Мехлем от стоматит в устата — коя е най-добре? Отговорът е тук!

Мехлем от стоматит в устата

Стоматит – това е възпалително заболяване, поразително лигавицата на устната кухина. То е придружено от появата на ерозии, раните и мехурчета. С течение на времето стоматит може да прогресира, в резултат на което симптомите се засили и да провокира значителен дискомфорт. Така че трябва да се пристъпи към лечение веднага след появата на първите признаци. За тази цел в стоматологията се използват различни инструменти и техники, но най-ефективни се считат за мехлеми. Повече за това, какъв мехлем от стоматит в устата си по-добре, ще говорим в тази статия.

Причини за появата на заболяването

Има достатъчно много и различни фактори, които могат да причинят стоматит. В зависимост от причинителя на заболяването, формата и може да се различават.

Най-често като агент на стоматит действат:

 • вирусът на херпес на различни видове;
 • микроорганизми вид Кандида (Candida);
 • стафилококковые или бактерии бактериите.

За развитието на стоматит могат да окажат влияние следните фактори:

 • захапка;
 • последици от използването на определени лекарствени препарати;
 • химиотерапия;
 • дехидратация на организма;
 • нарушение на хормоналния фон;
 • наличието на вредни навици, които влияят негативно на здравето на устната кухина;
 • увреждане на лигавицата на устата;
 • липсата на хигиена на устната кухина;
 • дефицит на витамини и минерали в организма на пациента;
 • преохлаждането, безсъние и стрес, поради което имунната система на човека се намалява;
 • появата на алергия към външни дразнители (възниква, като правило, при алергичен стоматит).

Това е само една малка част от всички възможни причини за възникването на стоматит. Най-често в развитието му се отразява липсата на хигиена, но това не означава, че други фактори, трябва да се изключи. След като приключва с причините, на пациента ще бъде много по-лесно да се разкрие заболяване и да започне своевременно лечение, както и да го предотврати.

Характеристики на лечение мехлеми

Стоматолозите предписват мехлем при стоматити в тези случаи, когато болестта е придружено от характерни болевыми усещания (изисква максимален контакт на препарата с повърхността формирана рани). И прилагането на местни лекарства, е свързано с тяхното анестезирующими свойства.

Забележка! Миро се счита за най-разпространеният начин за лечение на различни видове стоматит. Също така могат да се прилагат гелове и балсами, но те не са толкова ефективни са мистериозен.

Максимален ефект от лечението може да се постигне само при използване на мехлеми, която ви е предписал лекарят. Стоматит е от различни видове и всеки от тях може да имат различна природа на поява. Така че не всички мазила могат да бъдат подходящи за определен вид заболяване. Всичко това е прекрасно знае лекарят, който, след като прекара всички необходими изследвания, ще предпише подходящ курс на лечение.

Стоматит при възрастни

Лечение на стоматит при възрастни пациенти се различава видове прилагани медикаменти. Факт е, че в състава на мехлеми за възрастни включва много повече активни вещества, отколкото в детските лекарства. Много от пациентите не виждат особена разлика между крем и мехлем, но той е там. На първо място, маз съдържа много мазни вещества, които се образуват по лигавицата на пациента специална защитна обвивка. В кремове маслени компоненти много по-малко.

READ  Симптоми, лечение и последствията от червен плосък лишава в устната кухина

Редовното прилагане на тези лекарства, спомага за бързото възстановяване на тъканите, засегнати от заболяване, премахване на възпалителния процес и предотвратяване на рецидиви. По-долу са представени най-ефективни мазила от стоматит в устата, възложени възрастни.

Таблица. Най-добри мазила и при стоматит и при възрастни.

Име на лекарството, снимка Описание

Ефективно противовъзпалително средство, способно да ускори процеса на оздравяване на увредените тъкани, намаляване на температурата, облекчаване на възпалението и да се премахнат болка. Също така може да се прилага срещу вируса на херпес и грип. След нанасяне на мехлеми върху засегнатите участъци от нея не може да се измие на 10-15 минути. Повтаряйте процедурата по няколко пъти на ден до пълното премахване на симптомите.

Се прилага и в стоматологичната практика за лечение на бактериални форми на стоматит поради своите антибактериални свойства. Миро се смята за силен антибиотик, така че да го използвате самостоятелно не се препоръчва. В противен случай пациентът може да унищожи естествената микрофлору в организма.

В продължение На много години хора използват Оксолиновую мехлем срещу вируси на херпес симплекс, грип или аденовирусов, които водят до развитието на стоматит. Лекарството притежава противовъзпалителни и противовирусни свойства. И миро е в състояние да намали температурата и облекчаване на болка.

Ефективно противовъзпалително лекарство, използван за лечение на различни видове стоматит, като правило, гъбични произход. Редовна употреба на мазила и помага за намаляване на температурата, облекчаване на възпаление, премахване на парене и болка, причинени от стоматитом. При нанасяне върху повърхността на лигавицата се формира защитен маслен филм, чрез който гъбички да не може да диша и умира.

Регенериращо помощно средство за бързото зарастване рани, възникнали на лигавицата на устната кухина. Благодарение на ускоряване на кръвообращението в тъканите, крем е в състояние облекчаване на болка и сърбеж. Препоръчва се нанесете го върху засегнатото място няколко пъти на ден и се оставят за 10 минути. След това миро отмиват с топла вода. Повтаряте процедурата всеки ден до премахване на всички симптоми на заболяването.

Лекарите не препоръчват да се отдадете на самолечение, тъй като метод на терапия може да се различават в зависимост от вида на причинителя (гъбички, вирус или бактерия). Например, да лекува вирусно възпаление невъзможно с помощта на мазила, в състава на която са включени антибактериални вещества.

Стоматит при децата

Както вече беше отбелязано по-рано, за произхода на стоматит могат да бъдат различни и да се определи вида на причинителя на себе си няма да успее. Ето защо при поява на подозрителни симптоми, детето трябва веднага да се потърси помощта на лекар. Само консултации при зъболекар или педиатър ще позволи своевременно да се идентифицират заболяване и се лекува болестта, без появата на различни усложнения.

След като лекарят определя вида на заболяването, той ще предпише на бебето подходящо лечение и ще ви покаже продължителността на лечебния курс. Оптималното лечение е всеобхватен подход: заедно с мехлеми лекар е предписал други средства като спрейове или течности. Това ще ускори процеса. Помислете за най-ефикасни мехлеми, използвани за лечение на деца.

READ  Кръвен съсирек след екстракцията: характеристики на заздравяване на дупката

Актовегин

Ежедневното прилагане на мазила ще ускори процеса на възстановяване на увредените тъкани на лигавицата, подобряване на клетъчния метаболизъм, облекчаване на възпалението и премахване на болката. Поради липса на противопоказания, Актовегин маз се предписва на децата от всяка възраст. Изключение се счита за индивидуална непоносимост към отделните компоненти на препарата.

Левориновая миро

Отлично средство, притежава противогъбични свойства. Лекарите предписват Левориновую мехлем за лечение на стоматит, причинено от гъбички. Трябва да се прилага лекарството върху засегнатото място на тънък слой и оставете там 15 минути. Продължителност на лечебния курс – не повече от 1 седмица.

Нистатиновая миро

Ефективен антибактериален препарат, притежава противогъбични свойства. Основно се използва за лечение на кандидозного стоматит. Благодарение на своите активни съставки, миро отлично прониква дълбоко в лигавицата, се унищожава при инфекциозни агенти. От своя страна, разпространението и активността на инфекцията, се прекратява.

Миро внимателно се нанася върху засегнатата област с тънък слой. Продължителността на лечение е 7 дни. В този период е необходимо да се следи за реакция и състоянието на бебето, защото ако той се появи повишена чувствителност към активни компоненти в препарата, тогава може да се появи дразнене.

Бонафтон

Използва се за лечение на много стоматологични заболявания, включително стоматит. Трябва да се справи с засегнатата област по 4-5 пъти на ден в продължение на две седмици. Продължителност на процедурата – 5-6 минути, след което маз трябва да се измие. При наличието на обширни эрозивных площи лекарите препоръчват да се прилага 5% маз Бонафтон, която няма възрастови ограничения. Сред страничните явления са отбелязани незначителни раздразнения, които, като правило, се провеждат след завършване на терапията.

Лечение на стоматит народни средства за защита

Освен конвенционалната медицина, стоматит може да се лекува и с помощта на народни средства за защита. Придържайки се към стъпка по стъпка инструкции, както е посочено по-долу, ще можете да се отървете от неприятните симптоми на това стоматологично заболяване.

Стъпка 1. Физиологичен разтвор ще ви помогне да се отървете от симптомите на стоматит. За готвене се налива 200 мл топла вода 1 ч. л. сода за хляб и сол. Изплакнете устата си сварен средство 2-3 пъти на ден. Задължително сплевывайте хоросан, избягвайте поглъщане. Тази процедура ще отнеме възпаление, премахване на болката, а също и да се отървете от други неприятни симптоми.

Стъпка 2. Водороден пероксид – това е още едно средство, използвано в народната медицина за лечение на много заболявания. Стоматит – не е изключение. Смесете топла вода с бензоил в еднакви пропорции, след това лечение, образувани рани с помощта на памучен тампон, напоена с торта разтвор. След това изплакнете устата си или изплакнете с течност покрива с памучна свещ стик. Повтаряйте процедурата 2 пъти на ден, до пълното изчезване на симптомите на заболяването.

Стъпка 3. Хидроксид, магнезиев също може да се прилага за лечение на стоматит. За това трябва да се справят средство за засегнатата в устата си по 3 пъти на ден. Това ще позволи да се неутрализира киселинната среда, благодарение на което ще намалее активността на бактериите, поради което се е появил стоматит. Продължителността на терапевтичния курс – до пълно отстраняване на симптомите.

READ  Възпаление на венците: ясни признаци и ефективно лечение за деца и възрастни

Стъпка 4. Редовно използвайте течност за изплакване на устата. Това ще унищожи вредните бактерии в устата, които са честа причина за възникването на стоматит. Стоматолозите препоръчват изплакване на устата 3 пъти на ден, за предпочитане след хранене. За провеждане на процедурата ще отговарят на всеки разтвор, който може да се намери в аптеките. При това се опитайте да не поглъщат средство, тъй като в него се съдържа много мощни химикали, при поглъщане които може да възникнат проблеми.

Стъпка 5. Използвайте лимон. Изстискайте сока от няколко пресни лимони с помощта на сокоизстисквачка, след това нанесете го върху възниква язва в устата. Можете да направите това с помощта на малко парче марля или с пръст, внимателно измити преди това, ръцете. Извършване на процедура, не по-често от 4 пъти на ден, оставяйки лимонов сок в продължение на 5 минути. След това изплакнете устата си с хладка вода.

Стъпка 6. Ако издържат на болка няма сила, възползвайте се от болката средства. За това има много различни лекарства, сред които – Дентол под формата на гел, основен компонент на който е бензокаин. Като алтернатива може да се направи студен компрес на бузата с няколко кубчета лед, увит в кърпа. Това ще позволи на облекчаване на възпалението и премахване на болезнено усещане.

Мерки за предотвратяване на

За да се предотврати повторната поява на стоматит, е необходимо да се вземат превантивни мерки, които предвиждат спазване на правилата за хигиена на устната кухина. Това се отнася както за възрастни, така и деца.

Също така лекарите препоръчват:

 • укрепва имунната система;
 • следете за своите храненето в организма трябва да постъпват необходимото количество полезни минерали и витамини;
 • изключи от менюто си тези продукти, които могат да предизвикат алергична реакция;
 • навреме лечение на стоматологични заболявания;
 • опита да се изключи прилагането на лекарства, в състава на които влиза натриев лаурил сулфат, тъй като това може да предизвика развитие на стоматит;
 • се отървете от лошите навици. Това се отнася не само от тютюнопушенето или пиенето на алкохолни напитки, но и гризане на ноктите;
 • винаги да се използват само средства за хигиена;
 • редовно измиване на ръцете със сапун преди приемането на храна.

С развитието на съвременната медицина се появи на голям брой различни средства, позволяващи да се лекува стоматит. Към най-честите от тях са свързани гелове и мазила. Всички те положителен начин въздействат върху лигавицата, а все още са удобни за прилагане. По отношение на избора на средства трябва да се обърнат към лекар, защото само опитен специалист, като определи вида на причинителя и болестта, да може да назначи правилното лечение. Също така трябва да се отчита възрастта на пациента и неговите индивидуални характеристики.

Видео – Лечение на стоматит при децата

MAXCACHE: 0.42MB/0.00104 sec