Правилната грижа за зубными протези: какво да правим в случай на счупване?

С течение на времето, всеки от нас се сблъсква с проблема на загубени зъби. Поради липсата на дъвчат храната е много трудно, освен това усмивката да изглежда доста приятна в естетически план. Какво да правя в този случай?

Стоматология не стои на едно място, така че вариант за подмяна на загубени зъби има. В повечето случаи протези станат прекрасна алтернатива на истински зъби.

Въпреки това, при инсталиране на всякакъв протеза между такива проекти и венците винаги остават малки интервали. С течение на времето те са станали обрасли разцвет, служат място кичури остатъци от храна и бактерии и в крайна сметка може да стане причина за лош мирис, стоматологични проблеми и възпалителни процеси.

Монтаж на изкуствени зъби съвсем не означава, че за протези не се изисква грижа, така че се пренебрегва правилата на почистване и хигиена на устната кухина, не си струва. Правилната и навременна грижа ще помогне да се избегнат много проблеми и ще удължи време на експлоатация на вставных на зъбите.

За съжаление, не всички знаят, как правилно да се грижат за такива протези.

Тактики на грижа за зъбни протези, зависи от вида на: подвижни или несъемные импланти са монтирани в устата на човек. За да запази здравето си за продължително време, трябва да се грижа за изкуствени зъби, която в редица случаи има своите особености.

Подвижни или несъемные протези — какво да изберем?

Основната цел на инсталацията протези – осигуряване на стабилност при пережевывании на храна и образуването на правилното привеждане в съответствие хапят.

Независимо от това, това е подвижна или несъемные проекти, всички те преследват една и съща цел. Отидете на зъболекар, за да го инсталирате се свежда до един главен въпрос, кой от данни видове подходящ точно за вас и каква им е разликата?

Несъемные протезные дизайн могат да бъдат изработени от различни материали и предполага определяне в дългосрочен план на един зъб или редица.

Това могат да бъдат фасети или раздела, които обхващат само повредената част. Липсата на един зъб предполага инсталиране на единични корони, а това в редица нужда от мостовидный протеза или имплант.

Всеки ги видове протези има своите особености в начина им на закрепване:

 • определяне на специално подготвената цяла част от останалата част на елемента;
 • с помощта на зубодесневых опори, където основната тежест отива на зъбите и венците;
 • използването на метални брави, които се прикрепят към референтната съседните зъби;
 • възстановяване на целия елемент на съседните опорните зъби с помощта на лепило.

За инсталиране на протези изискват се справят съседни зъби, в които те ще се проследяват.

При пълна или частична загуба на зъбите се препоръчват да се използват подвижни конструкции, които са изключително удобен и практичен вариант за замяна на собствените си. Те могат да заменят един зъб, елемент или допълване на пълна серия от зъбите на челюстта.

READ  Зъбните капки: приложение при деца и при бременност, колеги

Огромно количество от видове и места за настаняване подвижни частични протези в устната кухина позволява да се произвежда дизайн на индивидуалните размери:

 • частични подвижни протези за заместване на един зъб или редица в идеалния случай са подходящи за дъвчащи зъби;
 • подвижни ламелни дизайн, предназначени за реконструкция на повредени части на зъба;
 • подвижни фрагменти като едностранно протези;
 • условно-преносими се препоръчват при загуба на един зъб;
 • бюгельные протези са най-надеждна конструкция, така че се използват във всякакви вариации.

Има варианти на проекти, където основната тежест се пада на цялата десневую повърхност.

По този начин, най-голямата разлика между подвижни и несъемными протези се състои в срока на тяхната консолидация.

Така, подвижни, могат да бъдат отстранени самостоятелно техния собственик, в това време, като несъемные дизайн, предназначени за дълготрайна употреба, без възможност за самостоятелно извличане.

Грижа за подвижни конструкции

Тъй като от спазването на правила за хигиена и ефективността на провеждане на тези дейности зависи нормалното функциониране на протези, след това се грижи за подвижни зубными протези изисква:

 • правилното носене и эскплуатации;
 • грижа не само за зъбни протези, но и устната кухина;
 • прилагане на специални грижи за тях;
 • дневна и цялостно почистване от замърсявания;
 • специално за съхранение в случай на използване на подвижни конструкции.

Използването на протези в първо време, може да причини дискомфорт или да донесе неприятни усещания.

Това е напълно нормално, все пак, за да се адаптират бързо към новите зъби стоматолозите препоръчват да не стрелят по него, дори и през нощта, но само в случай, хигиенично почистване. Трябва също да се извърши процедура, за премахване и обличане на протезата пред огледалото.

За надеждна фиксация на протезата се прилагат специални прахове, лепило, ленти и кремове. Въпреки това, в случай на повишено отделяне на слюнка използвате определят средства е доста трудно.

Тъй като постоянно носи подвижни протези е вредно, а след това ги препоръчват периодично да стреля. Във връзка с това възниква проблемът за правилното съхранение.

За да се запази формата на протеза, трябва да го поддържа влажна среда, т.е. те се поставят във вода, в това време, когато той не се използва по предназначение. В този случай може да се използва чаша с вода, специален съд с дезинфекционни разтвори.

Ако протеза дълго време не е използван, а след това препоръчват на професионално избелване.

В период на привикване много често възникват проблеми с дикция, така че по-бързо да свикне с зубному протезу повече говорим и прочетете на глас.

Можете да използвате ленти за фиксация, които имат успокояващо действие върху венците и помагат на човек да свикне с носенето на проекти.

READ  Като не се страхуват да се лекуват зъби и за преодоляване на страх от зъболекар

За да се избегне рвотного рефлекс, трябва да се пие горещ чай с лимон, рассасывать близалки и изплакнете устата си отвари.

За храната на сериозно

Процесът на приема на храна трябва да става бавно и на малки порции. Препоръчително е в процеса на привикване да се наблегне на прах и меки храни, както и избягване на излишен стрес на челюстта. Доведе до повреда ръчна протеза проекти могат не само твърди, но и високо вискозни и лепкави храни.

След всеки прием на храна е необходимо да се мият подвижни зъби под течаща вода, за да поддържа здравето на венците и отстраняване на частици от храна, които могат да останат след приемане на храна.

И почистване на зъбни протези?

За почистване на самото протеза използвайте мека четка, ершик и паста за зъби без абразиви.

Ако не можете да вземете паста без абразиви, детска паста за зъби може да се разглежда като вариант.

Почистване на тези конструкции допълнително се извършва с помощта на таблетки и разтвори, които са добре дезинфекцирани и почистете повърхността на протезата от замърсяване.

В края на почистване на протези трябва да се почиства на останалите зъби и да изплакнете устната кухина. Дори и да не е останал нито един зъб могат да се възползват от чист памук или тампон, за да се справят с устната кухина.

При наличието на проблеми и неприятни усещания избягване на усложнения трябва да се обърнете към зъболекар, който ще се проведе переразбивку и корекция на зъбната конструкция.

Как правилно да се грижат за несъемными протези?

По принцип процесът на грижа за несъемными зубными протези не се различава от грижа за подвижни конструкции, но има редица функции. Им обърнем внимание.

Тъй като несъемные протези са неразделна част от челюстта и постоянно се намират в устната кухина, а след това достъп до някои от техните сайтове е ограничен. Затова грижа за тези модели включва миене на зъбите с помощта на специална четка-ершика и паста за зъби, която не съдържа абразиви.

При това особено внимание трябва да се обърне внимание на вътрешната повърхност и кратки периоди от време между зъбите. За максимален ефект почистване на движенията на четката трябва да се извършва выметающими движения от венците към върха на зъба.

В межзубных интервали използват четка за конци. Обаче, инсталирането на фасети или коронки е противопоказание за прилагането на тази процедура, тъй като има вероятност от увреждане.

Тези проекти предвиждат периодично почистване ирригатором, който под натиска на струя премахва устната кухина и на зъбите от

остатъците от храна и предотвратява появата на пукнатини в тези области. Освен това масажен ефект на водна струя при взаимодействие с венците стимулира кръвообращението.

READ  Как да убие зъбния нерв в домашни условия - най-добрите рецепти за премахване на нерв

Трябва да миене на зъбите 2 пъти на ден, но е препоръчително след всяко хранене, като се обръща специално внимание на мястото на контакт на протезата с венците. Именно тук се натрупва по-голямата част от плака.

За превантивна почистване в домашни условия трябва да ползват допълнителни почистващ средства, които са подходящи и за подвижни конструкции.

Редовно изплакване специални дезинфекционни разтвори и редовното професионално почистване-1 път в месеца ще позволи до голяма степен да увеличи живота на вашите нови зъби.

Възможни сложност

Тъй като протези – това е инородный предмет на неговата работа предполага наличието на проблеми следващата характер:

 • отхвърляне, обилно слюноотделяне или не мога да понасям рефлекс на етапа на адаптация на челюстта до протезу;
 • несъответствие дизайн на контурите на челюстта, в резултат на протеза може да причини травми на меки тъкани на устната кухина;
 • наличие на атрофия на челюстите, когато свободното място на зъба заемат своите съседи, което нарушава пропорциите на лицето.

Избягвайте тези и всички други проблеми трябва да се консултирате с вашия лекар за помощ.

Счупване на протеза — ситуацията не е честа, но възможна

Протеза, както и всяко друго нещо, има свойството да истираться и се счупи. В повечето случаи основните причини за счупване е:

 • при грубо боравене и неправилно разпределение на натоварването;
 • неправилно грижа за протеза;
 • хлабава скоба конструкция и намаляване на срока на експлоатация на продукта;
 • наличието на производствени дефекти.

Тези причини са предпоставка за счупване, отколу, ексфолиране или отсоединению каквато и да е част от протезата.

При това пациентът гледа дискомфорт, когато го носите. Това е първият сигнал за посещение на лекар, който да може да направи ремонт на зъбната протеза. Използването на специално оборудване, инструментална екипировка и наличието на специални знания и умения ще помогне на вашия лекар за бързо възстановяване на повредената структура.

В домашни условия, за да изпълни тази процедура не е възможно, така че да се избегнат сериозни дефекти, веднага се обърнете към стоматологична клиника.

Проблемът загубени зъби кара да се замисля върху възможността за инсталиране на подвижни протези, които могат да бъдат използвани като при частична замяна на зъба, така и пълна загуба на цялата серия.

В зависимост от ситуацията зъболекар може да ви препоръча подвижни или несъемные дизайн. За да се гарантира, че такива продукти колкото е възможно по-дълго прослужили, необходим е за правилната грижа и грижа към тях.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00095 sec