Мигрена: причини, симптоми, лечение, хапчета — с аура и без

Много хора се съмняват в съществуването на такива болести като мигрена, вярвайки, че е каприз и прищевки изнеженных момичета, но тази болест не само може за няколко дни да се лишат увреждане, но и да доведе до увреждания. А някои жени изобщо съзнателно се отказват от радостите на майчинството, страх от влошаване по време на бременност, освен това, грижите за бебето изискват много сили и здраве.

Какво все пак представлява тази мистериозна болест? Защо това се случи? Как да се справим с мигрената и как я излекува?

Същността и причините на мигрена

Пристъп на силна пулсираща болка, распространяющуюся в едната половина на главата, се нарича гемикранией, но тази терминология се ползва, предимно, на специалисти, за останалите — тя просто мигрена. Освен това, удар главоболие заболяването, обикновено не се ограничава. Признаци на мигрена често са:

 • Гадене, което често е придружено от повръщане (при малки деца с тези признаци са задължителни и не показват приближаването на края на инфаркт);
 • Неподатливост на ярка светлина;
 • Висока чувствителност към звуците, особено силен.

Заболяването обикновено започва в най-ранна възраст (17-30 години), обаче не е само за деца и юноши, но и за бебета изключение не е, поради своята генетична условие, което е основната причина за мигрена. Това означава, че мигрена носи наследствен характер, въпреки че вече се характеризират с все още женската половина на човечеството.

Обикновено причина за главоболие у човека се крие в някоя друга патология, а болката, като я симптом, е вторичен характер. В случай, мигрена, всичко е по-различно. Тук болката на премиер и е свързана с нестабилността на съдово тонус, където първоначалната вазоконстрикция отстъпва на вазодилатацией.

С други думи, мигрена може да бъде описан като увреждане на артериите в мозъка, който се проявява етапи от жизнения спазъм, дилатация, подуване на съдовите стени и периартериальных тъкани.

Удар гемикрании може да започне без никакви вестителите и предпоставки, но в повечето случаи заболяването протича с аура, която е нейната характерна черта. Мигренозная аурата представлява преходящие неврологични симптоми, за които и последва самата главоболие. Признаци на аурата могат да присъстват всички заедно или всеки от себе си, но във всеки случай, наличието на поне едно от следните прояви, може да се говори за мигрена с аура:

 • Зрителните нарушения, които засягат само половината от полетата точка;
 • Усещанията «проследяването стъпки пълзи мурашек», изтръпване и мравучкане в езика, ръката и крака;
 • Слабост в крайниците само на едната страна на тялото;
 • Разстройство на речта (афазия).

Видео: анимация патогенезата на мигрена

Причинители

Трябва да се отбележи, че, въпреки че мигрената е генетично детерминирана заболяване, но въпреки това често я инфаркт може да предизвика такива фактори, като:

 1. Психотравмирующие ситуации, които могат лесно да причинят нестабилност на съдово тонус;
 2. Пиенето на алкохол, особено червено вино, прекомерно пристрастен към кафе, чай, кока-кола;
 3. Нарушение на съня, както недостатък, така и излишъкът;
 4. Пренебрегването на начина на хранене, тъй като мигрена изисква спазването на диета. Вероятно нито едно заболяване не разполага с такъв широк спектър от хранителни продукти, които могат да причинят влошаване на мигрена. При това, за всеки болен човек този комплект си. Тук и сирене и ядки, шоколад, цитрусови плодове и банани, и пилешки дроб, и колбаси, и дори кисело мляко. Освен това, гемикранию трябва «да се хранят» навреме и редовно, тъй като тя е напълно «не обича» глад и перекусы «в движение»;
 5. Физиологични, хормонални промени (менструация, овулация), както и промените, предизвикани от прием на орални контрацептиви или естрогени като заместителна терапия;
 6. Физически натоварвания и умора;
 7. Промяна на метеорологичните условия-студ;
 8. Ярък или блещукаща светлина, шум, или силни звуци, престой на височина;
 9. Миризми (парфюми).

Очевидно е, че мигрената е болест «капризна» и точно какво не е наред, тя веднага се прояви, така че хората, страдащи от това заболяване, трябва да бъдат особено бдителни и да не се опитват да предотврати удар, който свали това не винаги е лесно.

Прояви на класическата мигрена с аура

Клинична картина гемикрании достатъчно разнообразна и определя формата на заболяването, които, между другото да кажа, толкова много, колкото и симптомите на мигрена, където се вижда ясно стадийное разопаковане на събитията. Например, класически пристъп на мигрена с аура може да се представи по следния начин.

Продромальная етап

Този етап започва няколко часа (или дни) и се проявява:

 • промяна в настроението (немотивиран тоскливость, раздразнителност или еуфория);
 • появата на сънливост, умора, или обратно, «жажда» интелектуалната дейност;
 • нежелание за светлини и звуци;
 • нарушение от страна на стомашно-чревния тракт (гадене, запек или диария) и на отделителната система (често уриниране);
 • неприятни болезнени усещания в мускулите на шията;
 • визуални нарушения.

Етап на аурата

Етап на аурата, се характеризира с комплекс от неврологични прояви, които директно се предшества от главоболие или се появят заедно с него. Аурата може да продължи от няколко минути до половин час и има няколко разновидности:

 1. Визуална аура се проявява с нарушения в полетата точка, фотопсиями (светкавици, искри, зигзаг, ципове, отблясъци и други), за които следва сляпо петно (скотома), както и промяна в размера (увеличение или намаление) на обекти, техните цветове и форми;
 2. Тъчпад аура (нарушение на чувствителността като мравучкане, «проследяването стъпки пълзи мурашек»);
 3. Физическа аура (мускулна слабост, парези, гемипарезы);
 4. Нарушения на речта.
READ  Засаждане на кръвта на стерилитет: че това е мястото, където се отдава, алгоритъм за провеждане на invitro

Обаче тези симптоми на мигрена не трябва да бъдат изолирани, тоест, те могат да се комбинират помежду си.

Етап на главоболие

Етап на главоболие се проявява постепенно увеличаване на болка, която след няколко часа и достига своя максимум и се стабилизира за известно време, а след това започва бавно да се разсее. Разбира се, става дума за достатъчно силна болка, обикновено пулсиращ и нарастващата при най-малкото физическо натоварване. Обикновено локализуется тя в лобно-времеви или глазничной област. Такава атака може да продължи от 4 часа до 3 дни, но продължителността му е около денонощието, при това, болката може да премине от едната половина на главата в друга или да бъде двупосочна.

Освен относително главоболие при мигрена с аура, могат да присъстват и други симптоми:

 • Фобия и безпочвени страхове (страх от светлина, силен шум, миризми, докосване хора, вибрации и други);
 • Нарушения от страна на стомашно-чревния тракт (липса на апетит, гадене, понякога повръщане, чревни колики, диария, болки в стомаха, сухота в устата);
 • Вегетативни разстройства (виене на свят, предобморочные състояние, усещане за недостиг на въздух, сърцебиене, студени тръпки или горещи вълни, бледност или гиперемия лице). Тези прояви често водят до вегетативно-съдови кризам или пристъп на атака, която се нарича «пристъп», мигрена;
 • Други признаци на мигрена в такива случаи може да се счита за профузное изпотяване, учестено уриниране, запушване на носа, сънливост, болка в мускулите на шията.

В 50% от случаите на етап на приключване на инфаркт завършва лягане, за които ще последват, етап на постдромы, характеризуемая разбитостью, умора и слабост. Въпреки това, съществуват и парадоксално състояние след инфаркт като еуфория, повишена интелектуална и физическа активност.

Видео: лекар невролог-вертебролог за възникване, протичане и лечение на мигрена

Видове мигрена: проста, визуална и базилярная

Списък на форми и прояви на мигрена е толкова голям, че се опише всеки случай не е възможно. Въпреки това, не съсредоточаването на редки видове, спрете на най-често срещаните и които пречат да живеят притежател на такова «щастие» форми, все пак трябва да бъде, защото всеки болестта протича по свой начин, но се лекува мигрена, както е необходимо.

Простата мигрена

Над 50% от всички форми на собственост на мигрена без аура, тя се нарича просто мигрена и протече тя може да е малко по-лесно, отколкото класическа с аура. Главоболие ударен характер, обикновено се локализират в едната половина на главата, се засилват при физическо натоварване и интензивността им може да бъде средно. Това, обаче, не освобождава човека от придружаващи симптоми като фотофобии (фотофобия), фонофобии (страх от звуци) и гадене. Продължава проста мигрена и от 4 часа до 3 дни (като някой късмет).

Остра мигрена и мигрена с продължителна аура

Мигрена с продължителна аура, където той да може да изматывать болен от няколко дни и мигрена с остър началото (визуална аура до 5 минути, с последващо силно главоболие) се срещат по-рядко, а ето очна мигрена, наречена мерцательной скотомой, доста често срещано явление. Тази форма на болестта е интересна с това, че главоболие тя се проявява рядко. Основните симптоми на мигрена в този случай действат нарушения от страна на мнение, че към заболявания на очите това не е никаква връзка. Пациентите спират да видите снимка в отделен участък от зрителното поле, но вместо него се появи «сляпо» място, което може да се движи и да променя своите размери. Трептене, зигзаг и мълния «- сляпо» място са диагностично внимание на тази форма на мигрена.

Базилярная мигрена

Базилярная мигрена взема начало в детска или юношеска възраст, като по-често при момичетата, дава богати и пугающую клинична картина, проявена симптоми поражения на ствола на мозъка и на малкия мозък:

 1. Проблясъци от светлина с последващо отлагания на половината зрително поле, въпреки че е възможно диплопия (двойно виждане в очите) или слепота на двете очи, продължаващите от 5 минути преди часа (визуална аура);
 2. Шум в ушите, виене на свят;
 3. Разстройство на координацията на движенията (атаксия);
 4. Реч нарушения (дизартрия – разстройство членораздельной реч;
 5. Възможно е промяна на съзнанието;
 6. Пулсираща, придружени с повръщане, главоболие, започва в тилната област;
 7. Обморочные състояние;
 8. Постоянно променящите интензитета и локализацията на главоболието.

При пациенти с базилярной мигрена често се регистрират промени в электроэнцефалограмме (ЕЕГ), което доста затруднява нейната диагноза. Тази форма, толкова сходна на височную епилепсия, че понятието «мигренозной епилепсия».

Други форми на мигрена

Шейная мигрената се среща и в юношеството и в зряла възраст и се характеризира с вовлечением на маточната мускулатура в болестния процес. За тази форма на мигрена, са характерни следните характеристики:

 • Едностранчивост;
 • Сравнително редки атаки достатъчна продължителност (от 3-те часа преди 3 седмици);
 • Голяма интензивност на болката, която, обаче, е възможно да се толерира;
 • Включването на рамото, ръката и шията;
 • Нижнезатылочная, периорбитальная или времеви локализация на болката;
 • Фотофобия;
 • Виене на свят;
 • Замъглено виждане и подуване век;
 • Зачервяване на очите, сълзене на очите, дискомфорт в гърлото;
 • Гадене и повръщане;
 • Общата възбудимост.
READ  Профилактика на хемороиди при мъжете, жените по време на бременност: упражнения в домашни условия, свещи

Adnexal мигрена повече присъща за деца. Тя се проявява често приступообразными болки в корема, които могат да свърши след час и може да продължи до 3 дни. Интересното е, че между пристъпите на децата да се чувстват абсолютно здрави и повече нищо не се оплакват.

Разнообразни признаци на мигрена в детска и юношеска възраст, по-късно често се превърна в по-типични класически мигренозные пристъпи, често преминавайки в хронична пароксизмальную гемикранию, която се проявява едностранно главоболие, появява периодично и протича в продължение на години. Тя се характеризира с чести пристъпи без аура и може да измъчва хората от две седмици до три месеца. Тя може да провоцироваться множество фактори, като се започне от менструация и завършва с мирис на парфюм, това, което говорих в началото на нашата статия. И във връзка с това, искам да спре на мигрена по време на бременност, тъй като много жени, които имат такова заболяване, много се страхуват период от света на детето и постнаталното период е, че, като цяло, има основание.

Лечение на мигрена по време на бременност е трудно, тъй като много познати и спасающие в подобни ситуации лекарства трябва да бъдат отменени, а промяната на хормоналния фон може да повлияе права. Оказва се, че в първия триместър на бременността мигрена «минава», но с нова сила възобновява след раждането. В други случаи проявите на болестта при бременност, не се гледа като на благоприятно взаимодействие «естроген-прогестерон», само задълбочават. Разбира се, в такива ситуации цялата надежда се възлага на народната медицина, обаче от консултации и наблюдение от лекуващия лекар и да се откаже не трябва да бъде.

Много мигрена болестта, не смятат обаче, ако е налице болка, още повече, че в такива разнообразни форми, които са придружени от още и други симптоми, след което с мигрена трябва да се съобразяват. Тя е опасна и може би малко хора знаят, че съществуват такива понятия, като мигренозный инфаркт или инсулт, мигрена-епилепсия, които често са резултат от мигренозного статут. Всичко това е последица от мигрена, които, ако се съди по имената, несерьезными се счита за невъзможно, затова тя се нуждае от лечение, а постоянно и адекватно.

Лечение на мигрена

Лекува мигрена е много силно, а в други случаи е просто невъзможно. Само при 10% от болните може да се постигне пълно прекратяване на пристъпите. Освен това, трябва да се отбележи, че тази болест е особено лошо се понася зле, защото главоболие лишава човека от увреждане и много радости на живота, понякога дълго щампа от коловоза, така че еднозначно: мигрена изисква лечение, чиято основна задача – да се пристъп и предотвратяване на последващи атаки.

Списък на лекарства срещу мигрена още по-многочислени от неговите симптоми. Лечението на заболяването зависи от степента на сериозността, честотата на атаките, тяхната продължителност и преобладаващите прояви на болестта.

За лечение на мигренозной атака на лекарите:

 1. Аналгетици (парацетамол, аспирин и техните производни);
 2. Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС);
 3. Дигидроэрготамины;
 4. Селективни агонисти на серотонина (триптаны);
 5. Опиоиден аналгетици (кодеин, буторфонол, налбуфин и др);
 6. Антиеметични средства (мотилиум, reglan, пипольфен).

Според някои автори, аналгетици може да се пропусне (за да не се консумират), а да се започне лечение с триптанов, специфични лекарства за лечение на мигрена. Въпреки това изборът на лекарства винаги е индивидуален и зависи от скоростта на появата на инфаркт. Ако има място, бързото развитие на главоболие, а след това и хапчета от мигрена (триптаны) трябва да имат ускорен начало на действие (до 30 минути). Към това се отнасят:

 • Суматриптан (сумамигрен);
 • Зомиг (золмитриптан);
 • Ризатриптан;
 • Алмотриптан;
 • Релпакс и др

Наратриптан започва да действа по-бавно (около час), но по-добре да намалява вероятността от развитие на рецидив. И ако триптаны не упражняват желания ефект, след което, като правило, към тях се добавят нестероидни противовъзпалителни лекарства (диклофенак, вольтарен, кеторолак и др).

Лекарство от мигрена всеки си, друг път е достатъчно, за да ограничи прилагането на лидокаин интраназално или да въведете магнезию, а в други случаи към трамадолу трябва да се прибегне. Обаче, да кажем, за да не вземат голямо количество лекарства, може да опитате точков масаж, който може да се направи независимо от инфаркт. Трябва само определени точки за тези се знае (те са върху тялото на човек, около 20) и целенасочено върху тях се въздейства.

READ  Хипертонична болест на сърцето: 1, 2 степени, транзиторная, стабилна, склеротическая етап, причини, симптоми, при бременни

Масажирайте може да се външната повърхност на предмишницата, точка по-долу виска, външния ъгъл на окото, задълбочаване в основата на ухото над скулой, външния край на веждите, точки, разположени в задната част на дланите и ходилата. Някои хора посвещават живота си на изучаването точки на човешкото тяло, лечение на другите и да се лекуват сами, обаче, най-вероятно, акупресура добър като помощно лечение, а не основно. Въпреки това, че някой помага…

Видео: мнението на специалист за лечение на мигренозен пристъп

Какво е популярно за мигрена казват?

Популярно мигрена от само не се лекува?! Вдишват смес нашатыря с камфор, лежеше кисело зеле зад ушите и я сложиха на уиски (най-добре тази, от която в цевта цели кочанами квасилась), правят топли краката и ръчни вани. Дори казват, че при пристъп на мигрена, вызванном переутомлением, може да се яде парче херинга и да се спре атаката. Или се разбърква едно сурово яйце във вряща мляко и да вземат тази смес в продължение на няколко дни.

Народни средства за лечение на мигрена обикновено от растителен произход и за вредите, разбира се, не се въвеждат:

 • Могат да се смесват сок от моркови, глухарче и спанак в съотношение 3:1:1 съответно и да се консумира 3 пъти на ден преди ядене.
 • Както можете да си приготвите лекарство от половин супена лъжица мента, смесени с топла вода и доведенной на водна баня. Охлажда се, прецежда се, и се пие по половин чаша за четвърт час преди ядене.
 • Инфузия на цветя от бъз (1 супена лъжица) се приготвя твърде лесно: цветя наля чаша вряла вода, настаиваются половин час, инфузия процеживается и се използва с мед (50 мл) 3 пъти на ден 15 минути преди хранене.

Кора от калина, глог цветя, трева knotweed, говеда чанта и имел бял – всичко отива в ход при мигрена, така че няма смисъл да се изброят всички рецепти от народната медицина, които в Runet натрупал голямо разнообразие. Освен това, пациентите с мигрена знаят, че лекува, че е почти невъзможно, и атака, да спира всеки по свой начин.

След като изпробвах много средства, може да и, може би, трябва да се намери своето лекарство, но пациентът трябва да направим себе си, защото хората са еднакви, с изключение на однояйцевых близнаци, друго не се случва. Срещу мигрена този закон на природата е особено важно.

Не позволите на атака!

Знаейки за своята болест, може да успееш да я атакува. Болните могат да избегнат много проблеми, свързани с мигрена, като се обръща достатъчно внимание на профилактиката на мигрена. Тя се състои в нелекарственном въздействие (средства на народната медицина, акупресура) или профилактическом прием антимигренозных лекарства и за премахване на граничната (които провокират) фактори. Извършване на следните помним препоръки, може да се избегне провокация на атака:

 1. Какво да правите хигиена на съня, чиято продължителност трябва да е 7-8 часа, където дневен «тих час» трябва напълно да се откажете. Спи си трябва в една спокойна, нераздраженном състояние в едно и също време (но не прекалено рано), да стана също така добър да се обучават в един и същи час;
 2. Следват диета (Боже опази, да не умрат от глад!) и хранителен режим, да не се бърза по време на хранене и не похапвате в движение»;
 3. Не се пристрастяват към алкохол, никотин и кафе, но ако любим кафе напитка може да си позволи не повече от две чаши на ден (в първата половина на деня), тогава от алкохол и с тютюневи изделия трябва да се откаже изобщо;
 4. Да се сведе до минимум стресови ситуации, винаги да имат под ръка безвредни средства за борба с тях (хапчета валериан и други подобни), както и да не забравяме, че в други случаи е желателно да се прибегне до помощта на терапевт, който ще ви помогне да се научат да контролират поведението си;
 5. Не е зле периодично да санаторно-курортно лечение или лечение в местния профилактории, където може да се получи без наркотици средства за превенция (физиотерапия, масаж на яка област, акупунктура);
 6. В никакъв случай не пренебрегват прилагането на лекарствени превантивни антимигренозных средства, предписани от вашия лекар. Те също трябва да бъдат винаги под ръка.

Трябва да се съглася, че да се бори с мигрена е трудно, но възможно. Обикновено дисциплинирани от болните знаят за своята болест и в повечето случаи се справят добре, въпреки че, разбира се, не им завидно работа, трябва да бъде през цялото време са нащрек. «Път осилит иде!» — казвали древните. Правилно говори.

Видео: мигрена в програмата «най-важното»

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00098 sec