Какво трябва да знаете за зъбите: причини, симптоми и лечение

Кариес се счита за най-честата стоматологическим заболяване, което представлява израждане на твърди зъбни тъкани с последващо образование в тях патологични кухини.

В действителност, кариес представлява гниене, както е видно от самото име — Caries dentiis.

Подобряване на кариес е опасен за здравето. В процеса на поражение на зъбни тъкани патогенни микроорганизми, попаднали в храносмилателната система, пречи на естествения процес на разлагане.

Заболяването се развива в резултат на жизнената дейност на микроорганизми, намиращи се в устната кухина. Бактериите ги преработват остатъците углеводистых връзки, отделяне на органични киселини, които разрушават минерални тъкан.

Прониквайки в дълбоките слоеве на зъб, кариес засяга пульпу, вследствие на което възникват възпалителни процеси, които могат да доведат до пълна загуба на зъбите, а по-често – близките до огнището на поражение на зъбите.

В началния етап На кариес безсимптомно, поради което своевременно да се идентифицират болестта не винаги успява. Малки повърхностни унищожение може да се открие само зъболекар в профилактическом проверка.

Причини за нарушаване на целостта на зъбите

Въпреки факта, че кариес страда голяма част от населението, да назоват точните причини причини за появата на достатъчно трудно.

Липсата на правилна хигиена и характеристики на режима на хранене се отнасят към основните провоцирующим фактори.

Сред другите причини за образуването на кариес:

 • отслабва имунната система;
 • нарушаване на киселинно-алкалния баланс;
 • генетично предразположение;
 • нарушение на закона за ЧРЕВНИ;
 • недостиг на калций и фосфор;
 • липса на флуор в питейната вода;
 • ендокринни заболявания;
 • нарушение на дейност на слюнчените жлези;
 • аномалии на привеждане в съответствие хапят;
 • сърдечно-съдови заболявания.

Професионална дейност също може да допринесе за развитието на болест. По-специално, на хората, работещи в производства, където са произведени алкални съединения и киселини, страдат по-често от кариес.

Стоматолозите посочват, че поражението равна на зъбната повърхност се случва значително по-рядко. При наличието на естествени неравности и выемок зъбната плака, се задържа и се образува кариес.

Освен това, при жените нарушение се развива по-често, поради пристрастеност на нежния пол към въглехидратната храна и естествено промиване на калций поради света и кърменето на детето.

Ако се вземе предвид, че главната причина за формирането на кариозен кухини е нарушение на киселинно-алкалния баланс, а след това всички причини, които допринасят за промяната на pH, може да бъде класифицирано като провоцирующим фактори.

Размножаване на патогенни микроорганизми се случва при контакт с устната кухина на въглехидрати. Особено опасно за зъбите захароза. Процесите на ферментация на глюкоза и фруктоза по-малко интензивно.

Ето защо стоматолозите съветват да се въвеждат в хранителния режим, вместо наситени със захар сладкарски изделия натурални плодове, които насищане на организма с необходимата глюкоза, без да причиняват форсированного гликолизата един въглехидрати.

READ  Ампутация на маса, етапи витального и девитального отстраняване на маса

В резултат на ферментация на захароза патогенните бактерии активно отделят млечна киселина, по-рядко – мравчена и пропионовую. Всяка от тези киселини оказва разрушително въздействие върху зъбния емайл. Но при подходящи грижи, процес на разграждане може да се спре.

Върху формирането На кариозной кухина на контактни повърхности тръгва от порядъка на 2-4 години. Ако не се лекува кариес на този етап, а след това тя може да проникне във вътрешността на зъба, където има меки тъкани. Тяхното унищожаване се случва значително по-бързо.

Към второстепенни причини за развитие на зъбния кариес може да се дължи на някои особености на зубочелюстной система. При наличието на скоби извърши качествена хигиена на устната кухина, не винаги успява.

Микроорганизми, скапливающиеся в областта на контакт с ортодонтическими скоби, активно отделят киселини, които допринасят за разрушаването на емайла. Същото може да се каже и зъбни протези, подбрани, не е достатъчно добро.

Стоматолозите отделят хората, които са по-малко податливи на кариес. Това е свързано с особеностите на структурата на техните зъбния емайл, в комбинация с високи реминерализирующими свойства на слюнката и способността да се прочисти зъбната повърхност.

Такива хора се наричат кариесрезистентными. При равни други условия, прояви на нарушения те ще бъдат значително по-рядко, отколкото при повечето хора.

Процес на образуване на лезии

Отделят няколко теории, които обясняват възникването на кариозен зъб:

 1. Според протеолизохелатной теория, е унищожаването на определени компоненти на зъбния емайл, в резултат на което се образуват нови съединения, които лесно се измива от емайла на зъба, което води до нейното унищожение.
 2. По биологична теория, в процеса на жизнената дейност на бактерии се случва нарушение на обмяната на веществата в твърди тъкани, което води до физиологичен трансформациям.
 3. Привържениците на физико-химическата теория, изтъкнати версия, че в случай на нарушаване формира от по-дължи на конфликт на две среди: от слюнка и кръв, както твърди тъкани на зъба, действа в ролята на полупроницаемой преграда. При нарушаване на киселинно-алкалния баланс се случи срив в системата за защита, и емайл става все по-устойчива е на въздействието на микроорганизми.

Съвременна представа за патогенезата на кариес включва всички основни теории. Независимо от това, в коя от системите за естествена защита на неуспех, заболяването се развива по следния принцип:

 • на повърхността на емайла се появяват петна, най-често на тъмно;
 • засегнати най-горния слой на емайла без унищожаване на дентина;
 • кариес прониква в дълбоките слоеве на дентина;
 • става пълно поражение на дентина, точка до пульповой камера.

Деминерализация на първия етап на лесно се елиминира чрез стоматологично лечение. Дефекти на емайла може да бъде незначително.

READ  Предимства на корейски имплантите NeoBiotech

Често пациентите съзнателно избягват лечение, страхувайки се, че ще трябва да прекарат зачистку кухина, докато самата кухина още не. Този страх ги кара да отлагат посещението при зъболекар, докато не се образува среден кариес, който изисква незабавно лечение.

Да знаете «враг в лицето» — това е важно

Най-често на кариес се появява на дъвченето на повърхността или в пришеечной област. На фона На високата чувствителност на зъбния пациентът е на ранен етап, могат да изпитват болка при контакт с кисели и студени храни.

Други симптоми на зъбния кариес:

 • лош дъх;
 • появата на петна по зъбите;
 • наличие на кухина, която може да се пипат език;
 • грапавост зъбната повърхност.

В началния етап На нарушение изглежда като пигментированная емайл. По-късно се образуват кухини, които лесно да разкрие при проверка.

При липса на разрушаването на дефекта може да се определи чрез просвечивания зъб или му оцветяване. При осушении кариозная повърхност губи блясък.

Лечение на кариес и възстановяване на зъб

Същността на лечението в началния етап е обработка на специални реминерализующими решения. При дълбоко кариесе се провежда дисекцията на устната с последващо пломбированием.

При обработката на кариозной кухината на зъба се изчиства от хранително плака. В зависимост от локализацията, засегнатия зъб изолирани един от наличните начини. В редица случаи се използва метод коффердам, който позволява защита на меките тъкани и изключва попадането на химически реагенти в устната кухина.

Чрез препарирования се отстранява на дентина, подравнени ръбове на емайла, се формира кухина за надеждно определяне на пломби. Метод за въздушна абразия обработка, отстранете остатъците от засегнатото дентина. Подготвената кухина се третира с антисептични средства.

За подобряване на качеството на съединителя на вътрешната повърхност, гравиран. Пломбирование обикновено се извършва с използването на композитни материали, сред които са светлинни и химически пломби.

Към съвременните пломбировочным материали включват:

 • адгезивные на системата – имат висока сила на сцепление, се различават дълъг срок на служба;
 • течни композити – са произведени на базата на текучих терени;
 • хибридни композити – имат високи експлоатационни свойства, притежават добра цветостойкостью;
 • нанокомпозити – високотехнологична запълващ материал, разработен на базата на нанотехнологиите.

След възстановяване на зъба се провежда процедура за неговото обогатяване на флуорид. Като превантивни мерки зъболекар може да ви препоръча ультразвуковую почистване, рутинна флуориране, серебрение, запечатване фиссур, гигиеническую почистване с използване на специални стоматологични форми.

Разходите за лечение на един зъб варира, в зависимост от тежестта на кариес, неговата локализация и от използваните методи за възстановяване.

Лекува в държавни институции могат безплатно с използването на относително евтини материали. Минималната цена в частни клиники е от 1800.

READ  Фторирующий лак Белак F: състав, показания и характеристики на приложението

Лечение на дълбок кариес с помощта на дентального микроскоп:

Питаха — отговаряме

Най-често задавани въпроси за кариесе.

Боли ли е за лечение на кариес?

Кариес на зъбите в начален стадий се лекува безболезнено. Теглене на горен дентина и не винаги е свързано с болевыми усещания, въпреки че самата процедура не е твърде приятна. При наличието на среден и дълбок кариес на пациента се назначава от анестезия.

Особено болезнено се счита за премахване на зъбния кариес на предните зъби. Ако пациентът има висок праг на болка, тогава лечението може да се проведе без анестезия или с прилагане на методите на аппликационного облекчаване на болката.

По-често прекарват инфильтрационную анестезия чрез въвеждането на аналгетик лекарството в десну. Този метод почти не се използва при лечението на зъбите по време на бременност.

Възможно ли е да се зарази или само придобие?

Дълго време се е смятало, че болестта не е заразна. Учени са успели да докажат, че се заразят зъбния кариес може да бъде чрез целувка, четка за зъби или прибори за хранене.

Тъй като кариес е резултат от жизнената дейност на бактериите, а след това «споделяне» патогенните микроорганизми, разбира се, води до инфекция.

От друга страна, развитието на заболяването допринасят за причинители и на първо място – липсата на хигиена на устната кухина. Хората със силен имунитет, дори заразившись бактерии стрептококка могат спокойно да живеят без никакви стоматологични проблеми.

Правилното хранене, редовното почистване на зъбите, напълване на недостиг на витамини – всичко това ще помогне за увеличаване на съпротивителните сили на зъбния кариес.

За избягване на заразяване е практически невъзможно. Патогенни микроорганизми попаднали в устната кухина на децата в ранна възраст чрез битови предмети. Така че трябва да се направи всичко възможно да не позволи на болестта да се развие по-нататък.

С тази цел се използват фторсодержащие пасти за зъби, които укрепват зъбния емайл. Процедура за почистване на зъбите се извършва два пъти на ден за не по-малко от 2 минути.

След хранене устата е желателно изплакнете с вода или зубным еликсир.

Един от методите за профилактика се счита за реминерализация с прилагането на зъбите гелове.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00115 sec