Транзиторная исхемична атака (ТИА): причини, симптоми, лечение

Транзиторная исхемична атака (ТИА) по-рано се нарича динамичен или преходно нарушение на мозъчното кръвообращение, че, като цяло, е хубаво безизразно същността си. Учените знаят, че ако ТИА не преминава в рамките на няколко дни, след това пациентът трябва да се постави друга диагноза исхемичен мозъчен инсулт.

Хората без медицинско образование, обръщайки се в търсачки или по друг начин, опитвайки се да намерят надеждни източници, които описват този вид нарушения на мозъчна гемодинамики, могат да се обадя на ТИА транзит или транзисторной исхемична атака. Ами, може да ги разбере, диагнози са друг път такива умните и неразбираеми, че езикът счупи. Но ако говорим за имената на ТИА, а след това, освен по-горе, все още се нарича мозъчна или преходящей исхемична атака.

По своите прояви ТИА много прилича на исхемичен инсулт, но то и има атака, за да атакува само за определено кратко време, след което от общемозговой и очаговой симптоматиката не остава и следа. Това е благоприятно време на преходни исхемични атаки се дължи на факта, че той е придружен от микроскопични увреждания на нервната тъкан, които след това не се отразява на живота на човека.

Причините причинило транзиторную ишемию

Фактори, причинени нарушение на притока на кръв на определен участък на мозъка, най-вече, това микроэмболы, стават причини преходни исхемични атаки:

 • Подобряване на атеросклеротический процес (стесняване на кръвоносните съдове, да се разпадат атероматозные плаки и кристали холестерол може да бъде въведена с тока на кръвта в по-малки по диаметър на кръвоносните съдове, като ги насърчи тромбозу, в резултат на което ще се превърне исхемия и микроскопични огнища на некроза на тъканите);
 • Тромбоэмболии, възникнали в резултат на много заболявания на сърцето (аритмии, сърдечни клапанного апарат, инфаркт на миокарда, эндокардиты, застойна сърдечна недостатъчност, коарктация на аортата, антриовентрикулярная запушване и дори миксома предсердия);
 • Което настъпва внезапно артериална хипотония, присъщи на болест на Такаясу;
 • Болест на Бюргер (заличаване оклузивна болест);
 • Остеохондроза на шийния отдел на гръбначния стълб компресирани и ангиоспазмом, в резултат на което става вертебро-базилярная недостатъчност (исхемия в басейна на основния и на гръбначните артерии);
 • Коагулопатии, ангиопатиии и кръвно загуба. Микроэмболы под формата на агрегати на червените кръвни телца и отговорности на тромбоцитите, движейки се с тока на кръвта могат да останат в малкия кръвно съд, който не може да преодолее, тъй като се оказаха повече от него по размер. В крайна сметка – запушване на съда и исхемия;
 • Мигрена.

Освен това, добре допринасят за настъплението на церебрална исхемична атака вечни предпоставки (или сателити?) всеки съдови заболявания: артериална хипертония, захарен диабет, холестеринемия, лоши навици, като пиене и пушене, затлъстяване и пу.

READ  Кръвна група деца и родители: таблицата, трябва да съвпадат, може да се различават пола на бебето

Признаци на ТИА

Неврологични симптоми исхемична атака на мозъка, като правило, зависи от парцела нарушения на кръвообращението (басейн, основен и гръбначни артерии или каротидный басейн). Разкри местната неврологическая на процедурата помага да разберем, в какво конкретно кръвно басейна на нарушението.
За транзиторно-исхемична атака в района на вертебро—базилярного басейн се характеризира с такива симптоми като:

 1. Виене на свят;
 2. Гадене, често придружени с повръщане;
 3. Реч нарушение (на пациента е трудно да се разбере, речта става неясна);
 4. Онеменение лице;
 5. Преходно нарушение на зрението;
 6. Нарушения на сетивни и двигателни;
 7. Дезориентированность в пространството и времето, болните не могат да запомнят вашето име и възраст.

Ако ТИА засегна басейн на каротидните артерии, а след това проявление ще се изразява разстройство на чувствителността, речевыми нарушения, изтръпване на с нарушение на подвижността на ръцете или краката (монопарез) или една страна от тялото (промяна на съзнанието). Освен това, клиничната картина могат да допълнят апатия, оглушенность, сънливост.

Друг път при пациенти се отбелязва изразена главоболие с появата на менингеальных симптоми. Тази мрачна картина може толкова бързо да се промени, като започна, че съвсем не дава повод да се успокои, тъй като ТИА може да атакува артерия съдове на пациента в най-близко бъдеще. При повече от 10% от пациентите се развива исхемичен мозъчен инсулт в първия месец, и почти 20% в рамките на една година след преходящей исхемична атака.

Очевидно е, че в клиниката ТИА е непредсказуемо, и алопеция неврологическая симптоматика може да изчезне още преди да е болен, ще бъдат доставени в стационар, така че анамнестические и безпристрастни данни са много важни за лекар.

Диагностични дейности

Разбира се, амбулаторни пациента с ТИА да мине през всички изследвания, предвидени в протокола, е доста трудно, освен това се запазва рискът от повторна атака, така че у дома може да остане само този, който има възможност да бъде една в стационар незабавно в случай на появата на неврологична симптоматика. Въпреки това, лицата на възраст над 45 години такова право са лишени и госпитализируются да се провалят.

Диагностика на преходни исхемични атаки е доста сложна, тъй като симптомите изчезват, а причините, причинява нарушение на мозъчното кръвообращение, продължават да остане. Трябва да разберете, тъй като вероятността от исхемичен инсулт при тези пациенти е висока, затова болните, перенесшие транзиторную коронарна атака, се нуждаят от по-задълбочено проучване по схема, която включва:

 • Пальпаторное и аускультативное проучване на артериалните съдове на шията и крайниците с измерване на кръвното налягане на двете ръце (ангиологическое изследвания);
 • Неуспешно анализ на кръвта (като цяло);
 • Комплекс от биохимични тестове със задължително очакването на липидния спектър и коефициент на атерогенности;
 • Изследване на система за хемостаза (коагулограмма);
 • ЕКГ;
 • Электроэнцефалограмма (ЕЕГ);
 • РЭГ съдове на главата;
 • ОКОВИ-допплерография шийните и мозъчните артерии;
 • Магнитно-резонансната ангиография;
 • Компютърна томография.

Такова изследване трябва да се проведе за всички хора, които поне веднъж прекарали ТИА, предвид това, че очаговые и/или общемозговые симптоми, характеризиращи транзиторно-коронарна нападение и внезапно възникнали, обикновено за дълго време, не се задържат и не дават последствия. Да, и атака може да се случи само веднъж-два в живота, така че пациентите често изобщо не придават особено значение на такъв недолговременному нарушено здраве и за консултация в клиниката не бягат. Като цяло, проучването са изложени само намиращите се в болницата пациентите, така и за разпространението на церебрална исхемична атака говори трудно.

Различното диагноза

Сложността диагностика на преходни исхемични атаки се състои още и в това, че на много заболявания, като неврологични нарушения, много приличат на ТИА, например:

 1. Мигрена с аура дава подобна симптомите на това под формата на реч или зрителни нарушения и гемипарезов;
 2. Епилепсия, удар която може да завърши с разстройство на чувствителността и двигателната активност, дори и в съня цели с това;
 3. Транзиторная глобална амнезия, характеризуемая краткотрайни разстройства на паметта;
 4. Захарен диабет може «да си позволи» всяка симптомите на това, където ТИА не е изключение;
 5. Добре имитират транзиторную коронарна атака началните прояви на множествена склероза, които са объркващи лекари с такива като ТИА симптоми на неврологична патология;
 6. Болест на Мениер, която тече с гадене, повръщане и виене на свят, доста напомня на ТИА.

Изисква ли лечение на транзиторная исхемична атака?

Много експерти изразяват мнение, че самата ТИА лечение не се изисква, знаете, че в период за намиране на пациента в болничното легло. Въпреки това, като се има предвид, че една преходна исхемия се нарича причини-болести, лечение все още е необходимо, за да не се случи исхемична атака или, не дай Боже, исхемичен инсулт.

Борба с вредни холестерол при високи показатели, се извършва назначаването на статини, за да кристали холестерол не обикаляли по кровеносному поречието;

Повишен симпатический тонус намаляват прилагането на адреноблокаторов (алфа и бета), е, както го неправилен намаляване на успешно се опитват да се стимулира назначаването на ликьори тип пантокрина, женшен, кофеин и заманихи. Препоръчват препарати, съдържащи калций и витамин C.

При засилена работа парасимпатического отдел се прилагат лекарства с белладонной, витамин В6 и антихистамини, а това е слабост парасимпатического тонус отричат калийсодержащими лекарствени средства и незначителни дози инсулин.

Смята се, за да се подобри работата на вегетативната нервна система, е препоръчително да се въздейства върху двете си отдел, като се прилагат лекарства грандаксина и эрготамина.

Артериалната хипертония, която е много благоприятна за настъплението на исхемична атака, се нуждае от продължително лечение, което налага прилагането на бета-адреноблокаторов, антагонисти на калциеви инхибитори ангиотензинпревращающего ензим (АСЕ). Водеща роля принадлежи на лекарствени средства, улучшающим венозен кръвообращението и обменните процеси, протичащи в мозъчната тъкан. Всички известни кавинтон (винпоцетин) или ксантинола никотинат (теоникол) е много успешно се използват за лечение на артериална хипертония, както и, следователно, намаляване на риска от исхемия на мозъка.
Хипотония на мозъчните съдове (заключение РЭГ) използват венотонизирующие лекарства (венорутон, троксевазин, анавенол).

От решаващо значение за превенция на ТИА принадлежи лечение на нарушения в хомеостазата, който корригируют антиагрегантами и антикоагуланти.

Полезно за лечение или превенция на исхемия на мозъка и препарати, които подобряват памет: пирацетам, има още и антиагрегантными свойства, актовегин, глицин.

С различни нарушения на психиката (неврози, депресия) се борят транквилизаторами, а протективного ефект постигат с прилагането на антиоксиданти и витамини.

Профилактика и прогноза

Последиците от исхемична атака са повторение на ТИА и исхемичен инсулт, то е и превенцията трябва да бъде насочена към предотвратяване на преходни исхемични атаки, за да не влошат ситуацията инсулт.

Освен лекарства, предписани от лекуващия лекар, пациента трябва да се помни, че здравето му е в неговите ръце и да вземат всички мерки за предотвратяване на исхемия на мозъка, дори и преходящей.

Всички вече са наясно, каква е ролята в това отношение принадлежи на здравословния начин на живот, правилното хранене и правенето на пластика. По-малко холестерол (обичат пак някои се запържва 10 яйца с парченца бекон), повече физическа активност (плуването добре какво да правите), отказ от вредни навици (на всички е известно, че те съкращават живота), прилагането на средства от народната медицина (различни билкови чайки с добавка на мед и лимон). Тези средства точно ще ви помогнат, толкова много хора си са преживели, защото те ТИА благоприятна прогноза, но той не е толкова щастлив от исхемичен инсулт. И за това трябва да се помни.

Видео: ТИА и мозъчен инсулт в програмата «Обади се доктор»

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00065 sec