Разширени вени на хранопровода: причини, кървене и лечение

Едва ли някой не е здравно образование безцеремонно ще каже, че означава заболяване «флебэктазия». Но като чу фразата «разширени вени», много ще могат да се разберат за нещо повече от въпрос. Опростен този диагноза звучи като варикоз или варикозная болест, срещан, тъй като хората от по-възрастното поколение, така и на младите хора. Една от формите на флебэктазии в европа. phlebos – виена и ektasis – разтягане) е варикоз на хранопровода.

Определение

Разширени вени на хранопровода, класифицирани като болестния процес, по време на който се случва деформация (поражение) на вените на хранопровода: не е балансирана се увеличава клирънса венозных съдове под формата на разпределяне на техните стени, се образуват възли (локално разширение). Такива деформирани вени стават заплетени, а истончаемая лигавицата над тях стават податливи на възпаление или увреждане. Проявява разширени вени по време на повишаване на налягането в една и система за циркулация на кръвта, в която са включени съдове, т.е. в порталната вена. Това явление съпътства процеса на отлив на кръв в долната куха вена, който излиза на една от най-големите вени в човешкото тяло. Функцията му е да събира венозната кръв от долната част на тялото и доставка на кръвно поток в дясното предсърдие, където тя и се отваря.

В началния етап На варикоз на хранопровода не се проявява, затова често човек с такава болест дори няма представа за задаващата се заплаха и може в продължение на дълъг период от време не се занимава с оплаквания към лекар. Само когато вените, поради своята крехкост, започват да се късат и да кървят, може да се мисли за заболяването. Освен това, това кървене е изключително опасно за живота болеющего човек.

Първоначалните болест

Високо налягане в кухината на порталната вена, по която кръвта от стомаха, панкреаса, далака (храносмилателната) отива в черния дроб, и ще бъде фактор, предизвикващ варикозную заболяване на хранопровода. Синдром на налягането над допустимото ниво, в системата на порталната вена в медицината се нарича портална хипертония, която, като правило, съответства на следните заболявания:

 • Структурни промени на кръвоносните съдове на черния дроб и на органи като цяло (хроничен хепатит, цироза, туберкулоза, тумори, амилоидоза);
 • Склероза;
 • Тромбоза;
 • Свиване (стесняване на лумена) порталната вена: тумор с различна големина, включително и кисти, камъни в жлъчката;
 • Болестта Приятелю-Chiari.

Данните на заболяването се определят като основни причини за разширени вени на хранопровода. В някои случаи подобни на оригиналните източници на разширени заболявания са допълнени с още един – хронични сърдечно-съдовата недостатъчност, която води до повишаване на налягането в системата на кръвния поток.

В зависимост от патология на черния дроб и сърдечно-съдовата система съществуват различия в параметрите на засегнатите вени:

 1. Ако причината флебэктазии служи заболяване на черния дроб, повредени виена концентрирани в долната част на хранопровода или в централния отдел на стомаха; ако в основата на болестта стои сърдечен поражение, деформирани вени се локализират по цялото продължение на органа;
 2. При заболявания на черния дроб съдови възли 2-3 пъти повече, отколкото при сърдечно-съдовата недостатъчност.

Също така съществува и вродена форма на разширени вени на хранопровода, причините за която не са инсталирани.

Причина − цироза на черния дроб

Както показва медицинска практика, при 70% страдат от цироза на черния дроб се открива, разширени вени на хранопровода.

Принцип на взаимодействието е проста: при цироза, вместо на здрави клетки в черния дроб се образуват рубцовые тъкан. Това затруднява движението на кръвта, в системата на порталната вена на черния дроб се появяват в застой явления, които причиняват варикозную болест в долната (дисталната) зона на хранопровода. Този хроничен процес, придружени с нарушение на здрава структура на черния дроб.

READ  Анализ на кръвта на онкомаркеры: видове, което показва, че е това, дешифриране

При възрастни причини цироза най-често се оказват:

 • Честата консумация на алкохолни напитки;
 • Вирусни хепатити;
 • Прием на лекарства, да повлияят негативно на перенхиму на черния дроб;
 • Някои наследствени заболявания.

Цироза на черния дроб при новородени, обикновено, е резултат от пренесени майката по време на бременност, вирусни инфекции (рубеола, херпес, хепатит), които, след като прониква през плацентата, удари плодът на утробата.

Признаци на заболяването

Според медицинската статистика повдига се заключи, че флебэктазия на хранопровода се среща при мъжете е 2 пъти по-често, отколкото при жените. Средната възраст на хората, които са с диагноза посочената болест, е 50 години. Заболяването във всеки случай поотделно. Развитието на разширени заболяване на хранопровода може да бъде бърза или вялотекущим . В първия случай наличието на дадено заболяване дълго време могат да останат в неведение, и само незначителни симптоми ще помогнат да се разбере, че в организма настъпват определени нарушения. Към тях се отнасят:

 1. Киселини в стомаха;
 2. Избухвания;
 3. Малки затруднения при поглъщане на храна;
 4. Неприятно чувство и тежест в областта на гръдния кош;
 5. Сърцебиене.

Изброените симптоми често действат предвестници на рефлукс езофагит – възпалителен процес на лигавицата на хранопровода, който е с варикозному заболяване.

Най-сериозен и изключително опасно усложнение при разширени вени на хранопровода е кървене. При неоднократной загуба на кръв за сметка на развитието на анемия се влошава общото състояние на организма на човека, се появява слабост, затруднено дишане, бледост, се губи тегло.

Опасност от кръвоизливи

Кървене от варици на хранопровода често може да се откриват за човека, или пък профузным (значително), което представлява заплаха за живота. Предпоставки му могат да действат:

 • Вдигане на тежести;
 • Повишаване на кръвното налягане;
 • Повишена температура;
 • Преяждането;
 • Обикновените стомашно-чревни заболявания.

Преди това, тъй като то ще бъде кръв от увредените вени, човек в гърлото може да се появи чувство на лека щекотания и солоноватый вкус в устата. След това е възможно повръщане на кръв, цветът на който варира от алого до тъмно кафяво (консистенция и цвят утайка от кафе). В резултат на тези загуби на кръв възможни са виене на свят и потъмняване на очите. Масивна кръвно загуба без спешна намеса на лекарски изпълнени с фатален.

Въпреки това, дори и в случай на лека кръвно загуба, но при връчване на тяхното повторение (счупен съд в хранопровода) се появява заплаха за развитие на желязодефицитна анемия, т.е. налице е намаление на концентрацията на желязо, което е постоянна съставна част на гема в гемоглобине.

Диагностирование заболявания

Предположи варикоз на хранопровода може да е вече при първичния преглед терапевт, който, като се позовава на данни в медицинската история, изписани от лабораторни и инструментални изследвания:

 1. Анамнеза на заболяването. Анамнезом в медицината се нарича съвкупността от всички сведения, получени при разглеждане и проучване на пациента. Выслушиваются оплаквания на болния на текущото състояние, се оказва, переносил дали пациентът е по-рано тумори, хепатит. При медицинския преглед, визуално се определя от цвета на кожата и лигавиците, наличие на отоци, произведени пальпация и ударни (выстукивание).
 2. Лабораторни изследвания. Пациентът отива общо (с броене на тромбоцитите) анализ на кръв и биохимията (чернодробни ензими, белтък, албумин, сывороточное желязо, липиден спектър). В някои случаи възниква необходимостта от по-задълбочено проучване на черния дроб, тъй като нарушения, които настъпват в нея, могат да станат причина руптура на вените на хранопровода и допълнителни изследвания на кръвта (съсирване и продължителността на кървене, кръв в областта на системите АВ0 и Rh).
 3. Редица инструментални изследвания (эзофагоскопия, УЛТРАЗВУК, за визуален контрол). Тези процедури са насочени към проучване на определена област на хранопровода и органи на перитонеума.
READ  Хронична умора, СХУ: симптоми, лечение, причини

Формулируя диагноза, първо се посочва болест-първопричина, а след това – разширени вени на хранопровода. В заключение изследвания е задължително да се прехвърлят усложнения, ако има такива.

Рентген и эзофагоскопия

Откриване на разширени вени на хранопровода и да получите информация за характера на заболяването може да бъде при извършване на рентгенография. На снимката, ще бъдат видими иззубренные контурите на хранопровода, извита форма гънки на лигавицата, може би наличието на серпантиноподобных кичури.

Най-подробна и надеждна информация, можете да получите, след като прекара фиброэзофагоскопию (вътрешен преглед на повърхността на хранопровода). Спасяване на хранопровода е необходимо да се проучат много внимателно, за да не се нарани крехките венозни стени и няма да доведе до внезапно кървене. С помощта на тази процедура се откриват причини за кървене, определят степента на вени и състоянието на венозных стени, изясняват дали има внепищеводные фактори за кървене, прогнозират възможен следващия разликата. Специално настроите огнището кървене често е невъзможно, тъй като след счупване на съдове отшумяват, а изходната дупка кръв не се определя.

В някои случаи изпълнението на тези две основни изследвания помага за намиране на причината за кървене: язва, разрушающуюся тумор, синдром на Малъри-Вейса. Последна заболяване е придружено от бързо разкъсване на лигавицата на долната част на хранопровода, което може да се случи по време на повръщане.

Методи на лечение

Основната цел на лечението на разширени вени на хранопровода е профилактика на кървене. Но ако тя все още е място, след основен приоритет е неговата спирка и провеждането на терапия, предупреждение загуба на кръв по-късно.

Премахване на заплахата от кървене в хранопровода, може би в случай, че всички усилия ще бъдат насочени към борбата с болестта, в резултат на което е възникнал порталът хипертония (ангина пекторис, хепатит, тромбоза). Понижаване на налягане и, съответно, риска от възникване на кървене, могат да се прилагат за лечение на заболявания на сърцето лекарства (напр. бета-блокери). Помощник може да се окаже и нитроглицерин в случай на продължителна употреба.

Основна класификация на не-хирургично лечение лечение има за цел предотвратяване и премахване на кървене (гемостатическая терапия), чрез намаляване на налягането в съдовете на:

 • Медикаментозно лечение под формата на прием на витамини, стягащо лекарства и антиациди (лекарства, които намаляват киселинността в стомаха). Този метод е насочен към предотвратяване на пептического рефлукс езофагит, при който възпалението може да премине в стените на кръвоносните съдове, което води до кървене;
 • Преливане на кръв, эритроцитарной маса, плазма;

 • Въвеждането на колоидни разтвори;
 • Прием крововосстанавливающих и допринася за стесняване на кръвоносните съдове препарати.

В случаи, ако изброените методи не е достатъчно за цялостна спиране на кървенето и има риск от повторно увреждане на кръвоносните съдове в близко бъдеще, прибягват до операции: эндоскопическим или хирургично.

Ендоскопска намеса

Тъй като определението за такава диагноза, като варикоз на хранопровода, става възможно, на първо място, благодарение на провежданата от ендоскопия, а след това и лечение на заболявания често предвижда эндоскопический хемостаза. До эндоскопическим често използвани операции включват:

 1. Электрокоагуляцию;
 2. Въвеждането на сондата с цел изцеждане на вените, провеждане на опъната тампонады;
 3. Легирование вени на хранопровода;
 4. Бандаж;
 5. Нанасяне на тромбина или лепилен филм със специално предназначение на засегнатите участъци от вените.

Электрокоагуляция предвижда отстраняване на повредени тъкани вени токов удар. Понякога лекарите препоръчват на пациентите процедура, предоставянето на установяване на скоба – малки гумени дискове, които се фиксират върху разширени съдове. Това помага за спиране на кървенето.

Използването на гумен сонда, например, Сенгстакена-Блекмора за въздействието на повредени виена предвижда прижим кровоточащего на съда. Това се случва чрез взриви две бутилки сонда, които надеждно се фиксират в кардии и сдавливают деформирани вени. Модерни гофрирани сонди се използват и при лечение на язви на стомаха. Въпреки това, ако даден метод не дава необходимите резултати, използват свиване на тампонирующими отрасъла чрез эзофагоскоп.

В случай на лоша поносимост на хирургични интервенции болни, например, с цироза на черния дроб, лекарите се прилага метод малоинвазивного намеса – эндоскопического употребата на допинг на разширени вени на хранопровода. Този начин на лечение е в перевязывании повредени вени малки еластични пръстени (за всяка една разширена вена, наложена от 1 до 3 позвънявания) или в найлонови гайки с цел постигане на пълно спадения тромбоза с последващо ги склерозированием.

Хирургически операции

Такъв вид лечение, като втвърдяване, се отнася до хирургически методи и техники, представлява въведение в варикозно-разширени вени специален разтвор. Доставка разтвор на вените се извършва чрез инжектиране. Вкалывание се случва в лумена на вена на хранопровода. Като правило, процедура склеротерапии се повтаря след 5 дни, на 1 и 3 месеца. За постигане на положителен резултат общ брой процедури през годината трябва да бъде 4-5 пъти.

Освен склерозирования до оперативни методи на лечение на разширени вени на хранопровода включват:

 • Портосистемное стент-байпас. Той е придружен от въвеждането в средната част на черния дроб стента (специално устройство), за определяне на който се състои в свързване на функцията портална вена с чернодробна;
 • Налагане на спленоренального съединения (анастомоза). Обекти анастомоза действат ляв бъбрек и виена далака;
 • Обшивание съдове;
 • Отстраняване на засегнатите, не подлежащи на възстановяване, вените на хранопровода.

Портокавальное и спленоренальное байпас, намаляване на венозно налягане, осигуряват наличието на още една линия на движение на кръвта в долната куха вена, хранопровод от порталната.

Начин на живот

Ако на пациента след разглеждане и анализи е бил диагностициран варикоз на хранопровода 1 степен, тогава е напълно възможно да се предотврати кървене, което е сериозно усложнение на настоящото заболяване, чрез превенция. За това е необходимо постоянно да се проведе проучване сред лекарите, особено, ако са на мястото на заболяване на черния дроб и сърдечно-съдовата система (недостатъчност). Човек с варикозом на хранопровода, трябва да спазват основни правила:

 1. Избягване на прекомерни физически натоварвания;
 2. Да се придържаме към специална диета;
 3. Вземете вазоконстриктор и свързващи вещества, лекарства (в зависимост от сложността на заболяването, прилагането може да бъде внутримышечным или интравенозни).

Хранене трябва да бъде под формата на малки порции, дневната норма трябва да се цепи на 4-6 пъти. По-късно от 3 часа преди лягане, пиенето на хранене е желателно. Противопоказан е храната на екстремни температури, по причина на възможности за увреждане на хранопровода. Желателно варени продукти или приготвени на пара ястия.

Навременното откриване на разширени вени на хранопровода ще даде възможност да се поддържа адекватно лечение, ще се подобри качеството на живот на пациента, страдащи варикозом, и ще попречи на изключително опасно състояние – венозно кървене.

Видео: разширени вени на хранопровода

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00123 sec