Стесняване на кръвоносните съдове на главния мозък: симптоми, лечение, причини

Много хора са запознати с чести, понякога силни пристъпи на главоболие и внезапно възникнали виене на свят. Повечето от тях посочват при това влошаване на паметта, когато, например, е трудно да си спомнят къде да сложите ключове и други малки предмети, забравят важните дати и т.н. Някои свързват това с переутомлением, други шеговито казват, че при тях започна склероза. Но най-често се причинява тези симптоми нарушение на кръвообращението, известно под името атеросклероза или стесняване на кръвоносните съдове на главния мозък.

Механизъм на възникване на заболяването

Атеросклерозата се дължи на отлагания холестериновых на плаки по стените на артериите, захранващи мозъка с кръв. В резултат, налице е намаляване на лумена между стените на кръвоносните съдове, което води до намаляване на тяхната пропускателна способност. Количеството на кръвта, постъпваща в мозъка, намалява драстично. Е нарушен снабдяване на кислород и други хранителни вещества. Това води до влошаване на паметта, седалище главоболие и другите прояви на болестта.

Най-често образуването на атеросклеротични плаки предизвиква болестно състояние на кръвоносните съдове на главния мозък и на шийния отдел. Това се случва по следния начин:

 • При консумация на твърде мазни ястия, липса в диетата си храни, богати на фибри, в кръвта се повишава нивото на холестерола.
 • Стените на артериите губят еластичността си. На тях се появяват пукнатини, в които се образуват малки бели петна-петната.
 • Атеросклеротични плаки, като магнит привличат към себе си тромбоцити — кръвни клетки, които допринасят за евентуално закриване на кръв. При това, те растат като снежна топка, образуващи тромби и намалява клирънса между стените. В отделни случаи се случва пълното затваряне на кръвното съд.

Обикновено този процес започва с стесняване на кръвоносните съдове на шията, по-специално на сънната артерия.

За заболяването

Това заболяване може да протече в хронична и остра форма. Остра форма е на фона на развитието на инфаркт на мозъка или по-тежък хеморагичен инсулт (кръвоизлив в мозъка). Често такива кризы водят до скоропостижной смърт. При хронично симптоми на стесняване на кръвоносните съдове се натрупва бавно. Първо се отбелязва бърза умора дори и при изпълнение на средния обем на работа, след това се появи главоболие. Периодично човек изпитва световъртеж. Понякога забравя очевидни неща.

Хронично продължение има три етапа:

 1. Първата е най-лесна. Смята се, че тя протича безсимптомно, тъй като лек спад на трудоспособност повечето хора се свързва с претоварване по време на работа, недосыпанием, промяна на времето и други фактори. И естествено на лекар, не бързам.
 2. На следващия етап (втора) придружени с нарушение в работата на отделните органи, например, на отделителната система или на опорно-двигателния апарат, на промяна на походката. Човек, сам да не забележи, започва да семенить или разбъркване крака по време на ходене. Крайниците от време на време може неметь. На болния всички досадни. Постоянна смяна на настроението му става причина за конфликти и кавги. Тези симптоми траят не повече дни. Но появата на всеки от тях е повод, за да прибягва до лекар.
 3. Стесняване на кръвоносните съдове на главата на третия етап се проявява по-сериозно нарушение в работата на мозъка. При това човек губи способността си да координира движенията си. Така че, той започва да се движи бавно. Е, как да, сондиране на пътя. При прогрессировании заболявания центрове за управление на опорно-двигателни апарат напълно престават да функционират. Човек губи възможност не само да се движите, но и да стоят на собствените си крака. Често е нарушен говор, се случва загуба на зрението.

Опасността на това заболяване е, че повечето хора се занимава самостоятелно, премахване на главоболие аналгетици, не като придава сериозно значение причини я предизвикателно. Като резултат, лечението на стесняване на кръвоносните съдове на главния мозък започва твърде късно, когато състоянието на пациента близо до предынфарктному или инсулт.

Видео: как се стеснява лумена на кръвоносните съдове при атеросклероза

Причини за стесняване на кръвоносните съдове

В много случаи атеросклерозата се дължи на така наречената гомоцистеинемии — наследствено или закупените (недостиг на витамини В12, В6, фолиева киселина и пушене) нарушение на обмяната, при който се извършва прекомерно натрупване на хомоцистеин. Но основните причини за стесняване на кръвоносните съдове, които се намират в ускорен ритъм на съвременния живот, когато човек се стреми да се направи много работи.

 • Желанието да направят успешна кариера често води до стрес и переутомлению, а unsettledness бита — основна причини за нервни смущения и преживявания.
 • Много хора по-голямата част от живота си прекарват в офиса и превозни средства. Те съвсем не остава време за разходки на открито. Освен това повечето храни се с полуфабрикатами с голямо съдържание на мазнини и други компоненти с високо съдържание на холестерол.
READ  Емболизация на маточните артерии при матката: как се правят, последствията, цената

И, като следствие на всичко това, — стесняване на кръвоносните съдове на шийния отдел, което води до кислороден глад на мозъка, повишаване на кръвното налягане и други последици.

Помогни си сам: естествена превенция

Междувременно, на всеки може да се предпазят от последиците от стесняване на кръвоносните съдове, без да се прибягва към лечение.

Боровата инфузия

Най-добрият народно средство са млади клонки от бор, пораждащи се от пъпките в края на пролетта или началото на лятото. По-скоро, мед от тях.

За готвене е необходимо 70 десет инчов младите клонки. Трябва да ги сварете в литър вода, докато омекнат. Водата ще выкипать, така че след края на готвенето и се натоварва необходимо, добавете я, за да се получи един литър бульон. Но може постепенно долейте и в процеса на готвене.

След това, в още горещия бульон, за да добавите килограм захар на пясък и натрошени в блендер лимон (заедно с жар). Варени състав се вари още 5 минути и залейте с аромат на мед в буркани.

Употребяват го един път на ден, не повече от супена лъжица.

Глог

Стесняване на кръвоносните съдове на главата, при първите му прояви, ефективно лекува цветя и плодове от глог кръв червено. Това растение е широко разпространена на територията на нашата страна. Сухи цветя и плодове могат да се варят едновременно с чай в чайника.

Или за приготвяне на инфузията ги две супени лъжици смес от цветя и плодове (може да варя плодове и цветя поотделно) в чаша вода. Отвара да се пие по една супена лъжица всеки път преди хранене. Глог отлично укрепва кръвоносните съдове.

Със същата цел може да се използват аптечную алкохол тинктура от глог, или да се готви у дома, настояв свежесорванные цветя или събраните плодове водка. Се прилагат, добавят се 10 капки в чай или в чаша вода.

Детелина

Отлично се справи с първите признаци на атеросклероза alcoholate от детелина.

За подготовката му всяка изпълва с капацитет до върха на цъфтящи глави детелина и се изсипва водка. Оставете за две седмици. Да вземе подобно на алкохолна настойке глог.

Може да се готви всеки ден чай от цветчета на детелина и го пия вместо вода. Детелина помага за подобряване на паметта, намалява шума в ушите.

Лекарствена терапия

Ако в близкото минало атеросклероза се смяташе за заболяване на хора на предпенсионна възраст, то днес то засяга и младите хора (30 и повече години). В повечето случаи лечението на стесняване на кръвоносните съдове — дълго. Поддържаща лекарствена терапия трябва да се провежда през целия живот. Но преди да се пристъпи към лечение на това заболяване, е необходимо цялостно проучване, което позволява най-точно да се оцени степента на поражение на кръвоносните съдове и възможните промени в работата на сърцето, нервната система и други органи. Ето защо, пациентът задължително трябва да мине през сесия не само на терапевта, но и при невропатолога и кардиолог, а също и на други специалисти.

Сред лекарствата, които се използват при стесняване на кръвоносните съдове на главния мозък следните лекарства:

 1. Мефакор и Мевакос–ловостатин, включени в групата на статините;
 2. Атромид, Атромидин, Клофибрат от група фибратов;
 3. От симвастатинов се използват Зокор, Акталипид, Вазилип, Левомир и други;
 4. Сосудорасширяющие — Актовегин, Кавинтон;
 5. Антидепресанти, възложени при хронична исхемия на мозъка, енцефалопатия (за изход от депресията) — Амитриптилин;
 6. Транквиланти (за облекчаване на симптомите на тревожност) — Фенозепам или Диозепам;
 7. Антиоксиданти — селен, витамини е, С, Както и микроелементи, а също поливитаминни комплекси;
 8. Смола за анионного обмен — Левоцитин, Церебрализин и други.

Често стесняване на кръвоносните съдове се случва на фона на хипертония или диабет. В този случай лекарствата се предписват с оглед на използваните лекарства, за премахване симптомите на тези заболявания.

Радикални методи на лечение

В напредналите случаи, при прогрессировании заболяване, когато лекарствена терапия не дава желания ефект, лекува стесняване на кръвоносните съдове се препоръчва хирургични методи. Например, изпълни каротидную эндартерэктомию, по време на която от рассеченного съда с патология се отстранява холестериновая плака. Възстановяване на стената на съда се извършва наслагване на фуги. Операция хирург провежда под местна упойка. В повечето случаи пациентът напуска болницата през ден след отстраняване на холестериновой плака.

READ  Сърдечна дейност на плода: норма, за ултразвук, нарушения, методи за определяне, слушане у дома, момче или момиче

Към съвременните методи на лечение се отнася ангиопластика. Това е операция, по време на която в артерия се инжектира специален трубочка (катетър), чрез който имотът се разширява и кръв се възстановява за сметка прокара плака. Също така е възможно провеждането на стентирования (каротидное байпас), при което между бляшкой и стената на съда се определя рамката е изработена от тънка тел. Но тези методи са придружени с чести усложнения, затова се използват крайно рядко.

Обща схема на лечение на атеросклероза не съществува. Във всеки конкретен случай тя се назначава индивидуално, според резултатите от хардуерна диагностика.

Методи на диагностициране

Признаци на стесняване на кръвоносните съдове запис на преглед при терапевт. За това свидетелстват шумове над сънливи артериями в областта на шийния отдел. Наличието (липсата) на атеросклеротични плаки или кръвни съсиреци се определя сканиране на sonication. Те също се оценява скоростта на притока на кръв. Ако лекар не са изпълнени резултатите от това проучване, той назначава компютърна томография или ангиографию. Тя дава подробна картина на всеки пласт на мозъка, което позволява по-пълно да се проучат всички артерии. Освен това, притока на кръв може да се провери метод магнитен резонанс (радиоволнами и магнитно поле).

Диагностирование необходимо, за да се изключат други причини за нарушения на кръвообращението на главния мозък. Една от тях е рязкото стесняване на кръвоносните съдове в прешлени при заболяване на остеохондрозом, при което могат да се появят подобни симптоми. Но при този лечение на атеросклероза и остеохондроза има значителни различия.

Диета и ефективността на лечението

За успешното лечение на стесняване на кръвоносните съдове огромна роля играе храненето на човека. Трябва изцяло да преосмислят диета.

 1. Да се откаже от пушени и мариновани продукти, сладки храни, шоколад и какао, наваристых бульони.
 2. Намаляване на консумацията на сол.
 3. Храната да се готви на растително масло.

Сред необходимите продукти на масата задължително трябва да присъстват зеленчуци и плодове:

 • Морско зеле и грейпфрути;
 • Патладжан, приготвени на пара, без кожата;
 • Цариградско грозде, ябълки и по възможност feijoa.

Всичко това ще намали не само нивата на холестерола, но и кръвното налягане при стесняване на кръвоносните съдове. Веднага след събуждане се препоръчва да се пие чаша топла вода. Тя перфектно почиства кръвоносните съдове.

Видео: хранене срещу атеросклероза

Здравословен начин на живот — враг холестериновых плаки

Отказ от вредни навици (пушене, алкохол) е гаранция за запазване на здравето не само на кръвоносните съдове, но и на целия организъм като цяло. При това значение има физическа активност. За предпочитане е колкото е възможно повече да се движат пеша. Защо да чакаме автобус, ако до работа или магазина, само на две спирки. Една малка разходка ще накара кръвта по-бързо да се движи по жилам, а това означава, че вероятността от появата на холестериновых плаки ще започне да намалява.

Всеки, който се занимава със сутрешната зареждане, използва контрастен душ и закаляване, този повишава адаптационните способности на кръвоносните съдове, което е много полезно при съдова дистония, но малодейственно при атеросклероза. Ако това заболяване все още разтърси, нещо не е наред, се счита за особено ефективен «стария» метод — за разлика обливане на главата си първо с топла вода, след това със студена. Кратко излагане на студена вода може, напротив, бързо да доведе до спазму на кръвоносните съдове и стесняване на техния лумен.

Народна медицина при лечение на стесняване на кръвоносните съдове

Чесън и лимон

За лечение на атеросклероза на мозъка намират широко приложение като народни средства за защита, като чесън и лимони. Има няколко комбинации на тяхното прилагане.

Рецепта №1

Лимони и чесън да се вземе в равен брой, като за един кг. Чесънът се почиства и се смила в блендер, или пропускане на кайма. Сложете ги в три-литров буркан и се налива вода. Оставете в продължение на 10 дни на хладно място под caproic капак. Инфузия непрекъснато се бърка. След изтичането на този срок се прецежда. От лимони изстискайте сока и добавете в инфузия. Разбърква се добре. Лекарството се приема по една супена лъжица. По време на приема (преди ядене или след) всеки избира индивидуално, въз основа на киселинност на стомаха (при повишена — по-добре след хранене).

READ  Нивото на хемоглобина в кръвта: норма, декодиране на анализ, мъже, жени, по време на бременност

Рецепта №2

Скилидка чесън обелете и нарежете в блендер до състояние на каша. В стъклен контейнер се налива растително масло (зехтин или соево, царевично или слънчогледово). Затваряне на caproic с капак, поставя се на хладно място. Всяка сутрин от пресен лимон натискане на сок в една чаена лъжичка. Да го смесват с една чаена лъжица чесън на масло за перорално приложение. Една и съща партида се вземат преди обяд и вечеря (половин час преди ядене).

Девятисил

Сред доказани средства на народната медицина, се влива със водка в продължение на 40 дни оман корен. Вземете тинктура трябва да се веднъж на ден, разреждане на 25 капки в 100 г вода.

Глухарче

Глухарчето е знак не само за селяните. От жълти глави се приготвят вкусни и много полезно сладко. Но малцина са, които знаят, че сушени и пресни корени от глухарче са ефективно средство в лечението на стесняване на пролуки между стените на артериите.

 1. Сушени корени на глухарче се смила на прах състояние. За лечебни цели се яде по лъжичка на прах, преди всяко хранене. Може да се смесва с мед, за да се намали горчивината, присъща на корените.
 2. Сок от пресни корени, смесени с отвара от ориз в съотношение 1:1. за приемане се взема от четвърт чаша. Това е средство за подобряване на паметта.

Сушени плодове и ядки

Много е полезен за укрепване на стените на кръвоносните съдове плодова салата, състояща се от следните съставки:

 • Сушени сини сливи, смокини и сушени кайсии, стафиди — 200 гр;
 • Орехи (ядрото) — 20 броя.

Всички компоненти, включени в салата ръчно мелене нож от стомана. Не се препоръчва да се използва месомелачка да се избегне загуба на полезните свойства поради контакт с метал. Всичко внимателно се разбърква и сместа се оформя в стъклен съд с капак. Достатъчно е да се яде по две супени лъжици от този салата на ден. Максимален ефект се постига, ако пиете по никакъв кисломолочным продукт.

Видео: народни рецепти за здравето на кръвоносните съдове на мозъка

Опасни усложнения

Един от най-опасните последици от стесняване на кръвоносните съдове на главния мозък е инсулт, който лекарите наричат инфарктом на мозъка. При това да се случи смърт на клетките на мозъка се дължи на кислороден глад, причинени от пълна закупоркой артерия холестериновой бляшкой. Той обикновено се предшества от TIA (транзиторная исхемична атака). Той е придружен от основните симптоми на инсулт:

 1. Невъзможност да се произнесе думата по причина скован език,
 2. Ръцете безвольно висят и да отказват да се подчиняват,
 3. Невъзможно разбърква краката.

Продължава това състояние не повече дни.

Вторият опасно усложнение е хеморагичен инсулт, при който липсата на кислород причинява кръвоизлив в мозъчното вещество.

Често стесняване на кръвоносните съдове на главата води до деменция (деменция), когато човек престава адекватно да възприемат случващото се. Той не разбира къде се намира; не контролира естествените си нужди (изхождането на червата и на пикочния мехур). Такива пациенти не трябва да бъдат оставяни сами, тъй като те могат да забравят за включени електрически и газови уреди, вода в банята. Излизайки на улицата без придружител, човек не е в състояние да намери обратен път за вкъщи.

За да намалите риска от възникване на тежки форми на атеросклероза се препоръчва след достигане на 50-годишна възраст се вземат лекарства, лекарства за разреждане на кръвта, напр. аспирин (ацетилсалициловую киселина).

Видео: ток-шоу за атеросклероза и холестерол

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00103 sec