Какво трябва да знаете за зъбите на човека: анатомия, схема на разположението и функциите на

Зъби в тялото на човека действат много важна роля, помагайки на отхапвам и перемалывать храна, и представляват солидна образование, състоящо се от корони, която се извисява над венците, а също и за корена, за сметка на която той се отдава на челюстта и врата на такъв себе си на границата между корен и корона, която прикрывается венеца.

Функционална необходимост

Здрави зъби играят в живота на човека много важна роля – да ги функционалност за дебат и гъвкав и е, както следва:

 • зъбите на човек напълно откусывает и дъвче храната си;
 • те вземат най-непосредствените участливость във формирането на речта се дължи на образуването на едни или други звуци;
 • здрави и красиви зъби и да оформят красива усмивка и като следствие – се представят естетическо предназначение;
 • внимателно пережеванная храна е важна за нормалната работа на СЧ и процеса на храносмилане.

Знаете по име, да реакцията на колегите си…

Всеки възрастен човек има в устата 32 зъба и всички те са разделени на групи, които са характерни своите различни структура, функции и задачи.

Имената на зъбите, както и техните функции при човека са:

 1. Ножове, които във всеки зъбния ред, отгоре и отдолу по 4 броя – 2 централната формат и 2 по-малки и по ваш размер и по своята специфична форма, имат достатъчно остър, няколко скосени прорезна край и на един корен. Функцията му е да отхапвам храна.
 2. Кучешките зъби отиват веднага за резцами в броя на зъбите и тяхната основна функция е отрывание парчета храна, тъй като им край има няколко остри ръба.
 3. Премоляры, които на всеки ред има 4 – по 2 зъба на дясната и лявата страна на челюстта и се образували във формата на призма, на повърхността на които е разделена на две под формата на 2 туберкули, тяхната задача – да смила храната.
 4. Моляры, които на всеки ред има по 3 двойки и именно те – най-големите по ваш размер. Имат форма на правоъгълник, и им повърхност е разделена на 4 една къртичина, основната функция на които е расплющивание и смилане на храна.

Местни и млечни

За всеки човек е характерно само една смяна на зъбите, когато млечните зъби падат и се появява непосредствената подмяна на зъбите на американските индианци.

Така че млечните зъби, които се наричат още временни, са при дете на възраст от 5-6 месеца, когато на 3 години прорезаются 20 на зъби – 8 резци и моляров, както и 4 клыка.

Постепенно, с нарастването на бебето зъбите му падат и се променят на постоянни, в 12-13 години се променя в редица млечен зъб, който има най-новото в смяната на млечните зъби в прикусе.

READ  Четири съвременни методи и народни средства за изграждане на венците

Както казват стоматолозите, на постоянните зъби започват да се прорезаться 5-6 годишна възраст, а в периода от 20 до 25 години прорезается така наречените зъб мъдрост – трети моляр.

От какво се състои зъб?

Структурата на зъба е характерно наличието на няколко слоя:

 1. Цимент – плат, която може да защити дентина на зъба в главната си част от негативното влияние на външни фактори, при това надеждно определяне на сцепление влакна пародонта и самия корен на зъб. По своя състав, цимент почти подобен увреди костния състав и може да бъде първичен – като се започне от корена на зъба и до шийката, вторичен, който наслаивается на пръв поглед в областта на горната част на корена.
 2. Периодонт, являющий себе си свързване тип тъкани и заполняющий интервали между корените и дупката, в която е поставен самият зъб. Тяхната функция – надеждно укрепване на зъб в дупката, не им позволява да го разхлабване и загуба. Дебелината на този слой е от порядъка на 0.2 мм.
 3. Целулоза, която изявява мека, рохкава по своята структура тъкан, пронизанную съдове и нервни влакна, се намира в една особена клетка, наречена пульпарной. Нейните функции се състоят в това, че за сметка на кръвоносната система съдове тя подхранва твърда емайла на зъба, чрез системата от нервни влакна – изпълнява ролята на сензор, за да реагира на дразнители, болка, и освен това са необходими не на последно участва във формирането на дентинового слой.

Око, зъб — какво е това?

Първоначално трябва да се каже, че в стоматологията такова нещо като очна зъби не – обикновено така се наричат горни и долни кучешки зъби.

Тогава защо за много именно тези зъби, а не други наричат глазными? Това много зъболекари дават на двигателя и обяснение.

Най-вероятно това име те са получили заради близък разпореждане с тях клоните на лицевите нерви и за стимулиране на които при човека възникват силни пристъпи на болка регионална синдром, които се дават в най-горната част от лицето и очите.

По силата на това, когато на детето са тези зъби – това е сопровождено достатъчно силни болки и неприятно и доста болезнено симптоматикой.

Освен това, ако говорим за тяхното лечение или премахване на възрастен, това също е доста болезнена процедура и изисква достатъчно силен, за облекчаване на болката.

Структурата на челюстите

Анатомия на горната и долната челюст е различно, тъй като всеки от тях изпълнява различна функция.

Че там горе…

Горната челюст изявява се в структурата на пряка кост и се състои от основно тяло и четири мотивационни издънки. По-специално към по отросткам включват – драг и скуловой, както и небный отломък и альвеолярный.

READ  Томография на зъбите: описание и предимства, схема за провеждане на

Вътрешната повърхност на тялото кухина при нея има по-голяма изпълнен с въздух кухина, така наречената верхнечелюстная пазуха, която отвътре е облицована с лигавицата и я на дъното се намира достатъчно близо до горния корен от 2-ри премоляра и 1-во и 2-ри моляров.

Горната челюст е неподвижна част, защото недвижимо сращена с други костите на човешкия череп. При това дясната и лявата процеси, по-специално небные, обединени и в крайна сметка да формират такъв си държавата, дори и част от свода на твърдо небето.

В същото време альвеолярный отломък в своя строеж има такива себе си алвеолите клетки и те са предназначени за зъби, по-точно корените си.

Предната част от повърхността на тялото има такова задълбочаване на себе си, което е по-популярно кучешки яма. В горната част се намира подглазничное дупка – през него и минава подглазничный нерв.

…и с дъното?

Долната челюст от себе си изявява непарную, въпреки това, се кост, която е свързана с неподвижни зафиксированными кости тази на черепа в кутията.

В неговата структура се състои от подковообразной част на основното тяло и алвеоларна част, 2-те щамове — клони, отпадъчните в дясно и в ляво от самото ядро на тялото, образувайки при това тъп ъгъл.

Всеки от клоновете има по 2 процес – ставни и венечный, които са разделени помежду си вырезкой долната подвижна челюст.

Вътрешната повърхност е в своя строеж дупка – такъв си влизане в нижнечелюстной канал, през който в нея преминават кръвоносните съдове и нервните канали.

Точно тя е в интерес на преден неговия отдел е в структурата на тази си подбородочную височината, а ето и няколко отзад от тях отива на поредица от същия дупки, които прекарват в долната челюст, канал. Отгоре на алвеоларна част от нея са разположени така наречените зъбни алвеолите.

Доставка на кръв отива чрез артерия и нейните клонове, в също време като отлив на кръвен поток се извършва чрез системата като зад челюстните и лицевите вени.

По отношение на друг костите на горната челюст не е подвижен, а заедно с подвижна долна челюст, съединените помежду си мускули, связками изпълняват функция на дъвчене на храната и във формирането на речта, чрез вземане на участие във формирането на едни или други звуци.

Зъбите са здрави и всички системи на организма, живи

Здрави зъби най-пряко влияят върху общото състояние на организма, неговото здраве и външен вид.

В началото си заслужава да се помни, че зъбите непосредствен начин осигуряват нормалната работа на стомашно-чревния тракт и за целия процес на храносмилане на храната – колко внимателно тя перетерта и перемолота зъбите.

READ  Periodontist - в някои случаи ни е необходим и че тя лекува?

Освен това от здрави зъби зависи и естетичен вид на нашите усмивки, както и здравето на венците.

По-специално, проблем с венците и зъбите може да се превърне в причина за много заболявания в организма. Пълноценна грижа за зъбите, превантивни мерки трябва да бъдат постоянни спътници в живота на човека.

Че влияят отрицателно върху младите хора в устата?

Освен доминиращия мнения за пагубном консумацията на сладки храни и напитки причина за проблеми със зъбите може да бъде и постоянен

стрес, а също така и неправилното и непълноценно хранене, плюс лоша околна среда в региона на местоживеене на лицето.

Широко-честите проблеми със зъбите и венците са пародонтит, кариес и пульпит, а също така и недостатъчност на образованието на дентина и зъбния емайл, причина за която стават счупена обменните процеси на организма, но не на инфекция.

Кариес на зъбите води до това, че вътрешната част на зъба – пульпит, повредени и, като правило, причината за този проблем има инфекция, която засяга устната кухина и зъбите, както и пространството между тях и венците.

Ако края се започне лечение на кариес води до разрушаване и загуба на зъба, а в особено тежък случай може да преминете и на костите на челюстта и унищожи вече ги.

За да се предотвратят такива – посещения при стоматолог с редовността на всеки шест месеца, ежедневната грижа трябва да стане правило за всеки човек.

Ако с посещение на зъболекар все по-малко разбираема, то по отношение на ежедневните грижи за зъбите си струва да се спазват няколко прости, но в същото време ефективни правила. Струва два пъти на ден миене на зъбите след закуска и преди най-сън, при тази четка се избере с оглед на чувствителността на венците, както и паста за зъби. Промяна на четка трябва на всеки 3 месеца.

Да си миете зъбите си струва да се започне с най-отдалечените, дълбоко разположени зъби и постепенно да се придвижват към предната. След всяко почистване се препоръчва изплакнете устата ополаскивателем, екстракт или отвара от билки, които не само ще освежат устната кухина, но и ще помогнат да се справи с много проблеми с венците и премахване на плаката с език и по този начин да не позволят развитието на бактерии.

Всичко е съвсем просто и в същото време ефективно.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00096 sec