През колко трябва да се сменя четката за зъби? Научете отговора тук!

През колко трябва да се промени четка за зъби

Трудно се намира човек, който да не е запознат с такъв устройство за хигиенни грижи за устната хигиена на устната, като четка за зъби. Първата четка за зъби при човека се появява в периода на ранна детска възраст. В тази възраст родителите си мият зъбите на детето специална силиконова четка, която носи на пръста си. По-късно детето започва да си миете зъбите сами специална детска четка с намалено ниво на скованост на четина.

Четка трябва не само да избират, но и да се съхранява в съответствие с действащите норми и стандарти, както и навреме да я промените. Специалистите съветват да правите това на всеки 3-4 месеца, това означава, че в средния човек за година трябва да се сменя на 3-4 четки. Ако признаците на изношенности на продукта се появяват по-рано, да придобие нова четка трябва да бъде до изтичане на този срок. Пренебрегването на данни препоръките не само ще намали ефективността на процедурата, но и може да доведат до негативни последици и дори стоматологическим заболявания.

Колко често е необходима смяна на четки?

Промяна на четки за почистване на зъбите трябва не по-рядко от 1 път на 3-4 месеца. Това се дължи на факта, че влажност, остающаяся на повърхността на косъм, е отлична среда за размножаване на патогенни бактерии (staphylococcus, стрептококка, гемофильной пръчици) и едноклетъчни гъбички — дерматофити, плесневого и кандидозного плесен. Използването на такива продукти може да стане причина за инфекция на меките тъкани и зъбите, за развитие на някои стоматологични заболявания, например, стоматит.

Разпространение на бактериална флора и възможност за въвеждане на бактериите в устната кухина не е единствената причина, която изисква честа смяна на четка за зъби. Дрямка, от която е извършена, четина, деформират с течение на времето и губи своите почистване на имоти. Използването на тази четка може да стане причина за нараняване на зъбния емайл и нейното изтъняване. Продължителната употреба на четки с негодни за почистване на зъбите четина може да предизвика възпалителни процеси, нарани венците и да стане една от причините за повишена чувствителност эмалевого покриване на твърди зъбни коронки. Че това не се случи, смяна на четката трябва при поява на някакви признаци на деформация кърпичка.

До какви болести може да доведе забава за смяна на четка за зъби?

Ако човек пренебрегва санитарни и гигиеническими норми и дълго време се използва една четка, върху нея се натрупват бактерии и микроби. Някои от тях са способни да съществува вън от човешкото тяло до 60 дни, което във всеки един момент може да стане причина за инфекция. Ситуацията се усложнява, ако в устата има улцерозен увреждания и рани – в този случай рискът от заразяване е над 70%.

Най-честата патология, възникнали в резултат на растежа на условно на инфлуенца и инфлуенца бактериална флора в устната кухина, се счита за стоматит. Това е възпалителен процес в мукозните мембрани, причината за която стават всички микроорганизми, вируси или гъбички. Ако болестта е предизвикана от кандидозными гъби от семейството на Кандида, тя се нарича кандидозный стоматит. Патология се характеризира със силен сърбеж и парене, както и образуването на язва на дефекти эпителиального слой.

Важно! При липсата на лечение, инфекцията може да се разпространи към долните дихателните пътища и да причинят тежки поражения лимфоидната тъкан на сливиците и гланд, както и бронхолегочной система (възпалено гърло, тонзилит, бронхит, пневмония, плеврален излив и т.н.).

Кариес

Кариес – най-често дентална патология при деца и възрастни. Основната причина за болестта е нарушение на хигиенните стандарти за грижа за зъбите, използването на нискокачествени паста за зъби и забавата за смяна на четки за почистване на зъбите.

READ  Гингивопластика за структурен и естетически възстановяване на тъканите на венците

Предрасполагающими фактори са:

 • оскъдна храна с ниско съдържание на минерални вещества;
 • за пушене;
 • отслабването на имунната система в резултат от настинки или други инфекциозни заболявания.

Лошото състояние на зъбния емайл също е един от факторите, провокиращи развитието на повърхностен кариес, който при липса на лечение може да премине в пришеечную или прикорневую форма. Бактерии, които се намират на повърхността на четка за зъби, проникват в парцели истонченного эмалевого покрития и да предизвика растеж на кариозной устната, така четката трябва да се сменя според хигиенни норми – на всеки 3-4 месеца.

Възпаление на венците

Възпаление на венците, представлява възпалителен процес в меките тъкани (венците). Заболяването се проявява болезненностью, зачервяване, кровоточивостью и отеканием на венците. Възпаление на венците може да има инфекциозно и неинфекционную природата. Неинфекционная форма на патология, свързана с травмированием на лигавиците в резултат на грубо физическо въздействие. Един от факторите, които провокират увреждане на венците и образуване на рани и ожулвания на тях, е използването на четка за зъби с деформирани четина.

Инфекциозен гингивит може да се развие в резултат на попадане на микроби и бактерии с четка за зъби на увредените участъци от лигавицата. Ако болестта не пролечить и премахване на фактори, провокира възпалителни процеси на венците може да премине в разрушителна форма – пародонтит.

Възможно ли е да се вари четка?

Още преди няколко десетилетия хората са използвали доста съмнителен начин за поддържане чистотата на четка за зъби – температура на кипене. Част от изделия, на която се намира четина, помещалась в плитка купа, след което тенджера или емайл кофа посочени в тенджера на бавен огън. Процедурата на варене се проведе от 5 до 7 минути.

Този метод не е безопасен и може само да влоши свойства на четка за зъби. Модерни бижута са изработени от синтетичен кърпичка, която бързо губи формата си и очистительные свойства при излагане на високи температури. Кипи при 100°С, разбира се, може да унищожи почти всички намиращи се на повърхността на косъм вируси и бактерии, но използва такава четка за почистване на зъбите не може да бъде – тя ще нанесе вреди на зъбния емайл и венците, което ще увеличи рисковете възпалителни процеси и на нахлуване на патогенни микроорганизми върху увредените участъци.

Факт! Кипи за зъби е често срещана в 19-ти век, когато повечето изделия изготавливались от естествени материали – конска, свински или барсучьей вълна. Такава четина е била достатъчно устойчива е на топлина изложени и позволяваше да се удължи срока на експлоатация на продукта до 6-8 месеца.

Колко често трябва да се промени детски четки?

Детски четки за зъби трябва да се съхраняват при строго спазване на санитарни и хигиенни стандарти, тъй като именно децата са по-податливи на инфекциозни заболявания и възпалителни процеси.

READ  Глоссит: патология, която изисква цялостна диагностика и лечение

Стоматолозите съветват да се следват следните препоръки:

 • да се съхранява на детска четка трябва отделно от продукти, които се ползват от възрастните членове на семейството;
 • след употреба трябва да изплакнете четката с топла преварена вода и леко се намокри кърпа, за да премахнете излишната влага, която създава отлични условия за растеж на инфлуенца флора;
 • детски изделия трябва да се сменят по-често, отколкото четки за възрастни.

Средният срок на експлоатация на четка за зъби, препоръчвана от детски стоматолози, е 2-2,5 месеца. Това е свързано с чести настинки в детска възраст, непостоянством бактериална флора в устната кухина и детски навици, една от които е дъвченето или силно стиска четина, зъби. Детски четки за по-бързо се деформира, така че пренебрегва съветите на специалисти, не си струва – от това зависи здравето на зъбите в юношеска и зряла възраст.

Четки с показатели

Повечето съвременни зъбни четки известни производители имат индикатор за формата на приложената в щетину цветни ивици. По отношение експлоатацията на продукта показател бледнее и променя цвета си (или изчезва съвсем). След като това се случи, трябва да заменя артикул, тъй като той става негоден за по-нататъшна експлоатация.

Срок на услугата за зъби с антибактериално покритие

Продукти с антибактериално и антимикробно покритие е доста популярен в Русия. Те се отнасят към средния ценови сегмент, осигуряват допълнителна защита на зъбите и венците, възпрепятстват развитието на кариес и други инфекциозни заболявания на устната кухина. Антибактериални продукти също помагат да се справят с несвежим дишането и възпалителни процеси, но избират за тези цели следва качествени четки известни производители.

При производството на антибактериални зъби обикновено се използват влакна от бамбук и евкалипт, притежаващи изразени антибактериални и лечебни свойства. На щетину може да бъде нанесен екстракт от морски водорасли, алое или лечебни растения (лайка, градински чай). За да се постигне изразен терапевтичен ефект, трябва да използвате данни четка в продължение на 6-7 месеца.

Важно! Антибактериално покритие губи своите лечебни свойства много бързо – това е основен минус на подобни изделия. Обикновено това се случва през 60-70 дни ежедневна употреба. При това срокът на експлоатация на данните за зъби е около 3-4 месеца.

Когато е необходима подмяна на предвижданите четки?

В някои случаи четка за зъби трябва да се сменят предсрочно. Това може да се дължи на различни причини, например, деформация на власинките, от който е изработена четина, или силно замърсяване ворсинок и на основата на изделия. Ако човек переболел стоматитом, простудни заболявания, херпес или друга инфекциозна патология, четка трябва да се замени веднага след като се възстанови, за да се избегне повторно заразяване. Ако четката на всички членове на семейството се съхраняват в една чаша или калъф, голяма е вероятността от заразяване на останалите членове на домакинството, така че след всяка болест трябва да се сменя четката за зъби, без да чака препоръчителни срокове.

READ  Отива зъб мъдрост – симптоми, начини за тяхното отстраняване, съвети

Незабавна смяна на четки може да се наложи и в други случаи, като например:

 • използването на продукта на друг човек;
 • спад на пода;
 • всички форми на замърсяване, при които обичайното измиване с гореща вода и сапун не е в състояние да осигури необходимата степен на чистота на продукта.

Важно! Ако по време на почистване на зъбите са се появили неприятни усещания по венците или на повърхността на эмалевого покритие, също така трябва да се замени с четка, тъй като една от възможните причини за дискомфорт е деформация на косъм.

Замяна на четки за грижи за имплантами

За обикновения човек е не този, който има проблеми със зъбите, стоматолозите съветват да се избират продукти с четка със средна твърдост. Те позволяват да се постигне необходимата степен на пречистване и масаж на венците, за стимулиране на кръвообращението и подобряване на метаболитните процеси в меките тъкани на устната кухина. Ако в устата на човек са зъбните импланти или протези, те трябва да се почистват с четка с минимална твърдост, за да се избегне нараняване на материали. Тези четки трябва да се сменят на 1 път на 5-6 месеца, ако няма обстоятелства, изискващи спешна подмяна, и съхранява потребителските свойства на продукта.

Как да се удължи срока на експлоатация?

За да се увеличи срокът на служба на четка за зъби, трябва да го използва и съхранява. За това е необходимо да се спазват следните правила:

 • преди първото използване трябва да изплакнете продукт преварена вода с антибактериален сапун;
 • след използването на четка трябва да бъде леко натискане или изтриете със салфетка, за да премахнете излишната влага;
 • най-добре е да използвате за съхранение на специален индивидуален калъф;
 • пъти в продължение на 20-30 дни трябва да се измият внимателно на продукта с помощта на сапун.

Ако четка ще падне на пода, трябва веднага да го замени – нормално измиване не ще помогне да се осигури необходимата дезинфекция и чистота.

Таблица. Средният срок на експлоатация на четка за зъби.

Вид на продукта През колко трябва да се промени
С антибактериално покритие 2-2,5 месеца, (за запазване на лечебните свойства) или 3-4 месеца
С твърда четка за възрастен 3-4 месеца
Детска 2-2,5 месеца
С мека четка за напредъка за протези и имплантами 5-6 месеца
С индикатор До изчезване на показателя, или 3-4 месеца

Избор на четка за зъби – отговорна задача, но не по-малко важно правилното съхранение и навременна подмяна на продукт. Това оказва пряко влияние върху ефективността на процедурата за почистване на зъбите и здравето на зъбите и венците, така че е важно да се спазват препоръките на зъболекарите и да се придържат към съществуващите норми.

Видео — Когато се сменят четката за зъби

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00115 sec