

Пациентите, в миналото които има такива нарушения, се нуждаят от средно нуждае от медицинска контрол върху работата на сърцето за ранно откриване на възникващите нови патология.

Симптоми на коронарна болест на сърцето

Исхемична болест на сърцето се характеризира с хронично течение и по-често се диагностицира при мъжете. Основен признак на заболяване е появата на пристъп на силна болка зад гръдната кост, която иррадиирует в лявата половина на тялото, вземете раменния пояс, по-рядко – в слабините.

Допълнителни симптоми на коронарна болест на сърцето, са следните:

 • нарушения на сърдечния ритъм;
 • бледност на кожата покрива, чак до появата на цианоза;
 • намаляване на цялостната телесна температура;
 • повишено изпотяване;
 • пристъпи на виене на свят, загуба на съзнание;
 • симптоми за недостиг на въздух;
 • застроена обща слабост;
 • появата на отоци на долните крайници;
 • необходимостта от пациента, за да придадат на принудително положение на тялото.

При поява на подобни симптоми болест на сърцето трябва да се обърнете към кардиологу за провеждане на съответното изследване. Ако симптоматика по време на атака, се разраства и придобива все по-заплашителен характер, трябва да се обадя на бърза помощ.

При жените исхемия на сърцето възниква много по-късно, отколкото при представителите на мъжката част от населението.

При това някои пациенток исхемия може да имат нетипични симптоми:

 • обща слабост;
 • чувството на гадене, понякога повръщане;
 • киселини в стомаха;
 • дозиран загрудинные болка.

При децата при развитието на коронарната болест на болковият синдром липсва. Признаци, които могат да насочат към развиващите патология на сърцето, както следва:

 • хронична умора;
 • затруднено дишане, недостиг на въздух;
 • бледност на кожата покрива;
 • акроцианоз;
 • склонност към простудни заболявания;
 • забавено физическо и психическо развитие.
READ  Лупус антикоагулант (WA): анализ на кръвта, норма, дешифриране, при бременност, лечение

При поява на тревожни симптоми у детето, трябва да се възможно по-бързо да се обърнете за консултация към лекар.

Видове диагностика

Диагностика на коронарната болест на сърцето може да е само при условие на продължително фрагментарного мониторинг на Холтеру, както и эхокардиографического изследвания. При навременно откриване на заболяването лечение на исхемия на сърцето на пациента се извършва по стандартните схеми с прилагането на лабораторни и инструментални методи на изследване.

След като кардиолог ще събере анамнеза, ще се определи от наличните по време на лечението пациентът има оплаквания, ще се проведе на външен преглед, лекарят предписва изпълнение на следните диагностични дейности:

 • клиничен и биохимичен анализ на кръвта;
 • ултразвуково изследване на сърце;
 • ангиографию съдове.

Само с данни от по-задълбочено проучване на пациента, кардиолог, може да се разработи адекватна терапевтична тактика.

Методи на лечение

При изплащане на коронарна болест на сърцето, действия кардиолог, насочени към негативно облекчение на клиничните прояви на тази патология у пациента, както и за предотвратяване развитието на застрашаващи живота му състояния (сърдечен инфаркт, внезапна сърдечна смърт).

Лечение на исхемия на миокарда предвижда:

 • Разработване на балансиран режим на хранене, изключение от обичайното меню излишно е да се мазни храни, както и продукти, съдържащи лесно смилаеми въглехидрати (захарни изделия).
 • Организация на правилен режим на труд и почивка.
 • Изчисляване на допустимите физически натоварвания.
 • Нормализиране на теглото.
 • Лекарствена терапия е насочена към подобряване на реологических свойства на кръвта, понижава нивото на холестерола в сосудистом начин, нормализиране на кръвното налягане, премахване на пристъпите на стенокардия.

При липса на положителен ефект от прилагането на консервативни методи на лечение, кардиолог, може да се вземе решение дали да се наложи хирургическа намеса:

 • ангиопластика на засегнатите съдове – механично разширяване на лумена на засегнатите артериалните артерии. Тази форма на намеса може да се извършва само при пациенти с неосложненным течение на коронарна болест;
 • аортокоронарное байпас – налагане на анастамоза («workaround» за движение на кръвта) на засегнатата съдове.

За поддържане дейността на сърдечния мускул пациентът може да използвате рецепти от алтернативната медицина, които предвиждат употребата на различни отвари и настойки от лечебни растения.

Стриктно спазване на всички лекарски препоръки, свързани не само с лекарствено лечение, но и въпроси на организацията на здравословен начин на живот, позволява да се забави развитието на патологични промени в сърдечния мускул и да се избегне появата на тежки усложнения.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00099 sec