Медикаментозно лечение на стоматит при възрастни — най-ефективни лекарства

Медикаментозно лечение на стоматит при възрастни

При поява на стоматит болни може да се сблъска с такива неприятни симптоми като болка, парене и дразнене. При това възрастта на пациента няма никакво значение, тъй като патология може да се развие във всяка възраст. Причини за това могат да бъдат някои от неправилна хигиена до носенето на протези. Лечение на заболяването включва използването на няколко групи медикаменти, които са съчетани с оглед на вида на стоматит. Ето защо е важно да отида на зъболекар, че той се постави точна диагноза, определи вида на болестта и вдигна с добри лекарства.

Симптомите на стоматит при възрастни пациенти

В зряла възраст, рядко се проявяват такива, характерни за стоматит симптоми като повишена телесна температура, силна интоксикация и силна слабост. Обикновено характерните признаци на патология при възрастни са следните:

  • при вирусни лезии на лигавицата на устата се появяват малки по размер мехурчета, които могат да излизат извън устата, удря по устните и прилежащата зона;
  • при бактериальном вид на стоматит на лигавицата се появяват различни форми на рани, засилено отделяне на слюнка, може да се появи гной и силна болка;
  • при грибковом, все още се нарича кандидозный стоматит, възпаление на тъканите видимо изразени бели петна и силно зачервяване, може да се прояви подпухналостта;
  • алергичен стоматит най-често също така се проявява на малки мехурчета и зачервяване на устната кухина.

Във всички случаи, пациентът се оплаква от лоша миризма и устната кухина, постепенно при липса на лечение може да се развие некротический процес. Обикновено той се формира при поражение на лигавицата на устата бактерии, провоцирующими инфекция.

Внимание! По-лесно само на лекаря да определи вирусен стоматит, който се причинява от херпес. Именно при този вид възпаление обикновено болният се оплаква от симптоми общо отравяне на организма, включително и на температури до +40 градуса.

Лечението на вирусния стоматит

Холисал

Officinalis лекарството се предлага под формата на гел, в състава на което влиза цеталконий и холин. Тези активни вещества бързо облекчаване на възпалителния процес, заживляют засегнатите тъкани и облекчаване на болката. При поява на признаци на стоматит е необходимо да се прилага Холисал не по-малко от три пъти на ден, за да се осигури максимална защита на тъканите и ефективността на лечението. Еднократната доза на лекарството е 1 см крем. Терапия продължава индивидуално подбран курс.

Лидокаин Асепт

Медикамент се предлага под формата на спрей. Оказва мощно болкоуспокояващо въздействие върху болни тъкани, което също дава възможност за леко облекчаване на възпалителния процес. Нанесете средство е възможно по два начина: с помощта на спрей или напоена с разтвор на тампон. Такава обработка се правят 1-3 пъти на ден с оглед на степента на выраженности болка регионална синдром. Терапия продължава индивидуално за всеки пациент.

READ  Мезиальный захапка: признаци със снимка, лечение, последствията

Виворакс

Противовирусное средство, което оказва пряко влияние върху вируса. Виворакс още в първия ден започва да потиска зловреден тялото, което води до намаляване на всички симптоми на стоматит. С оглед на разпространението на мехури в устната кухина и извън нея дозировка на медикамент може да достигне до 200-400 мг активно вещество от 3 до 5 пъти на ден. Терапията може да продължи в продължение на 5-10 дни.

Внимание! Дозата на антивирусно средство трябва да разчитате само на зъболекар. Неправилна доза може няколко пъти да се влоши състоянието на пациента, което води до проблеми с вътрешните органи.

Алергичен стоматит и лечение при възрастни

Лизозим

При отстраняване на симптомите на стоматит се използва спрей, който осигурява най-равномерно разпределение на активното вещество. За провеждане на процедурата се използва разтвор в концентрация 0,05%. Лизозим оказва общ дезинфектант въздействие, а също така дава възможност за облекчаване на болката. На една обработка, се приема на 2 до 10 мл разтвор. Обикновено са необходими 2-3 процедури. Терапията може да продължи до две седмици.

Кларотадин

Антигистаминный officinalis лекарство, което облекчава възпалението и премахва възпаление. Приема се обикновено по 1 таблетка на ден, при това лечението продължава до момента, докато не се получи устойчив лечебен ефект. Ако пациентът има проблеми с бъбреците и черния дроб, трябва да се приема по една таблетка Кларотадина през деня. Курс на лечение за тези пациенти трябва да инсталирате вашият личен лекар.

Хлорхексидин

Този разтвор може да се използва за изплакване на устната кухина при всички разновидности на стоматит. Дозировката на лекарствения продукт е 20-50 мл Хлорхексидин. Изплакване се провеждат 2 пъти на ден след внимателна хигиена на устната кухина. Терапия продължава до две седмици.

Внимание! Задължително при лечение на алергичен стоматит трябва да се изключи алерген. За това по време на терапията се отказват от алергични продукти, както и при необходимост се променят протеза. Това е необходимо, за да се избегне рецидив на заболяването в бъдеще, ако стоматит появил се дължи на непоносимост към метална конструкция.

Лечение на бактериални стоматит

Антибиотици

При лечение на този вид патология е необходимо да се използват антибиотици, с които можете да се запознаете по-долу.

Лекарство Изображение Еднократна доза Броят на дневните приеми
Амоксицилин

500 мг 3
Метронидазол

500 мг 3
Сумамед

500 мг 1
Оспамокс

0,5-1 г 3
Флемоксин Солютаб

500-750 мг 2-3
Супракс

400 мг 1

Използването на тези антибактериални лекарства е показано в продължение на 7-14 дни. При определяне на продължителността на лечение се взема предвид степента на выраженности заболявания. Изключение е Сумамед, който трябва да пия в продължение на три дни.

Малавит

Използва се за изплакване. След процедурата може да се постигне добро антисептического въздействие, както и облекчаване на болката, която често съпътства стоматит. Малавит се прилага в доза от 10 капки чист концентрат на 0,2 л вряла вода. Така като лечебно средство за много силно по свой изложени, и не винаги се понася добре от пациенти в комбинация с други трябва да провежда сесии за изплакване само веднъж на ден. Лечението трае в продължение на една седмица.

READ  Че е по-добре фасети или люминиры: препоръки и мнения на специалисти

Камистад

Този гел много мамочками се прилага в активен период на никнене на млечни зъби при деца. Но Камистад също е добре помага при поява на стоматит, да се прилага при всеки вид патология. Лечението предвижда нанасяне на 1 см ивици мазила на болните части. При този гел показва бърз аналгетичен ефект, премахва възпаление и раздразнение. При използване на Камистада значително се засилва регенерацията на тъканите на устната кухина.

Внимание! Тази форма на болестта, се счита за една от най-опасните. Тя може да доведе до образуване на обширни язва-некротични места, което прави невъзможно да извършват хигиена на устната кухина и е нормално да се храни.

Лечение на гъбични стоматит

Diflucan

Медикамент се приема перорално приложение. Вече с приема на първата доза, значително намалява развитието на плака и активност на бактерии, което води до облекчаване на парене и постоянен сърбеж. Доза Дифлюкана е 50 mg активно вещество. Пие медикамент е възможно без оглед на хранене. Ако грибковый стоматит носи по-сериозен характер, е необходимо да приемате по 100 мг на лекарствения продукт. Се препоръчва да се пие в продължение на една-две седмици. Понася добре в комбинация с други лекарства и уходовыми средства за хигиена на устната кухина.

Микогептин

Този медикамент се отнася до противогъбични антибиотици. Дозата обикновено се подбират индивидуално. При класическия заболяването на пациента се предписват 250 мг активно вещество два пъти на ден. Микогептин се приема в продължение на две седмици, при по-лека степен на развитие на гъбични лечение на стоматит може да се намали до 10 дни. Предлага се под формата на капсули и таблетки.

Элюдрил

Officinalis хоросан, който оказва мощно въздействие при наличието на много видове гъбички и бактерии. Използват Элюдрил три пъти на ден. За лечение трябва да се вземат 100 мл преварена вода, за това лечение се разведе 20 мл. Важно е да доведе officinalis хоросан до хомогенност. Гаргара на устната кухина се изисква в продължение на пет минути. Элюдрил използват в продължение на две седмици.

Внимание! При кандидозном стоматит причина патология често се крие в сниженном имунитет. Огнища на заболяването често се намират в СЧ, че се предвижда използването и перорални противогъбични лекарствени средства. Задължително се прилага диета с минимално количество захар и тестото продукти.

Видео — Лечение на стоматит афтозного

Народни методи за лечение на стоматит при възрастни

Сок от каланхое

За да намалите проявата на стоматит вирусен, бактериален и алергичен видове, може да се намаже засегнатата сок от каланхое. За лечение се взема само прясно приготвена съставка. Те могат да спя тампони или веднага намажете направо на рани. Процедури могат да се провеждат до 5 пъти на ден. Ако средство се понася добре, тя може да се използва в продължение на две седмици.

READ  Подуване след екстракцията: причини за появата, какво означава това и как се лекува

Содовые изплакване

Тези процедури добре помагат при грибковом вида на заболяването. За лечението ще отнеме на 200 мл топла вода, за да вземе една чаена лъжичка сода за хляб. Непременно довежда се разтвора до хомогенност, след което те трябва да изплакнете устата в продължение на 3-7 минути. Процедурата за отстраняване на кандидозного стоматит може да се повтаря до 5-7 пъти, не забравяйте да изплакнете устната кухина обикновена чиста вода. Лечението да продължи до пълното изчезване на симптомите.

Болните части също могат да се справят с тампони, напоен в содовом разтвор. Също така процедурата се извършва до седем пъти на ден. На обработка се провеждат до пълното възстановяване. Сода за хляб не трябва да се използва при други видове стоматит, по изключение може да направи алергично възпаление.

Чесън и кисело мляко

Много добре помага при бактериальном вида на заболяването. За лечение трябва да се вземат три средни скилидки чесън и ги смаже. Чесън пюре се свързва с 10 мл кисело мляко, което трябва да се стоплят малко. След това получената смес се изисква да държат в устната кухина, трябва да се опита да издържи 5 минути. При този препарат се разпространяват в цялата устната кухина. Повторете процедурата 2 пъти на ден в продължение на седем дни. При използване на ще се появи парене.

Внимание! Домашни рецепти е добре да се използва в комбинация с традиционните медикаменти. Това се дължи на факта, че народните средства не могат да премахнат самата причина стоматит, те премахват само симптомите на това заболяване.

Тъй като лечение на стоматит зависи от вида, е важно да се определи характера на заболяването. След това следва веднага да се пристъпи към терапия, като същевременно установява правилното хранене, хигиена на устната кухина и се отказват от вредните навици. Всичко това ще направи лечението е успешно и бързо и няма да позволи на болестта да премине в трудна трудноизлечимую етап. Поддържане на добра хигиена на устната кухина позволява да се избегне рецидив на стоматит и в бъдеще.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00097 sec