Lactic в кръвта: видове, структура, функции, норма в анализа, мъже, жени и деца

Какви са lactic в кръвта

Като течна съединителна тъкан, кръв изпълнява жизнено важни функции, като по този начин се гарантира непрекъснатост на процесите на жизнената дейност на организма. Освен това в кръвта на човек изпълнява защитна функция, която е възможна благодарение на наличието на левкоцити в кръвта. Ще се разберем с вас как се държат lactic в кръвта на човека, какви са техните функции, структурата и скоростта на анализи на кръвта.

Видове клетки

Всички униформи кръвни клетки са различни не само по выполняемым от тях функции, но също така и по външен вид, размер, структура, боядисване. Благодарение на способността отращивать псевдоножки, lactic кръвни клетки самостоятелно придвижване сосудистому поречието на проникват чрез капилярна стена, се придвижват в тъканите на организма, за неговото натрупване на патогенни микроорганизми, с помощта на псевдоножек улавят ги и ги смилат.

Lactic в човешкото тяло са способни да унищожи извънземна клетки, много пъти, надминавайки техните размери. Основната задача на левкоцитите е в защитата на организма.

Те са лишени от цвят, в тях присъства ядрото, а особеност на структурата на клетъчната обвивка обуславя способността им за самостоятелно преместване. В превод от старогръцки език lactic означава «бели кръвни клетки».

В зависимост от структурата на ядрото има два вида левкоцити:

 1. Гранулоцити кръв – в ядрото на тези клетки се съдържат гранули, а самото ядро сегментировано, тоест е разделен на парцели.
 2. Агранулоциты кръв– този вид левкоцити е гладък округлое ядрото.

От своя страна всеки един от тези видове левкоцити, разделени в подвидове:

 • Сред гранулоцити (зърнест левкоцити) разграничаване на неутрофили, базофилы, эозинофилы.
 • До незернистым лейкоцитам (агранулоцитам) са на лимфоцити и моноцити.

Където се формират и от какво се състоят

Място на формиране на нови гранулоцити в кръвта е червен костен мозък. Тук се случват процеси на преобразуване на стволови клетки в междинни видове гранулоцити, от тях под влияние на специфични хормони се извършва образование директно на белите кръвни клетки. Незрели гранулоцити се намират в костния мозък, където са те, след узряване, преминават в кръвоносната система. Продължителността на живот на зрели бели кръвни клетки е много малък, в средно 10 дни.

Агранулоциты

Агранулоциты се образуват в лимфните възли и вече оттук идват в кръвното русло. Продължителността на живота им е различна. Моноцити в кръвта живеят не повече от 3 дни, а лимфоцитите са в състояние да съществува в продължение на месеци и дори няколко години.

Структурата на всеки вид бели кръвни клетки, което се случва. Единствената черта, която обединява всички видове на тези клетки – бесцветность и наличието на ядрото.

READ  Малко на тромбоцитите в кръвта: какво означава това, при бременни, бебе, причини, какво да правя, лечение

Неутрофили

Неутрофили кръв имат ядро с различна форма (незрели неутрофили може да бъде бобововидным, палочкообразным или под формата на подкова; при зрелите неутрофили ядрото е разделено перетяжками на 3 – 5 сегмент). Самата форма на неутрофилите кръгли, с диаметър съответно 12 микрона.

В цитоплазмата отделят гранули два вида:

 • азурофильные – първични;
 • специфични – вторични.

Първични топчета по-големи размери, общият им брой е до 15%. Те съдържат ензими и миелопероксидазу. Вторичните гранули на неутрофилите малък размер, по-леки от боядисване. Броят им достига до 85%. В състава на специфични гранули са включени протеин лактоферрин и вещества, притежаващи бактерицидно действие.

В кръвоносната система неутрофили са до осем часа, след което се премества в лигавиците. За количествено определяне на наказанието те са огромното мнозинство сред всички видове на гранулоцити. Главната им задача – унищожаването на патогенните бактерии и деактивиране на токсини. Специфична особеност на неутрофилите е способността им да функционират в тъканите, където се съдържа малко кислород.

Эозинофилы

Эозинофилы кръв са основата, разделена на 2 сегмента, диаметърът им е от 12 микрона. Пелети, съдържащи се в цитоплазмата, големи, с овална форма. Има азурофильные, има първични, и специфични (вторични) пелети.

Общият брой на еозинофилите в кръвта е до 5%, но броят им варира през деня. Броят на еозинофилите се увеличава до вечерта, което е свързано с промени в кръвта на концентрацията на глюкокортикоиди, произвеждани от надбъбречните жлези.

Най-важното свойство на еозинофилите е в способността не само към фагоцитозу, антибактериални активност, но също така и за неутрализиране на токсините протеинов произход. Эозинофилы в кръвта се борят с глистными инвазиями, така че при изплащане гельминтоза кръвни изследвания посочват эозинофилию (увеличаване на броя на еозинофилите). При развитието на алергични реакции и са автоимунни тип заболявания са гранулоцити кумулируются в чувствителни тъкани.

Базофилы

Ядрото базофилов кръвта е разделена на два сегмента, диаметър варира в рамките на 8 – 10 микрона. Общо броят им е до 1%. В кръвния поток те се намират до 12 часа. В гранулите базофилов присъства хепарин и хистамин, което помага за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци в съдовете на органи като белите дробове и черния дроб. Съдържанието на базофилов значително се увеличава при онкологични процеси на кръв и в условия на стрес.

Лимфоцитите

Лимфоцитите по техните размери са разпределени в:

 • голям – диаметър 15 – 18 микрона,
 • средни – в диаметър до 13 микрона,
 • малки – размери от 6 до 9 микрона.
READ  Свещи от хемороиди Нигепан: цена, мнения

Общото съдържание на лимфоцитите сред всички видове левкоцити варира от 20 до 40%. Има два вида лимфоцити, изпълняващи различни функции. Т-лимфоцитите активират имунния отговор, а също така забавят процеса на образование организма. В-лимфоцити продуцируют имуноглобулини.

Най-големите от всички левкоцити са експериментатори, техният диаметър е над 20 микрона. Общият брой на моноцитов в кръвта варира от 2 до 10%. Те се характеризират с най-голяма способност за фагоцитозу, продуцируют повече от сто биоактивни вещества. Данни клетки унищожават не само патогенните бактерии и най-простите паразити, но също така участват в процесите на обновяване на кръвта, изваряване на стари и мъртви клетки на кръвта, и дори ракови клетки. Моноцити активират процесите на регенерация на тъканите, които участват в организацията на имунния отговор на болезнетворный процес.

За какво се използват lactic

Функциите на левкоцитите са, както следва:

 • толерира различни аминокиселини в кръвта на биологично активни вещества в онези части, където те са необходими;
 • благодарение на способността на фагоцитозу (т.е. завземането на чужди клетки и ги храносмилането), допринасят за формирането както специфично, така и неспецифического имунитета;
 • участват в процесите на съсирването на кръвта;
 • участват в прочистване на кръвта от нежизнеспособных клетки;
 • синтезират някои видове биологично активни вещества.

Норма

Норма левкоцитите в кръвта варира в зависимост от възрастта на човека, а също и на функционално състоянието на организма като цяло. Когато се отбелязва намаляване на броя на белите кръвни клетки, възниква състояние на лейкопении, а при возрастании ги броя – лейкоцитоз.

Физиологичен лейкоцитоз е възможно при активните физически и умствени натоварвания, както и след прием на храна. Но най-често са тези две явления съпътстват различни заболявания.

Лейкоцитоз у човека се характеризира с развитието на инфекциозни и възпалителни процеси, онкологични заболявания на кръвта. Още левкопения, се формира в резултат на нарушаване на процесите на образование униформи, елементи на кръвта, което може да се случи в резултат на действие на йонизираща радиация, интоксикация на организма на различни химични и фармацевтични средства, както и на фона на изключително тежък сепсис.

За определяне на нивото на съдържание на левкоцити в кръвта, а също и процентното им съотношение в зависимост от вида, извършва клинично изследване на кръвта. Показване на анализи за количествено състава на различните видове левкоцити в проценти е известно като лейкоцитарная формула. При различни видове заболявания се променя количествен състав на различни видове левкоцити, така че определянето на тази формула играе огромна роля в диференцирана диагностика.

При мъжете и жените

Ниво и норма левкоцитите се променя според възрастта и не зависи от пола на човека. Преброяване на броя им се случва в изчисляването на броя клетки в 1 л, в зряла възраст в норма левкоцити 4 – 9*109 и при мъжете, и при жените.

READ  Нормата на хемоглобина в кръвта на бременните: 1, 2, 3 триместър, таблица

При деца

При дете в норма левкоцити в кръвта е значително по-висока, тъй като защитните функции на тяхното тяло са несъвършени и затова те се нуждаят от по-силна защита.

При новородени

При новородени норма левкоцитите в първите дни на живота достига марка 30*109, след което постепенно намалява до една година той е 6 – 12*109, предучилищна възраст и ученици от начално ниво пада до нивото на 5 – 9,5*109. На възраст 14 – 16 години лабораторни показатели на кръвта на учениците от възрастова група вече се равняват на нивото на възрастни и не трябва да бъде повече от 9*109.

При достигане на възраст за пенсиониране на броя на белите кръвни клетки на възрастните хора може да се понижи до ниво от 1*109, и това също е нормално ниво за тази възрастова категория.

Заключение

В основата на имунната система на човешкото тяло са точно lactic, всеки вид бели кръвни клетки изпълнява специфична роля, обусловленную особеностите на неговата структура и химически състав. Колебания в лейкоцитарной формула може да се говори за някакво отклонение в нормалната работа на човешкия организъм и се пренебрегва от тях не може в никакъв случай.

При идентифициране на клинично анализ на кръв или лейкоцитоза, или лейкопении се изисква провеждането на по-задълбочени и подробни изследвания за установяване на причините за подобни промени. Причините могат да бъдат както незначителни (перенесенное и успешно излеченное в навечерието на инфекциозно заболяване), така и изискващи сериозна намеса на лекарски (иммунодефицитные състояние, активиране на онкологични процеси, развитието на лъчева болест).

Но не трябва да забравяме, че доверието на клинично проучване може да повлияе и неспазване на препоръките, преди да бъде предаден на кръв за анализ.

Повишена физическа активност, прием на някои видове лекарства, употреба на алкохолни напитки, прекалено мазни храни, както и тютюнопушенето в навечерието на изследвания може да доведе до получаване на неверни резултати.

MAXCACHE: 0.41MB/0.00078 sec