Неутрофили: повишени, понижават, причини, норма, функции, неутропения, лечение, таблица, при възрастни и деца

Неутрофили

Кръв – една от най-важните тъкани на организма, състояща се от няколко униформи елементи, всеки от които изпълнява набор от функции. От време на училищна биология всички помнят, че в кръвта има червени кръвни телца и бели кръвни телца. Бели кръвни телца – lactic – разделени на групи. Клетките, отнасящи се до всяка една от групите, от своя страна, също имат своя класификация по начина на реакция на багрилни вещества, които се използват за извършване на анализ под микроскоп.

Неутрофили – това е такъв подвид на белите кръвни клетки, който реагира на всякакви видове бои. Оттук и името, да го разчете може да бъде както «отнасящи се еднакво за всички». Сред другите групи броя на белите кръвни тази – най-голямата (повече от 50%).

Основни характеристики

Lactic кръв – на първо място защитниците на организма, а такъв им е подвид като нейтроциты основно се занимава с фагоцитозом, на прост език, унищожаване на враговете – вируси, бактерии и паразитни микроорганизми. Това е основната функция на неутрофилите.

Неутрофили на кръвта в организма се образуват в костния мозък, живеят в кръв от няколко часа до няколко дни в тъканите. За такава малка продължителност на живота на тези клетки се предполага, че в процеса на тяхната актуализация трябва да бъде непрекъснато. А ако организмът се бори с инфекция, дълъг живот на неутрофили намалява, тъй като, като изпълните задачата си, те самоуничтожаются. Ясно е, че ефективно се борят с източници на инфекция само пълни зрели клетки. Такива се наричат неутрофили сегментоядерными, в норма ги мазке за анализ на кръв, най-много – до 70%.

Палочкоядерные неутрофили – това са млади клетки, те са по-малко, отколкото възрастни – от 1% до 6%. Съвсем не трябва да е в кръвта зачаточных форми на неутрофилите – миелоцитов и метамиелоцитов (те се наричат млади клетки), тъй като те не излизат от органи на кръвообразуване, докато не се провеждат до края на всички етапи на развитие.

Баланс е нарушен, ако в организма се случва на остър инфекциозен процес, и всички защитни средства реквизирани за борба с него – зрели клетки умират бързо, ги спешно трябва да се замени с нови, нека те все още не са съвсем готови.

Да видите процентът на форми на неутрофилите в кръвта може да развернутом анализа на кръвта с лейкоцитарной формула. За отклонения от нормата, говорейки за лейкоцитарной формула, приети понятия «изместване наляво» и «изместване надясно». Какво означава това?

Ако разпространявате всички етапи на развитие нейтрофила от ляво на дясно, това ще изглежда така:

READ  Полиневропатии/невропатия: лечение, причини, симптоми

миелоцит – метамиелоцит (млад) – палочкоядерный – сегментоядерный

Когато извън нормата излиза брой млади неутрофилите в кръвта, формула се измества наляво. И ако извън границите на нормата се случва по отношение на броя на сегментоядерных зрели форми – това е промяна на формулата надясно.

Норма

Нормата на неутрофилите в кръвта на човека е идентичен и за двата пола, но се различава в зависимост от възрастта. Като цяло анализа на кръвта обикновено 2 показателя по нейтрофилам: NEUT abs (абсолютното съдържание на неутрофилите), който се измерва в милиарди клетки на литър кръв (109/л) и NEUT % — това е процентът на неутрофилите по отношение на други видове левкоцити.

Границите на нормите за съдържание на неутрофилите в кръвта, за различни възрасти са дадени в таблицата:

Възраст: за деца и възрастни Референтные стойности, 109/л Референтные стойност, %
< 1 г. 1,5 — 8,5 16 — 45
1-2 години 1,5 — 8,5 28 и 48
2-4 години 1,5 — 8,5 32 — 55
4-6 години 1,5 — 8 32 — 58
6-8 години 1,5 — 8 38 — 60
8-10 години 1,8 — 8 41 — 60
10-16 години 1,8 — 8 43 — 60
> 16 години (Възрастни) 1,8 — 7,7 47 — 72

По-подробно проучване – лейкоцитарная формула или лейкограмма – показва процентното съотношение между видовете на неутрофилите:

Неутрофили
Миелоциты, % Метамиелоциты (Млади клетки), % Палочкоядерные, % Сегментоядерные, %
0 – 0,5 1-6 47 — 72

Таблица референтни стойности на съотношението на вида на неутрофилите за различни възрасти:

Възраст Палочкоядерные, % Сегментоядерные, %
новородени 3-12 47-70
< 2 нед 1-5 30 — 50
2 седмици — 1 година 1-5 16-45
1 – 2 години 1-5 28-48
2 – 5 години 1-5 32-55
6-7 години 1-5 38-58
8 години 1-5 41-60
9-11 години 1-5 43-60
12-15 години 1-5 45-60
> 16 години (възрастни) 1-3 50-70

Важно диагностично показател е броят на неутрофилите и съотношението между сегментоядерными нейтрофилами и съвкупността от всички млади форми. В края на краищата, ако броят на последните неутрофили отровни, значи в организма има огнище на болестта, с които този активно се бори.

Повишаване на

Друго име за такова състояние – нейтрофилия или нейтрофилез.

Причините, които могат да предизвикат повишаване на неутрофилите:

 • Инфекциозни заболявания (вирусни, гъбични, бактериални, паразитни) — настоящи или наскоро прехвърлени;
 • Възпалителни процеси;
 • Увреждане на тъканите (в т. ч. постоперационные състоянието);
 • Некроза на тъканите (при инфарктах и инсультах, изгаряния, гангренах);
 • Отравяне (хранителни, медикаментозные и др);
 • Захарен диабет;
 • Злокачествените образования
 • Алергични реакции;
 • Прием на някои лекарства (хормонални);

Нейтрофилез може да бъде в различна степен, която също може да се определи по резултатите от анализа на кръвта и да се направи заключение колко тежко протича заболяването.

READ  Анализ на кръвта на биохимията на: какво е това, което показва, дешифриране, норма

Стойности, съответстващи на правомощията на нейтрофилеза:

 • Разумна степен – по-малко от 10*109/л – в този случай, най-вероятно в организма протича локализиран възпалителен процес;
 • Изразена степен – от 10 до 20 *109/л – при това стойността на индекса възпаление може да бъде по-широка;
 • Тежка степен – от 20 до 60 *109/л – характерно за генерализованных състояния (сепсис на кръвта, перитонит), в този случай се променя не само количеството, но и качеството на клетките, при тежка степен нейтрофилеза гемограмма показва значителна промяна в ляво.

Въпреки това, съществува такова нещо като физиологичен нейтрофилез – това е незначително повишаване на броя на неутрофилите при здрави хора в резултат на наскоро пренесени физически или емоционален стрес, а също и по време на бременност. В последния случай натоварването на неутрофили в организма на жената се увеличава, защото те трябва да се справят с нарасналия брой на токсините, които постъпват в кръвта. По време на бременност контрол на нивото на неутрофилите е особено важно – значително подобряване на показателя може да се говори, например, за заплахата от спонтанен аборт.

Понижаване на

Или неутропения (още едно име — агранулоцитоз).

Намаляване на неутрофилите може да зависи от различни причини:

 • Тежки вирусни заболявания (грип, рубеола, морбили, хепатит В);
 • Заболявания, причинени от бактериални инфекции (тиф, туляремия);
 • Прием на лекарства (аналгетици, имуносупресори и цитостатиков, антибактериални вещества, препарати съдържащи интерферон);
 • Онкологические болестите на органите на кръвообразуване;
 • Химиотерапия;
 • Лъчева терапия;
 • Излъчване на облъчване;
 • Апластическая анемия;
 • Левкемия кръв;
 • Нарушения на хранене (недостиг на витамини, например фолиева киселина и В12)

Тежестта на тези процеси, както и в случай с нейтрофилезом, показва степента на нейтропении:

 • Лека – от 1 до 1,5 *109/л
 • Умерена – от 0,5 до 1 *109/л
 • Тежка – от 0 до 0.5 *109/л

Неутропения може да бъде нехроническим временно явление – например, по време на прием на антивирусни препарати. След края на лечението броят на неутрофилите достатъчно бързо се връща към нормалното. Ако няма сериозно заболяване на пациента не са диагностицирани, трябва да се безпокоите в този случай, ако броят на неутрофилите е понижено в продължение на дълъг период от време.

Частни случаи на нейтропении

В някои случаи нейтропении се дължат на особеностите на тялото и са в норма за техните носители, такива случаи са склонни да носят генетичната природа и са доста редки.

Доброкачествен хронична неутропения

Доброкачествен хронична неутропения най-често се среща в детска възраст, когато кроветворная система все още не до края създадена. Въпреки това, това състояние може да се наблюдава и при възрастни. При това не винаги той е придружен от каквито и да било симптоми. Ако разкри, че хронична неутропения не е резултат на сериозно заболяване, трябва да се вземат предвид този фактор при тълкуването на показатели за лабораторни изследвания.

READ  Затруднено дишане при сърдечна недостатъчност: симптоми, какво да правя, лечение, лекарства, първа помощ, народни средства за защита

Циклична неутропения

Циклична неутропения – това състояние се среща рядко, 1-2 случая на 1 млн. души. Се проявява в това, че от време на време, брой на неутрофилите в кръвта, носител на такава патология пада под нормата, но през някакъв период от време, по естествен начин се възстановява. Патология е наследственную природата и като цяло качеството на живот значително намалява.

Синдром На Костманна

Това също е наследствено заболяване, при което неутрофили не могат да се развиват до зрели форми. В резултат на носител патология е лишена от естествена защита срещу инфекции и страдат от инфекциозни заболявания. Сега, навреме выявленное, това състояние се коригира от медикаменти.

Какво да правя при отклонение от нормата

Ако резултатите от изследването на кръвта показва намалено или повишено количество неутрофили, първо трябва да разберете причините за отклонения – те са временни или хронични, възникнали вследствие на вече инсталиран заболявания и са страничен ефект от лечението.

Във всеки случай е необходима консултация от специалист – терапевт, гематолога или инфекциониста. Лекарят ще ви помогне компетентно да извършва допълнителна диагностика, ако е необходимо, се коригира медикаментозную терапия, ако проблемите са възникнали заради които вземате лекарства.

Някои мерки могат да се приемат и себе си, те със сигурност няма да навредят. Тук се отнася отказ от тютюнопушене и алкохол, спазването на принципите на здравословно хранене, сезонни прием на мултивитамини.

Ако, например, нивото на неутрофилите падна по време на антивирусно лечение, има прости начини за намаляване на рисковете от заразяване с други инфекции.

Като например:

 • спазването на правила за хигиена – често миене на ръцете и санация на лигавицата на устата и носа, след посещение на оживени места;
 • навременна ваксинация срещу грип и други заболявания;
 • внимателното боравене с продукти преди употреба в храна, отказ от сурови продукти (например, яйца и морски дарове).

Видео — Анализ на кръв, неутрофили:

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00112 sec