Методи за диагностика на скрити и явни форми на зъбния кариес и на различни етапи на развитие

Кариес се отнася до стоматологическим заболявания, характерна особеност на които е поражението на твърдите тъкани на зъба. В началната фаза на болестния процес се ограничава до деминерализацией емайл.

Неспазване на срока на обжалване на зъболекар води до унищожаване на дентина и образуването на кариозной кухина, по-късно се развива възпалителен процес в целулоза и периодонте.

При подреждането на кариозной област в апроксимальных зони се определят себе си не може да бъде. Така че повърхностен кариес постепенно отстъпва на по-стартирани стадий на болестта, в крайната фаза на които може да се наложи процедурата депульпации.

В съвременните стоматологични заведения има специални методи за диагностика за откриване на най-ранните стадии на зъбния кариес при първоначалните лезии на емайла, което позволява да се запази целостта на зъбната редица, при условие на своевременно преминаване на профилактични прегледи.

Общ подход

Диагностика е да се съберат в медицинската история и провеждане на проверка на пациента с прилагането на различни методи, които помагат да се определи

наличието и степента на развитие на кариес.

Проучване на пациента включва въпроси за характера и времето на появата на болка, наличие на хронични заболявания, броя на засегнатите зъби, направено по-рано, лечение и неговата ефективност.

След предварително запознаване със ситуацията и за поставяне на окончателна диагноза се извършва преглед на пациента с прилагането на съответните методи на изследване. Изборът им зависи от степента на кариозного поражение и изолиране на кухини.

Има четири степени на разрушаване на твърдите тъкани на зъба:

 • начален етап се характеризира с появата на бели петна;
 • повърхностно поражението променя целостта на емайла, визуално, се открива, малък дефект на тъканите;
 • среден кариес разрушава дентина, пациентът се оплаква от поява на болка при прием на сладки, солени, горещи или студени храни;
 • дълбоко разрушителен процес се характеризира с наличието на голям кариозной кухина, целулоза същевременно не бъдат засегнати.

Разпознат, среден и дълбок кариес, при визуален преглед с помощта на огледало и наблюдение, а ето и началната и повърхностен етап протича почти безсимптомно, затова за тяхното диагностициране освен посочените по-горе методи обикновено се прилагат:

 • высушивание;
 • транслюминесценцию;
 • перкуссию;
 • витальное оцветяване;
 • термопробу;
 • рентгенографию.

Визуален преглед на

Повечето стоматолози са на мисли, какво се лекува зъбите следва след като преди сесията за премахване на камък. Това се дължи на сложността за поставяне на правилната диагноза при затваряне на изследваната повърхност патина или зубным камък.

Визуалната проверка се извършва със специален стоматологично огледало, което отразява лъчите на светлината на затъмнени участъци на устната кухина. С помощта на този инструмент може да се разгледа подробно дистальные повърхността.

READ  Втрива протези какво да правя: 7 полезни съвети и начини за

При поява на кариес на емайла променя цвета си. Първоначално се образуват характерни бели петна. Структура на повърхността губи своите свойства, се превръща в скучна и грапава. По-късно по зъбите се появяват кафяви и черни точки или бороздочки. Ако промени се случват вътре в зъба, а след това може да забележите, потъмняване на мястото образование кариозной кухина.

Един разглеждане обикновено не е достатъчно, тъй като някои заболявания могат да се представят под кариес, например, пульпит, за да се избегнат грешки, се назначава диференциална диагноза с помощта на едни или други методики на изследвания, в зависимост от конкретния случай.

Ударни инструменти

В медицинската практика този термин означава простукивание определени области. По характер на звука може да се определи наличието на повреди в структурата на зъба.

Диагностика с използване на сондата

Използване на сондата позволява отдифференцировать кариес и пульпит, — така че във втория случай се характеризира с остра болка при движения в

определена посока.

При кариесе също проявява чувствителност при разглеждането на стените и депресии эмалево-дентинной зона в мястото на огнището. Също така, този уред помага да се определи характера и дълбочината на кариозного процес.

Плътност на засегнатите стени говори за хронично заболяване, докато омекотяване на тъкани свидетелства за активиране на разрушителните процеси.

Высушивание

Този метод е ефективен само при откриване на повърхностни форми на заболяването. С тест на зъба се отстранява зъбната плака, наричана вземат мерки за предотвратяване на попадане върху него на слюнка, след което обектът повергается изложени на потока на въздуха.

В хода на цялата процедура излишната вода се изпарява, а петно на зъбния кариес и придобива матов оттенък. Засегнатата повърхност става малко груб.

Оцветяване на повърхността на зъбите

С цел определяне на дълбочината микродефектов емайла на зъбите се лекуват с 2% разтвор на метилена синьо. Повредени места са оцветени в различни нюанси на синьо, интензивността на който зависи от степента на увреждане. Тази процедура се извършва след предварително почистване на на парцела проучване.

С помощта на този метод може да се определи наличието на промени в дентине на дъното на кариозен кухини. За това с тампон, потопен в 2% разтвор на син метилен или 1% разтвор на калиев йодид, поставени в дълбочина образование.

И след няколко минути оценка на резултата. С тази цел се прилага показатели въз основа на фуксина. Само боядисана повредената повърхност в този случай придобива розов оттенък.

READ  Защо загниване на зъбите и какво може да се направи, за да ги спаси

Прилагането на рентгена

Този метод на диагностика е идеален за откриване на дълбок кариес. На рентгенова снимка-снимката може да се види дълбочината на поражението на зъба и

разстояние от огнището на целулоза.

Начин добре себе си се при диагностиката на скрит кариес в тези места, където визуална проверка не даде желания резултат, например, между зъбите, под коронките, в близост до шийката на зъба.

Промени във вътрешността на зъба се установяват по характерному просветлението в устната твърди тъкани. Но ако огнището на болестта не е кариесобразующим, тогава той не ще се появи на рентген.

Проба на болезненост при промяна на температурата

При периодично проявляющемся дискомфорте в един участък на зъбната редица, повърхността му последователно, лекувани със студена и топла вода.

Ако се появят неприятни усещания, диагноза кариес, когато болката е траен и остър характер, то това говори за появата на пульпита. Въпреки редица предимства и лекота, този метод рядко се използва в съвременната стоматология.

Тест нисък разряд на тока

Понякога прибягват до электроодонтометрии. Я използват за определяне на степента на обвързаност на маса в кариозный процес. Методът се състои в излагане на малък освобождаване от отговорност на тока в засегнатия участък.

В зависимост от това, какво напрежение нужни за появата на реакция от страна на зъба и ответни сила изтръпване, може да се определи нормално състояние, възпалителен процес или некроза на тъканите на маса.

При наличието само на кариес ЭОМ не предизвиква неприятни усещания у пациента.

Транслюминесценция

Този метод помага да се определи наличието на разрушителните процеси и общото състояние на емайла. Има два вида диагностика:

 1. Фиброоптическое изследването се провежда в тъмното. То е да се образоват зъб студен ярък светлинен лъч. Кариозные парцели отличатся тъмни зони в общата картина на здрава повърхност.
 2. Люминесцирование. Под UV-лъчи, липсващи през филтър Ууд кариозные петна се появяват тъмни пространства на фона на белия редица.

Аутопсия на един болен зъб

Фиссуротомия се провежда само в онези случаи, когато лекарят е уверен в присъствието на кариозной кухина. Аутопсията областта на фиссур с помощта на специална сонда помага да се оцени степента на поражение на парцела.

Ако на повърхността има само петна и потвърди наличието на заболяване, други методи не може, то някои лекари вземат выжидающую позиция и снасят провеждане на процедурата преди появата на по-ясни признаци на заболяване.

READ  Лъчисти усмивка без скоби с несравнимо 3D система Smile

Диференциални изследвания

Диференциална диагноза, с цел отграничения на зъбния кариес и от други заболявания с подобна симптоматикой, се провежда с прилагане на редица проучвания в зависимост от степента на увреждане на твърдите тъкани на зъбите:

 1. Оцветяване на емайла помага да се изключи гипоплазию и флуороза на емайла. Проникването на специални маркери се случва само в устната деминерализирана емайл, която се развива вследствие на развитие на кариозного процес.
 2. Въздействието на ток и термопроба са незаменими при определяне на пульпита и пародонтит. При наличието на тези заболявания реакция на пациента за манипулации лекар ще бъде по-силно изразена.
 3. Радиография има за цел да определи не кариозен лезии структурата на емайла. И на снимката може да се види пародонтит и пульпит.

Трудност на пътя към поставяне на правилната диагноза

Коварность на заболяването се състои в това, че по-повърхностен, среден и дори дълбок кариес може да се маскира под привидно здрави повърхностна стената на емайл или се крие в апроксимальных повърхности.

Въпреки това най-трудно да се определи точно начален етап на болест, характерна особеност, която е появата на бели матов петна.

Лазерна диагностика на зъбния кариес:

Обикновено среден и дълбок кариозный процес видна при визуален преглед.

Стоматолозите препоръчват периодично да се произвеждат самостоятелна диагностика на зъбите и на цялата устната кухина в домашни условия с помощта на обикновени огледала.

При наличието на нехарактерных кафяви или черни точки или петна на фона на бял зъбната редица трябва да се обърнем към специалист.

Има съмнения за появата на заболяването могат да бъдат и за възникващите дискомфортным чувства при консумация на сладки, кисели, студени и топли ястия.

Ако болката е моментно и самоликвидирующйся характер, то това говори за развитие на кариес. В случай на дълго проява на лош чувствата може да се предположи пульпит.

А когато болката възниква спонтанно, независимо от приема на храна и минава само след употреба на болкоуспокояващи средства, тогава може да се говори за периодонтите.

Кариес е началото на разрушителните процеси в зъбите, така че е важно навреме да се проведат профилактични прегледи и да се следи целостта эмалевого слой.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00086 sec