Гранулематозный периодонтит — възпаление на пародонта с образованието кистогранулем

Преди да говорим за периодонтите, трябва да кажа няколко думи за периодонте – важна част зубочелюстной система, выполняющей няколко важни функции.

Периодонт – това е тънка соединительнотканная слой, намиращ се между корена на зъба и альвеолой. Нейната дебелина е само 0,20-0,25 мм.

Функция данни тъкани включва:

 • задържане на зъба в альвеоле (основна тежест възприемат колагеновите влакна, от една страна, вградени в зъбен цимент, други – в пластинка алвеолите);
 • равномерно разпределение на натоварването;
 • защита на околните тъкани и на самата себе си от чужди тела;
 • осигуряване на правилния обмен на веществата.

Периодонтит представлява възпаление на пародонта. Тя може да бъде различен в клиника и последици, сравнително безобидно или застрашават самото съществуване на зъба. Има две основни форми на пародонтит – остра и хронична. В зависимост от характера на течението периодонтит е гранулирующий (гранули), фиброзный и гранулематозный.

Всеки хроничен пародонтит придружава от образуването на гранулиране тъкан в замяна на разрушените им структури на зъба и алвеолите. Обаче тези видове образувания, клиника, както и за последиците, се различават значително.

При гранулематозной форма на болестта на огнището на възпаление поставен в фиброзную капсула с плътна стена, наречена гранулемой.

В това се състои и една от основните разлики от гранулирующего пародонтит, при който зона разруха, не е ясно включен в една и е в състояние бързо да се увеличи.

За опасност гранулематозный периодонтит се намира между фиброзным и гранулирующим. Първият е най-стабилен и сигурен, втората е най-динамичните и разрушителни.

Причините и особеностите на развитие

Гранулематозный периодонтит е следствие от гранулирана процес или се развива самостоятелно. Както вече бе споменато, основната характеристика гранулематозного на процеса се състои в това, че зоната на възпаление, затворени в фиброзную капсула с плътна стена. Това пречи на разпространението на инфекция от болен зъб в други органи и тъкани. Място, има един вид равновесие между инфлуенца микрофлора, концентриран в гранулеме и имунитет.

В местоположението на грануломи костната тъкан на зъба или алвеолите обикновено в една или друга степен е разрушена. Това е добре видими на рентген. Огнището на разруха е ясно очерченную овална или кръгла форма. Около него се образува уплътнена панела – в резултат на остеосклероза.

Хроничен гранулематозный периодонтит рано или късно води до унищожаване на цимент на корена и зъбни коронки, и постепенна замяна на тяхното отлагане във формата на боздуган, венчающей върха на зъба. На външен вид гранулема подобен на торбичка с овална или кръгла форма с твърда гладка обвивка, който е трайно прикрепен към корените.

READ  Цели и характеристики на загипсовки ортопедични модели в окклюдатор

Разнообразието на форми на

Форма на възпаление на пародонта се различават фаза, в която те се намират (опрощаване или влошаване), както и формата и размера на огнището на поражение (гранулема, кистогранулема или киста). Разлика в следното:

 1. Гранулема се появява в началото на възпалителния процес, и представлява малка (до 0,5 мм) капсулообразный огнище на инфекция, изолирана от околните тъкани плътна обвивка.
 2. Кистогранулема е образованието размер на 5-10 мм. Важната си функция – наличието на епителни клетки, устилающих вътрешната повърхност на грануломи. Вътре в нея се създава повишена киселинност, разрушающая съществуващата костна тъкан и липса на регенерация на нова.
 3. Киста – това е напълно организирани, изпълнено с течност полостное образование с размер над 1 см от слизестата обвивка. Вътре в него има кристали холестерол. Откриване им в экссудате (при прекъсване на кисти или отходе чрез свищ) при дифдиагностике говори в полза на гранулематозного процес.

Особености на клиничната картина

При ремисия гранулематозное възпаление протича в скрит вид и не се притеснява болния, който не вижда основания за обръщане към лекар. При липса на усложнения, които се случват сравнително рядко, гранулематозный периодонтит често

откриват случайно при рентгенографическом изследване по повод друго заболяване. Фистули, обикновено не се образуват.

При обостряне гранулематозный прилича на остър периодонтит или обострившийся гранулирующий. Появява се силна болка, се появява подуване на околните тъкани, се отбелязва лимфаденит, причинена от, повишава се интоксикация на организма.

При натиск върху болния зъб в кисте създава високо налягане, което може да доведе до нарушаване на целостта на капсули, издаването на гной, в които тъканите и разпространение на инфекцията.

Симптоми на хронична и остра фаза на процеса

При хронично заболяване в стадий на ремисия между защитни сили на организма и инфекция, локализирана в кисте, съществува относително равновесие, която е прекъсната по време на обостряне.

Последното може да се случи при активиране разрушителните процеси, поради намаляване на имунитета. При това е възможно расплавление костни структури под действието на съдържанието на кисти, може да настъпи разкъсване на капсулата и вземане гной съседните тъкани.

READ  Какви са зъбите по - добре- металлокерамика или металлопластмасса? Изберете най-доброто!

При осложнении размери корен кисти и зона за разрушаване могат да бъдат толкова значителни, че има риск от фрактура на челюстта, дори и при незначителна травма.

Диагностика и диференциация от подобни процеси

Диагностирование се случва на базата на клиники и данни на хардуерна диагностика.

При изследването на болния и първичния преглед се определя наличието на болка, нейната характер и време на поява. Симптом, говорител в полза на гранулематозного пародонтит, е усилване на болката при надкусывании. Разглеждане на болния зъб позволява да се промени цвета му, наличието на кариозной кухина, гиперемию.

При наличието на кисти на повърхността на челюстта може да пальпироваться малко выбухание. Наблюдение при гранулематозном периодонтите безболезнено, реакция на топло и студено може да бъде както положителна, така и отрицателна. Проучване на пациента за времето на възникването на дискомфорт или болка ви позволява да инсталирате остър или хроничен характер има разрушителен процес.

Основен апаратен начин на диагностициране на пародонтит е радиография. Тя е в състояние да отговори на почти всички въпроси. При гранулематозной форма на болестта на x-ray показва зоната оцветяване кръгла конфигурация с ясни очертания в зоната на апекса.

Радиография е най-информативен начин и при диференциална диагноза. Огнището на разрушение при гранулированном периодонтите не е ясно очерченного контур, както и при фиброзном се определя само разширяване на пародонта.

Остеомиелит се характеризира с големи зони за унищожаване, които се намират извън зоната на апекса. Пульпит и кариес на рентгеновском снимката изобщо не показват промени в периодонте.
Диагностика — наистина е много важен етап от цялостния комплекс на лечение:

Стоматологична помощ

Лечение гранулематозного пародонтит зависи от вида и големината на грануломи, състоянието на зъбни канали (стъпване или не), както и състоянието на имунитета на болния. Ако разрушаване на костните структури некритичное, а тялото е добре противопоставя на възпаление, се извършва консервативно лечение.

 • отстраняват разрушени структурата на зъбите – некротизированная целулоза, на дентина със стените на канала;
 • унищожен патогенна флора с помощта на въведените в канал антисептични медикаменти;
 • активира регенерацията на увредените костни структури, въвеждането във вътрешността на зъба на съответните лекарства;
 • зъб пломбируется.

Ефективно лекарство, с бактерицидно и регенериращ ефект, е Метапекс, като pH 12,5. За един ден той унищожава 90% от инфлуенца микрофлора и стимулира образуването на остеобласти, от които впоследствие се образуват osteocytes (нормална костна тъкан).

READ  Гиперестезия на зъбите, видове, лечение при зъболекар и у дома

Действия при влошаване

Първо действие при обостряне е блокиране на болка. След това се извършва отстраняване на течност от кистата или грануломи и се предписват антибиотици. По-нататъшната терапия се определя от формата на грануляционного образование – гранулема, кистогранулема или киста.

Оперативно лечение

При невъзможност за консервативна терапия се извършва хирургично лечение, което е частично или пълно изтриване на зъбите. Обикновено като запазване на зъб операция се извършва резекция на върха на корена. Достъпът до нея се извършва от страна на венците (табела на алвеолите прорезается прозореца). Засегнатата върхът на корена отсече, образувана пространство се запълва материал, регенерираща костната тъкан.

Ако размери грануломи са такива, че е необходимо премахването на повече от 1/3 от корен, от белодробна резекция се отказват и премахване на зъб напълно.

Последици и превантивни дейности

Последици гранулематозного пародонтит преди всичко зависи от навременността на лечението на лекар и правилното лечение.

При правилното консервативна лечението на болестта в процес на грануломи или кистогранулемы на възпалението преминава в фиброзную форма и спира да се притеснява пациента. Зъбът се запазва като функционална единица.

Ако обръщане към лекар се е случило с запозданием, а гранулема превърна в кисту, зъб подлежи на премахване. В най-лошия случай се случва разпространението на кисти на корените на съседните зъби, които в зависимост от степента на увреждане се нуждаят от подходящо лечение.

Най-добрата профилактика е посещение при зъболекар на всеки шест месеца. Това се препоръчва да се направи, дори и ако зъбите не се притеснява. Зъболекар ще засече заболяването в най-ранните етапи, когато е необходимо изпрати на рентгенографию.

До дейности, препятствующим развитието на пародонтит, са:

 • правилната ежедневна грижа за устната кухина;
 • навременното лечение на кариес и пульпита;
 • борбата с зубным камък;
 • отказ от тютюнопушенето;
 • придерживание здравословна диета.

Що се отнася до последното, най-добрата храна за поддържане на зъбите в добро състояние са трудни за плодове и зеленчуци, които осигуряват важна и постоянна тежест на зъбния апарат.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00133 sec