Дистония на кръвоносните съдове на главния мозък: лечение и симптоми

Дистония на кръвоносните съдове на главния мозък, вегето-съдова дистония, вегетативни разстройства и много други имена, съдържащи в себе си думата дистония, обединени в симптомокомплекс, посочен в МКБ 10 (Международен класификатор на болестите) като нейроциркуляторная астения или синдром на вегетативна дистония.

Заболяване също така разнообразна, както и името му, но ако става въпрос за дистония съдове на главния мозък, а след това вече може да се предположи симптомите на това и оплаквания. Най-вероятно под въздействието на неблагоприятни фактори на съдове, които подхранват централната нервна система, суживаются, нарушаване на обичайното и нормалното протичане на кръвта. В резултат на това мозъка не получава хранителни вещества и кислород в точното му количество и отговаря на подобна реакция.

Или може би на кръв към главата си дойде безопасно, но някъде затормаживается и е в застой? След това, също може да възникне нарушение на кръвообращението, и човек ще се почувства дискомфорт в главата. Под описание на оплаквания на болните е много подходящ нейроциркуляторная дистония, така и проучване потвърждава това, така че очевидно е, че влиянието на вегетативната нервна система играе важна роля.

Историята на живота ще покаже причината за

Когато човек забелязва, че качеството на живот се намалява, което се пада ефективността, а запаметяването на нова информация се дава все по-трудно, той се изпраща към лекар, който да назначи лечение и да помогне. Въпреки това, за тези заболявания е много важен анамнеза на живота, за да знам, къде и на какъв етап от неуспех и защо парасимпатический и симпатический отдели на вегетативната нервна система престанали да се «разбират помежду си». Пациентът и той вече много позабыл от своята «биография», но в кабинета на лекаря се оказа, че е имало такива фактори, като:

 • Психо-емоционалното напрежение в продължение на дълго време, а в последните години особено, семейно-битови проблеми «погълнати», така и в работата не всичко е безопасно;
 • Стресът, причинен от загубата на любим човек, или на друга особено психотравмирующая положение;
 • Закрита травма на главата, дори и забравени, но в живота, която;
 • Генетичният фактор (оказва се, че много роднини страдат по подобен);
 • Прехвърлени алопеция инфекция;
 • Физическото пренапрежение (усилени занимания със спорт, тежка физическа работа);
 • Хормонални нарушения;
 • Вертебро-базилярная недостатъчност, възникнала в резултат на удар на остеохондроза (сдавленные в шийните част на съдове пречат на нормалното постъпване на кръв в мозъка, счупване, като по този начин работата на мозъчните съдове);
 • Химически въздействия, хронична интоксикация;
 • Йонизираща радиация;
 • Хронични инфекции на горните дихателни пътища;
 • Наличието на вредни навици;
 • Нарушение на съня;
 • Неправилно хранене;
 • Смяна на климатичните условия.

Причината е инсталиран?

Жизнените каша с иновации, особено влияят на хора, които имат отслабена, нестабилна нервна система. Психотравмирующие ситуация променят нейродинамику в кората на главния мозък, където започват да преобладават спирачни или възбудимост процеси, което води в крайна сметка до «недоразумения и несъгласие между мозъчната кора и висшите вегетативни центрове. Възникнала в резултат на това съдова дистония се проявява «игра вазомоторов» и отрови живота на човек.

READ  Ендокардит: причини, симптоми, диагностика, лечение и профилактика, усложнения

Обаче да се каже с увереност, каква точно причина се превърна в изходна точка за заболяване, не може никой. Преплитането на различни предпоставки, за многообразие показват полиэтиологический характера на заболяването, където, може би, всички причини, както може, всяка по малко от всичко са оставили своя отпечатък и са променили дейността на вегетативната нервна система. Болестта е често срещана, всяка възраст си не е пречка, но се среща предимно при лица от женски пол. Може би това е свързано с факта, че жените са по-емоционални и нервната им система е по-подвижна?

Най-малкото, което може да задейства механизъм за началото на неизправност в работата на АНО – очевидно.

Какво означава «игра вазомоторов»?

Оплаквания и обективни данни «вырисовывают» картина нейроциркуляторной дистония, която се проявява вегето-съдови заболявания от една страна и нейроэндокринными нарушения – от друга. За «играта вазомоторов» така ще следните данни:

 1. Сърцебиене, смущения в работата на сърцето;
 2. Шум в ушите и виене на свят;
 3. Постоянно не е достатъчно въздух («нищо диша»);
 4. Смяната на времето – е равносилно на катастрофа (всички симптоми се проявяват едновременно, болни предварително започват да «чувстват време»);
 5. Преди месечни една жена не знае «къде да си съществува, където децата»;
 6. Конни надбягвания на кръвното налягане не позволяват на целенасочен прием на лекарства, регулиращи му, болният не знае, когато налягането намалее, а когато плува нагоре;
 7. Промяна в цвета на лицето (зачервяване за няколко минути може да се промени, изразени бледностью и обратно);
 8. Нарушение на терморегуляции (изпотяване, треска, студени тръпки);
 9. Тремор на пръстите на ръцете и клепачите;

 10. Тремор на главата (при шийните остеохондрозах);
 11. Изразена емоционална лабильность, нервност, раздразнителност, пристъпи на тревожност.

Изброените симптоми дават основание да се смята, че тялото е спрял нормално да реагира дори на обикновени дразнители, да не говорим за сверхсильных. Това се случи в резултат на нарушение на нейрогормонально—метаболитни регулация на работата на сърдечно-съдовата система, която е натрупала допълнително натоварване и е отговорил с подсилена сердцебиением, промяна на съдово тонус и спазъм на кръвоносните съдове.

Да се лекува или не лекува?

Много от пациентите посочват, че в състояние на покой, когато няма специални товари, когато навън е хладно и никой не се дразни, «на живо е възможно», и болен за известно време да забравите за проблемите. Главата се осветява, изглежда лесно и естествено, да се направи интелектуална работа. Обаче самите болни точка за връщане на цял «букет» и да разберат, че мнимо благополучие и недолговременное, така че «да се присъединят към себе си», просто трябва. Преди, докато лекарят ще предпише медикаментозно лечение, пациентът трябва да вземе мерки, без които никое лекарство не помага:

READ  Кръвна група четвърта отрицателна: характер, диети, бременност, сексуалност

I. Коригира режим на труд и почивка

За да се постигне това е необходимо:

 • Да се откаже от нощни седалки на компютъра, гледане на филми, възбуден ЦНС и предизвикващи буря от емоции дори в деня;
 • Любимата романи четат само през деня;
 • Не перенапрягаться в ежедневието, да изпълнява само възможна работа;
 • Достатъчно посетете на открито, избягване на запушен помещения;
 • Да се откажат от вредните навици и не алчен за цигара и при най-малкото нервно стимулиране;
 • Почивка предпочетете активен (разходки, риболов, «тиха» на лов в гората), да се помни, че нейроциркуляторная дистония гиподинамию понасят зле.

II. Подредете редуване на периоди на сън и будно състояние

Процес на заспиване при страдащите от съдова дистония често води до проблеми, особено, ако човек е свикнал да си лягам, когато ужасно, «както Бог в душата си сложи», така да се нарисува за себе си следните точки трябва да се провалят:

 1. Спи си в едно и също време, най-добре е, ако това ще е до единадесет часа вечерта.
 2. Никакви дразнители преди лягане – кавги, не смогвам, на провокация отговори доброжелателно и спокойно;
 3. Добре дошли вечер пешеходна алея, много не трябва, 20-30 минути е достатъчно;
 4. Топло хубава баня с ситуационен или с корен от валериан облекчаване на умора и напрежение;
 5. Проветренная баня и достъп на свеж въздух за облекчаване на кашлицата от задуха и нощни кошмари;
 6. В нощта На полезно да се пие чаша топло мляко с мед, който дава успокояващ и лек снотворный ефект;
 7. Ставам от леглото трябва да е по едно и също време да изработи навик (събота и неделя не е изключение);
 8. Не подскачам от леглото рязко, главата закружится веднага. По-добре малко да се излежавате, а след това спокойно да се изкачи.

III. Какво да правите диета

Храна, колкото и да е странно, роля във формирането на дистония съдове на главния мозък, играе съществена, така че от диетата нещо трябва да се изключи, а нещо да добавя:

 • Изключи силно кафе и чай, особено във вечерните часове, а ако искат да пият, а след това замени билкови инфузии, които допринасят за облекчаване на спазми в кръвоносните съдове на главата. Народната медицина предлага много и различни възможности за избор, а в най-близката аптека може да придобие една стотинка и без проблеми;
 • Прясно изцедени витамин сокове чисти съдове и укрепване на тялото;
 • Изключи мазни, пържени и пикантни храни, които не само стимулира нервната система, но и помага за образуването на холестериновых плаки и развитието на атеросклероза на мозъка, което, естествено, може значително да влошат вече наличната патология.
READ  Как бързо повишаване на хемоглобина: лекарства, диета, народни средства за защита

IV. Аутотренировки

Да се отдадете на себе си – това означава да приведе в ред своята нервна система, в края на краищата, нищо чудно, те казват: «Не можете да промените обстоятелствата – измени отношението си към него». Нейроциркуляторная дистония изисква именно на този подход. Разбира се, може да се обърнете към психолог или терапевт, но вътрешната ориентация от това няма да загуби значението си.

Казват, за аутотренинга много добра дихателна гимнастика, тя помага на «ухажване», дисциплиниран и спомага за подобряване на настроението. На живота «обрат» по-добре да се види «филисофически», защото всичко рано или късно минава. Ако конфликти и дразнения да се опита да избегне, да се отнасяме към хората около доброжелателно, а всяка сутрин да убеди себе си, че всичко е чудесно, тогава мисълта ще станат материални и животът ще започне да се налаживаться.

Процедури, хапчета, инжекции

Всички медицински процедури, прилагане на лекарствени средства и стационарно лечение се назначава от лекар в зависимост от състоянието на болния и ефективността на приетите мерки. Пациенти, които имат съдовата дистонию, е показано физиотерапевтическое-лечение, масаж и общеукрепляющие процедури. Уелнес баня, контрастен душ, електрофореза с бромом, эуфиллином, магнезией, лечебен масаж на яка област, акупунктура – всичко това в комплекс може да има толкова положителен ефект върху вегетативната нервна система, че тя ще започне да се «държи» добре без лекарства. Все пак, ако ефектът от дейности леко, след това лекарят ще добавя:

 1. Антидепресанти и успокоителни, хипнотици лекарства;
 2. Лекарствени средства, насочени към регулиране на кръвното налягане (хипертония и хипотония стратегия може да бъде коренно различна);
 3. Препарати, които подобряват кръвообращението в съдовете на главния мозък;
 4. Витамини и антиоксидантен комплекс.

Съдова дистония, разбира се, «не е подарък», да се отърве от нея трудно или невъзможно, но да го преведат в «икономичен режим» силата на самия пациент. Най – важното-не «седи на брега на морето и не чакам на времето», успехът ще дойде, ако самият този човек много иска. Всичко е в неговите ръце!

Видео: програма за съдова дистония

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00077 sec