Какво причинява чувствителност на зъбите: профилактика гиперестезии

Какво причинява чувствителност на зъбите

Повишена чувствителност на зъбите, или гиперестезия, се характеризира с появата на болезненост и дискомфорт в отговор на въздействието на различни фактори. Реакцията на зъбната тъкан на температурни, механични, химични дразнители — често срещано явление в стоматологията, което достатъчно добре се поддава на лечение и е преходно състояние при адекватно провеждана терапия.

Понятието гиперестезии

За да се определи какво причинява чувствителност на зъбите, трябва да имате представа за структурата на зъбни тъкани. Повишена реакция към различни стимули не разполага с най-горния слой на емайла, а се намира под нея – дентина. По различни причини здрава външна тъкан истончается, и по-дълбока повърхността става беззащитни.

Вътре в дентина канали са с течност, които подхранват зъб, и преминавайки от пулп (нервен център на зъб) до емайл. Тези микроскопични тръбички значително иннервированы. Под въздействието на агресивните фактори се променя движението на течности в канали, те могат да се отварят, оголване на нервните окончания, което води до симптоми на свръхчувствителност.

Особено податливи на дразнещи въздействия пришеечная част от в основата на зъба, поради рецесията (слягане, пролапс) на венците, където липсва солидна защитна емайл.

Свръхчувствителност на зъбите може да бъде като отделен феномен, така и причинени от системни фактори: различни патологиями на организма, недостиг на полезни вещества, стрес и др. В този случай, за да се отървем от патологичните явления трябва да се премахнат първопричината синдром.

Внимание! В някои случаи е възможно появата на свръхчувствителност след стоматологично лечение. Това явление е преходно и може да се задържи в продължение на един месец.

Процедурата

Основните признаци на чувствителност на зъбите — болка с различна интензивност в резултат на излагане на провоцирующего фактор и бързо стихающие след отстраняване на стимул. Патология може да бъде ограничен, когато болезненост се съсредоточи в един или няколко зъби, или да генерализованную форма (системната) при разпространение на тръпката в една челюст или страна.

Въз основа на выраженности на симптоматиката, има няколко степени на патология.

Степента на Вид стимул

Болезненост в резултат на реакция на температурните причинители (студено, топло).

Болката по причина на въздействието на температурни и химически дразнещи фактори (кисело, солено, сладко и т.н.).

Присъства болка отговор на всички видове дразнещи фактори (термични, химически, тактилни).

При лица, страдащи от свръхчувствителност на зъбите, възпаление на провокират приемането на храни, влиянието на студените потоци на въздух, провеждане на хигиенни процедури, дори разговор може да причини дискомфорт. Често се наблюдава повишено слюноотделяне. При проверка на зъболекар разкрива промени в емайла, откриване на дентинных канали или зъбни корени.

Причините гиперестезии

Прекомерна чувствителност на зъбите се причинява от много различни фактори. Това могат да бъдат несистемные причини, пряко въздействат върху зъбните тъкани. Но доста често гиперестезию предизвика системни фактори, при които тя е последица от заболявания на организма.

До несистемным причини за появата на свръхчувствителност включват:

 • нерационалното хранене. Гиперестезию причинява от храна с високо съдържание на киселини: осоляване, цитрусови плодове и сокове, домати, пушени меса, газирани води;

Важно! Този хранителен режим провокира появата на ерозия на емайла.

 • не си струва да се консумират прекалено горещи или студени храни. Липсата на витамин А в храната също допринася за появата на този феномен;

 • рецесия на венците, когато тя беля от зъба, да го лиши основата на защитен слой;

 • използването на паста с абразивни елементи, четки с висока степен на твърдост, интензивността на почистването;

 • непрофесионално и честото избелване. Под въздействието на киселини и твърди абразиви емайл става все по-тънка и губи минерални вещества;

 • болестно изтъняване и изтриване на тъканите на зъба, вродена гипоплазия;

 • захапка;

 • гингивит — възпалително явления в тъканите на венците могат да причинят увреждане на периодонталните връзки, което води до оголению корен;

 • клиновидна дефекти (в пришеечных части на зъбите);

 • эрозивные лезии на емайла;

 • скърцане със зъби — скрипение зъбите и ги стискивание допринасят за увреждане на тъканите;

 • кариес. Излъчена патогенните микроорганизми киселина предизвикват омекотяване и изтъняване на повърхността на емайла;

 • неспазване на правилата за хигиена.Прекомерно натрупване на зъбна плака допринася за нейното предотвратяване на повърхността на корен;

 • пародонтоза;

 • изплакване на устната кухина кислотосодержащими составами;

Важно! Продължителното приложение на данни на средства има деструктивен ефект върху зъбните тъкани, особено в случай на присъствие на откритите области на дентина.

 • след обточки на зъба под коронку;

 • нарушение на технологии пломбирования, нараняване на емайла инструменти или абразивами, прекомерно полиране;

 • при премахване на зъбен камък. Чувствителността се запазва няколко дни, тъй като емайла при отстраняване на натрупвания по-малко е здрав;

 • механично увреждане на емайла: наранявания, пукнатини, отчупени.

До системните причини свръхчувствителност на зъбите може да се дължи на:

 • липса на макро и микроелементи;
 • токсикоз в периода на бременността;
 • инфекциозни и вирусни заболявания;
 • булимию;
 • патология на стомашно-чревния тракт;
 • нарушения в работата на ендокринната система;
 • нарушения и заболявания на психиката, неврози, стресови ситуации;
 • въздействие на радиационно излъчване;
 • хормонален дисбаланс. Особено това се отнася за периоди на бременност, климакса, в които възникват нарушения на минерални обмяната на веществата.

Внимание! Прекомерна чувствителност на зъбите може да доведе до прием на хормонални контрацептиви;

 • професионални вредно, излагане на химически вещества.

Ако признаци на свръхчувствителност безпокоят няколко дни, особено при нарастването на симптоми, трябва да се потърси лекарска помощ при зъболекар. Лекарят ще определи причината за появата на свръхчувствителност и ще препоръча необходимите лечебни дейности.

Лечение на

Основната цел на терапията гиперестезии — премахване на причината за увреждане на тъкани на зъба. При това, при лечение на дадено състояние на стоматолозите използват интегриран подход, включващ медикаментозные и хирургични методи, а също така препоръчват да се придържат към диета и избягване на въздействието на провокиращи фактори.

За да се предотврати появата на болка трябва да се държи на специална храна. Се изключват продукти, които предизвикват реакция зъбни тъкани: студено, горещо, пикантно и всичко останало. Трябва да се избягва прием на кислотосодержащей на храна, както и резки температурни промени (горещ чай след сладолед). Се изключват продукти, които могат механично да се повредят емайла (бисквити, сушене, семена, ядки). Трябва да се разнообразяване на диетата на храната с наситен минерален и витаминен състав (морски дарове, риба, черен дроб, моркови, яйца, млечни продукти, сирене).

Ако гиперестезия е следствие на друго заболяване, на първо място е необходимо да го лекува. В противен случай терапия само заглушит симптомите, създаващи висок риск от възникване на рецидив на свръхчувствителност.

Важно! Преди началото на лечението трябва да се изключи наличие на ендокринни заболявания, тъй като някои средства от гиперестезии способни за намаляване на функцията на щитовидната жлеза.

Ако причина за свръхчувствителност на зъбите по дентална патология, се извършва елиминирането му. Възможно е провеждането на следните манипулации:

 • професионално почистване, премахване на зъбен камък;
 • терапия на заболявания на зъбите и пародонта (кариес, заболяване на венците, клиновидного ефект). При рецесия може да се наложи хирургично лечение, при който се извършва трансфер на тъкани от небето върху оголенную четка за област;
 • закриване на каналчета на дентина, дълбоко флуориране на зъбите специализирани средства;
 • въздействие на соли на калий, с цел понижаване на възбудимост на нервните издънки каналчета на дентина;
 • пломбирование, удебеляване на слоя емайл, инсталиране на коронки, дейности по реставрация на зъбите.

За премахване на свръхчувствителност в стоматологията се използват широко десенситизирующие пасти за зъби. Те са удобни за използване, имат не само на лечебен, но и хигиенни ефекти. Принципът им на действие е да се обезвоживании канали дентина луга в състава средство, което предизвиква намаляване на тяхната реакция към дразнещи фактори. Към тази категория се отнасят паста Sensodyne-F, «Рембранд Sensitive» и др. Избор на средства, се извършва от лекар, обикновено се назначава курсовое прилагането на няколко пъти годишно, въз основа на степен гиперестезии.

Също така за лечение на свръхчувствителни зъбни тъкани се използват гелове, лакове, изплакнете, пяна. При системната форма е особено удобно използването на гелове («Флюокаль», «Зъб Mousse»), пенок, мусове съвместно с капами, които се поставят върху зъбите през нощта. Изплакване на специализирани средства («Ремодент») се извършва по няколко пъти на ден. Лъки («Бифлюорид 12», «Фторлак») се прилагат с цел изграждане на защитно покритие на зъбите, в рамките на половин час след нанасяне не трябва да се приема храна.

Внимание! Данните средства за защита са ефективни при редовно приложение, в резултат се проявява след известно време на лечение, като се започне от степен гиперестезии.

За терапия на чувствителност на зъбите се прилага физиотерапия, по-специално електрофореза (ионофорез) с лечебно вещество. В този случай се използва курс не по-малко от 10 процедури с продължителност 10 — 15 минути. Като лечебно вещество обикновено се прилага разтвор на калциев глюконат (10% при възрастни, 5% при децата).

За лечение на свръхчувствителност и да се отървете от неприятните симптоми често се прилагат традиционни методи на лечение. За облекчаване на болката се препоръчва за 10 -15 секунди и задръжте в устата си затоплена (около 40 градуса) мляко.

Също така ефективно за изплакване отвара от лайка и от репей. За производството му от 1 чаена лъжичка на лекарствени суровини трябва да изсипва вряща вода (1 чаена чаша) и настояват час. Полученият бульон се препоръчва изплакване на устната кухина 2 — 3 пъти на ден.

Стягащо ефект има отварата от дъбова кора. За производството му се 1 супена лъжица от суровината се налива чаша вряща вода, се загрява и се вари за 5 -7 минути след завиране. Прополаскивать устата на данни разтвор е препоръчително 2 — 3 пъти на ден.

Има стягащ ефект имат парчета от прополис. Няколко пъти на ден да ги гризе или записвам на зъбите.

Видео — Аир + прополис за здравето на зъбите

Профилактика

За да се избегнат неприятните симптоми, причинени от свръхчувствителност на зъбите, е препоръчително да се спазват някои превантивни мерки:

 • редовната и добрата хигиена, включително техниката на почистване на зъбите, прилагането на четка с мек косъм;

 • изплакването на устата след хранене, особено съдържащи киселина и захар. Може да се провежда процедура обикновена вода или със специални средства. В този случай е полезно прилагането на разтвори на флуор;

 • за профилактика е препоръчително да се прилага паста за зъби за понижаване на свръхчувствителност на зъбите, особено, ако подобен проблем вече е срещал по-рано;

 • рационално хранене, наситено с витамини и минерали. Ограничение на продукти, травматични емайл (слънчоглед, бисквити, ядки и други);

 • да се отървем от вредните навици (скърцане със зъби, гризане на ноктите, дръжки и други);

 • системно посещение на зъболекар. Лекарски преглед и превантивни действия се препоръчва да се правят веднъж на шест месеца.

Своевременното и редовно посещение на зъболекар ви позволява да се елиминира по-голямата част от причините, които предизвикват свръхчувствителност на зъбите. Лечението на това състояние трябва да бъде комплексно и систематично се повтаря. Правилната терапия и спазване на превантивни мерки позволява да се отървете от симптомите на свръхчувствителност на зъбите завинаги.

Видео — Как да се грижим за зъбите си. Отговори на зъболекар

READ  Какво означават ленти на тюбиках паста за зъби: развенчиваем митове

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.43MB/0.00088 sec