Понижаване на базофилов в кръвта: при деца, възрастни, при бременност, функции, норма

Понижаване на нивото базофилов

Lactic – бели кръвни клетки, се образуват по-голямата си част в костния мозък. Те са разделени в няколко категории клетки, всяка от които изпълнява специфични функции след излизане в системата на кръвообращението. Състава на белите кръвни клетки са отчетени по метода на броене на лейкоцитарной формула. Понякога при прочитане на анализ, определи понижаване на базофилов в кръвта.

Основни характеристики

Базофилы кръв – това е заоблени клетки с диаметър 8-10 микрона, най-големи от клас гранули на белите кръвни клетки. При боядисване на намазка на кръв цитоплазма придобива бледо-розов цвят, а на S-образна сегментированное ядрото възприема основните (базофильные) багрила и става тъмно-лилаво.

Под микроскоп може да се забележи, че в основата на наслагва обяснение от хистамин и контурите на ядрото слабо забележим. Се образуват базофилы от стволови клетки. Продължителността на живота базофилов след излизане от костния мозък може да бъде 10-12 дни, но в периферни кръвни клетки живеят само няколко часа.

Основните функции на базофилов се считат следните:

  • Участие в алергични реакции на незабавна тип. Базофилы са вместилищами на медиатори на възпалението: хистамин, простагландини, лейкотриенов. Освен това, на повърхността на клетките се поставят рецептори към иммуноглобулинам E (Ig E). При поглъщане чужеродного алергичен протеини, имуноглобулини E първите, които реагират на въвеждането. Базофилы са изложени на аутолизу (саморастворению) и от тях массированно се освобождава хистамин, който разширява капилярите, увеличава притока на кръв, подобрява пропускливостта на кръвоносните съдове, предизвиква контракции на гладката мускулатура. По този начин, се проявява типична алергична реакция – сълзене на очите, кихане, течащ нос, възниква уртикария, бронхоспазм. Най-тежката проява на алергична реакция незабавно тип – оток на Квинке и анафилактичен шок.
  • Базофилы мобилизируют останалите зърнеста lactic в огнището на възпаление. Стимулират отделянето на серотонин от тромбоцитите в кръвта.
  • Са способни да блокират отрови в тъканите благодарение на своя голям размер (важно при ухапване от насекоми и т.н.)
  • Влияят върху пропускливостта на стените на кръвоносните съдове и регуляцию на системата на кръвосъсирването, тъй като съдържат коагулирующее съставка – хепарин.
  • Са един от важните фактори антипаразитарного на имунитета, възпрепятстват появата на глистных на клиентите.
  • Могат да участват в фагоцитозе, въпреки че тази функция е неспецифична за тях.
READ  Миро Левосин при хемороиди: инструкция за употреба, мнения

Освен това, базофилы са способни да проникнат в тъканите на организма през стените на кръвоносните съдове и участват в приспособительных на имунните реакции. Тъканни аналози базофилов се наричат тучными клетки.

Норма

При извършване на лабораторна диагностика определят числени и процентното съдържание базофилов. Базофилы най-малката популация сред зърнест на белите кръвни клетки. Норма базофильных на гранулоцити в кръвта е до 1 % от всички левкоцити (относителен показател). Абсолютно брой базофилов при здрави възрастни хора се определя на ниво до 0,05×109/l. При деца, поради особеностите на изграждането на кръвта базофилы се съдържа в по-малки количества – до 0,02×109/л (или 0,4 %).

Понижаване на

Базопения – количествено намаляване базофилов в кръвта на човека. Спад в абсолютен брой базофилов по-долу 0,01×109/л – индикатор за базопении. Се диагностицира това състояние е доста трудно, поради малка обща площ базофилов в сравнение с останалите класове на белите кръвни клетки.

Подтискат образуването на нови базофильных на гранулоцити в костния мозък надбъбречните хормони – глюкокортикостроиды, така че причината за намаляване на базофилов в кръвта може да служи за усилване на отделителната функция на хипофизата и надбъбречните жлези при болестта на Иценко-Кушинг, както и прилагането на кортикотропина и кортикостероидных лекарства (преднизолон, дексаметазон).

Обща интоксикация при тежки възпалителни процеси, прогрессировании инфекциозни заболявания (като например остра пневмония) намалява броя на базофилов. В първите часове след проява на алергична реакция съдържание базофилов в кръвта рязко намалява, тъй като голяма част от тях мигрира извън кръвен поток и участва в създаването на огнището на възпалението. Въпреки това, след 70-75 часа съдържанието на базофилов отново се увеличава, за сметка на активно образуване на нови клетки в костния мозък.

READ  Може ли да се пие кафе при хемороиди? Неговото въздействие върху организма

По време на бременност (по Отпадъците триместър) и при овулация се освобождава хормона прогестерон, който потиска производството на базофилов.

Постоянен стрес, силно нервно и физическо пренапрежение може да предизвика понижаване на базофилов в кръвта.

Физиологична базопения може да се наблюдава при новородени на 2-3 ден от живота си. При това в мазке кръв базофильные lactic липсват напълно или са в малко количество. Продължителна базопения детето често придружава заболявания на костния мозък и сериозни ендокринни заболявания.

Прилагане на инструменти за химиотерапия, експозицията рентгеново облъчване с лъчи влияе негативно на нивото на базофилов в кръвта.

Както се вижда, понижаване на базофилов на първо място е свързано с наличието на репресивни кръвообразуване фактор.

Намаляване на базофилов в кръвта не е ясен критерий за определяне на конкретната диагноза на пациента, така че лекарите го вземат под внимание в комплекса, наред с другите промени лейкограммы, общ анализ на кръвта и данни от медицинските изследвания.

Видео — Норма анализ на кръвта:

MAXCACHE: 0.4MB/0.00090 sec