Болят зъбите: защо — подробно описание на причините за ломоты на зъбите

Болят зъбите: защо?

Болки в зъбите – много лош симптом, проявяващо силен, ноющей болка, която може да се засили след взаимодействие с дразнещи фактори. Болковият синдром може да се появи в едно зъба или във всички зъбите на долния или горния зъбната редица. В редки случаи са болезнени усещания обхващат цялата челюст, което пречи да се храни и напитки и извършване на хигиенни мероприятия в устната кухина. Толерира подобна болка в никакъв случай не може, тъй като тя може да е признак не само на стоматологични заболявания, но и разстройства на нервната, ендокринната система, както и заболявания на ЛОР-органите.

Болки и болки в зъбите: причини

Най-честата причина за неприятни усещания по повърхността на зъбите – изтъняване на емайла. Феята на емайла се смята за най-здрава и стабилна тъкан в човешкия организъм, тъй като почти изцяло се състои от вещества с неорганична природа. В емайла няма рецептори за болка и нервни влакна, така че тя не реагира на външни въздействие на различни фактори. Под емайла се намира дентина – основната тъкан на зъба, която да покрие зоната на корените и зъбен корен. Ако емайл истончается, някои области на дентина могат да станат оголенными. Те съдържат нервни окончания, така и в механично, химично или термално въздействие човек се чувства ноющую болка с различна интензивност.

До изтъняване и повишена чувствителност на емайла (гиперестезии) може да доведе до следните фактори:

 • неправилна грижа за зъбите (неспазване на хигиенните норми, например неадекватно на стратегията за използване на паста за зъби и четка за зъби, липса на хигиенни грижи по време на почивките между сутрешната и вечерната почистване на зъбите);
 • по-късно започва използването на средства за хигиена на устната кухина, в ранна детска период;
 • недостатъчен прием на продукти, съдържащи минерални соли, флуор, магнезий, фосфор и калций (риба, извара, мляко, листни салати и зеленчуци, тиквички, патладжани);
 • вредни навици.

Моля, обърнете внимание! В някои случаи на свръхчувствителност на зъбния емайл може да бъде наследствена патология. Ако родителите страдат от различни форми на гиперестезии и повишена чувствителност към перепаду температури, солена и кисела храна и други фактори, рискът от това, че бебето ще е слаб емайл, е над 50 %.

Стоматологични заболявания като причина за ломоты в зъбите

Ако човек болят няколко зъби наведнъж, или болковият синдром обхваща целия зъбната редица, причината най-вероятно се крие в заболявания на устната кухина. В повечето случаи такава картина се наблюдава при заболявания на венците, които най-често протича на фона на възпалителен процес. Някои от тях могат да доведат до развитието на гнойного или экссудативного абсцес, който се придружава от силни болезнени усещания и води до ноющей болка в няколко зъбите подред.

READ  Зубосохраняющая операция гемисекция: показания, етапи, мнения

Заболяване на венците, които могат да бъдат придружени ломотой в зъбите

Заболяване Какво е това?

Възпалителен процес в меките тъкани на венците, при която не се извършва унищожаване на зубодесневого връзка. Ако венците не пролечить навреме, възпалението може да засегне дълбоките слоеве на околните зъб, и да доведе до развитието на пародонтит

Разрушаването на тъканите на пародонта, което протича на фона на силно изразено възпаление и води до деформация на структурата на алвеоларен процес на челюстта

Възпалителен процес в съединителните влакна, около зъбния корен и блокиране на зъб в костната альвеоле

Ако болки възниква по целия зъбния ред, трябва да се изключи периостит – възпаление на твърди тъкани на периоста. Патология в активна фаза е достатъчно характерни симптоми, поради трудностите при изплащане периостита обикновено не се поставя. Едновременно с ломотой и ноющей болка човек може да се оплакват от повишена температура, оток и подуване на венците, както и зачервяване на меките тъкани на мястото на максимална болезненост.

В някои случаи ломить някои зъби може при прогрессирующем кариесе, който лесно се диагностицира по време на проверка при зъболекар. При пришеечном и прикорневом кариесе, както и кариесе зъбен корен трябва да се направи рентгенова снимка, тъй като визуално да се определи дълбоки кариозные кухина е невъзможно.

Начални трети моляров

Третата голяма моляры («мъдреците») на повечето хора прорезаются на възраст от 17 до 30 години. В редки случаи осмиците могат да се появят след 35 години или не прорезаться съвсем. Обикновено тези зъби прорезаются двойки, но могат да излязат одиночно – всички варианти са физиологична норма и не показват някаква нередност.

Начални «мъдреците» повечето пациенти са придружени от характерните симптоми, сред които:

 • болки и възпаление само на зъбната редица (при сложен переплетении корени от прорезывающегося зъб боли и пищи може цялата челюст);
 • повишаване на температурата до 38°;
 • подуване на венците, в място, начални;
 • общото влошаване на благосъстоянието;
 • силен сърбеж.

Моля, обърнете внимание! При някои хора осмици не се появяват изобщо. На този факт се влияе от много фактори, но най-вече на специалистите смятат характеристики на развитието на плода и за образуване на зъбни пъпки. Ако човек има много твърда и груба храна (например, сурови зеленчуци и плодове), «мъдреците» също могат да останат под венеца. Ако човек не изпитва дискомфорт и болезнените усещания, никакви мерки не трябва да се предприемат, но за консултиране на зъболекар в този случай е задължително.

Патология, които не са свързани със здравето на устната кухина

Понякога болки и силни болки в зъбите, не е свързана със състоянието на устната кухина е симптом на други заболявания. Най-често това е заболяване на горните дихателни пътища, свързани с възпаление на околоносните кухини – различни видове пациенти. Най-честата от тях е синузит. Определяне на това заболяване могат да бъдат от следните симптоми:

 • болезнени усещания в областта на крилата на носа и под очите, които могат да иррадиировать в ухото и челюстта;
 • повишаване на температурата до горните граници субфебрилитета;
 • запушване на носа;
 • нарушаване на работата на обонятелните и вкусови рецептори;
 • слузни или гнойни секрети от устната, носа (след активната фаза).

Вторият най-говорим форма на синузит е фронтит. Той има същите симптоми, но болезнените усещания при фронтите локализуется над веждите, в челната и тилната част на главата. По-рядко се среща этмоидит, при който възпалението засяга и лигавицата на клетки, от които се състои решетеста лабиринт (клетки решетка на костите).

Важно! Всички тези заболявания са опасни разпространението на гнойного на съдържанието в пространството на мозъка и развитието на смъртоносната болест – менингит. При откриване на поне няколко от симптомите на синузит (най-често това е запушване на носа и болковият синдром) е необходимо веднага да се потърси медицинска помощ. Самолечение може да доведе до превръщането на синузит в хронична форма и постоянно рецидивам, които могат да настъпят до 5-6 пъти в годината.

Ангина («стенокардия»)

Ангина – това е разновидност на исхемична болест на сърцето, при която е нарушено протичане на кръвта през артериите, поради внезапно стесняване на кръвоносните съдове. Сърцето изпитва остър недостиг на кислород, която се проявява удар внезапна болка зад гръдната кост, ломотой в зъбите и други симптоми, сред които:

 • прекомерно изпотяване;
 • недостиг на въздух;
 • бледност на кожата;
 • главоболие и виене на свят.

Лечение на всички нарушения в работата на сърцето и съдовата система се занимава с кардиолог. Ако един зъболекар не е разкрила проблем в състояние на устната кухина на пациента е необходимо цялостно проучване за идентифициране на причините, които предизвикват болковият синдром.

Важно! При болки от ангина обикновено се проявява в зъбите долна зъбни дъги. Иррадиация в горната част на зъбната редица се наблюдава рядко и локализуется предимно с лявата ръка.

Невралгия

Тройничный нерв е най – големият от дванадесетте черепната нервите със смесена структура и отговаря за подвижността на мускулите на лицето и имитират съкращения. Тройничный нерв съдържа двигателни ядра и фибри, така че в случай на дразнене или тесни точки, човек изпитва много силна болка, която почти не купируется лекарствени средства. Болезнени усещания могат да се появят не само в областта на челюстта – много често пациентите се оплакват от силен болковият синдром в задната част на главата, шията. Много измъчват главоболие, при пациенти с предразположеност могат да се появят пристъпи на мигрена.

Невралгия – тежка патология, която изисква интегриран подход. Пациент с такава диагноза се предписват лекарства, физиотерапевтическое лечение, лечебна физкултура (след вендузи, остър инфаркт), плуване и масаж. Пренебрегването на лекарски назначения и препоръки може да доведе до хронизации процес и постоянно главоболие в областта на главата и шията, които могат да иррадиировать в ухото и челюстта.

Болки в зъбите си – не само неприятно явление. Това е клиничен симптом, който може да възникне при голям брой заболявания, някои от които не са свързани със състоянието на устната кухина. Да се отърве от болезнените усещания е възможно само след изясняване на причините, премахване на провоцирующего фактор и провеждане на лечение, така че не се понасям такава болка. Колкото по-рано човек се обърне в болницата, толкова по-вероятно е да се избегнат възможните усложнения и поддържане на здравето на зъбите.

Видео — Защо ви боли зъби? Как да се предпазим от зъбобол?

Видео — Как да се освободите от чувствителност на зъбите?

MAXCACHE: 0.41MB/0.00093 sec