Lactic в кръвта: видове, структура, функции, норма в анализа, мъже, жени и деца

Какви са lactic в кръвта

Като течна съединителна тъкан, кръв изпълнява жизнено важни функции, като по този начин се гарантира непрекъснатост на процесите на жизнената дейност на организма. Освен това в кръвта на човек изпълнява защитна функция, която е възможна благодарение на наличието на левкоцити в кръвта. Ще се разберем с вас как се държат lactic в кръвта на човека, какви са техните функции, структурата и скоростта на анализи на кръвта.

Видове клетки

Всички униформи кръвни клетки са различни не само по выполняемым от тях функции, но също така и по външен вид, размер, структура, боядисване. Благодарение на способността отращивать псевдоножки, lactic кръвни клетки самостоятелно придвижване сосудистому поречието на проникват чрез капилярна стена, се придвижват в тъканите на организма, за неговото натрупване на патогенни микроорганизми, с помощта на псевдоножек улавят ги и ги смилат.

Lactic в човешкото тяло са способни да унищожи извънземна клетки, много пъти, надминавайки техните размери. Основната задача на левкоцитите е в защитата на организма.

Те са лишени от цвят, в тях присъства ядрото, а особеност на структурата на клетъчната обвивка обуславя способността им за самостоятелно преместване. В превод от старогръцки език lactic означава «бели кръвни клетки».

В зависимост от структурата на ядрото има два вида левкоцити:

 1. Гранулоцити кръв – в ядрото на тези клетки се съдържат гранули, а самото ядро сегментировано, тоест е разделен на парцели.
 2. Агранулоциты кръв– този вид левкоцити е гладък округлое ядрото.

От своя страна всеки един от тези видове левкоцити, разделени в подвидове:

 • Сред гранулоцити (зърнест левкоцити) разграничаване на неутрофили, базофилы, эозинофилы.
 • До незернистым лейкоцитам (агранулоцитам) са на лимфоцити и моноцити.

Където се формират и от какво се състоят

Място на формиране на нови гранулоцити в кръвта е червен костен мозък. Тук се случват процеси на преобразуване на стволови клетки в междинни видове гранулоцити, от тях под влияние на специфични хормони се извършва образование директно на белите кръвни клетки. Незрели гранулоцити се намират в костния мозък, където са те, след узряване, преминават в кръвоносната система. Продължителността на живот на зрели бели кръвни клетки е много малък, в средно 10 дни.

Агранулоциты

Агранулоциты се образуват в лимфните възли и вече оттук идват в кръвното русло. Продължителността на живота им е различна. Моноцити в кръвта живеят не повече от 3 дни, а лимфоцитите са в състояние да съществува в продължение на месеци и дори няколко години.

Структурата на всеки вид бели кръвни клетки, което се случва. Единствената черта, която обединява всички видове на тези клетки – бесцветность и наличието на ядрото.

READ  Антиоксидантите и антигипоксанты: лекарства, храни, действие

Неутрофили

Неутрофили кръв имат ядро с различна форма (незрели неутрофили може да бъде бобововидным, палочкообразным или под формата на подкова; при зрелите неутрофили ядрото е разделено перетяжками на 3 – 5 сегмент). Самата форма на неутрофилите кръгли, с диаметър съответно 12 микрона.

В цитоплазмата отделят гранули два вида:

 • азурофильные – първични;
 • специфични – вторични.

Първични топчета по-големи размери, общият им брой е до 15%. Те съдържат ензими и миелопероксидазу. Вторичните гранули на неутрофилите малък размер, по-леки от боядисване. Броят им достига до 85%. В състава на специфични гранули са включени протеин лактоферрин и вещества, притежаващи бактерицидно действие.

В кръвоносната система неутрофили са до осем часа, след което се премества в лигавиците. За количествено определяне на наказанието те са огромното мнозинство сред всички видове на гранулоцити. Главната им задача – унищожаването на патогенните бактерии и деактивиране на токсини. Специфична особеност на неутрофилите е способността им да функционират в тъканите, където се съдържа малко кислород.

Эозинофилы

Эозинофилы кръв са основата, разделена на 2 сегмента, диаметърът им е от 12 микрона. Пелети, съдържащи се в цитоплазмата, големи, с овална форма. Има азурофильные, има първични, и специфични (вторични) пелети.

Общият брой на еозинофилите в кръвта е до 5%, но броят им варира през деня. Броят на еозинофилите се увеличава до вечерта, което е свързано с промени в кръвта на концентрацията на глюкокортикоиди, произвеждани от надбъбречните жлези.

Най-важното свойство на еозинофилите е в способността не само към фагоцитозу, антибактериални активност, но също така и за неутрализиране на токсините протеинов произход. Эозинофилы в кръвта се борят с глистными инвазиями, така че при изплащане гельминтоза кръвни изследвания посочват эозинофилию (увеличаване на броя на еозинофилите). При развитието на алергични реакции и са автоимунни тип заболявания са гранулоцити кумулируются в чувствителни тъкани.

Базофилы

Ядрото базофилов кръвта е разделена на два сегмента, диаметър варира в рамките на 8 – 10 микрона. Общо броят им е до 1%. В кръвния поток те се намират до 12 часа. В гранулите базофилов присъства хепарин и хистамин, което помага за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци в съдовете на органи като белите дробове и черния дроб. Съдържанието на базофилов значително се увеличава при онкологични процеси на кръв и в условия на стрес.

Лимфоцитите

Лимфоцитите по техните размери са разпределени в:

 • голям – диаметър 15 – 18 микрона,
 • средни – в диаметър до 13 микрона,
 • малки – размери от 6 до 9 микрона.
READ  CTG (кардиотокография) на плода при бременност: норма, дешифриране

Общото съдържание на лимфоцитите сред всички видове левкоцити варира от 20 до 40%. Има два вида лимфоцити, изпълняващи различни функции. Т-лимфоцитите активират имунния отговор, а също така забавят процеса на образование организма. В-лимфоцити продуцируют имуноглобулини.

Най-големите от всички левкоцити са експериментатори, техният диаметър е над 20 микрона. Общият брой на моноцитов в кръвта варира от 2 до 10%. Те се характеризират с най-голяма способност за фагоцитозу, продуцируют повече от сто биоактивни вещества. Данни клетки унищожават не само патогенните бактерии и най-простите паразити, но също така участват в процесите на обновяване на кръвта, изваряване на стари и мъртви клетки на кръвта, и дори ракови клетки. Моноцити активират процесите на регенерация на тъканите, които участват в организацията на имунния отговор на болезнетворный процес.

За какво се използват lactic

Функциите на левкоцитите са, както следва:

 • толерира различни аминокиселини в кръвта на биологично активни вещества в онези части, където те са необходими;
 • благодарение на способността на фагоцитозу (т.е. завземането на чужди клетки и ги храносмилането), допринасят за формирането както специфично, така и неспецифического имунитета;
 • участват в процесите на съсирването на кръвта;
 • участват в прочистване на кръвта от нежизнеспособных клетки;
 • синтезират някои видове биологично активни вещества.

Норма

Норма левкоцитите в кръвта варира в зависимост от възрастта на човека, а също и на функционално състоянието на организма като цяло. Когато се отбелязва намаляване на броя на белите кръвни клетки, възниква състояние на лейкопении, а при возрастании ги броя – лейкоцитоз.

Физиологичен лейкоцитоз е възможно при активните физически и умствени натоварвания, както и след прием на храна. Но най-често са тези две явления съпътстват различни заболявания.

Лейкоцитоз у човека се характеризира с развитието на инфекциозни и възпалителни процеси, онкологични заболявания на кръвта. Още левкопения, се формира в резултат на нарушаване на процесите на образование униформи, елементи на кръвта, което може да се случи в резултат на действие на йонизираща радиация, интоксикация на организма на различни химични и фармацевтични средства, както и на фона на изключително тежък сепсис.

За определяне на нивото на съдържание на левкоцити в кръвта, а също и процентното им съотношение в зависимост от вида, извършва клинично изследване на кръвта. Показване на анализи за количествено състава на различните видове левкоцити в проценти е известно като лейкоцитарная формула. При различни видове заболявания се променя количествен състав на различни видове левкоцити, така че определянето на тази формула играе огромна роля в диференцирана диагностика.

При мъжете и жените

Ниво и норма левкоцитите се променя според възрастта и не зависи от пола на човека. Преброяване на броя им се случва в изчисляването на броя клетки в 1 л, в зряла възраст в норма левкоцити 4 – 9*109 и при мъжете, и при жените.

READ  Коронарография съдове на сърцето: какво е това, показания, противопоказания, последиците от цената

При деца

При дете в норма левкоцити в кръвта е значително по-висока, тъй като защитните функции на тяхното тяло са несъвършени и затова те се нуждаят от по-силна защита.

При новородени

При новородени норма левкоцитите в първите дни на живота достига марка 30*109, след което постепенно намалява до една година той е 6 – 12*109, предучилищна възраст и ученици от начално ниво пада до нивото на 5 – 9,5*109. На възраст 14 – 16 години лабораторни показатели на кръвта на учениците от възрастова група вече се равняват на нивото на възрастни и не трябва да бъде повече от 9*109.

При достигане на възраст за пенсиониране на броя на белите кръвни клетки на възрастните хора може да се понижи до ниво от 1*109, и това също е нормално ниво за тази възрастова категория.

Заключение

В основата на имунната система на човешкото тяло са точно lactic, всеки вид бели кръвни клетки изпълнява специфична роля, обусловленную особеностите на неговата структура и химически състав. Колебания в лейкоцитарной формула може да се говори за някакво отклонение в нормалната работа на човешкия организъм и се пренебрегва от тях не може в никакъв случай.

При идентифициране на клинично анализ на кръв или лейкоцитоза, или лейкопении се изисква провеждането на по-задълбочени и подробни изследвания за установяване на причините за подобни промени. Причините могат да бъдат както незначителни (перенесенное и успешно излеченное в навечерието на инфекциозно заболяване), така и изискващи сериозна намеса на лекарски (иммунодефицитные състояние, активиране на онкологични процеси, развитието на лъчева болест).

Но не трябва да забравяме, че доверието на клинично проучване може да повлияе и неспазване на препоръките, преди да бъде предаден на кръв за анализ.

Повишена физическа активност, прием на някои видове лекарства, употреба на алкохолни напитки, прекалено мазни храни, както и тютюнопушенето в навечерието на изследвания може да доведе до получаване на неверни резултати.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00079 sec