Брадиаритмия: лечение, причини, признаци, синусова

Нормално сърцето на човека се свива с честота от 60 до 80 удара в минута. Често се срещат отклонения от нормата в една или друга посока — ако сърцето се свива по-често, се говори за тахикардия, ако е по-рядко — за брадикардия. В случай, когато сърцето се свива погрешно, това е незаконно, казват за аритмия с рядък пулс — брадиаритмии и с учащенным пулс — за тахиаритмии, съответно.

Брадиаритмия — това нарушения на проводимостта на сърдечния мускул, характеризиращо се с честота честота по-малко от 60 в минута, което може да се дължи на различни причини, както от безобидни, така и до значими. Опасност брадиаритмии, причинени от органични увреждания на миокарда (сърдечния мускул) е, че при изключително рядко сърцебиене (по-малко от 45) могат да се появят гърчове, загуба на съзнание, причинена от малки притока на кръв към вашия централен мозъка.

Причините брадиаритмии

Всички причини, които могат да доведат до появата на подаване на рядък сърдечен ритъм, могат да бъдат разделени на функционални и органични. В първия случай въздействие върху сърцето има преходен характер и се дължи на дисфункция на постганглийните и парасимпатиков влияния върху сърдечната сократимость. Второто е нарушено провеждането на електрическите импулси по миокарду, във връзка с което предсердия и желудочки се свиват по-рядко, отколкото е нормално.

Функционални фактори

Такъв вид брадиаритмии, като синусова, т.е. идващи от нормално функциониращ водач на ритъма, може да се развие при здрави хора, активно ангажирани в спортни и онзи, тренированное сърцето. Такъв вид брадиаритмии дискомфорт на човека не се произнася и лечение не се изисква.

Освен това, дихателна брадиаритмия има място при напълно здрави лица и се характеризира с урежением честота при дълбоко издишване. Той е наречен така, че работата на дихателната и кръвоносната обвързани и се регулира отдели на вегетативната нервна система.

При по-млади лица, деца и юноши брадиаритмия може да се развие при съдова дистония, когато парасимпатическое въздействие върху сърцето е изгодното.

Органично поражение на миокарда

 • Кардиосклероз заместване на нормалната сърдечния мускул рубцовыми тъкани, вследствие на възпалителни процеси (миокардитов) или прекаран инфаркт на миокарда.
 • Кардиомиопатия поради пороци на сърцето, хипертония, дисбаланс на хормоните на щитовидната жлеза.

В резултат на данни заболявания могат да се появят такива нарушения на сърдечната проводимост, рядко придружени от пулс, като:

 1. Синдром на слабост синусового възел, към който от своя страна, се отнасят синусова брадикардия, брадиформа предсърдно мъждене и синоатриальная запушване.
 2. Атрио-вентрикулярная запушване.
 3. Блокада на краката греда Гиса — може да се появи рядък пулс в случай, че има нарушение на провеждане на импулс по синусовому и атриовентрикулярному институт.
READ  Лекарства за хемороиди: най-добрите и ефективни лекарства за лечение, мнения

Освен посочените по-горе причини, до брадиаритмии, може да доведе заболявания на други органи и системи, по-специално, хипофункция на щитовидната жлеза, придружени от намалено освобождаване на хормони в кръвта (хипотиреоидизъм), и болести на органите на стомашно-чревния тракт.

Освен данни заболявания, брадиаритмия може да възникне при отравяне сърдечни гликозидами (дигоксин, коргликард и др), които се предписват на пациентите с постоянна форма на предсърдно мъждене. Това състояние се нарича гликозидной интоксикация и се проявява характерните признаци на ЕКГ.

Симптомите на брадиаритмии

Процедурата може да бъде различна. При част от пациентите с умерена брадиаритмией и с незначителни урежением сърдечната честота (50-60 в минута) симптомите не се проявяват, се празнуват само от обща слабост, намалена работоспособност и умора. Също така могат да празнува студ и треперене на крайниците във връзка с намалени приток на кръв към него. Често се появяват болки в лявата половина на гръдния кош, причинена от нарушение на кръвообращението в кръвоносните съдове, захранващи сърдечния мускул.

При изразена брадиаритмии и значително намаляване на честота на честота на сърцето (50 и по-малко в минута) на пациента се притеснява пристъпи на виене на свят, мелькание «мушек» пред очите, усещане за дурноты. Тези симптоми се разглеждат като еквивалент на МЕА (Morgagni-Эдемса-Стоукс). В случай, когато пациентът губи съзнание, говори за приступах МЕА. Това състояние изисква провеждане на спешна терапия, а след стабилизиране на гемодинамики решаване на въпроса за инсталиране на электрокардиостимулятора (ЕКС).

От страна на пристъп на МЕА е както следва — на пациента, до инфаркт чувствующий по задоволителен начин, внезапно избледнява и губи съзнание. Ако в това време не е своевременно да окажат първа помощ, може да настъпи спиране на сърдечната дейност.

Брадисистолическая форма на предсърдно мъждене по-често се наблюдава при пациенти с продължително изтичане на постоянна форма на аритмия, както и при пациенти, които приемат ритмоурежающие лекарства, като конкор, эгилок, дигоксин и т.н. В повечето случаи пациентите не усещат никакви симптоми, освен смущения в работата на сърцето. Въпреки това, на фона на предсърдно мъждене може да се развие пълната атрио-вентрикулярная запушване. Тази комбинация от нарушения на ритъма и проводимостта носи името синдром на Фредерик и често се нуждае от лечение в реанимационном отделение.

Диагностика на брадиаритмии

Диагноза може да се заподозрен пациента самостоятелно при поява на признаци на брадиаритмии и при изчисляването на пулса. Установи точна диагноза може само лекар след тълкуването на електрокардиограма. Затова, при съмнение за един от видовете брадиаритмии, особено с изключително нисък пулс, трябва незабавно да бъде причинена от екип на спешна помощ.

Критерии за ЕКГ-диагностика брадиаритмии, както следва:

 • Редки комплекси, отразяващи желудочковые намаляване,
 • Удължаване на интервала между желудочковыми комплекси,
 • Нерегулярность на сърдечния ритъм.

Лекарят вече на догоспитальном етап ще започне терапията, по-специално, въвеждането на атропина. След това пациентът обикновено се доставя в бюрото за прием в болница и движи се наоколо кардиологом или терапевт, където усъвършенства вида на брадиаритмии.

На дипломанти могат да бъдат възложени допълнителни методи за изследвания — ЕХОГРАФИЯ на сърцето, дневния мониторирование АД и ЕКГ и др

Лечение на брадиаритмии

Разумни брадиаритмия с сърдечната честота 50-60 в минута лечение, обикновено не се изисква в случай, че пациентът не е била разкрита тежка патология в сърдечно-съдовата система, например, пороци на сърцето.

Пациентите с умерена форма в повечето случаи се чувства задоволително, така че по-скоро здравословен начин на живот, прием на общеукрепляющих и витаминни препарати (ехинацея, элеутерококк, женшен, лимонова трева под формата на настойки, панангин, аспаркам, всички поливитаминни комплекси).

Терапия изразена брадиаритмии с пулс по-малко от 45-50 в минута и /или пристъп на МЕА е да се въведе атропина на догоспитальном етап и в министерството на болнични, както и при предписване на лекарства, ускоряющих сърдечната проводимост, например, нифедипина. Лечението започва с въвеждането на атропина, 10%-ти калциев хлорид, эуфиллина, преднизолона, а също и на допамин и адреналин венозно. Себе си, още преди да дойде бърза помощ, пациентът може да вземете две таблетки эуфиллина или нифедипина, ако пристъп не се е появил за първи път, и пациентът преди това с вашия лекар обговаривал възможност за получаване на данни лекарства.

При наличие на чести пристъпи на загуба на съзнание на пациента показва инсталация на пейсмейкър, изкуствено шофьор ритъм, «перебивающего» собствена импульсацию синусового възел и определящ физиологичен сърдечен ритъм.

При сердечном ритъма на по-малко от 20 на минута е показано провеждане на временна кардиостимуляции в реанимационном отделение в болница.

Характеристики на брадиаритмии при деца

При деца брадиаритмия може да се случи вече с раждането. И това състояние може да бъде като вариант на нормата, така и патология. Нормално се счита за урежение сърдечната честота по-ниска възрастова норма по физиологични причини, например при преохлаждането на детето след разходка. При по-големите деца, особено в юношеска възраст, често се наблюдава вегето-съдова (нейроциркуляторная) дистония, при който е възможно понижаване на сърдечната честота и кръвното налягане по-малко възрастова норма.

Патологична брадиаритмия се проявява при деца с малформации на сърцето и след пренесени миокардитов. Тези състояния се появяват умора, задух, студена пот, чести головокружениями и загуба на съзнание. Тази патология изисква наблюдение на обучен детски кардиолог с подходяща терапия.

Лечение на брадиаритмии детето е показано само тогава, когато той има основно сърдечното заболяване.

При умерена брадиаритмии, произтичащи от съдова дистония, на бебето са необходими ясна организация на режима на деня, пълноценно хранене, провеждане на общеукрепляющих процедури, като контрастен душ, балансиран режим на физическа активност. Възможно курсова прием на витаминни комплекси и препарати, улучшающих обмяната на сърдечна тъкан — актовегина, магнерота, магневиста и т.н. Също добър ефект имат настойка от жен-шен и магнолия.

При чести приступах МЕА, причинени от тежка брадиаритмией (пулса по-малко от 30-40 в минута) кардиологом е взето решение за инсталиране на ЕКС в условията на детската сърдечна хирургия.

Спешна помощ при приступах МЕА е във въвеждането на същите лекарства, както и за възрастни, само във възрастовата доза.

Видео: специалист за брадикардия

Усложнения и прогноза

При липса на лечение брадиаритмия може да бъде сложно такива състояния, като:

 1. Спиране на сърцето и внезапна сърдечна смърт.
 2. Пристъпи на МЕА.
 3. При редуване на бради — и тахиформы предсърдно мъждене при един пациент се повишава риска от образуване на кръвни съсиреци в кухината на сърцето с последващо разпространението на системата на кръвообращението в кръвоносните съдове на белите дробове, главния мозък и коронарните артерии, които подхранват сърцето. Той е изпълнен с развитието на тромбоэмболии белодробната артерия (ТЭЛА), инсулт и инфаркт.

Прогноза при липса на органично увреждане на сърцето и усложнения щастлив. В случай на чести пристъпи на МЕА прогноза се определя от това, има ли пациента изкуствен водач на ритъма. След операция за инсталиране на БИВШИЯ качеството на живот се подобрява, увеличава неговата продължителност.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00098 sec