Са афтозен стоматит при децата — как бързо се справят с болестта

Въпреки че от стоматит страдат както децата, така и възрастните, болестта се счита за детски, особено, ако става въпрос за афтозном стоматит, наречено «болестта на мръсните ръце».

Са афтозен стоматит, който е един от най-често срещаните форми на развитие на възпаление на устната кухина в детска възраст провокират стафилококковая, стрептококковая и диплококковая инфекция.

В детските градини заболяването често придобива эпидемический характер и могат да се развиват едновременно с грип, корью, дифтерией.

Какво е това?

При афтозном стоматит лигавицата на устната кухина засяга инфекцията причинява възпалителен процес с появата на характерни обриви във вид на малки раните жълто-бял цвят, заобиколена от дебели покрасневшими райони. Такива образование накратко се нарича афтами.

Най-често място на локализация на afl (обикновено общото количество е не повече от 3) се превръща от вътрешната страна на езика, бузите, устните или подъязычное пространство.

В редица случаи се наблюдават големи поражения, като едновременно с формирането на около 10 раните, сливането в обширни болезнени лезии.

За диагностициране на болестта лекар са достатъчни за извършване на визуална проверка на пациента и интервю му, формиране на клиничната картина. С цел диференциация на настоящата форма с язва-некротическим и герпетическим стоматитом допълнително могат да определяни на лабораторни изследвания.

Особености на клиничната картина при детето

Са афтозен стоматит при децата може да протече със следните симптоми:

 • повишаване на температурата до критични стойности (39 градуса);

 • прекаленото слюноотделяне;
 • появата на лош дъх;
 • влошаване на апетита;
 • повишена раздразнителност и плаче (особено при малки деца);
 • наличност в устната кухина покраснений, преминават в язви.

Афты се появяват едновременно, което провокира скок на температурата, след което състоянието се стабилизира малко, но дете се чувства явен дискомфорт се дължи на възпаление на лигавицата. След няколко дни обриви могат да се появят отново с друг повишаване на температурата. На фона На тези симптоми при остро протичане на болестта стават все увеличение и болезнени подчелюстные лимфни възли.

Често диагнозата се поставя при значително развитието на възпаление, което се дължи на характерната за началната фаза течение на подобен на този на обикновена настинка. С появата на afl и до пълното възстановяване се провежда не по-малко от 10 дни. Всички тези дни се запазват силни болезнени чувства, което усложнява става и приемът на храна.

За да не се допусне влошаване на процеса, родителите трябва да обърнат внимание на всички рани и пъпки, промяна на нормалния розов цвят и гладка хомогенна структура на лигавицата.

Причините за развитие на възпаление на

Към днешна дата, зъболекари и педиатрите не могат да дадат точна дефиниция на причините за развитие на афтозного стоматит.

Но има редица фактори, значително увеличаване на риска от развитие на тази патология:

 • да имаш дете алергична реакция от всякакъв вид (на продукти, на прах, лекарства, средства за хигиена на устната кухина);

 • нарушения на функционирането на органите на стомашно-чревния тракт под формата на ерозия на лигавицата, на дисбактериоза, възпаление на хранопровода или гърлото;
 • нарушения във функциите на централната и вегетативната нервна система;
 • често болестта УНГ-органи с възпалителен характер;
 • гиповитаминоз;
 • механично нараняване на устната лигавица;

 • развитие на кариозен процес;
 • наличието на чипс, зъбен камък, слабо установени пломби;
 • липсата на хигиена на устната кухина.

Както предполагат експерти, заболяване на практика не е свързан с развитието на детето на остро респираторно заболяване, но при придружаващи АРИ висока температура и дишането през устата (поради запушване на носа), лигавицата става пересушенной, така че слюнката не е в състояние да изпълнява защитната си функция. В крайна сметка са създадени благоприятни условия за навлизане на вируси и бактерии.

За причините и симптомите на стоматит ще каже лекарят зъболекар детска клиника:

Видове патологичния процес

Вид афтозного стоматит се определя от характера на неговите течения:

 1. Остър. Характеризира се с остро болезненностью раните. Болката може да се засили при контакт на засегнатите райони с топла, пикантна или сладка храна, по време на разговор, поради движения на езика. Детето повишава се температурата, появява се главоболие, се случва нарушение в работата на СЧ (често стоматит придружени от диария вследствие на интоксикация на организма).
 2. Хроничен рецидивирующий. Често този вид заболяване се проявява при деца, които вече навършиха 4 години. Характерен признак е дълго време от порядъка на 2 седмици. Влошаване се случват през есента и пролетта и се развиват под влияние на наранявания на лигавицата, переутомлений, стрес или вирусна инфекция.

Подход към терапията — комплекс от мерки

При наличието на подозрителни симптоми, които свидетелстват за възможно развитие афтозного на стоматит при бебе, трябва незабавно да се консултира с лекар (педиатър зъболекар или педиатър) за избор на ефективни адекватно лечение. Обикновено терапията се състои от местни и общи мероприятия.

Медикаментозные дестинация

Терапията се извършва с помощта на антихистамин средства (Супрастин, Тавегил или Кларитин), препарати за премахване на вирусна инфекция, витаминни комплекси и препарати -иммуномодуляторов.

Особено ефективни са местни имуномодулатори под формата на пасти за зъби с лизоцимом, лактоферрином, оксидом глюкоза. Данни ензими повишават местния имунитет на лигавиците на устата и я правят постоянно ти към действието на бактерии и вируси.

Децата по-големи деца може да определяни Имудон под формата на бонбони (в продължение на две седмици всеки ден трябва да рассасывать за 6 броя). В тежки случаи могат да определяни на стероиди и антибиотици.

Гелове и антисептични промивки

Лекарства за местната обработка, назначени въз основа на тежестта на процеса. В началния етап На ефективно напояване афты антисептик Мирамистином, предоставящ бактерициден ефект. Той е показан на децата от всяка възраст при липса на алергия към компонентите на препарата. В продължение на дни процедурата се извършва 4 пъти.

Първите етапи на болест ефективно се отстраняват и благодарение на използването на Холисал гел, който не само премахва симптомите на възпаление, но и ефективно облекчаване на засегнатата област. Лечението се провежда 3-4 пъти на ден. При силен болевом синдрома на гел трябва да се прилага преди хранене. Ограничение за употреба е детска възраст до една година.

Ако са афтозен стоматит е в процес на зарастване и болезнените усещания са напълно липсва, е възможно да се ускори процеса на възстановяване с помощта на Актовегин-гел, който представлява себе си епителизиращо средство.

Рецепти на народната медицина

Заедно с лекарствени препарати за облекчаване състоянието на бебето при афтозном стоматит помагат билкови отвари:

 1. Смесва лайка, листа от мента, градински чай (по 3 супени лъжици) и плодове от копър (1 чаена лъжичка), залейте сместа с чаша вода и сложете за 20 минути на бавен огън (време е посочено на кипене бульон). След това като инфузия се охлади, го прецедете и използвайте за изплакване под формата на топлина. Ежедневно трябва да се провежда процедура не по-малко от 5 пъти;

 2. Тинктура от невен, като една чаена лъжичка сушени цветя чаша топла преварена вода и заваривая бульон, на водна баня.

Добър ефект дава и размазването три пъти на ден, поразените места на лигавицата на масло от морски зърнастец или свежевыжатым сок от алое.

Хомеопатични средства

Сред ефективните при афтозном стоматит средства са налице:

 • Arsenium album — за отстраняване на силна болка, притеснение и жажда (съчетано с топлите напитки);
 • Sulphur — при силна болка, ако детето предпочита студените напитки;

 • Natrum muriaticum — ако детето пересушены устните, влошаване на процеса на предизвикване на престоя на открито слънце, се празнува жажда за консумация на солени храни;
 • Borax — ако са афтозен стоматит се развива едновременно с кандидозным и се празнува кървене на огнища на поражение;
 • Natrum phosphoricum 6X — спомага за бързо (в рамките на 2-3 дни) зарастване на раните и е средство за превенция, ако са афтозен стоматит преминава в хронична форма, се смята за универсално лекарство.

Изберете хомеопатично лекарство трябва лекар, с акцент върху прояви на болестта при дете в конкретния случай.

Допълнително може да се лекува заболяване чрез физиопроцедур под формата на облъчване огнища на възпаление на ултравиолетови лъчи. За да се улесни състояние, до изчезване на остри симптоми трябва да се придържаме към нежна мощност с храненето на детето с прясна топла течна или пюре от храна, богата питьевым режим.

И, разбира се, не трябва да забравяме за добра хигиена на устната кухина.

Превантивни дейности

Профилактика афтозного на стоматит при децата — това е, преди всичко, редовна хигиена на устната кухина и на ръцете, чистота околните на детето мебели, своевременно лечение засегнати от кариес на зъбите, е балансиран режим на хранене.

Ако болестта вече многократно получавали и констатирована диагностична форма афтозного стоматит, профилактика включва редица дейности, което позволява да предупредя рецидиви:

 • откриване на хронични нарушения на работата на вътрешните органи;
 • оценка на правилността на оформянето на зъбната редица и привеждане в съответствие хапят;
 • получаване на консултантски становища иммунолога, гастроентеролог, зъболекар и отоларинголога.

Болестта лесно се поддава на лечение, ако болестта своевременно диагностицирани. Цялостна терапия и следването на препоръките на лекар позволяват да се постигне траен резултат, който помага да се поддържа от специални грижи, внимателно отношение към детето и спазването на мерките за превенция.

READ  Когато се сменят зъбите при деца на постоянно: подробна информация

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00144 sec