Какво трябва да знаете за зъбите на човека: анатомия, схема на разположението и функциите на

Зъби в тялото на човека действат много важна роля, помагайки на отхапвам и перемалывать храна, и представляват солидна образование, състоящо се от корони, която се извисява над венците, а също и за корена, за сметка на която той се отдава на челюстта и врата на такъв себе си на границата между корен и корона, която прикрывается венеца.

Функционална необходимост

Здрави зъби играят в живота на човека много важна роля – да ги функционалност за дебат и гъвкав и е, както следва:

 • зъбите на човек напълно откусывает и дъвче храната си;
 • те вземат най-непосредствените участливость във формирането на речта се дължи на образуването на едни или други звуци;
 • здрави и красиви зъби и да оформят красива усмивка и като следствие – се представят естетическо предназначение;
 • внимателно пережеванная храна е важна за нормалната работа на СЧ и процеса на храносмилане.

Знаете по име, да реакцията на колегите си…

Всеки възрастен човек има в устата 32 зъба и всички те са разделени на групи, които са характерни своите различни структура, функции и задачи.

Имената на зъбите, както и техните функции при човека са:

 1. Ножове, които във всеки зъбния ред, отгоре и отдолу по 4 броя – 2 централната формат и 2 по-малки и по ваш размер и по своята специфична форма, имат достатъчно остър, няколко скосени прорезна край и на един корен. Функцията му е да отхапвам храна.
 2. Кучешките зъби отиват веднага за резцами в броя на зъбите и тяхната основна функция е отрывание парчета храна, тъй като им край има няколко остри ръба.
 3. Премоляры, които на всеки ред има 4 – по 2 зъба на дясната и лявата страна на челюстта и се образували във формата на призма, на повърхността на които е разделена на две под формата на 2 туберкули, тяхната задача – да смила храната.
 4. Моляры, които на всеки ред има по 3 двойки и именно те – най-големите по ваш размер. Имат форма на правоъгълник, и им повърхност е разделена на 4 една къртичина, основната функция на които е расплющивание и смилане на храна.

Местни и млечни

За всеки човек е характерно само една смяна на зъбите, когато млечните зъби падат и се появява непосредствената подмяна на зъбите на американските индианци.

Така че млечните зъби, които се наричат още временни, са при дете на възраст от 5-6 месеца, когато на 3 години прорезаются 20 на зъби – 8 резци и моляров, както и 4 клыка.

Постепенно, с нарастването на бебето зъбите му падат и се променят на постоянни, в 12-13 години се променя в редица млечен зъб, който има най-новото в смяната на млечните зъби в прикусе.

READ  Че синус-лифтинг и каква е неговата роля при имплантиране на зъби

Както казват стоматолозите, на постоянните зъби започват да се прорезаться 5-6 годишна възраст, а в периода от 20 до 25 години прорезается така наречените зъб мъдрост – трети моляр.

От какво се състои зъб?

Структурата на зъба е характерно наличието на няколко слоя:

 1. Цимент – плат, която може да защити дентина на зъба в главната си част от негативното влияние на външни фактори, при това надеждно определяне на сцепление влакна пародонта и самия корен на зъб. По своя състав, цимент почти подобен увреди костния състав и може да бъде първичен – като се започне от корена на зъба и до шийката, вторичен, който наслаивается на пръв поглед в областта на горната част на корена.
 2. Периодонт, являющий себе си свързване тип тъкани и заполняющий интервали между корените и дупката, в която е поставен самият зъб. Тяхната функция – надеждно укрепване на зъб в дупката, не им позволява да го разхлабване и загуба. Дебелината на този слой е от порядъка на 0.2 мм.
 3. Целулоза, която изявява мека, рохкава по своята структура тъкан, пронизанную съдове и нервни влакна, се намира в една особена клетка, наречена пульпарной. Нейните функции се състоят в това, че за сметка на кръвоносната система съдове тя подхранва твърда емайла на зъба, чрез системата от нервни влакна – изпълнява ролята на сензор, за да реагира на дразнители, болка, и освен това са необходими не на последно участва във формирането на дентинового слой.

Око, зъб — какво е това?

Първоначално трябва да се каже, че в стоматологията такова нещо като очна зъби не – обикновено така се наричат горни и долни кучешки зъби.

Тогава защо за много именно тези зъби, а не други наричат глазными? Това много зъболекари дават на двигателя и обяснение.

Най-вероятно това име те са получили заради близък разпореждане с тях клоните на лицевите нерви и за стимулиране на които при човека възникват силни пристъпи на болка регионална синдром, които се дават в най-горната част от лицето и очите.

По силата на това, когато на детето са тези зъби – това е сопровождено достатъчно силни болки и неприятно и доста болезнено симптоматикой.

Освен това, ако говорим за тяхното лечение или премахване на възрастен, това също е доста болезнена процедура и изисква достатъчно силен, за облекчаване на болката.

Структурата на челюстите

Анатомия на горната и долната челюст е различно, тъй като всеки от тях изпълнява различна функция.

Че там горе…

Горната челюст изявява се в структурата на пряка кост и се състои от основно тяло и четири мотивационни издънки. По-специално към по отросткам включват – драг и скуловой, както и небный отломък и альвеолярный.

READ  BioHorizons — качествени и достъпни американски зъбни зъбните импланти

Вътрешната повърхност на тялото кухина при нея има по-голяма изпълнен с въздух кухина, така наречената верхнечелюстная пазуха, която отвътре е облицована с лигавицата и я на дъното се намира достатъчно близо до горния корен от 2-ри премоляра и 1-во и 2-ри моляров.

Горната челюст е неподвижна част, защото недвижимо сращена с други костите на човешкия череп. При това дясната и лявата процеси, по-специално небные, обединени и в крайна сметка да формират такъв си държавата, дори и част от свода на твърдо небето.

В същото време альвеолярный отломък в своя строеж има такива себе си алвеолите клетки и те са предназначени за зъби, по-точно корените си.

Предната част от повърхността на тялото има такова задълбочаване на себе си, което е по-популярно кучешки яма. В горната част се намира подглазничное дупка – през него и минава подглазничный нерв.

…и с дъното?

Долната челюст от себе си изявява непарную, въпреки това, се кост, която е свързана с неподвижни зафиксированными кости тази на черепа в кутията.

В неговата структура се състои от подковообразной част на основното тяло и алвеоларна част, 2-те щамове — клони, отпадъчните в дясно и в ляво от самото ядро на тялото, образувайки при това тъп ъгъл.

Всеки от клоновете има по 2 процес – ставни и венечный, които са разделени помежду си вырезкой долната подвижна челюст.

Вътрешната повърхност е в своя строеж дупка – такъв си влизане в нижнечелюстной канал, през който в нея преминават кръвоносните съдове и нервните канали.

Точно тя е в интерес на преден неговия отдел е в структурата на тази си подбородочную височината, а ето и няколко отзад от тях отива на поредица от същия дупки, които прекарват в долната челюст, канал. Отгоре на алвеоларна част от нея са разположени така наречените зъбни алвеолите.

Доставка на кръв отива чрез артерия и нейните клонове, в също време като отлив на кръвен поток се извършва чрез системата като зад челюстните и лицевите вени.

По отношение на друг костите на горната челюст не е подвижен, а заедно с подвижна долна челюст, съединените помежду си мускули, связками изпълняват функция на дъвчене на храната и във формирането на речта, чрез вземане на участие във формирането на едни или други звуци.

Зъбите са здрави и всички системи на организма, живи

Здрави зъби най-пряко влияят върху общото състояние на организма, неговото здраве и външен вид.

В началото си заслужава да се помни, че зъбите непосредствен начин осигуряват нормалната работа на стомашно-чревния тракт и за целия процес на храносмилане на храната – колко внимателно тя перетерта и перемолота зъбите.

READ  Венците кървят - да изплакнете? Преглед на ефективни средства!

Освен това от здрави зъби зависи и естетичен вид на нашите усмивки, както и здравето на венците.

По-специално, проблем с венците и зъбите може да се превърне в причина за много заболявания в организма. Пълноценна грижа за зъбите, превантивни мерки трябва да бъдат постоянни спътници в живота на човека.

Че влияят отрицателно върху младите хора в устата?

Освен доминиращия мнения за пагубном консумацията на сладки храни и напитки причина за проблеми със зъбите може да бъде и постоянен

стрес, а също така и неправилното и непълноценно хранене, плюс лоша околна среда в региона на местоживеене на лицето.

Широко-честите проблеми със зъбите и венците са пародонтит, кариес и пульпит, а също така и недостатъчност на образованието на дентина и зъбния емайл, причина за която стават счупена обменните процеси на организма, но не на инфекция.

Кариес на зъбите води до това, че вътрешната част на зъба – пульпит, повредени и, като правило, причината за този проблем има инфекция, която засяга устната кухина и зъбите, както и пространството между тях и венците.

Ако края се започне лечение на кариес води до разрушаване и загуба на зъба, а в особено тежък случай може да преминете и на костите на челюстта и унищожи вече ги.

За да се предотвратят такива – посещения при стоматолог с редовността на всеки шест месеца, ежедневната грижа трябва да стане правило за всеки човек.

Ако с посещение на зъболекар все по-малко разбираема, то по отношение на ежедневните грижи за зъбите си струва да се спазват няколко прости, но в същото време ефективни правила. Струва два пъти на ден миене на зъбите след закуска и преди най-сън, при тази четка се избере с оглед на чувствителността на венците, както и паста за зъби. Промяна на четка трябва на всеки 3 месеца.

Да си миете зъбите си струва да се започне с най-отдалечените, дълбоко разположени зъби и постепенно да се придвижват към предната. След всяко почистване се препоръчва изплакнете устата ополаскивателем, екстракт или отвара от билки, които не само ще освежат устната кухина, но и ще помогнат да се справи с много проблеми с венците и премахване на плаката с език и по този начин да не позволят развитието на бактерии.

Всичко е съвсем просто и в същото време ефективно.

MAXCACHE: 0.41MB/0.00080 sec