Сърдечна астма: симптоми, лечение, помощ при пристъп

При всякакви нарушения на сърцето на човека се изисква внимателно проучване на функционирането му, тъй като именно тя е толкова мышечным орган, който предоставя на «изпомпва» кръв в тялото. При определени нарушения в работата на сърцето пациентите могат да изпитат недостиг на въздух, което впоследствие води до внезапен пристъп на задух. В подобни случаи лекарите често се диагностицира сърдечна астма.

Определение

Сърдечна астма – болест, придружена от пристъпи на задушаване и отнасящи се до тежки състояния на човека. Именно остра недостатъчност на лявата участъци сърцето на човека предизвиква тези пристъпи. Нарушенный ритъм на дишане най-често е внезапно, но може да настъпи и постепенно.

Сърцето на човека се състои от 4 камери: мъждене (дясно и ляво) и камерна (дясно и ляво). Белодробни вени подвеждат кръвта към лявото предсердию. Точно застой на кръвта в малкия кръг на кръвообращението (десен желудочек и лявото предсърдие – неговите компоненти) е причина за появата на нарушения на дишане и циркулацията на кръвен поток, които са характерни за астма. В лявото предсърдие се увеличава налягане, изтичане на кръв към левия желудочку му е трудно. Тъй като кръвта се натрупва в знанието на белия дроб, сърдечна астма може да причини оток на белите дробове, а това е изключително опасно за живота на човека. При сърдечна недостатъчност на този вид е спешно необходимо спешни медици.

Как «изглежда» болест?

Като следствие от левожелудочковой недостатъчност, сърдечна астма преследва хора, като тази патология. Симптомите й могат да се проявят както през деня, така и нощно време, въпреки това, пристъпи на задушаване все пак по-често се случват през нощта, особено, ако на ден човек в нещо переусердствовал. Недостиг на въздух може да бъде причинено от много два вида:

 • Емоционална,
 • Физически.

Интензивността на физическото натоварване, необходима за провокация на пристъп от сърдечна астма, е различен и зависи от степента на сърдечна недостатъчност конкретен пациент. Така в някои пристъп възниква, когато качват по стълбите на няколко етажа, а други започват да изпитват недостиг на въздух и прекъсване на дишането от прости рязък наклон.

Обилно ядене или пиене, казано по-просто, преяждане, в резултат на което възниква пренаселеността на стомаха, също така може да стане причина за появата на инфаркт на астматично инфаркт, който се предшества от чувство на дискомфорт и изцеждане на гърдите, промяна в ритъма на сърцето.

Причината за инфаркта могат да служат и стресово състояние, на нервно напрежение, вълнение на човека се дължи на някакви събития или ситуации.

Когато човек е болен сърдечна астма, взема хоризонтално положение, преразпределение на кръвта в съдовете, застой в белите дробове. При този болен, изведнъж изпитва чувство за изцеждане на гърдите («усещане за компресиране на ребрата обръч»), недостиг на въздух, затруднено вдишване. Малко по-лесно става в случай, когато човек се вдигна в леглото, свешивает краката, или пък изобщо се изправя.

За инфаркт сърдечна астма е характерно наличието на следните прояви:

 1. Удължен и тежък (шумен) дъх;
 2. Суха и дълбока кашлица приступообразной форма, който по-късно, придружени с отделяне на храчки. Появява се кашлица обикновено в този случай, ако пристъп трае по-дълго от 10-15 минути;
 3. Учестено дишане. Ако нормалното количество на дихателните движения се равнява на около 20 в една минута, а след това по време на пристъп от сърдечна астма тя нараства до 50-60;
 4. Възбуда, тревожност, паника, чувство на страх от смъртта. Подобни явления водят понякога до неадекватному поведение на човека, а това, от своя страна, може да се затрудни да го оказване на първа помощ.

Тези симптоми на астма, като усещане за задух и недостиг на въздух, могат да се активизира именно поради наличието на кашлица. Да се говори в този момент на пациента става трудно.

Тежка и продължителна форма на астматичен пристъп е придружен от обилно отделяне на студена пот, отпадналост, подуване на шийните вени по време на пристъп, появата на цианотичного оттенък на кожата и сините в лицето зона носогубного триъгълник, отделяне на кашлица по време на розови храчки с пяна. Впоследствие се присъединяват клокочущие хрипове, които се чуват от разстояние. Подобни пристъпи свидетелстват за появата на такива грозни усложнения, като оток на белите дробове. А това състояние заплашва живота на човека. Ето защо сърдечна астма изисква незабавно и комплексно лечение.

Причините за сърдечна астма

Тя възниква при същите заболявания, че и оток на белите дробове:

 • Различни дефекти на сърцето, сред които трябва да се разпределят стеноза на митралната клапа, когато дупката между лявото атриум и желудочком се свива, поради което възпрепятства притока на кръв. По-често се появява заболяване при възрастни хора, страдащи от много години ревматизъм;
 • Инфаркт на миокарда (често в остра форма);
 • Кардиосклерозе;
 • Нарушения на сърдечния ритъм;
 • Есенциална хипертония, особено при наличието на хипертонични на кризите;
 • Хронична стенокардия;
 • Аневризме на сърцето.

Повишават риска от сърдечна астма неправилно хранене, употреба на алкохол, табакокурение, нарушение на режима на труд и почивка.

Бронхиална Астма и сърдечни: разликите

Много хора в сила на липсата на познания може да се равнява на бронхиалната астма до сърдечна. Най-често грешките се дължат на подобна някои симптоми. И В двата случая човек изпитва и задух, и задушаващи техники пристъпи. Но разлика от бронхиална астма от сърдечна астма се състои в това, че ако в първия случай причината за недостиг на въздух – спазъм на бронхите и подуване ги лигавиците, а след това във втори случай на недостиг на въздух е резултат от неефективна работа помпена функция на сърцето. За бронхиална астма се характеризира с предварителен контакт с дразнещи вещества, заболявания на белите дробове, различни алергични заболявания.

Бронхиална астма винаги е самостоятелно заболяване, а сърдечна астма – това е един от признаците на сърдечна недостатъчност.

Диференциална диагноза бронхиална и сърдечна астма е много важно за правилното лечение. Важна роля в инсталиране на правилната диагноза играят внимателно събрани оплаквания, изучаване на историята на възникването на заболявания, данни от електрокардиограма.

Как да се помогне на пациента при пристъп от сърдечна астма?

Най-първото нещо – веднага ще се обадя на мястото линейка и компетентно, за да се опише мениджър на симптомите на заболяването. До пристигането на бригада медици се опитаме да ви човек спешната помощ, защото в такава ситуация е да помогне на пациента могат само обкръжаващите го хора. Всички действия трябва да се извършват бързо и последователно. Тяхната цел е да се улесни работата на сърдечния мускул и да се предотврати застой на кръвта. За тази цел се извършват следните дейности:

 1. Задыхающегося на човека се поставят полусидя на леглото. Това положение на болния с наведени рита намалява натоварването на сърцето.
 2. Да се осигури достъп на свеж въздух (отваряне на прозорец, по възможност се премести пациент по-близо до оконному проему).
 3. Всички сдавливающие елементи на облеклото (колан, вратовръзка, сутиен), които пречат на нормалното кръвообращение, трябва да се облекчи или премахне.
 4. Ако под ръка има тонометр, при възникване на пристъп от сърдечна астма трябва да се измери налягането на пациента. Ако кръвното налягане е нормално или отровни, а след това на пациента се дава под езика си нитроглицерин validolom (последният неутрализира страничните действия на нитроглицерина). Хапчета за болния трябва да смучат напълно. При наличието на спрейове, съдържащи нитроглицерин, използването им ще бъде по-ефективно. Обаче, ако човек страда от намалено налягане, подобни лекарства са забранени. В този случай можете да ползвате само валидолом. Повторен прием на лекарствени средства е възможно през 5 или 10 минути (под контрол, по ДЯВОЛИТЕ!), но не повече от 2 – 3 пъти, за да не се навреди на здравето на болния. Трябва да се помни, че такива са възможни повторение по отношение на пациенти-хроников, за които употребата на нитроглицерина е нещо обичайно. Хората, по-рано не принимавшим това лекарство, даде му трябва да бъде с повишено внимание.

 5. Поставете краката на пациента в купа с топла вода. Да се направи това, е желателно в рамките на 10 минути, след като човек ще сидячее положение и да се осигури достъп на въздух.
 6. С оглед на факта, че пристъп на сърдечна астма може да доведе до оток на белите дробове, изключително важна и ефективна мярка може да се превърне в вдишването на изпарения на етилов алкохол. За това парче марля смачивается в него и се поставя на лицето на пациента. Ако в стопанство не е там алкохол, в краен случай можете да използвате водка, но трябва да се има предвид, че концентрацията на етанол в този алкохолен едно питие все пак по-ниска от необходимата.

Трябва да се обърне внимание подтискане на емоционално напрежение на пациента (с тази цел се използват успокоителни лекарства и психотерапия).

Предоставената правилно и навреме първа помощ, насочена към подкрепа на работата на сърцето и белите дробове, дори може да стане ключът към осигуряването на живота. Доврачебная помощ пациентът не трябва да навреди на здравето му.

Ако клиника се намира далеч от мястото на престой или пребиваване на пациента, мерки за оказване на първа помощ трябва да продължи и по време на неговия превоз, но това вече влиза във функцията на екипи на спешна помощ, който придружава лицето не трябва да пречат на съвети.

Как се лекува сърдечна астма?

Лечение на сърдечна астма, възможно само в болнични условия, при строго спазване на препоръките на лекаря. Наличието на пристъпи на задух, преминават в астма, изисква незабавна хоспитализация.

Дори и при обостряне на АД успя да облекчи или премахне удар до пристигането на линейка, пациентът трябва да бъде незабавно хоспитализиран в стационар да се провалят. Точно в болница е установена причина за възникване на пристъп на задух, назначава адекватно лечение.

Диагноза на сърдечна астма в база данни:

 • Информация, получена при проучване и разглеждане на пациента;
 • Оценка на клиничните симптоми;
 • Електрокардиограма;
 • Рентгенова снимка на гръдния кош.

Тъй като сърдечна астма – това е вторично заболяване, тогава курсът на лечение трябва да се насочват към отстраняване на основната болест. Лекарят определя правилното режим на активност на пациента. Предписват диета и нива на допустимите физически натоварвания.

В зависимост от причините за възникване на пристъп на кашлица и задушаване се използват различни препарати, въведени под формата на инжекция. При силен задух, болка сензация, признаци на оток на белите дробове се използват опиоидни аналгетици, сред които и морфин (1%). Също добър ефект имат кислородни инхалации и интравенозното инжектиране на етанол. Задължително се предписват диуретици препарати за интравенозно (фуросемид 2-8 мл.). Препоръчително е да се използват лекарства за сърдечни гликозиди. Особено ефективни са те при наличието на тахикардия.

По време на оказване на медицинска помощ, както у дома, така и в болницата се извършва постоянен контрол на кръвното налягане на пациента. Изключително внимателни трябва да бъдат с болни в напреднала възраст. Също така е необходимо да се вземат под внимание, че тялото много не може да възприеме едни или други лекарства.

Само от квалифицирани специалисти трябва да се лекува болестта, правилно подбиране на лекарства и разчитайки доза за премахване на нейните признаци и последствия.

Как да се хранят здравословно?

След изписване на пациента от болница, той трябва да се придържа стриктно към срещи на лекари с цел избягване на повтарящи се пристъпи на болестта. Основно внимание е отделено на отстраняване на фактори, които отново могат да причинят задух и кашлица. Трябва да спрат да пият, да пушат, да се придържат към диета и режим на хранене, нормализиране на съня и събуждането, се избягва психоэмоциональных товари.

Правилното хранене, назначаемое лекар, въз основа на такива принципи:

 1. Храната трябва да бъде достатъчно високо калорични и е добре усвоени;

 2. Дневната норма на хранене се приема за 5-6 пъти;
 3. Елиминират, силни чайове и кафе, тестени, сладки, пикантни и мазни храни, пушени продукти;
 4. Намалява консумацията на сол;
 5. Препоръчително е да се използват козе мляко.

Медикаментозно лечение и диети, назначени от лекаря индивидуално за всеки отделен случай.

Лечение на народни средства за защита позволява употребата на някои отвари: чайове на основата на майка и мащеха, настойки от кафява шипка, листа от ягоди, смеси от билки. Но трябва да се помни, че народни средства се използват само в неактивно период на болестта. В остър същия период на всяко самолечение е недопустимо.

Видео: «История на заболяванията» — сърдечна астма и бронхиални

READ  Стрептоцид при хемороиди: лечение, указания за употреба

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00114 sec