Височный артериит: ние, младите, причини, симптоми, диагностика, лечение

Какво е височный артериит

Кръвоносните съдове – това са корито, оригинални начини, по които тялото получава всички необходими хранителни вещества и атомарный кислорода, давайки в замяна на отделянето в околната среда вещества отработени и просто лоши. За съжаление, плавателни съдове, както и с други органи, които са податливи на различни заболявания, например, по една от най-типичните ангиитов е височный артериит при младите и по-възрастните хора.

Какво е това

Едни от най-често срещаните съдови заболявания, причинени от най-различни фактори (наличието на патогени, възрастови промени на тъканите, наследствена склонност, агресивна външна среда, автоимунни реакции и др.) има артерииты (ангииты), които представляват възпаление на артериите.

При артериита височного има и други имена – заболяване/синдром на Хортън, или гигантоклеточный, темпоральный артериит (по МКБ-10 е представена М31.6.)

Заболяване за първи път официално се отбелязва през 1890 г., а през 1932 г. от симптомите, описани от американския лекар Век Хортоном.

Височный артериит — това е системна болест на кръвоносните съдове, изразяващо се в масов воспалительном процеса на всички артериите, и засегнатите клетки акумулират в стените им под формата на така наречените «гранулем», а също така се образуват тромбы. В резултат на съда се стеснява, да се нарушава неговата функционалност.

Причини

Причините височного артериита на младите са различни. Както и други ангиниты, се намира като под формата на самостоятелно на патологичния процес (начална артериит), причините за които в науката са добре информирани, не са идентифицирани (версия за възникването му от инфекциозен фактор до наследствено предразположение), така и под формата на придружаващите заболявания (най-често съответства на такова заболяване, като ревматическую полимиалгю), а също и като последица на други патологичных състояния, — така нареченият вторичен артериит.

Освен това, причина за вторична височного артериита действа напреднала възраст, вирусни инфекции и нервно претоварване, които причиняват спад на имунитета. Също и много специалисти провоцирующим агент смятат, че приемането на големи дози антибиотици.

READ  Паренхиматозное кървене: какво е това, при наранявания, първа помощ, когато възниква, симптоми, лечение

Заболяване достатъчно често, поразително средно с 19 души на сто хиляди.

Патогенезата

Болестта на Хортън се отнася за така наречените системни васкулитам, с характерна загубата на всички по-големи (с диаметър 6-8 мм) и по-рядко средни артерии. При това най-често се възпаляват артерия на горната половина на тялото — главата, раменете, ръцете, артериите на очите, позвоночные артериите, и дори аорта.

Пациентите, които се поставят диагноза височный артериит — предимно възрастни хора над 59 години. Специална массовость наблюдава при лица над 71 на годината. Забележително е, че жените сред заболелите е около четири пъти повече от мъжете.

Височную артерия за откриване не е трудно-достатъчно е само с лек натиск, за усещания умерена пулсации на съда докосване на виска с върха на пръстите. Засегнатата от болестта, артерия причинява остра подпухналостта най-виска и кожата на главата. Възпаление на тъканите около съда зачервена.

В началните етапи се наблюдава имунни възпаление съдови стените на артериите, тъй като в кръвта започва образуването на комплекси автоантитела, които се прикрепят към вътрешната повърхност на кръвоносните съдове

Процесът е придружен от освобождаването на засегнатите клетки, така наречените медиатори на възпалението, които се разпространяват с възпаление на съд по прави тъканите.

Височный артериит, за разлика от всички други възпаления на артериите, достатъчно добре се поддава на лечение. Важното е да се диагностицира болестта в ранен стадий и провеждане на адекватна терапия.

Симптоми

Симптоми височного артериита достатъчно типични.

Мажоретки лекар при първичния приемането на такъв пациент трябва да характерните симптоми на темпорального артериита:

 • гиперемия тъкани на лицето, изразена рельефность съдове на лицето;
 • оплаквания за локално повишаване на температурата;
 • остра, с пульсацией, често е трудно пренасяната болка в засегнатото място виска, иррадиирущую в областта на шията и тила.
 • Освен това, във връзка с възпаление на околните за изпълнение на тъканите, у болния се наблюдава опущение на горния клепач на засегнатата страна на лицето.
 • Предмети като пациентите виждат замъглено, не е ясно, се оплакват за «двойно виждане» в очите, намаление на зрителната острота и един (с течение на времето без лечение засегнати от второто око). Влошаване на зрението е като да временни, преходни. Болният се оплаква от главоболие, обща слабост и лошо настроение.
 • При прием на храна се усеща болки в челюстта. Също така се наблюдава повишена, необичайна чувствителност при докоснете, чесане кожата на главата, депресия състояние и загуба на сила (астения).
READ  Парене при хемороиди, сърбеж и болка: лечение

Диагностика

Височный артериит, не выявленное в началото, се развива, което заплашва да преминат в хронична форма. Това може да доведе до пълна загуба на зрението поради изразено нарушение на притока на кръв, снабдяващ оптичен нерв. Ето защо ранната диагностика височного артериита е изключително важно.

Освен първоначалното събиране в медицинската история, кардиолог произвежда следните действия:

 • обща проверка, която включва пальпацию външни кръвоносните съдове с цел откриване на тяхната болезненост. При проучване, времеви артерия може да бъде удебелени и твърди на допир. Пулс в областта на възпаление слабо изразени или изобщо да не се усеща;
 • измерва очната налягане, температурата на тялото.
 • с помощта на медицински изделия се произвеждат аускультацию на вътрешните органи (дробове и сърцето);
 • се извършва ултразвуково изследване на кръвоносните съдове;
 • назначава ангиография съдове;
 • при пациент в лабораторията се изследват кръвта (общ и биохимичен анализ). При височном артериите се характеризира с анемия. Освен това, в анализи и е налице повишено СОЭ, тя достига 101 мм на 1 час. Освен това, значително е увеличен обемът на С-реактивния протеин, синтезируемого в клетките на черния дроб, и влизат в кръвта, при травми и възпаления.

Случва се, всички тези методи все още не позволяват да се постави силен диагноза. Тогава прибягват към биопсия на засегнатия съд. Процедурата се извършва под локална, местна упойка. Взима се една малка част на тялото с цел да го микроскопични изследвания за наличие на засегнатите клетки. Биопсия позволява диагностициране на заболяване с абсолютна достоверност.

Също привличат други медицински специалисти (на първо място, офталмолог).

Лечение на

Тъй като височный артериит при млади хора може да доведе до тежки, необратими последствия (инсулт, вследствие на възпаление на артериите вестибуларния зона, сърдечен удар, слепота и т.н.), дори на смърт, лечение височного артериита трябва да започне на базата на появили симптомите.

Лечащими специалисти обикновено действат сърдечни лекари, хирурзи и флебологи.

READ  Аневризма на сънната артерия на шията, причини, симптоми, лечение, хирургия, диагностика и профилактика на

По принцип, по предписват на пациентите курсова (около 12 месеца, но лечението може да отнеме и 2 години) хормонална терапия под формата на доста високи дози противовъзпалителни глюкокортикостероидов.

Пациенти с обезпокоителни слепота, предписват Преднизолон (така наречената пулс-терапия). Това лекарство се приема строго след храна, не по-малко от три пъти на ден, в общ размер до 61 милиграма.

В отделни случаи дори на 61 мг за дневен прием е неефективно, дозата се увеличи дори до 92 мг. Обаче точния размер на лекарствени средства може да се изчисли само лекуващият специалист.

Преднизолон дори в началния етап на прием, предизвиква благоприятна тенденция: пада температурата, подобрява апетита и настроението на пациента, скорост на слягане на червените кръвни телца достига нормата.

Такава висока доза се прилага през първия месец на лечение, след което постепенно намаляват.

В случай на заплаха от появата на сериозни последици (например, при индивидуална непоносимост към това лекарство), пациентите първоначално венозно се инжектира веднъж на 1 грам метилпреднизолона.

Едновременно с Преднизолоном болни се предписва сосудорасширяющие и сосудоукрепляющие медикаментозные средства.

При осложненном на заболяването (появата на аневризмов и тромбози), както и неефективността на лекарства, се прибягва до съдовата хирургия. Естествено, при ранна диагноза, прогноза за излекуване, ще бъде по-оптимистичен.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00078 sec