Ретрузия и протрузия — какво да правя, ако в устата се появиха зъби-«парвеню» и «затворники»

Не всички хора щастливи, за да расте и да живеят живота с идеални зъби или поне да толерантни по отношение на физически и естетически, ретрузия и протрузия – явление между хора са напълно нормални.

Ясна илюстрация на тази патология служи като устата на крокодил: зъби, изпъкнали от редица напред, все напред-настрани – образец на протрузии, стърчат толкова назад, често с наползанием на небето – това е зъб ретрузивные.

При всяка от изброените концепции има имена-синоними: протрузия се нарича още вестибуларния (или щечно-лабиален), ретрузия – устна (или небно-язычной) позицията на зъбите.

За разлика от прогнатии и ретрогнатии (с увеличаването или намаляването на размера на челюстите при общ правилната позиция на зъбите в редица), ретрузивная или протрузная позиции са аномалия разпоредби с намирането на един или няколко зъба в «незаконен» за разлика от определения им от природата място.

При честа разположение на зъбите с «наползанием» един на друг, може да се говори за вариант да ги изтласкване, при подреждането на няколко зъби пред останалите с популяризирането на челюстта напред при смыкании зъбни редове – за аномалии привеждане в съответствие хапят.

Вестибулярная позиция

За да зъб е нараснал необичайно пред останалата част от линията, трябва да съществуват основателни причини като:

 • липсата на място за него в редица (хипоплазия на челюстта, макродентии – прекалено големи размери на съседите си, при сверхкомплектности на зъбите);
 • аномалии на отметки и настаняване пъпки постоянни зъби (като при преждевременно отстраняване на млечни продукти);
 • късна смяна «молочек»;
 • патологични навици под формата на постоянно дъх на устата, смучене на палеца или разгрызания подвернувшегося под ръка предмет (химикалки, молив).

В резултат на последиците от аномалии се проявяват нарушения на функцията на словото и естетична дисгармонией предвид:

 • появата на три;
 • изтласкване на зъбите;
 • увеличаване на размера на фронтовата линия на зъбната дъга.

Класификация подразделяет щечно-губное разположение на зъбите на:

 • бимаксиллярно – обоечелюстное (с се движат напред резци и на двете челюсти);
 • с выступанием резци на горната челюст;
 • с выпячиванием напред резци на долната челюст.

Особености на клиничната картина

Към типичните симптоми на протрузии се отнася анормално положение на устните или като ги изпъкването напред с выворачиванием навън, или лабиален несъстоятелност – невъзможността да ги свободно, без прилагане на усилията на последните, с зиянием на лабиален пукнатини при техния отдих. Наличието на тези симптоми не е задължителен.

READ  Втрива протези какво да правя: 7 полезни съвети и начини за

При положение ножовете, който причинява степента на разобщения устни в покой повече от 4 мм, протрузия е прекалено голям.

При някои народи (майнерс), отличаващи се с по-голяма от природата, дебелина на устните, за да забележите аномалия е по-трудно, както и сред някои от европейците (френски) с типично големи носовете и подбородками.

Коригиращи техники

При наличието на аномалия се оценява на степен си и се произвежда или корекция на разпоредбите на зъбите, или хирургично коригиране на заболяване с необходимост от екстракция на отделни зъби.

Категория корригирующей дизайн зависи от характера на патология: при наличие на свободно място в челюстта, зъбите, без проблеми се пускат в редица прилагането на скоби, вестибуларния плочи или с ретрузивной дъга, както и използването на плъзгащи дъга Энгля (доставчик на лингвальный наклон предни зъби със скорост 1 мм/месец). При стеснени зъбни дъги се прилагат разширяват техните апарати.

При липса на свободно място в редицата се извършва екстракция на:

 • или първите премоляров при изразена бимаксиллярной форма протрузии на ножовете с последващо ретракцией кучешки зъби брекет-тракшън по друг начин,
 • или сверхнормативных на зъбите при наличието на такива.

При наличието на предна патология (I категория по Энглю) при разобщении устните на мира:

 • по-малко от 4 мм, се изисква хирургична намеса – лечението се ограничава до консервативни мерки;
 • 5-9 мм – при решаването без отстраняване е необходимо разширяване на премолярной и гроздовидна зона на зъбната редица;
 • 10 (или повече) мм – показано прилагането на хирургически метод.

Лечение, съчетаващо премахване на премоляров с потупване коригира » на другите зъби, не трябва да се извършва в период на млечни привеждане в съответствие хапят, след като се чака до привеждане в съответствие хапят късно заменяеми или ранно постоянно.

При наличието на дълбоко резцового припокриващи се извършва отстраняване на причините за разстройство на вертикални привеждане в съответствие хапят, лечение на патология на долните резци е в прилагането на внеротовой тяга (с оглед на противопоказанности прилагане на функционални апарати).

Освен основния метод за коригиране или лечение на задължително е прилагането на миотерапии – за физическо възпитание за кръгли мускулите на устата и да се отървем от вредните, извлечените от детството, навици.

Ако зъбите «безславно» във вътрешността на устата

При «прорастании» зъб с отклонение от дължимата линия назад, орално – в страна на езика и небцето се говори за ретрузивной техните позиции.

READ  Кариес: класификация и лечение на заболяването

Причини за такова неестествено ги челен разпоредби в горната или долната челюст може да стане:

 • сверхкомплектность;
 • изместване от линията на екструдиране предвид съседи;
 • разстройство механика отметки пъпки постоянни зъби;
 • закъснение на загуба «молочек» (с увеличаване на постоянен зъб, заобикаляйки мляко);
 • последиците от вредните навици (използване на устната кухина не по предназначение) и нередностите механизъм на дишането.

Последиците от ретрузии стават:

 • феята на изтласкване и трапециевидная конфигурация на зъбната редица с оглед на укорочения челен участък на линията на венците;
 • увеличаване на дълбочината на привеждане в съответствие хапят с травмированием на венците и структури на пародонта;
 • нарушения на речта функция и естетика на възприемането на лицето и устата.

В съответствие с приетата класификация оральная позиция на зъбната редица се подразделя на:

 • верхнечелюстную (верхнерезцовую, с наклон назад горните предни зъби);
 • нижнечелюстную (нижнерезцовую, с отклонение назад на долните резци);
 • бимаксиллярную (с аномалии настаняване на зъбите на двете челюстях).

Клинични прояви

Клинична симптоматика се проявява в много разстройства на речта и козметичен дефект под формата на западания устните, че по никакъв начин не допринася за външната привлекателност, а това значи, че може да повлияе на характера и психиката на пациента (особено тийнейджър).

Защото, освен естетически дискомфорт, усилията, положени към това, за да скриете дефект, водят до перенапряжению мимически и дъвкателните мускули, способному да стане причина за трудностите на мозъчното кръвоснабдяване.

При изразена патология с формирането на нередност привеждане в съответствие хапят страда функция дъвчене на храната води до нарушения в храносмилателната система. До същите последици, водят и възпалителни явления на венците и пародонте поради постоянно ги ранени неправилно разположени зъби.

Принципи на корекция

Общи принципи на лечение и корекция ретрузии се различават от тези при протрузиях в непринципиальных детайли.

Тъй като период заменяеми привеждане в съответствие хапят обикновено е съпроводено от появата на свободно пространство във венеца, методично надавливание отвътре език или пръст на ретрузивно разположен на един постоянен зъб води до водворению на полагающееся място.

При выдавливании от дъга съседи прибягват до передвижению зъбите на места прилагането на ортодонтски или хирургични техники.

При силно струпване на зъбни прилага интегриран подход към лечението с първоначалния премахването на сверхнормативных първите премоляров и последвана от прилагането на подвижни (плочи, оборудвани система винтове и пружини) или фиксирана (скоби) ортодонтски конструкции.

Превантивни дейности

С оглед на факта, че една от основните причини, водещи до неестественному състоянието на зъбите на венеца (изготвяне на венците, в передне-надлъжна посока с протрузией на ножовете) е навик деца смучат палеца си, родителите следва да се вземат енергични мерки, за да я премахне.

READ  Мезиальный захапка: признаци със снимка, лечение, последствията

До толкова негативни последици води и неадекватна навик през цялото време да диша изключително уста. Децата трябва внимателно да отбиват от този метод на дишане, предварително са дали на детето за наличие на аденоиди или други препятствия за дишане в носа.

Разгрызание чужди тела в процеса на игра или в момента на изпитването на силни емоции също не допринася за перфектната усмивка.

Специално внимание към състоянието на зъбите със задължителни консултации при стоматолозите е необходима в периода на смяна на зъбите. Така, преждевременно отстраняване на млечните зъби може да доведе до появата на аномалии на зъбни маркиране на постоянни зъби, както запаздывающая им смяна – до прорезыванию в не са предназначени за това място.

Сверхнормативность на зъбите, както и неестественность техния размер, също е област на задачите за вземане на мерки от страна на лекар-стоматолог.

В идеалния случай, посещение на кабинета на стоматолог не по-рядко един-два пъти в рамките на годината трябва да се превърне в норма на живот за всеки съвременен човек, независимо от възраст и социално положение.

За цените за лечение

В зависимост от степента на сложност на корекция или лечение на аномалии цена на комплекс на предлаганите услуги ще бъде значително варират.

Така, ценова листа на услугите, предоставяни при протрузии на зъбите москва клиники, включва като стартова цена под формата на първична консултация с лекар-ортодонт (от 500 до 550 рубли), така и за текущи загуба, включващи экстракцию 2-4 хиляди рубли за всяка единица), инсталирането на брекет-система на един ред зъби (от 9 до 10 хиляди).

В същия приблизително сума ще струва на система за оттегляне, а пълен курс на лечение брекетами струва сума от 70 до 150 хиляди рубли.

По-сложна намеса включва изразходването на още по-големи суми.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00118 sec