Мезентериальный тромбоза на кръвоносните съдове на червата: причини, симптоми, лечение

Тромбоза на кръвоносните съдове на червата — болест, която не е на младите хора, от нея страдат лицата на средна и напреднала възраст. Това се дължи на факта, че атеросклеротични промени на съдовите стени се развиват и да се превръщат в процеса на живота. Инфаркт на червата, остра артериална или венозна недостатъчност — патологични състояния, които имат различна етиологията и механизма на развитие, но водещи до остри нарушения на кръвоснабдяването на чревния тракт. Два основни вида нарушения на кръвоснабдяването (артериално и венозно) може да се образува смесена форма на това, което се случва в особено напреднали случаи.

Нарушение на кръвоснабдяването на червата

При мезентериальном тромбозе приблизително в 90% от случаите на поражение податливи на горната брыжеечная артерия, кровоснабжающая по-голямата част от червата (цялата тънките черва, сляпо, възходяща ободочную, на 2/3 от напречно-ободочную и черния дроб ъгъл), така и нарушаване тук са най-тежки. Дял На лезии долната брыжеечной артерия, обезпечаваща кръв 1/3 преобръщане на дебелото черво черво (левия), низходяща ободочную и сигмовидную, представляват около 10%.

Остра мезентериальная артериална недостатъчност (ОМАН) може да има органичен произход, като причиняват широко разпространени припокриване на магистрални съдове, или да носят функционален характер, при който промяната на лумена не се наблюдава.

В случаи на органични лезии просвет мезентериальных съдове припокриване на първо място и причина за това са травми и емболия. Вторичен припокриване се случва в резултат на тромбоза, който, на свой ред, се превърна в следствие на продължителни напредва промени в съдовата стена или извън нея.

Най-тежки форми на нарушаване на кръвоснабдяването на чревния тракт са емболия и наранявания мезентериальных съдове, което се дължи на липсата на предварително изготвен развито обезпечение на притока на кръв, а оттам и липсата на компенсация на нарушен основните ток на кръвта.

Причини за първичен нарушения на кръвното притока на кръв

Причини емболия са пряко свързани със заболявания на сърцето:

 • Стенозом митралната клапа;
 • Нарушение на сърдечния ритъм;
 • Аневризмой на сърцето;
 • Инфарктом на миокарда, при който се наблюдава изразено намаляване на съкратителната способност на лявата камера. Эмбол (кръвен съсирек) в този случай се образува в резултат на повишено съсирване на кръвта поради нарушения на скоростта на притока на кръв. Кръвен съсирек в мезентериальные артерия идва от аортата, но друг път може да се състои и в интерес на мезентериальном съд, е вярно, много рядко.

Травма брыжеечных на артериите може да доведе до тяхното пълно разрушаване (удар в стомаха), в резултат на което става лющене интимы, а тя, на свой ред, може изцяло или критични промени просвет.

Вторичен припокриване брыжеечных на артериите

Причини за вторична мезентериальной недостатъчност са следните патологични състояния:

 1. Стенозы атеросклеротического произход (най-често) в устието (място на отклонение) на артериите, в края на краищата, големият съд от аортата се отдалечава под остър ъгъл, създавайки условия за възникване на турбулентни течения на кръв. При рязко намаляване на притока на кръв, което се случва при стесняване на артериите повече от 2/3 (се счита за важен показател), е възможно тромбоза мезентериальных съдове. Подобни събития се появяват при прекъсване или повреда на атеросклеротични плаки с пълна обтурацией (затваряне) на лумена на съда. Това неминуемо ще доведе до некроза на тъканите, които този съд осигурява кръв, така че атеросклероза мезентериальных на артериите поема най-голям процент от случаи на съдови тромбози на червата;
 2. Тумори, рудименты крака на диафрагмата и влакна чревного сплит, които водят до сдавлению артерия;
 3. Спад на сърдечната дейност, с изразен спад на кръвното налягане;
 4. Оперативни (с цел реконструкция) на намеса на аортата, по повод на която се превърна в нейното запушване — синдром на обкрадывания. При отстраняване на тромба кръвта с голяма скорост започва да се стремим в долните крайници, частично заобикаляйки брыжеечные артерии и едновременно с това «засасывая» от тях кръв в аортата. В условията на мезентериальной запушване се развиват множество тромбозы с некроза на червата или инфаркт на червата с последващи перфорации, при това на багажника куфари брыжеечной артерия може и да не тромбироваться.
READ  Кардиосклероз: причини, симптоми, видове, лечение и профилактика, диагностика

Этиологические фактори остър мезентериального тромбоза на червата, по-скоро на артериите, могат да бъдат различни, но механизмът на развитие на патологични промени винаги е един – исхемия на червата.

Форми на исхемия на червата

Клиника исхемия на червата, се различават 3 степени на тежест, които са в пряка зависимост от диаметъра на поражението на основните артерии и обезпечение на притока на кръв:

 • Декомпенсированная исхемия — най-тежката форма на поражение на артериалните съдове, при които бързо могат да настъпят необратими явления, ако времето за възстановяване на притока на кръв щеше да се загуби. Той се характеризира с абсолютна ишемией (декомпенсация на нарушения в софтуера на червата в кръвта) и се провежда в 2 фази. Период от време до 2 часа, се счита за фаза на обратими промени. Фаза с продължителност 4-6 часа далеч не винаги са обратими, прогноза за една нощ може да се превърне в неблагоприятна, тъй като след този период неизбежно идва гангрена, черва или на част от нея и след това възстановени притока на кръв, вече не е решение на проблема;
 • Субкомпенсированное нарушение на кръвоснабдяването на червата осигурява коллатеральный притока на кръв и в този случай симптоми на тромбоза на червата (съдове) приличат на хронична форма на мезентериальной артериална недостатъчност;
 • Компенсированная форма представлява хронично ишемию на червата, когато коллатерали напълно поемат грижата за магистральном кръвния поток.

Клиничните прояви на тромбоза на кръвоносните съдове на червата

Симптоми на тромбоза на червата зависи от височината на припокриване брыжеечной артерия и от формата на исхемия:

 1. Изведнъж произтичаща доста силна болка най-присъща за субкомпенсированной форми на исхемия, въпреки че при декомпенсации нарушения на кръвообращението тя възниква също, но скоро отслабва, поради смърт на нервни окончания (в участък лезии на червата и в най-брыжейке), които престават да е сигнал за неблагополучии в организма (мнимо подобрение);
 2. Интоксикация, причинени от гангреной черво, особено характерно за декомпенсированной исхемия и се проявява нитевидным пулс, нестабилно кръвно налягане, значително лейкоцитозом и повръщане;
 3. Явление перитонит (изразени напрежение на коремната стена напомня прободную на язва на стомаха) най-характерни за тромбоза на тънките черва (горната брыжеечной артерия) в случай на развитие на гангрена и перфорация на черво, което често се случва на фона на декомпенсированной и субкомпенсированной исхемия;
 4. Изчезването на перистальтики на червата (при некроза на червата) е присъщо на декомпенсированной исхемия, докато при субкомпенсированной тя, напротив, е с висока активност и яснота;
 5. Разстройство пазаж (чести редки изпражнения) и чревни колики съпътстват компенсированную форма, с кръв — субкомпенсированную ишемию. Поради прекратяване на перистальтики при декомпенсированном сърдечни нарушения на кръвоснабдяването, за оценка на стола нужда от клизма (примеси на кръв в изпражненията).
READ  Защо повишени lactic при бременност?

Трябва да се отбележи, че до развитие на тромбоза на артериите на червата е възможно установяването на диагнозата остра мезентериальной артериална недостатъчност. На «готовящийся» тромбоза мезентериальных съдове могат да се определят следните признаци:

 • Болката в корема, която се усилва след прием на храна или продължително ходене;
 • Хаотично изпражнения (запек, диария, ги ивици);
 • Загуба на тегло (може косвено да сочи към започналата стенозирующий процес в устието на брыжеечной артерия).

Емболия горната мезентериальной артерия, напротив, се характеризира с липсата на този симптомокомплекса.

Диагностика мезотромбоза

При правилно диагностични подход е предвидено не само определянето на най-нарушения на кръвоснабдяването на червата, но и на причините, причинени от него. Във връзка с тази история като, расспрос на пациента за заболяването играе важна роля. Усъвършенстване на време, появата на болки, тяхната интензивност, характер на стола може значително да помогне на вашия лекар при избора на хирургично лечение, тъй като друга алтернатива, в случай мезотромбоза все още не.

Диагностика на ОМАН предвижда провеждане на селективни ангиография, която ви позволява да настроите нивото и характера на припокриване на артериите, което също ще бъде важно за спешна помощ, естествено, под формата на оперативна намеса.

Лапароскопический метод все още остава решаващ при каквато и да е форма на остра хирургична патология, където мезотромбоз изключение не е. По-скоро обратното, при декомпенсированном нарушаване на кръвоснабдяването при хирург на разположение са само 2 часа, затова е разбираемо, че един участък с диагностика не е необходимо. С помощта на лапароскопия, има възможност в рамките на кратък период от време изясняване на естеството на лезии на стомашно-чревния тракт.

Само радикален метод, който не може да се отложи

Консервативно лечение на тромбоза на червата, т.е. брыжеечных артерии, които осигуряват неговата кръв, неприемливо, обаче мезинтериальная недостатъчност може да започне да се развива внезапно, че винаги се усложнява от пълен спазъм на кръвоносните съдове, който придружава болестта.

При активното въвеждане на спазмолитиков може не само да облекчи страданието на пациента, но и да се превежда по-изразена степен на исхемия в по-тежка. Въпреки това, развитието на мезотромбоза води до перекрытию важните обезпечения, че значително утяжеляет състояние на пациента, предвид това, че те престават да компенсира кръв. Ако започнем от тази позиция, в нарушение на осигуряване на кръв в червата на всеки конкретен случай може да има своите «изненади», които наистина оказват съществено влияние върху резултата от хирургическа намеса.

Спешната помощ е под формата на оперативно лечение мезентериального тромбоза е единственият начин за спасяване на човешки живот, но цялостния комплекс от дейности, предвижда интензивно предоперационную обучение, което корригирует нарушения на централната гемодинамики.

Операция при тромбозе червата се състои от задължителни компоненти:

 1. Разглеждане на червата и пальпация брыжеечных съдове, вариращи от устието;
 2. Определяне на пулсации в мезентериальных артерии в границите на засегнатата черво, където в случаи на съмнение, се счита за целесъобразно дисекция брыжейки (определянето на кръвното кървене).
READ  Камфорное масло, при хемороиди: лечение, мнения

Всъщност премахването на ОМАН може да включва следните начини за провеждане на операция:

 • Пълното възстановяване на притока на кръв при липса на некроза на червата;
 • Подобряване на софтуера кръв на парцела субкомпенсации в случай на промяна на червата;
 • Резекцию променена черво.

С цел подобряване или възстановяване на кръвоснабдяването, се прилагат реконструкция на главните артерии или эмболэктомию, която се счита за достатъчно ефективен метод. В този случай хирургът може да «выдоить» эмбол собствените си пръсти.

Реконструктивная операцията под формата на пряка намеса в зоната на стеноза и тромбоза или създаване на плъзгащи между брыжеечной артерия и аортата под нивото на стеноза и тромбоза (по-малко травматична) се извършва в случай на запушване на лумена на артерия с тромб и се провежда по экстренным показания. Гангренозно променена червата отсекается от здравите тъкани и се отстранява, но в този случай от съществено значение е приложен за възстановяване на притока на кръв, защото само резекцией, лекар винаги рискува да загуби пациент (подобна ситуация се дава до 80% от смъртните случаи).

Освен това, в следоперативния период, освен в комплекс общоприетите мерки, болни се предписва антикоагуланти (хепарин). Но ако кръвта не е възстановен, след което създава необходимостта от прилагане на високи дози гепарина. Той е изпълнен с такива последици, като тази шевове анастомоза, произтичаща от факта, че рязко пада нивото на фибрин, чиято работа е лепене на перитонеума.

Видео: мезентериальная исхемия — диагноза, обяснения и операция

Тромбоза брыжеечных вени и смесена форма на остро нарушение на кръвообращението

Причина за остра мезентериальной венозна недостатъчност (ОМВН) най-често е тромбоза венозных съдове, дъха на цял сегмент брыжейки черво. Това обикновено се дължи на прекомерно повишаване на съсирването на кръвта и нарушение на периферната и централна гемодинамики.

Клиника венозна тромбоза на червата има следните признаци:

 1. Изразен болезнен синдром, локализующийся в определено местоположение на корема;
 2. Чести редки изпражнения, примесени с кръв или кръвен слуз;
 3. Явление перитонит, като се появява с развитието на некротични промени в дебелото черво.

Диагнозата се основава на данните в медицинската история, клиничната картина и лапароскопического изследвания.

Лечението се състои в премахване на засегнатата черво в рамките на здрави тъкани.

Прогноза тромбоза на вените, за разлика от нарушение на артериалното кръвоснабдяване, благоприятен. Линия на червата, като продължава да се осигурява от артериална кръв, тотално са засегнати много рядко.

Смесена форма, при която едновременно в един сегмент на дебелото черво има място тромбоза на кръвното съда, а в другата — венозна, в чист вид се счита за изключително рядко явление, което обикновено се открива по време на хирургическа намеса.

Видео: инфаркт на червата в програма «Живо страхотно!»

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00158 sec