Признаци на инсулт и симптоми: първите и при развитието, при жени и мъже

Защо е важно да знаете симптомите на инсулта? На този въпрос може би ще бъде в състояние да отговори на всеки ученик напреднали класове, в края на краищата, и тогава чувам, че някой стана внезапно лошо, «парализирани», човек без съзнание подобрала на улица «първа» или в сънищата или в страната е настъпила смъртта. Като правило, ред догадки, хората предполагат инфаркт на миокарда или инсулт на мозъка (=остро нарушение на мозъчното кръвообращение (ОНМК).

Симптомите на два вида инсулт — исхемичен и хеморагичен (кръвоизлив) може да се различи невролог, а ето признаци на инсулт и инфаркт може да предоставим, без да има висше медицинско образование. Да не се бърка в подобни ситуации и по възможност да бъде от полза при спешни случаи, читателят може да се опита да се научат да определят тези състояния, след изучаване на отличителните признаци на инсулт.

Настораживающие събития

Първите признаци на инсулт в голяма степен показват зависимост от местоположението и размерите на огнището исхемия или кръвоизлив, в по – малка степен- от неговия вид.

Освен, че симптомите на кръвоизлив се проявяват малко по-ярки и по-бързо, а в случай на често срещаните лезии, по-често настъпва фатален изход.

Човек, внезапно почувствовавшего «дурноту», може да се предположи съдови проблеми по следните характеристики, които могат да се приемат за първите признаци на инсулт:

 • Изтръпване на части на тялото (лицето, крайниците);
 • Главоболие;
 • Загуба на контрол над околната среда;
 • Двойно виждане в очите и други нарушения на зрението;
 • Гадене, повръщане, виене на свят;
 • Двигателни и сетивни нарушения.

Обаче тези симптоми на инсулт се определят (дори от самия пациент), при условие, че той е в съзнание. Междувременно, остро нарушение на мозъчното кръвообращение често са сред първите знаци има обморочное на държавата, от която пациентът може и да не излезе.

Заподозрив човек на симптомите на инсулт (перекошенное лицето, неясен говор, слабост на крайниците от едната страна, дезориентация), не трябва да му се разклаща, за да се опита да се постави или седалище, особено, ако той е в безсъзнание. Инсулт може да бъде толкова тежка, че неоправдани действия само ще влоши състоянието на болния.

Правилното поведение на околните не би трябвало да навреди на пациента трябва внимателно да се инжектира на пациента, на удобна позиция, ако човек е в съзнание, може да го помоли да се усмихне, да покаже езика си. Неспособност да произвежда тези прости действия, нарушеното съзнание, реч разстройство, неспособност да се движат или дори промяна на положението на тялото – първи признаци на инсулт, които трябва да накара околните незабавно да се обадите в служба за спешна медицинска помощ и да изчака пристигането на екипи медицински специалисти.

Инсулти, преди всичко, се крият хора на преклонна възраст. Ако обаче е да предоставим ги пола, това е остро нарушение на мозъчното кръвообращение, при жената се случва в по-късна възраст (след настъпването на менопаузата, защото до него женски пол защитават естрогени), след като удар на мъжете може да бъде значително по-млад и в сорокалетнем възраст не се смята за толкова рядко явление.

Като се има предвид, че всеки човек може да стане свидетел на катастрофа и от неговото действие, може би ще зависи живота на засегнатото лице, преди всичко, трябва да се спре върху общите признаци на инсулт, характерни и за двата вида ОНМК.

Първите признаци и симптоми на инсулт — 4 проверки

Общемозговые нарушения и неврологични нарушения

В остър период на всяко инсулт учените отделят 2 група нарушения.

В основата на развитие на симптомите, наречени общемозговыми, се намира хипоксия, причинени от ишемией (инфаркт на мозъка), или повишаване на вътречерепното налягане, на фона на кръвоизлив (хеморагичен инсулт). Общемозговые симптоми може да се предположи наличието на:

 1. Най-силната главоболие;
 2. Гадене и повръщане;
 3. Нарушен съзнание (от помрачнения до кома);
 4. Спазми.

Неврологични прояви инсулт, наречени очаговыми, свидетелстват за тежки случаи на определена зона на мозъка. Ако се вгледате внимателно към пациента, а след това да ги възможно не само медицински специалист, но и човек, с инцидент станал в близост до:

 • Нарушение или пълна загуба на двигателните функции на крайниците на противоположната страна на огнището на поражение, намаляване на сухожильных рефлекси и тонус на мускулатурата (хемипарези или хемиплегия);
 • На супротивной на огнището на поражение страна може да се наблюдава нарушение на чувствителност (гемигипестезия);
 • Промяна на позицията на окото си – те гледат в посоката страна на лезията (пареза ето), в страна, испытывающей страдание, зеницата се увеличи (мидриаза);
 • Опущение ъгъла на устата и сглаженность назолабиални пъти;

 • Реч нарушения в случай на поражение преобладаващата полукълбо на GM (дясна ръка става нарушени при възникване на проблеми в лявото полукълбо, лява ръка, а напротив – в десния);
 • Появата на патологични рефлекси, които едва ли ще могат да определят човек, който няма квалификация невролог, така че тяхното разкриване трябва да се отдадете на специалист.

Заедно с това, много е важно от гледна точка на прогнозата, кой парцел на главния мозък понася страданието от исхемия или кръвоизлив. И въпреки, че симптомите на инсулт, е почти идентичен и за двата вида ОНМК, но в зависимост от разположението на зоната на поражение има свои отличителни симптоми на инсулт, които, освен на специалисти, може би ще заинтересува и от нашите читатели.

Страдание на основните дялове

Вероятно читателят все пак ще иска да знае как изглеждат симптоми на инсулт при поражение на определен отдел в мозъка. В края на краищата съобщение, че страданията се подлага, например, предна или времеви област само по себе си нищо не казва, ако не знаете, кои центрове се намират в този участък и за които те отговарят.

Субарахноидален пространство

Подпаутинное (или субарахноидален) пространството представлява попълнен ликвором кухина, разположен между мозъчни тръстове обвивки: мека и подпаутинной.

Кръвоизлив, субарахноидален пространство винаги е придружен от събития, животозастрашаващи пациента:

 1. Най-силната главоболие;
 2. Изразена общемозговой симптоматикой;
 3. Развитие на кома.

Мозъчният ствол

Опаснейшим състояние откриват учените и страдание на ствола на мозъка, тъй като в този участък са локализирани много важни нервни центрове, осигуряване на жизнените функции на организма, както и на ядрото на черепната нерви. Вероятността от смъртоносен изход при кровоизлиянии в багажника достига 90%.

Симптоми на инсулт (кръвоизлив) при поражение на цевта доста красноречивы:

 • Бърза загуба на съзнание и развитие на кома:
 • Двустранните парализи, нарушения на чувствителността;
 • Разстройство глотательной функции;
 • Нарушение на дишането и сърдечната дейност.

Желудочки мозъка

Богато кръвоизлив полукълбо често е придружено от пробив в желудочки на главния мозък, което също представлява реална заплаха за живота на пациента.

Признаци на такова инсулт:

 1. Драстично нарушение на съзнанието;
 2. Кома.

Малък мозък

Огромен кръвоизлив в областта на малкия мозък (тилната дял) пред бързото развитие на оток и вклинением го в голямо като отворите магнум дупка, която завършва със смъртта на пациента.

Симптомите на инсулта в областта на малкия мозък:

 • Интензивен главоболие в тилната област;
 • Силно виене на свят;
 • Повръщане;
 • Нарушена координация на движенията (човек губи способността да се вертикално положение);
 • Реч разстройство.

Предна акции

Тъй като предна дела са отговорни за голям брой функции, които определят личността (самочувствие, критика, способността за абстрактно мислене, внимание), това страдание, тази област се проявяват съвкупността от симптоми, която се нарича «предна психика»:

 1. Промяна на личността;
 2. Връщане на примитивни рефлекси (хватательный, хоботковый);
 3. Расторможенность;
 4. Пристъпи на агресия;
 5. Апатия;
 6. Конвулсивни припадъци.

Като цяло, поведението на пациента при поражение на фронталните лобове се променя до неузнаваемост, но при това са налице и други симптоми, характерни за всички видове ОНМК: двигателни и сетивни нарушения, парализа, нарушения на речта.

Теменная област

При тежки случаи париетални области, преди всичко, страда тактильная чувствителност, губи способността за писане, четене, сметка, ориентация в пространството, човек престава да се уча на познати предмети.

Времеви дял на

Страдание на темпоралния лоб, преди всичко, се проявяват:

 • Нарушение на слуха (глухота, шум в ушите);
 • Загуба на способността да се разбере родния език, да възприема и други звуци (музика, пеене на птици);
 • Халюцинации;
 • Развитието на времеви епилепсия.

Разбира се, невъзможно да се опише страданията на всички структури на главния мозък поотделно, още повече, че общите признаци на инсулт в по-голяма или по-малка степен са характерни за поражения всяка област на нервната система.

Какво се вижда на невролог?

На какво основание лекуващият лекар да разбере, кой точно участък на главния мозък е настъпило произшествието? В предния или лоб париетални? Или, не дай Боже, в багажника? Разбира се, ние не се окаже, чрез малък разберат тънкостите на неврологична наука, но и да научат някои от тайните на диагностика, вероятно, ще бъде в сила.

Много хора не медицински професии, със сигурност сте чували, че инсулти са исхемични и геморрагические. Може ли да ги различи човек, който не е с медицинско образование? Най-вероятно — не, и на невролог, погледна към пациента поглед или дори да се изследват го и проверка на рефлексите, едва ли с пълна увереност може да се твърди, че има всички основания да се дължи ОНМК към единия или другия тип (инфаркт на мозъка, кръвоизлив). Във всеки случай, в хода на диагностичния търсене трябва да прибегне до помощта на допълнителни инструментални и лабораторни изследвания (КТ, очната дъното, коагулограмма, лумбална пункция и др). Критериите, по които ще разчита лекар, представени в таблицата по-долу.

Диагностичен критерий Хеморагичен мозъчен инсулт (кръвоизлив в мозъка), Исхемичен мозъчен инсулт (инфаркт на мозъка)
Възраст Младата възраст 20 — 40 години, за да субарахноидального кръвоизливи, над 45 – 50 кръвоизлив в GM След 50 години (емболия на всяка възраст)
Възможни агенти По-често без вестителите или силна болка в главата Една преходна алопеция неврологическая симптоматика
Външните признаци, реакцията на кожата покрива Зачервяване на кожата на лицето, склерата инжекции, блефароспазм (в зависимост от вида на ОНМК) Кожни воалите бледи или нормална оцветяване
Дебют заболявания Пристъп започва внезапно, често през деня (след нервни или физически претоварване) ХМ, в случай на инфаркт на мозъка по-често се лишава от храна през нощта или в ранните часове на деня
Съзнание Нарушения се развиват бързо, често чак до коматозного състояние Постепенното увеличаване на симптоматиката
Главоболие Често, интензивна Понякога, слабо изразена
Мотор възбуда Често Понякога
Наличието на повръщане До 80% До 5% (тромбоза), до 30% (емболия)
Характеристики на дихателната функция Клокочущее дишане, дихателна аритмия, при субарахноидальном кровоизлиянии – дишане на Чейн-Стоукс Нарушение празнува рядко
Характер на пулса Стресиращо, рядък или ускорен Слаб, ускорен
Парези и парализи на крайници Хемиплегия с гиперрефлексией или липса или потискане на рефлексите Неравномерно хемипарези
Патологични рефлекси От двете страни От една страна,
Скорост на развитие на неврологична симптоматика Бърза Постепенното (тромбоза), бързо — при емболия
Развитието на судорожного синдром Сравнително рядко, при субарахноидальном кровоизлиянии – до 30% Рядко (тромбоза), по-често — при емболия
Менингеальные рефлекси Доста често Понякога
Плаващ поглед Характеризира В редки случаи
Стволовите разстройство Развиват се бързо Развиват по-бавно
Лумбална течност Налягане отровни, ликвор с кръв Налягане нормално, ликвор прозрачен, безцветен
Състоянието на артериалните съдове на фундуса Калибър артериите променен, кръвоизлив Предимно промени склеротического характер

За казаното по-горе не изглежда неоснователна, ще се опитаме в следващите раздели прекарат известно сравнение на етиологията, патогенезата и на симптомите на исхемичен и хеморагичен инсулт.

Исхемичен мозъчен инсулт — остър форма на церебрална исхемия

Исхемичен инсулт, което представлява остра форма на церебрална исхемия, най-често възниква на фона на атеросклеротического процеса на нечестието в (техните) кръвоносните съдове на главния мозък, и която съпътства този процес, артериална хипертония, т.е. при хора по-възрастни, обремененных маса проблеми със здравето, но не винаги давайки на този факт необходимото значение. Много от тях исхемия на мозъка преминава в хронична форма, придружен с периодично главоболие, световъртеж, нарушение на вниманието и паметта. При някои прогресивна процес формира интелектуално-мнестические разстройство, което води до инвалидност.

Към другите причини, които могат да доведат до развитието на остро нарушение на мозъчното кръвообращение, включват: васкулиты, вродени аномалии на мозъчните съдове, захарен диабет, ревматизъм, вредни навици, нарушение на системна гемодинамики (ИБС, нарушения в сърдечния ритъм, със склонност към тромбоэмболиям, проблемите на системата за хемостаза). Не могат да бъдат пренебрегнати и фактори, които първо показват остра церебральную ишемию:

 1. Възрастта след 50 години (както за мъжете – и това по-рано) – обикновено в такива години рядко пациентите могат да се похвалят с чисти съдове, на липсата на промяна в липидном спектър и нормално кръвно налягане.
 2. Повишена вискозитета на кръвта и бавното движение на сосудистому поречието;
 3. Нарушение на обмяната на мазнините – проклятието на нашия живот (време на менопауза при жените в това отношение добавя проблеми: намалява нивото на естрогените, въведена тегло, активно се развива атеросклеротический процес, са повишено кръвно налягане – възниква риск от развитие на исхемичен инсулт);
 4. Гематологическая патология, придружени от повишаване на съсирването на кръвта и, съответно, подсилена (често ненужни) образуването на кръвни съсиреци;
 5. Шийната остеохондроза и всички негови последици (например, вертебро-базилярная недостатъчност);
 6. Нежелание да се раздели с придобити в младостта си вредни навици, сред които основно място принадлежи на тютюнопушенето.

Междувременно, той отдавна се наблюдава, че исхемични инсулти при хора с следната патология най-често възникват на фона на стрес, вълнение, страх, това е, емоции за развитието на заболяването играят важна роля.

Исхемичен мозъчен инсулт = инфаркт на мозъка

Лекарите исхемичен инсулт се нарича инфарктом мозъка, защото в нейната основа най-често се крие тромбоза на мозъчните съдове на мястото на увреждане на плака. Нарушение на целостта на эндотелиального покривка на плаки, води до неизбежното тромбоза и закриване на лумена на артериите. В зоната на нарушение на притока на кръв се прекратява храненето на тъканите, настъпва дълбока хипоксия с развитие на некроза – това е инфаркт на мозъка или исхемичен инсулт.

Трябва да се отбележи, че исхемичен инсулт, за разлика от хеморагичен, често има агенти, сред които са следните симптоми, които вече могат да се предприемат, за първите признаци на инсулт, е вярно, още задаващата:

 • Виене на свят, обща слабост;
 • Главоболие може да присъства, но тежестта му обикновено е доста слаба, така че пациентът в този симптоме вниманието си не заостряет;
 • Пулсът е слаб;
 • Кръвно налягане ниско кръвно;
 • Температурата на тялото нормално (или субфебрильная);
 • Преходно разстройство на съзнанието (в момент на развитие на този ОНМК по ишемическому тип съзнание, като правило, остава);
 • Потъмняване на очите;
 • Преходящие парези и парестезия.

Липсата на кръвоснабдяване на определен участък на мозъка (офанзива на този инфаркт на мозъка) се проявяват доста бързо формиране на остро състояние.

Първите признаци на инсулт почти не се различават от симптомите на ТИА:

 1. Човек се чувства силно виене на свят;
 2. Станове, гадене, често с последващо повръщане;
 3. Речта става неясна (език «заплетается»);
 4. В повечето случаи е нарушено зрение;
 5. Участъци на лицето (а и на цялото тяло), иннервируемые от зоната на поражение, немеют;
 6. Обръща се внимание на нарушена ориентация във времето и пространството, пациентът не може да си спомни своята възраст, адрес и т.н.;
 7. Не принуждават себе си да чака дълго неврологични симптоми, проявяващи изчезване на чувствителността, появата на патологични рефлекси, двигателни разстройства.

Неврологическая на процедурата не е в кръга на задължителните знания хора, чиято професионална дейност е далеч от медицината, но външно тя може да е забележим, особено, ако се опитате игла или игла леко писнат крайниците на пациента – при нарушаване на чувствителността на инжекции той не реагира.

Хеморагичен инсулт е винаги тежко състояние

Обидни хеморагичен инсулт, по принцип, се характеризира с едни и същи признаци, които са характерни инфаркт на мозъка. Вярно е, че той:

по-често е последвано от загуба на съзнание, по-бързото развитие на симптоми на инсулт, винаги значителни неврологични нарушения.

Това се дължи на обстоятелство, че в този случай церебральное кръвообращението е нарушено от разкъсване на съдовата стена с излитием на кръвта и образуването на хематом или в резултат на импрегнатори нервна тъкан, кръв.

Ако е претърпял голям съд и зона на поражение отнема значителен по размери парцел, в най-скоро време ще последва бързо повишаване на вътречерепното налягане и съответно бързото развитие на неврологична симптоматика. По този начин, клинични прояви на остро нарушение на мозъчното кръвообращение по геморрагическому тип са обусловени, преди всичко, локализация и размер на огнището на поражение и се развиват в зависимост от това, какви мозъчните структури се оказаха засегнати патологични процеси, т.е. първите признаци на инсулт ще бъдат насочени към страданието на една или друга функция на мозъка. Междувременно, най-често на пръв застъпник на двигателните и сетивни разстройства.

Инсулт и кръвоизлив в какво е разликата?

Няколко заблудени тези хора, които между кървене и удар поставят знак «равно», тъй като това не е съвсем тождественные понятия, въпреки че хеморагичен инсулт винаги кръвоизлив, кръвоизлив — не винаги инсулт.

Остър нарушение на мозъчното кръвообращение по геморрагическому тип или хеморагичен инсулт се нарича образуването на хематом в резултат на разкъсване на съда или пропитывание нервна тъкан, кръв през съдовата стена на фона на високо кръвно налягане при лица, страдащи от артериална хипертония и оцелели от множество гипертонические кризы. Трябва да се отбележи, че самият хипертонична криза често е причина за кръвоизлив в мозъка – на стената на кръвоносните съдове, може дълго да «толерира», но с нов кризом те са изложени на патологични промени, не могат да издържат на натиск и да се спукат.

Що се отнася до вторични кръвоизливи, възникващи в резултат на въздействието на други причинни фактори (редица патологични състояния, които не са свързани с устойчиво повишаване на кръвното налягане или промяната на кръвоносните съдове), тогава по отношение на тези събития, които се проявяват, между другото, симптоми инсулт, думата «удар», като правило, не се използва.

Почти винаги е внезапен и неочакван

Едва ли пациенти, с анамнеза за артериалната гипертензию, чести гипертонические кризы или аневризми и съдови мальформации, за които човек може и да не знаят, те изграждат за себе си такива, не оптимистичните перспективи, като инсулт. Обикновено, всеки човек винаги се надява, че беда може да се случи на никого, но само не с него, така че често се отнася и до живота на артериална хипертония, както и за кризам мерак. Но когато доставената в стационар и дошъл на себе си болни чува ужасно думата «удар» по отношение на себе си, защо-то започва да се чуди какво точно му бе оказана тази тъжна съдба. За съжаление, терзаться тези аргументи в случай на остро нарушение на мозъчното кръвообращение успява далеч не всички пациенти. Хеморагичен тип на болестта често не оставя шанс за живот.

Хеморагичен инсулт «по-млади» исхемичен, го внезапна поява при пациенти на ранна възраст не е изненада специалисти. За разлика от инфаркт на мозъка, кръвоизлив обикновено се случва през деня на фона на високо кръвно налягане и като цяло, за предстоящо бедствие човек не предчувствует, т.е. за ОНМК по геморрагическому тип не е характерно наличието на вестителите, както това се случва при исхемия на GM.

По този начин, първите признаци на инсулт (хеморагичен вид):

 • Загуба на съзнание в момент на скок на АДА (на фона на криза, натоварване – емоционална или физическа);
 • Вегетативни симптоми (изпотяване, повишаване на телесната температура, зачервяване на лицето, по-рядко — бледност на кожата покрива);
 • Нарушение на дишането и сърдечната честота;
 • Може би развитието на коматозного състояние.

Основната причина за появата на кръвоизлив е артериалната хипертония, значителна роля във формирането на предпоставки за възникване на инсулт принадлежи аневризмам и мальформациям. Освен това, принос в развитието на този тип ОНМК прави такава патология, като захарен диабет, нарушение на липидния спектър, гематологические заболявания, придружени от намаляване на съсирването на кръвта, наследственост и, разбира се, атеросклеротический процес, който силно влияе негативно на състоянието на съдовата стена (хлътва, изтъняване). Прилагането на антикоагуланти, антиагрегантов и фибринолитиков, както и невъзможност и нежелание да се разделите с вредните навици – фактори, които от своя страна също могат да доведат до тази сериозна патология.

Диагноза и лечение

Не се гледа на това, че думата «удар» доста често присъства в речник лекари, самите пациенти и техните близки, в полето «диагноза» е понятие, едва ли може да се отговори. Лекар от спешна помощ ще напиша накратко: ОНМК, а невролог, придържайки се към своята терминология, ще постави един от следните диагнози:

 1. Хематом;
 2. Геморрагическое пропитывание;
 3. Инфаркт на мозъка.

Освен това, към всеки от данни с думи ще бъдат добавени към информацията за местоположението на огнището на поражение, което, както е казано по-горе, е от решаващо прогноза значение.

Искам да се обърне внимание на читателя, че лечението на инфаркт на мозъка и хеморагичен инсулт на някои позиции може да се счита обратното.

Например, възложени при исхемия антикоагуланти, ще се окаже разрушителен при кровоизлиянии, тъй като още повече ще разширите размерите на огнището на поражение (гематому или пропитывание).

Опит за лечение на остро нарушение на мозъчното кръвообращение, позовавайки се на опита на познати и съседи, до нищо добро няма да доведе, дори ако първите признаци на инсулт не е особено плаши поради слаба выраженности. Само на спешна медицинска помощ в остър период и за стриктното изпълнение на лекуващия лекар в етап на възстановяване ще спомогне за намаляване на остатъчните явления, които в по-голяма или по-малка степен, са налице до края на живота на пациента.

Видео: как да разпознаем инсулт — мнение на специалист

READ  Сърдечно-съдова дистония: симптоми и лечение

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.43MB/0.00126 sec