Повърхностен кариес — разрушителен процес в областта на емайла на зъб

Много хора са убедени, че използването на подходяща паста за зъби, подходяща четка и ополаскивателя за устната кухина е стопроцентова гаранция за защита от кариес. Но най-често те надценяват възможностите на средства за хигиена на устната кухина или извършване на грешки при избора им.

Увреждане на зъбната повърхност може да се прояви по различен начин. Често се срещат гипоплазия, киселина некроза, клиновидна дефекти. Но най-често стоматологическим заболяване е кариозное поражение.

В случаите, когато на етап петна заболяване не е била разкрита, с бързи темпове продължава унищожаването на зъба, в следствие на което се развива повърхностен кариес.

Характеристики на повърхностни форми на заболяване

В резултат на поражението се случва деминерализация на зъбната повърхност, което води до деформации и фрактури. Повърхностен кариес избира за място на своята локализация на зъбния емайл, където той обикновено добре изразена. Но ако не се инжектира появата му отделят нужното внимание, което ще доведе до развитието на разрушителните процеси, и зъбите ще остро реагира на всяко химическо или механично въздействие.

Болката в такива случаи е пулсиращ характер, но при това тя трябва да се превърне в сериозен звоночком за посещение на зъболекар. Колкото по-рано се потърси лекарска помощ, толкова по-вероятно е да мине без сериозни проблеми.

При поява на кариес на зъбния емайл формира полостной дефект, при това поражение дентиновой тъкан не се случва. Клинико-морфологическая класификация подразделяет рамките на заболявания на няколко етапа.

Първо се развива етап на петна (начален кариес), след него идва повърхностно поражението емайл, след това се развива среден и само след дълбок кариес засяга зъб.

Първоначалните форми са по-характерни в детска и юношеска векове. А ето и по-средна и дълбока форма на заболяването най-често засяга зъби при възрастните.

В Русия кариозное поражението на зъбите е най-често срещан проблем в областта на терапевтичната стоматология и често при 65-95% от населението на различни данни.

Какво предизвиква развитието на разрушителните процеси?

Кариес на емайла в начален етап има вид на периода петна с характерна неестествен оттенък. Това е основният показател, преминаващ demineralize в зъбния емайл. Външно зъб изглежда, без да се повреди, за сметка на запазване на равна повърхност.

Провокира образуването на повърхностен эмалевого лезии може да липсата на достатъчно грижа за устната кухина и зъбите.

Неправилно почистване на зъбите спомага за неговото натрупване на зъбите микроорганизми, което води до образуването на плака. Бактериални отлагания по зъбите, са основната причина за развитие на повърхностен кариес и провокира по-нататъшно влошаване на заболяването.

READ  Аденофлегмона подчелюстной име: особености в клиниката и методи на лечение

Налице е намаление на нивото на естествената киселинност в устната кухина, което допринася за извличане на полезни минерали и калций от емайла.

В резултат на това започва постепенното разрушаване на зъбите. Етап на петна влива в повърхностно поражението на емайла. Започва разрушаване на зъба, в който можете да забележите дефект във формата на една пирамида, върхът на която се намира на границата между дентина и емайла.

В някои случаи човек може да бъде генетично предразположение към изтъняване на емайла. Това може да насърчи консумацията на нискокачествени вода с недостатъчно съдържание на флуор.

Увреждане на зъбния емайл може да се дължи на химични фактори на въздействие:

  • характеристики на състава на човешката слюнка;
  • недостигът на минерали и витамини в хранителния режим.

Доведе до проблеми със здравето на зъбите може да дълбоката, който навреме не е обект на необходимата корекция.

Специалисти твърдят, че използването на ортодонтски конструкции, също така може да нараните повърхността на зъбите. Дори слабо инсталирана пломбата носи в себе си голяма опасност. В кухината под пломбой могат да попаднат частици от храна, а се изчисти ги от там с помощта на четка е просто невъзможно.

Прояви и оплаквания

Повърхностен кариес разполага с достатъчно ярки симптоми. Разбира се, в началния стадий на заболяването за нищо друго, освен появяващо петна забележите невъзможно, но си струва само да победят укрепят в кухината на зъба и човек започва да изпитват чувство на дискомфорт, болка при пиене и хранене.

Увредената зона реагира на кисело, сладко, солено. Дразнещ ефект се запазва при механични и температурни

уведомяване. Болката се появява рязко, трае кратко време и минава много бързо. В някои случаи човек изобщо може да не чувства никаква болка.

За наличието на кариозного дефект, човек започва да подозира в процеса на приемане на храната, когато частици храна се запушва, образувани кухини. В такива случаи се появява възпаление на венците, в областта, в непосредствена близост до поврежденному зубу. Може да се появи кървене на венците.

Най-ясен знак за образуване на зъбния кариес – деформация на повърхността на емайла, което постепенно води до унищожаването на целия зъб.

Повърхностен кариес се появява на мястото, където вече има етап на петна. Емайла на това място истончена, е предмет на по-нататъшното разрушение се дължи на повишаване на чувствителността. В областта на появяващо се на дефект се натрупват различни микроорганизми, остатъци от храна.

READ  Стоматит, проявившийся на венеца и небцето — доста рядък, но лош "гост"

Налетные образование доста бързо минерализуются, представляващи четка за бляшку. Точно на това място започва патологична производство на киселини, които унищожават зъб.

Диагностични критерии и методи

В ранните етапи на пациента не може самостоятелно да разпознаем заболяването. Повечето хора мислят, че за бяло петно на зъбната повърхност – това е просто табелка, която трябва да се махам. В това се крие най-голямата опасност.

Увреждане на емайла може да има различна цветова украса. Това се отразява принимаемая храна за намиране в нея на определени оцветители.

Само посещение при зъболекар може да разкрие повърхностен кариес все още на етапа на създаването си, за това, извършват се различни диагностични дейности. Вече на първия преглед може да се установи естеството и тежестта на поражението:

  1. Първото проучване е проверка разкрива наличието на бели петна с меловым оттенък. Но да се говори за кариесе още е рано.
  2. Ако при извършване на сондата за жилищно строителство с лъч се случват провали, това дава да се разбере за наличието на истонченной емайл.
  3. На следващия етап се извършва оцветяване на съмнителни места. За тази цел се прилагат специални бои.

В областта на фиссур често могат да се наблюдават скрити лезии. В образувани бороздках много удобно се натрупат бактериальному замах, тъй като тези места се считат за трудни за достигане, за качеството на пречистване.

— Наблюдение на тези райони, като правило, веднага дава да се разбере за наличието на грапавост или дефект. Проведено изследване може да бъде придружен от кратко представяне на болка.

Оказване на стоматологична помощ

Лечение на повърхностен кариес е възможно с приложението на множество методики:

  1. Без пломбирования. Ако дефектът е малък характер, а на емайла притежава достатъчна плътност, то в този случай

    лечението може да се проведе без пломбирования. На повърхността На зъба трябва да се проведе шлифовку шероховатого парцела, след това внимателно го полират. Този метод помага да се елиминират възможно повторение на проблема. След това започва процес на възстановяване на структурата на емайла отвътре. Изисква провеждане на местните фторирования.

  2. Пломбирование. Повърхностен кариес не изисква обезболяване на увредената зона. Неприятно чувство може да се прояви на границата между дентина с емайл, но те са краткосрочни и несильные. Дисекцията се случва доста бързо и лесно. Образуваната кухина се изпълва композитным материал.
  3. Пломбирование на труднодостъпни места. В места, достъпът до които е трудно да се постигне, зъболекар принуден да отвори достъпа до дефекту. За това е необходимо да се почисти малка област абсолютно здрави зъбни тъкани. Метод, който е принуден, но което предотвратява по-нататъшното разрушаване на зъба. Завършва пломбирование полиране на зъбите най-пломби, след което той се покрива със специален лак с високо съдържание на флуор.

Помогни си сам

Преди това, как сами да се пристъпи към лечение на дефекта, е необходима консултация с лекуващия лекар. Грешен подход за лечение и профилактика на значително създадената от професионална помощ, но е изправен пред по-нататъшни сериозни разрушаването на зъбите.

В домашни условия може да се извърши дълбоко флуориране на зъбите и за укрепване на емайла. За тази цел се използват специални препарати, които могат да се купят в аптеките. Този подход ще попречи на развитието на началните форми на заболяването, не оставяйки шансове за по-нататъшно прогресиране на болестта. Емайл бързо се възстановява и набира достатъчна плътност.

Качествено, навременно лечение гарантира благоприятна прогноза. Съвременни материали за инсталиране на пломби много надеждни и качествени.

Последствията могат да се развият при несвоевременном обращение професионална помощ. Този е изправен пред сериозни разрухата, образуването на вторичен кариес, и в резултат на възпаление на нерв – пулпит.

Превантивни мерки

В основата на превенцията – правилната грижа за устната кухина и навременно лечение на първоначалните форми на заболяването. При откриване на съмнителни места в зъбната повърхност струва, незабавно се обърнете към лекар.

Тогава шансовете за предотвратяване на по-нататъшното развитие на лезии се удвояват. Има възможност за поддържане на зубу естетичен вид и функционалност.

Устната кухина се нуждае от пълноценна ежедневна грижа. Необходимо редовно почистване на зъбите, използването на специални ополаскивателей, прием кальцийсодержащих витамини.

Трябва да веднъж на шест месеца да посещават зъболекар за профилактичен преглед. При необходимост да извърши професионално почистване на зъбите в клиниката. Да се придържаме към балансиран режим на хранене, ограничаване на въглехидрати, пийте по-малко сладка газирана вода.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00074 sec