Норма на кръвната захар: при мъжете, жените, след 50-60 години, причините за повишаване на нивото и съдържанието на

Граници на кръвната захар

За нормалната жизнена дейност на организма на всички структурни компоненти е необходима енергия. В човешкото тяло основните й източници са аденозинтрифосфорная киселина и глюкоза. Показатели на глюкоза в кръвта на възрастни и деца живее в определени граници, и отклонение на нивото на концентрация на свидетелства за нарушаване на потока на процесите на обмяната на веществата. За да могат навреме да се реагира на подобни колебания, човек трябва да има представа за това, каква е нормата на захар в кръвта за мъжете и жените.

Биологично значение на глюкоза

Глюкозата се синтезира в процесите на разделяне на захари, съдържащи се в храните, така че в кровеносном руслото на тази връзка е налице вече в чист вид.

В резултат на процесите на обмяната на веществата основна част от синтезирана глюкоза се преразпределя равномерно по всички клетки на тялото, за да се гарантира нормалното протичането на енергийния обмен. Обаче известно количество захар в състава на кръвта се разделя на крайни продукти не до края и се съхраняват в клетките на черния дроб под формата на гликоген. Когато има липса на енергия, под влиянието на специфичен хормон се случва разпределение и разходване на глюкоза за корекция на енергийния дефицит.

Така, че важното значение на глюкозата в организма на човека – да се гарантира нормалното протичането на процесите на обмен.

Освен това, тази връзка:

 • действа като мощен антиоксидант;
 • поддържа нормалното функциониране на сърдечния мускул;
 • осигурява храненето и ефективна работа на мозъчните клетки;
 • подобрява устойчивост на стрес на организма;
 • нормализира работата на нервната система.

Процесите на синтеза и разграждането на глюкоза в кръвта са в балансирано състояние. Когато нивото на концентрация на захар в сосудистом начин се променя, този факт се оставят без внимание, не може, тъй като често значителни колебания на този показател в резултатите от клиничен анализ на кръвта свидетелстват за стартиране на определени патологични механизми.

Какво трябва да бъде нивото на глюкозата

Преди да говорим за началото на патологичния процес, трябва да се оправи, каква трябва да бъде норма на кръвната захар, за мъже, жени и деца.

Концентрацията на глюкоза в сосудистом руслото на организма е променлива статична, една и съща при възрастни мъже и жени – 3,3 – 5,5 ммол/литър.

През деня се допускат незначителни промени я ниво, но те не трябва да излизат извън гранично допустимите граници.

С напредване на възрастта, показатели, норми на глюкоза няколко движи бързо, което се дължи на геронтологическими промени, които настъпват в човешкия организъм.

След 50 – 60 години, е допустимо увеличаване на захар в рамките на деня (но не от сутринта) до 6,2 mmol/литър. В сутрешното време, когато един възрастен човек още нищо не е ял, горната граница на нормата остава, както и в предишни години – 5,5 милимола/литър.

За сметка на което се осигурява постоянство на съдържанието на глюкоза в кръвта, да разгледаме таблица норми.

При значително разхода на енергия на клетките започват да си дефицит, което веднага се отразява на общото състояние на човека. За корекция на нарушения се изисква повишаване на концентрацията на глюкоза в кръвоносната система, което се случва в резултат на влиянието на следните биологично активни съединения:

 • Глюкагон – специфичен хормон, произвеждан от панкреаса, който е изключително чувствителен към ниски нива на глюкоза в кръвта.
 • Глюкокортикоиди – хормони на надбъбречните жлези.
 • Хормоните на щитовидната жлеза.
 • Хормони, произведени в хипофизната жлеза и хипоталамуса. Директно те не оказват влияние върху процесите на синтез на глюкоза, въпреки това, тези хормони активират тиреоидные хормони и биологично активни съединения, продуцируемые от надбъбречните жлези.

При значителна возрастании ниво на съдържанието на глюкоза в организма, тази промяна се коригира уникален хормон на задстомашната жлеза – инсулин.

Освен гуморальной регулирането, поддържането на кръвната захар в рамките на нормалното се осигурява функционирането на вегетативната нервна система.

Какво влияе на съдържанието на захар

Причини за увеличаване на концентрацията на кръвната глюкоза (захар) може да бъде както физиологични, не призоваващи намеса отвън, така и патологическими.

Към природните фактори, които причиняват повишаване на нивото на това съединение са:

 • процесът на храносмилане на храната;
 • фактори на стреса;
 • физическо претоварване на организма.

Патологични състояния, които причиняват кратко повишаване на нивата на глюкоза:

 • болка голяма интензивност;
 • изгаряния;
 • некроза на сърдечния мускул, ангина;
 • пристъп на епилепсия.

Устойчиво повишаване на концентрацията на захар в сосудистом съответствие причиняват:

 • продължителната употреба на лекарства на определени фармакологични групи – глюкокортикоиди, психотропни средства, диуретици, хормони и гипотензивных лекарства;
 • срив във функционирането на ендокринната система, по-специално, развитието на тежки заболявания, отражающегося на метаболитните процеси, — захарен диабет.

Захарен диабет

На базата На натрупани теоритической и практическа база в областта на ендокринологията днес експертите разграничават два вида съответното заболяване:

 1. Захарен диабет първичен. В основата на този тип заболявания могат да бъдат различни поражения на органите и системите на организма на човека. От своя страна той се разделя на подвидове:
 • I тип захарен диабет – заболяване, причинени от наследствени фактори. Характеризира се с процеси на самоунищожение на структурните елементи на задстомашната жлеза, които се специализират в синтеза на инсулин. Това води до факта, че глюкозата престава усвоени. Паралелно с това нарушение се случва засилване на процесите на разпадане на протеините и липидите, което води до хронична интоксикация на организма крайни продукти на метаболитните процеси;
 • II тип захарен диабет – заболяване, което се формира на фона на генетична предразположеност. Развива се предимно при лица в напреднала възраст или хора, страдащи от затлъстяване.
 1. Захарен диабет вторичен. Формира при тежки случаи директно на задстомашната жлеза на различни генезиса – онкологические или възпалителни процеси, образуването на кисти. В резултат на нарушение на функциониране на даден орган се случва прекратяване на (частично или пълно) на синтеза на инсулин.

Категории от населението, които са включени в групата на риска от формиране на захарен диабет, имат в миналото следните причинители:

 • затлъстяване в различна степен;
 • алкохолната зависимост, характеризиращи се с хронична интоксикация на организма;
 • небалансираното хранене, предпочитание на храни, съдържащи голямо количество лесно смилаеми въглехидрати;
 • никотинова зависимост;
 • пу;
 • постоянно излагане на психоэмоциональных претоварване, стресови фактори;
 • заболявания на кръвоносната система – атеросклеротични процеси, на високо налягане.

Проба на нивото на глюкозата

Първоначално изследване на кръв за захар и го норми предполага провеждане на биохимични анализ на кръвта, не се изисква специална подготовка.

Човек отдава проба кръв, при спазване на общи препоръки:

 • Кръвта се отдава на празен стомах в сутрешното време (до 10:00 часа).
 • Последният прием на храна – за 10 – 12 часа преди провеждане на анализ.
 • Забранено тютюнопушенето, употребата на алкохол.
 • Промяна на обичайния режим на хранене в период на провеждане на лабораторно изследване не е невъзможно, тъй като е важно да се знае, в която е обичайното съдържание на захар в кръвта. При промяна на основното меню този процент може да бъде намален.
 • В период на проучване на максимално намаляване на интензивността на психоэмоциональных товари.
 • Лабораторно изследване на кръвта не е желателно да се провежда в остър период инфекциозни процеси.
 • Изключи физическо претоварване.

Ако в резултат на лабораторно изследване, проведено гладно, надвишават 6,0 mmol/литър, за изясняване на състоянието на пациента и изключения/за потвърждение началото на развитие на захарен диабет, лекарят предписва провеждането на глюкозотолерантного тест.

В този случай изследването на кръвта е малко по-различен от общия:

 1. Изследването се провежда на три етапа. Всички препоръки, които са основни при изследване на кръв за захар, остават непроменени. Нюанс – ограда на кръв от пръста на първия етап на изследването трябва да бъде извършено не по-късно от 8:30 ч. сутринта.
 2. Непосредствено след пускането на кръв пациентът пие концентриран разтвор на глюкоза или сироп. Повторен ограда на проби на кръв се извършва след час и два часа.

Контрол на глюкоза в домашни условия

Хората, с диагностированным захарен диабет или други причини трайно нарушение на синтеза и разграждането на глюкоза трябва да се контролира нивото на нейното съдържание в кръвта до няколко пъти на ден. Това стана възможно благодарение на използването на глюкометром.

Алгоритъм за провеждане на научни изследвания захар с помощта на следното:

 • Добави в слушалката специален тест ленти, включи слушалката.
 • Място на убождане на кожата се справят със салфетка, напоена с антисептичен разтвор.
 • Изчака, докато маркира първата капка кръв. Да я премахнете с помощта на сухи кърпички (при използване хидратирана с алкохол или друго антисептично кърпички полученият резултат може да бъде недостоверным).
 • Следващата капка кръв да пусне в специална зона на тест-ленти.
 • Мястото на убождане се затвори със салфетка, напоена с разтвор антисептично средство.
 • Се счита за получените резултати на екрана глюкометра, ако е необходимо, да ги.

Трябва да се помни, че при чести проведениях подобни проучвания места за инжектиране трябва да се промени, за предишните рани може да се справи заздравяват и на тяхно място не се образуват възпалителни огнища (при възпаление на глюкоза може да се увеличи).

Признаци за устойчиво повишаване на глюкозата

Когато в организма се формира от устойчивото повишаване на нивото на глюкоза при мъже и жени, това състояние е придружено от появата на специфична симптоматика:

 • постоянно чувство на жажда;
 • учестен позывов до мочевыделению;
 • повишаване на апетита;
 • развитието на обща слабост, формиране на синдром на хроничната умора;
 • появата на сърбеж на различни участъци от кожата покрива;
 • често появата на спазми прасци през нощта;
 • безогледно намаляване на имунитета, повишаване на склонност към чести развитието на възпалителни и инфекциозни болести;
 • визуална проява на признаци на нарушения на обмяната на мазнините – образование под повърхността на кожата, специфични плаки жълт цвят, появата на трайно зачервяване на части на кожата на ухото и на лицето;
 • формирането на венозни язви в долната трета на подбедрицата.

Възможни усложнения

Високите концентрации на глюкоза в организма, спиращ в сосудистом руслото на дълъг период от време, е изключително негативно се отразяват върху функционирането на всички системи в човешкия организъм. У човека намаляват ментални способности, нарастването на признаци на атеросклероза. В резултат на развитието на атеросклероза доста често се случват инфаркти, инсулти. Друго усложнение на захарен диабет, служи за формиране на хронична недостатъчност на бъбреците (диабетна нефропатия).

Нарушени процеси трофики тъкани, на кожата покровах се образуват трофичните язви, преминаването в гангрена. Доста характерен признак на заболяване служи като «диабетно стъпало», когато на плантарна повърхност стоп се развиват незарастващи рани.

При резки колебания на концентрациите на глюкоза, като в посока на понижаване, така и за повишаване на, е възможно развитието на коматозного състояние, което без своевременно предоставяне на специализирана помощ може да доведе до летален изход в доста кратки срокове.

Нормализиране на нивото на

Да се постигне нормализиране на показателите на нивото на глюкозата в лабораторни анализи и да се предотврати развитието на захарен диабет позволява спазването на следните препоръки:

 • Максимално възможна нормализиране на телесното тегло.
 • Организация на балансиран режим на хранене, пълно изключване от диетата на храни, съдържащи лесно се усвоява въглехидрати.
 • Премахване на физически претоварване.
 • Да се отървем от вредните навици.
 • Стриктно спазване на всички препоръки на лекуващия лекар.

Ключът към ефективността на извършване на медицински дейности и профилактика на усложнения на захарен диабет, служи за навременното откриване на патологични нарушения. В голяма степен това се улеснява преминаването на годишни профилактични прегледи.

READ  Брадиаритмия: лечение, причини, признаци, синусова

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00126 sec