Проблясващи стоматит при възрастни: причини и лечение

Проблясващи стоматит при възрастни: причини

Стоматит се отнася до болести, природата на възникването на които до края не е проучен. Специалистите смятат, че болестта е свързана с функционирането на имунната система и се развива под влиянието на молекулно-стимули, на които организмът не може да разпознае. Стоматиту изложени предимно деца от предучилищна възраст, тъй като основен фактор за появата на възпалителни процеси в меките тъкани на устната кухина е неспазване на хигиенни режим.

При възрастни стоматит обикновено е следствие на трайно намаляване на имунитета, така че около 30 % от възрастните пациенти с различни видове стоматит представляват бременни и кърмещи жени. Рецидивирующая форма на патология, при която влошаване се случва по-често от 1-2 пъти на година, при лица над 18-годишна възраст се среща много рядко, затова тази клинична картина не се считат за характерни за възрастните. Ако стоматит е хронична форма и се характеризира с чести решетка, трябва да разберете причината, тъй като в някои случаи да предизвика постоянни рецидиви може да се системен спад на имунната система, причинено от тежки заболявания, например, вялотекущим туберкулоза.

Пушачите – основна група в риск

Хората, страдащи от тютюневата зависимост, са включени в групата на максимален риск за рецидивирующему стоматиту. Това е свързано с негативно въздействие на никотин и катран на лигавиците на устната кухина. Никотин – един от най-силните алкалоидных отрови, намаляване на активността на местния имунитет на около 40-45 %. Никотин дим се отразява негативно на киселинността на слюнного тайна и унищожава лизозим – естествен антибактериален ензим, който ви помага да се поддържа имунната система на устната и унищожават вируси, патогенни бактерии и микроби.

При недостатъчно изработване на лизоцима лигавиците на устната кухина стават по-уязвими към ефектите на микробна флора, и ако човек не се съобразява с интензивен хигиенни режим, вероятността от развитие на стоматит ще бъде много висока. Болестно въздействие на никотина, е също в промяна на вискозитета на слюнка и разрушаване на повърхностния слой на лигавиците, който отговаря за регенеративни и защитни функции.

Моля, обърнете внимание! Хората, които ежедневно выкуривающие повече от 2-3 цигари, се разболяват стоматитом по-често, а период на лечението при тях протича по-дълго и по-трудно. Това се дължи на факта, че никотин дим намалява регенеративную активността на епитела, и процеса на зарастване на афтозных и язва щети дума в няколко пъти по-бавно. За да се намали степента на отрицателното въздействие, е необходимо след всяко выкуривания цигара или пура изплакнете устата си с преварена вода. На любителите на електронни цигари, които използват течности с добавянето на никотин също трябва да се придържат към тази препоръка.

От избора на паста за зъби зависи не само за здравето на зъбите

Правилният избор на паста за зъби също е от голямо значение за профилактика на стоматит. При възпалителни заболявания на венците (например, пародонтите, периодонтите, пародонтит, гингивит), лекарят може да препоръча прием на противовъзпалителни пасти за зъби, съдържащи антисептици, например хлорхексидин. Прилага ги в продължение на 2-3 седмици, поради изразено дезинфицирующего, противомикробного и бактерицидного действия. Ако се използват такива паста продължение на повече от 30 последователни дни висока вероятност за унищожаване на полезна микрофлора на устната кухина и развитие на дисбактериоза.

READ  Венците след екстракцията побелела: какво означава това? Подробна информация!

Именно дисбактериоза е причина за 80% от случаите на бактериални и гъбични стоматит, затова профилактиката е необходима за предотвратяване на възпалителни и улцерозен процеси в устната кухина.

Още един компонент, който е в състояние да провокира чести влошаване на стоматит, е натриев лаурил сулфат. Това е вещество, което се добавя в пасти за зъби за образование пенлива консистенция. Тя дразни лигавицата, предизвиква локално обезводняване и провокира активността на рецептори за болка. Стоматолозите съветват да се купуват паста без добавяне на лаурилсульфата натрий хора с повтарящите форма на стоматит – както показва практиката, това помага за намаляване на честотата на заболеваемост от почти 60 % (при условие, че лицето не страда от системни патологиями, влияещи върху активността на имунната система).

Пасти за зъби без лаурилсульфата натрий и тяхната стойност

Заглавие Изображение Цена
«Silca Multikomplex»

130 рубли
«Natura Siberica Арктическая защита»

190 лева
«ЗНАК» МОРСКИ МИНЕРАЛИ»

160 лева
«ЗНАК ORGANIC»

240 рубли
«PresiDENT Classic»

350 рубли
«R. O. C. S. ENERGY»

330 лева

Човек трябва да знае! Брой лаурилсульфата на натрий в пастите за зъби и бальзамах за измиване на зъбите и венците, обозначен с маркировка «SLS» («Натриев Lauryl Sulfate»).

Прием на диуретични препарати и тяхната връзка с влошаването на състоянието на стоматит

Диуретици препарати (диуретици), – синтетични лекарства, които повишават скоростта на образуване на урина и с нея отделянето от организма. Медикаменти от тази група могат да определяни на хората с артериална хипертония, сърдечни заболявания и други нарушения, сопровождающимися група на течност в тъканите на вътрешните органи и серозных кухини.

При хора, дълго време приемащи диуретици, стоматит може да бъде резултат от тези странични ефекти данни лекарства. Почти всички диуретици (изключение правят средства от растителен произход, действието на които се счита за лек в сравнение със синтетични и полусинтетическими лекарства) предизвикват локално обезводняване и при продължителна употреба се променят химичния състав и киселинност на слюнката, както и нейната консистенция, която влияе неблагоприятно върху местния имунитет.

Към лекарства с диуретично действие се отнасят:

 • «Фуросемид»;
 • «Циклометиазид»;
 • «Гипотиазид»;
 • «Метиклотиазид»;
 • «Маннитол»;
 • «Верошпирон» и т.н.

Важно! Някои използват диуретиците с цел загуба на тегло. Да направи това в никакъв случай не е, тъй като мощни диуретици могат да се отърве от тялото до 15 % натрий. Злоупотреба с диуретични лекарства може да стане причина за хроничен стоматит и нарушения в работата на сърцето, така че данните средства могат да се използват само по предписание на лекаря стриктно препоръчаната доза и в рамките на кратко време.

Видео — Стоматити в устата при възрастни

Ролята на храненето в развитието на стоматит

При хора, подложени на нарушения на сърдечния, оскъдна и небалансирано хранене, рецидиви на стоматит се появява в резултат на остра липса на витамини и минерални соли. За имунитета на лигавиците на устната кухина може да се справи с провоцирующими фактори, организмът трябва да получи достатъчно количество фолиева, никотинова и аскорбинова киселини, както и витамини A, E и F. Те помагат да се установят процеси, кръвообращението на венците и установяване на обменните реакции.

Минерален състав на консумираната храна трябва да бъде разнообразна. Ежедневно, за да се поддържа здравето на устата на човека са необходими, магнезий, калций, фосфор, желязо. За да се гарантира притока на необходимите елементи в диетата задължително трябва да присъстват:

 • постно червено и бяло месо (пуешко, крольчатина, телешко, агнешко);
 • всички риби (особено полезни риба тон, сафрид, треска, мерлуза, сребриста сайда, навага, пъстърва и скумрия);
 • морски дарове (калмари, стриди, омари, скариди);
 • ядки (бразилски, орехи, кедрови, кашу);
 • млечни продукти (кисело мляко, извара, сметана, ферментирало на печен мляко, натурално кисело мляко, без оцветители и аромати);
 • пастьоризирано мляко (може да се замени с unibody, кипяченным не по-малко от 5-7 минути);
 • плодове;
 • зеленчуци, зелените листни салати;
 • яйца от кокошки и пъдпъдъци;
 • странични продукти от животински произход (черен дроб, стомаха, на сърцето).

За предотвратяване на дисбактериоза на устната и свързани с него заболявания, сред които се отнася и стоматити, трябва да се поддържа достатъчно ниво на лактобацилус. Голямо количество млечни бактерии, съдържащи се в кефире, така продуктът по-добре да включват в храната на дневна база.

Работа в неблагоприятни условия

Работниците на големи промишлени предприятия, растения и растения също са включени в групата на риска за възникването на стоматит поради постоянно контактирования с вредни вещества и вдишването на отровни изпарения. За по производствам са следните индустрии:

 • боя производство;
 • производство на целулоза и хартия и рециклиране на дърво;
 • машиностроенето;
 • мебели индустрия;
 • корабът поправка на производство;
 • добив и преработка на тежки метали.

За да намалите рисковете от неблагоприятните въздействия на опасни и вредни производства, по време на работа трябва строго да се спазват инструкциите за безопасност: да се използва защитно облекло, макси и респиратори, ако това се изисква стандарти за безопасност. За възстановяване на защитните функции на организма и възстановяване се препоръчва 2 пъти в годината се проведе санаторно-превантивно лечение в райони с морски въздух или богат иглолистна дървесина растителност.

Съвет! При чести случаи на стоматит оптимален избор ще бъде почивка на морския бряг. Ако пътуват за морето, да няма възможност, подходящ за посещение на солна стая, която има почти във всички големи населени места. За постигане на профилактични и терапевтични резултата присъстват в стаята трябва 2 пъти седмично в продължение на 15-30 минути. Общо трябва да се изпълни 10 процедури.

Видео — са афтозен стоматит

Патологични причини

Ако въпреки всички мерки за корекция на хранителния режим, начина на живот и вредните навици, стоматит продължава да се появява периодично (не по-рядко от 1 път в годината), трябва да мине през изпит и да разберете причината, тъй като причините за заболяването могат да бъдат много. Някои от тях могат да имат скрито за без ясни клинични симптоми, както и голяма част от подобни заболявания се открива, когато случаен цялостно проучване.

Ендокринни нарушения

Най-често пристъпите на стоматит са диагностицирани при лица с endocrinal разстройства, най-честата от които е на захарен диабет. Това е заболяване, при което е нарушена активност на клетките на панкреаса, отговорни за синтеза на инсулин. За последните 10 години диабет е много «помолодел» и сега често влиза в действие при пациенти на възраст от 20 до 30 години, както и за деца и тийнейджъри.

Предизвика рецидиви на стоматит могат да смущения във функционирането на щитовидната жлеза, надбъбречните жлези и хипофизата. Болни с тези заболявания може да страдат от често главоболие, повишено изпотяване, проблеми с апетита.

Важно! Всички ендокринни патологии, свързани с нарушение на синтеза на хормони. Колебанията на хормоналния фон се отразява негативно на защитните функции на лигавицата на устната кухина и спомага за възпалителни и инфекциозни процеси, така че да започне лечение на хроничен стоматит (след вендузи, остър процес) трябва да нормализиране на хормоналния статус.

Заболявания на дихателните органи

Тежки поражения бронхолегочного апарат също може да бъде причина за системно появата на стоматит (предимно на бактериална или гъбична природа). Това се дължи на факта, че при силна суха кашлица и затруднено дишане такива пациенти често се предписва инхалации с препарати, съдържащи хормони. Те могат да определяни при пневмония, плеврите, бронхит, трахеити, бронхиална астма.

При честа употреба на медикаменти, съдържащи хормони, микрофлора и имунитета на лигавиците, са нарушени, което води до развитието на различни форми на стоматит.

Злокачествени процеси

Най-тежката причина за рецидивиращи форми на хроничен стоматит, която дълго време може да остане невыясненной. При всички злокачествени заболявания на имунната система на пациента се намалява, което води до появата на възпалителни процеси с различна локализация. Своевременната диагностика на рак е затруднено от факта, че в онкологические болестта дълго време протичат без никакви симптоми и признаци. На болния може да се притеснява незначително повишаване на температурата на тялото, която обикновено не надхвърля ограниченията субфебрилитета. При прогрессирующем време могат да се появят умерена болка, пациентът може да загуби част от теглото.

Опасността от ракови тумори в това, че те се установяват твърде късно. За да се предотврати развитието на рак до 3 и 4 стадий, при които хирургично и химиотерапевтическое лечение се окаже неефективно, трябва при всяко влошаване на здраве, или периодично възникващите симптоми да се потърси медицинска помощ. Проблясващи стоматит и се смята за причината за пускането на анализи на онкомаркеры, особено ако човек влезе в риск или има предразположеност към проекта болести.

Рецидивирующий стоматит – рядко явление при по-възрастни пациенти, което винаги е предизвикана от стабилен спад на имунитета. Това може да бъде резултат от въздействието на негативните фактори или прогресия на скрито заболяване. За да разберете какво точно причинява влошаване на стоматит, е необходимо да се консултирате лечащему лекар и изследвани. Освен стандартните биохимични изследвания на урината и кръвта на пациента могат да бъдат предложени по-сложен за изследване с прилагането на хардуер или хирургични методи.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00084 sec