Кръвта от носа (кървене от носа): причини, лечение

В носната кухина почти всички кръвоносни съдове са разположени много близо до лигавицата, така че при някои хора, дори при малка травма, може да е кръвта от носа. Причините за това могат да бъдат много.

Видове носните кръвоизливи

Кървене от носа в медицинската практика се разделят на два вида: предните и задните. Те се различават един от друг така, че при предния кръвотечения кръв тече от носа навън, а при задния — по задната стена на фаринкса.

 • Размерът / видът на предните кървене се локализират в предните отдели на кухината на носа. Те обикновено не са много силни и могат да се проведат и с малко намеса или дори себе си в рамките на малък период от време.
 • Задната кървене локализуется в дълбоките части на носната кухина. При това са ранени най-големи съдове, и без квалифицирана медицинската помощ да се спре кръвта ще бъде почти невъзможно.

Причини за появата на кървене от носа

Причините, поради които може да започне кървене, се делят на местни и общи.

Към местните причини се отнасят:

 1. Наранявания на носа. Това са най-честите причини. При травми разрушаване на кръвоносните съдове в носа, и като резултат, се появява кървене;
 2. Попадането на чужди предмети;
 3. Възпаление на аденоиди, хронична (най-често атрофичен) ринит, синузит;
 4. Изкривяване на носната преграда;
 5. Тумори на устната, носа (специфични грануломи, злокачествени образования, angiomas).

Към общите причини са:

 • Повишено кръвно налягане (артериална хипертония) или някои видове пороци на сърцето. При хора по-възрастни хора кървене най-често се дължи на високо кръвно налягане или обща атеросклероза на кръвоносните съдове, в това число и на кръвоносните съдове на носа. Също така с напредване на възрастта стените на кръвоносните съдове стават по-тънки и чупливи, както и на витамини в организма не е достатъчно.
 • Заболявания, свързани с нарушение в кръвосъсирването като хемофилия, тромбоцитопения (поради липса на тромбоцитите е нарушена съсирваемостта на кръвта), анемия (при ниско гемоглобине кръвта става по-течна, във връзка с което е лошо спира);
 • Силна преумора, стрес, липса на сън;
 • Прегряване на организма, инфекциозни заболявания с висока температура (грип, или тежки форми на ОРИ, протичащи с усложнения);
 • Често в градските жилища с централно отопление е сух въздух. В резултат на това лигавицата на носа изсъхва, и на нея се появяват кафяво. Ако ги случайно сковырнуть, това може да навреди на съд. Това също може да започне кървене от носа;
 • Болести на вътрешните органи (например черен дроб, далак);
 • Алергични заболявания, особено ако те се изразяват в алергичен рините. Това се дължи на факта, че при алергии съдове колкото и да переполняются кръв и се подуват.
 • Перестраивание на хормоналните нива при подрастващите или при жени в период на бременност).

Не трябва да забравяме и за това, че кървенето от носа може да бъде косвен симптом на по-сериозни заболявания, например, като аортна съдове на главния мозък. Но каквито и да са причините, те не могат да остави без необходимото внимание, с тях трябва да се воюва.

Първа помощ при кръвотечения от носа

Първото нещо, което трябва да направите – за успокояване на пациента, тъй като при силен испуге или вълнение сърцето става по-чести и кървенето от носа може да се увеличи. Противно на популярния мнение, не трябва да запрокидывать главата на човека назад, тъй като кървене от това няма да спре кръвта тече в гърлото, ще попаднат в стомаха или дихателните пътища. Напротив, трябва леко наклонете главата си напред. Тази процедура ще помогне най-точно да се определи от коя половина на носа въпрос кръв.

READ  Гемолитико-уремический синдром: какво е това, при деца, възрастни, симптоми, лечение

Ако такъв проблем възникна в сградата, трябва да отворите форточки, направи лице към отворения прозорец. Това е необходимо, за да се осигури достъп на свеж въздух. Тъй като много хора се страхуват от кръвта, а след това на болния по-добре да се засадят, за да не падна и не поранился. Може да му мирише на амоняк или настържете ги на уиски, за да се избегне появата на световъртеж.

Начини за спиране на носового кървене:

 1. За да спре предното кървене, трябва да се постави в носа с памучен тампон, обилно напоена с водороден прекис. Може да се приложи и специална гемостатическую гъба или силно притисната до носната преграда, че част от носа, от която тече кръвта. Обикновено тези кръвоизливи не са много силни и на мястото на увреждане на кръвоносните съдове бързо се образува тромб;
 2. Спиране на предна кървене могат да бъдат и по този начин. В долната част на носа минава доста голям съд, който доставя кръв вливане носа кухина и може да се опитате пережать. Точка прижатия се намира между горната част на устните и венците с тази страна, където тече кръвта. На това място трябва да е достатъчно здраво да положат памучен тампон и силно натиснете го. Кръвта ще престане да тече и кървенето трябва да спре;

 3. При някои хора кръвоносните съдове са разширени. Така че да се спре кръвта от носа може да бъде, ако се опитате да ограничите тези съдове. Този метод е подходящ само при несильном кръвотечения. За да ограничите съдове в носа, може да прокапе в вливане носа кухина вазоконстриктор капки, например, нафтизин или ксилен;
 4. При травмировании носа следва да се приложат «студена» (той ще облекчат подуване, сузит съдове и ще помогне да се спре кървене), при наличието наблизо на лекари — да кровоостанавливающий убождане и изпращане на засегнатото лице на изследването. Той трябва да премине рентгенограмму на костите на носа, за да се изключения появата на фрактури или пукнатини;
 5. Задната кървене много по-силно от предния, така че тук просто е необходима лекарска помощ. Той ще направи задната тампонаду на носа и най-вероятно ще сложи пациента в отделение за по-нататъшно наблюдение и лечение.
 6. Алтернативен метод за спиране на носового кървене, дошъл от китайската медицина — стимулиране на биоактивни точки. Свързани с плавателни съдове на носа зони са представени по-долу:

След като кървенето е спряно, трябва да се оцени размера на кръвно загуба и състоянието на пациента. При загуба на големи количества кръв, може да му се наложи кръвопреливане. Ако кровопотеря малка и самочувствието на пациента не е нарушено, след което трябва да го изведе на чист въздух, или да се даде сладък чай (той ще помогне за възстановяване на нивото на глюкоза в кръвта).

При силна което кръвотечения предписват гемостатические лекарства. Към тях се отнасят этамзилат натрий, викасол под формата на таблетки или уколах, натриев хлорид, калций, който се инжектира строго интравенозно (при внутримышечном въведението може да настъпи некроза на тъканите).

Видео: правилни действия при което кръвотечения

Като за укрепване на кръвоносните съдове на носа?

За намаляване на честотата на кървене от носа и по изключение случаи на появата им в бъдеще, трябва да се засили съдове. Лекарите препоръчват:

 • Мият вливане носа кухина слаб физиологичен разтвор. За това трябва да се разтваря половин чаена лъжички морска или нейодированный сол се разтваря в чаша вода (топла);
 • Ако в носа се образуват корички, а след това за омекване можете да ги смазват вазелиновым масло. След това, при преименуването на корички, лигавицата не повредится и няма кръв ще се лее;
 • Да се вземат специални медикаменти и хапчета за укрепване на кръвоносните съдове на носа, най-често – аскорутин. Това лекарство съдържа витамин «C» (или аскорбинова киселина) и рутин и прави стените на кръвоносните съдове по-трайни. Не трябва да забравяме и за приемане на други витамини, като например витамини от група «B». В голяма концентрация те се съдържат в лимона, портокали, касис, шипка;
 • Пиенето на зелен чай или сок от червена боровинка сок, тъй като тези напитки съдържат голямо количество витамин «C» (а в червени боровинки още и интерферон, който подобрява съпротивителните сили на организма към инфекции);
 • Закаляться. Най-добрият начин – това е контрастен душ, тъй като по време на тази процедура укрепва стените на дребните кръвоносни съдове (те се наричат капиляри).

Съществуват и някои народни средства за укрепване на кръвоносните съдове в носа:

Например отвара от кора от калина, богати на високо съдържание на витамин «C». За приготвянето му се наложи 10 г кора и 200 мл вряща вода. Отвара трябва да се по една супена лъжица три пъти на ден.

Още една народна рецепта – това е отвара от коприва. В нея се съдържа голямо количество витамин «К» и «C». Така тя не само ще помогне да се справи с кръвотечението, но и укрепване на съдовата стена. За приготвяне на отвара трябва да изсипете две супени лъжици коприва 200 мл вряща вода. Отвара е показано приема 3 пъти на ден.

Към кого да се обърнете за помощ?

Тъй като основната опасност от кървене от носа – това е кровопотеря (която може да доведе до геморрагическому шок и други печални последици), а помощ трябва да се предоставят бързо и професионално. При поява на носового кървене, трябва незабавно да се потърси помощта на специалист, а именно – към УНГ-лекар (отоларингологу).

Лекуващ лекар ще вливане носа кухина, изрита новообразувания и други сериозни заболявания, ще ви предпише необходимото изследване и лечение. Първото нещо, което трябва да се направи – да се отдава кръвни тестове (общо, на съсирваемостта и биохимични анализи, коагулограмму).

На следващо място, с тези анализи трябва да посетите лекар. Той измерит кръвното налягане, внимателно изучават резултатите, и ако забележите някакви отклонения от нормата, ще предложи да се направи ЕКГ (электрокардиограмму), рентгенограмму на черепа, на шийния отдел на гръбначния стълб, на околоносните кухини (за да се изключи полипи) и, може би, компютърна томография или ЯМРТ мозъка.

Обгаряне на съдове

Не трябва да забравяме, че лечението трябва да бъде насочено не само към това, да спре кръвта, но и за отстраняване на причините. Ако причината за честите носните кръвоизливи са слаби съдове, то в този случай лекарят може да ги прижечь. Обгаряне на кръвоносните съдове в носа – процедурата е почти безболезнена и се провежда тя много бързо. Най-ефективни начини за спиране на кръвоизлив са:

 1. Обгаряне на кръвоносните съдове в носа сребро. На мястото На обгаряне се образува коричка, която ще изчезне след няколко дни. Най – важното- да не се докосват я, в противен случай, ако коричка сковырнуть, кървене може да се повтори. И трябва да се следват, за да може по време на провеждане на тази процедура сребро не са попаднали върху кожата или дрехите – с кожата покрива петна ще изчезнат, но с дрехи, вече едва ли ще успее да ги изведе;
 2. Обгаряне на лазер. Процедурата е малко неприятна и след нея може да се появи запушване на носа и болка. За да се премахнат възникнали симптоми, трябва да се консултирате с вашия лекар, проводившим процедура. И в никакъв случай не трябва да самолечение;
 3. Коагулация на кръвоносните съдове в носа с помощта на радиохирургического на ножа. Плюс му е, че след подобна намеса няма болезнени усещания и оток на лигавицата (не е нарушен на носното дишане), тъй като при провеждането на процедурите не се повредят околните тъкани.

Просто прижечь кровоточащий съд не е достатъчно – необходимо му се засили, в противен случай след известно време кървенето може да се повтори. Струва си да се забравя, че процедурата коагулация ще е ефективен само в тези случаи, ако кръвта тече от съдове, които са разположени в предната отделение кухина, носа.

Ако детето е в носа открит чужд обект…

Кървене от носа при малки деца може да се дължи на факта, че те засунули в носа на някакъв чужд обект (особено ако той остри ръбове или ъгли). Кръвта може да отиде, ако бебето се е наранил на лигавицата на носа и кръвоносните съдове, при този случай, струва си да се знае, че децата не винаги се признават в това, че засунули нещо си в носа канал. Да се определи наличието на чуждо тяло в носа на детето на следните основания:

 • Затруднено дишане в една част на носа (ако детето е на ринит, това не вдъхна би и двете половини);
 • Има оплаквания от болки и дискомфорт в носа; плаче, (при деца по-малки деца);
 • Ако предметът се намира в носа, не е първият ден, може да се появи сукровица или разпределение зелен цвят. Това говори, че започва присъединяването на инфекция;
 • Увеличава температурата (възниква не винаги).

Родителите, при откриване на чуждо тяло в носа на малко дете, си заслужава да се помни, че в тази ситуация да не се чувстват заплашени от себе си и да изплаши бебето. В противен случай той може да започнете да плаче и по време на силен вдишване обект на още по-дълбоко да си отиде в кухината на носа или дори да попаднат в дихателните пътища, което е смъртно опасно. Не си струва също да се опита да извлече предмет на себе си: той може да отиде по-дълбоко. Това само усложни задачата на лекар, тъй като от предния носового отдел предмет извадя много по-лесно, по-бързо и безболезнено за бебето.

***

При често срещани кървене, най – важното- да не се остави на проблема без внимание, а да мине всичко необходимо проучване и, ако е необходимо, лечението, което ще предпише специалист. Трябва също да помним, че трябва да се засили съдове не само в носа, но и в целия организъм.

Видео: д-р Комаровский за кръв от носа при децата

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00077 sec