Небный бюгель и неговата модификация в съвременната ортодонтия

В съвременната ортодонтия има голямо разнообразие от допълнителни средства, с помощта на които може да се определи зубочелюстные патология и да променяте нарушенный захапка.

Едно от тези устройства е небный бюгель. В превод на руски е думата означава дъга, поради което цялата конструкция е получила името палатин дъга. Това жично дугообразный апарат, който е инсталиран в близост до небето. Основното му предназначение е корекция и правилното определяне на местните зъби на горната челюст, т.е. коригиране на положението им и последващото му укрепване.

С помощта на този проект зъби се връщат на анатомично на правилното място, в резултат на което човек придобива здрава и красива усмивка.

Палатин дъга е част от много ордонтических устройства (космос Гожгариана и Квадрохеликс, бутон Нансе и други). Често експертите се използват небный бюгель заедно с брекетами.

Принцип на работа

Небный бюгель, както и повечето други ортодонтски конструкции, най-ефективен при назначаването на детството и юношеството. Младите зъбите много по-добре и по-бързо да реагира на промени в хода на лечение, отколкото на челюстта възрастни хора.

Конструкцията е несвалящи елемент. Докато го носенето и може да варира в зависимост от сложността на клиничната картина.

В повечето случаи носенето на бюгеля е показано заедно с брекетами. По този начин се получава постигане на незначителна промяна на мястото на дъвкателните зъби.

Слушалката е на кратко разстояние от небето до революция в зъбите. За инсталация, основно се използват пръстени. В зависимост от патология, проектът има за цел да ограничи отместване на зъбната редица, или, напротив, да му помогне да се преместят на правилното място.

Взема решение за това, че захапката се нуждае от коригиране на лекар — ортодонт. В кабинета На специалист провежда проверка, в хода на

който се дава оценка на общото състояние на устната кухина. Задължително се провежда ортопантограмма, в резултат на която лекарят получава панорамна снимка.

Конструкция са изработени от специална сплав, не на дразнене на лигавицата. След период на опознаване, която не трае повече от две седмици, става се възстановява. Ако провеждане на специални упражнения процеса на адаптация свършва още по-бързо. Неприятни усещания от присъствието на чужд обект в устната кухина изчезват.

Характеристики на дизайна

По конструкция е метална дъга, двата края на която са разположени на пръстени, стърчащи като крепежни елементи. В зависимост от техническите характеристики на определени модели пръстени могат да се различават по начина на закрепване, като се започне с обикновените брави и завършва контакт запояване.

READ  Четка за зъби за бебета: какво трябва да знаете?

На пръв поглед цялата структура може да изглежда доста неприятно, ограничаващи човешки възможности. Пациентът си мисли, че ще му бъде проблематично да се храни и той ще се появи неприятен глас дефект. Това мнение само отчасти е верен.

След инсталиране на дъга в продължение на първите две седмици на пациентите се нуждаят от време за привикване към нея. След изтичането на това време всички усещания на дискомфорт при носенето на оръжие.

Палатин конструкция е изработена от метални сплави, който е хипоалергичен материал. Но в редки случаи се наблюдава отхвърляне на дъгата поради показаната от алергична реакция. Място на местоположението на проекти е област между далечни странични зъби, към които тя се закрепва. Никакви помощни елементи, винтове, пружини при бюгеля не.

Определяне на дъгата

Носенето на апарата е предвиден за коригиране на местоположението на зъбите. Бюгель има три основни функции:

 • ротация на моляров (в корекцията на привеждане в съответствие хапят се случва връщане на зъбите в правилното място);
 • изместване на разпоредбите на местните моляров;
 • увеличаване на стабилността и надеждността на опорна точка (едновременна корекция с отстраняването на зъба).

Видове конструкции

Небный бюгель е част от многобройните ортодонтски устройства, прилагането на които е насочена към възстановяване на правилното привеждане в съответствие хапят. Има няколко основни разновидности на апарати, които най-често се прилагат в ортодонтията.

Дъга Гожгариана или Цейтлина

Това е метална жица, която изпълнява ролята на заключващия механизъм дъвчащи зъби. Небный бюгель Гожгариана често се използва едновременно с брекетами.

Небный удължител

В небном экспандере допълнително има раздвигающий винт. Показанията за прилагането му служат следните случаи:

 • да се разшири горната челюст;
 • удължаване на зъбната редица;
 • се върти около своята ос странични моляры.

Този модел има своите разновидности – космос Дерихсвайлера, Хайрекса.

Бутон Нансе

В този модел има и допълнителен бутон от пластмаса, която се намира в областта на една къртичина най-високо на небето зад предните зъби. На него е възложена функцията на своеобразен друго, благодарение на което апарат влияе на дъвченето на горните зъби.

В резултат на това при изтриване на съседни единици, останалата част от зъбната редица и не е повреден, не се измества. Също така той помага в този случай, ако преди това вече бе извършено преместване на зъбите.

Пендулум – Пендекс

В това устройство разполага с допълнителна табела е от пластмаса, която е отговорна за това, да се разшири горната челюст. Особено ефективен апарат за лечение тийнейджъри, и за възрастни хора. С помощта на плочи, на страничните зъби се движат назад.

READ  Зъбните импланти roott: характеристики, предимства и вида на имплантите root

Квадрохеликс – един от видовете на небного бюгеля

Квадрохеликс – това е един от видовете небной дъга, с помощта на които се осигурява разширяване на челюстта-горе, а също така коригира местоположението на страничните единици и се фиксира в желаната позиция.

Този модел е назначена в следните случаи:

 • коригиране на привеждане в съответствие хапят (независимо от възрастта на пациента);
 • разширяване на челюстта горе;
 • удължаване на редица зъби горе;
 • може леко да променяте позицията на страничните зъбни единици;
 • определяне на разпоредби на дъвчащи зъби;
 • увеличаване на межзубного разстояние;
 • при незначително патология може да бъде самостоятелно коригиране на захапката;
 • преди започване на основното лечение при ортодонт;
 • за едновременното носене с брекетами.

Апаратът се състои от метална тел и четири допълнителни пружини, изпълняващи ролята на распорок за преместване на зъбите в правилното място.

Дизайнът е едновременно въздействие върху всички зъби. При необходимост основната тежест пада върху предната или дъвчене на зъбни единици. Определяне на апарата се случва на местните зъбите с помощта на кръгли метални панти.

В процеса на монтаж и лечение

Процесът на инсталиране продължава сравнително дълго. При необходимост, пациентите трябва да се проведе лечение на зъбите, прочистване от бактериални отлагания, купировать възпаление на устната кухина.

След това д-р проучване на разположение на зъбите, на причините за патология, състоянието на здравето на привеждане в съответствие хапят. В някои случаи може да се наложи подравняване окклюзивной повърхността.

Инсталиране на бюгеля преминава през няколко етапа:

 • определянето на тези зъби, които в бъдеще ще служат като основа за определяне на дъга;
 • подготовка на зъбни повърхността на инсталиране – лечение, обточка;
 • процедура за извеждане слепка челюстта;
 • по предоставен образец с слепка произведени апарат;
 • нататък следва първият прилепнала дизайн;
 • при необходимост, изделието се коригира, като се имат предвид резултатите монтаж;
 • монтаж на апарат и определянето му за зъби.

Цялата процедура на инсталация отнема от 7 до 10 календарни дни.

Пациенти доста бързо се пристрастяват към наличието в устата чуждо предмет. Всичко това благодарение на факта, че в конструкцията се използва специална тел на малкия сечение. Самата тел има такива свойства, които предотвратяват въздействието на агресивни среди.

Освен това, материалът, който се използва за производството му, не влиза в химико-биологични реакции. Така че не дразнене в устната кухина не се образува, меките тъкани не са повредени.

READ  Папиломи на език

За кратко време след прекарана инсталация на пациента може да се наблюдава нарушение на речта, но скоро и това минава. Явление краткотрайни и провокирани възникнали смущения за движение език. След период на привикване реч функции са напълно възстановени.

Предимства и недостатъци дизайн

Прилагането на небной дъга в ортодонтическом лечението дава на пациентите няколко предимства:

 • просто спазване на хигиена на устната кухина;
 • висока естетика, тъй като проектите не се вижда на околните хора;
 • ефективността на лечението, особено като същевременно са облечени с брекетами;
 • удобен за носене;
 • кратък период на лечение, които се носят апарат само за няколко месеца;
 • по-бърз период на привикване, благодарение на малък размер, дизайн.

Сред недостатъците можем да споменем само нарушение на дикции в първоначалния период след инсталиране.

Устройството може да се използва за почти всички хора, с изключение правят само на пациенти с психични разстройства, диагностицирани с дефицит в имунната, и при наличието на патология на костни тъкани.

Случаи от живота

Мненията на посетителите на нашия сайт, които са се сблъскали с действието на небного бюгеля в реалния живот.

Моя приятелка ходеше с такова нещо. Спомням си, че вместо да яде тя семена.семената едни хапчета за облекчаване на болката. Спря да се ползва паста за зъби, и само ополаскиватели станали спасение.

Така че не знам, че тук е написано, че болката, те не причиняват, бях истински свидетел на мъченията.

Карина, 29

Преди Три години трябваше да се запознае с тази от вътрешната плоскост. Най-накрая реши да приведе в съответствие зъбите на 25 години. Няма нищо лошо в това.

Да, малко започват шепелявить, че след това се преминава, когато свикна и да научавате понякога да говори отново. Но тя не се вижда от страна в процеса на разговор, благодарение на което бях лишена от неприятни пристальных възгледи.

Нина, 37

Цената на лечението

Цените варират в зависимост от конкретния модел и започват от 6 хиляди рубли.

Небный бюгель ще върне красотата на усмивката и здравето на зъбите си, дълго го носите, не се изисква, но резултатът ще остане завинаги.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00136 sec