Запълващ материал Форедент — съвременни аспекти на употребата

Форедент (Foredent) е стоматологическим материал, който се използва за пломбировки корен на зъбни канали.

При разбъркване на прах и течности се получава паста, която се използва за направата на постоянни пломби.

Основни свойства на веществото

Производител на наркотици чешка фирма – Spofa Dental. Лекарство включва два компонента, които се смесват в процеса на работа на зъболекар: прах и течност. Сместа представлява резорцин – формальдегидную хомогенна паста. Основни действащи вещества на препарата са резорцин и формалдехид.

Комплектът се състои от стъклен контейнер, съдържащ 40 гр. прах и двата флакона с течност (25 гр.). Лекарството е удобно и е много лесен за използване.

Форедент – эндодонтический материал. В основата състав — резорцин формальдегидная паста, благодарение на която запълващ материал се характеризира с такива качества:

 • лесно се обработват и въвеждат в канала;

 • оказва силно бактерицидно и бактериостатическое действие;
 • дълготрайни дезинфекционен ефект (обеззараживает дентина дори и в тежки част на канали);
 • добре поддържа постоянна форма, след като се втвърди;
 • притежава висока рентгеноконтрастностью;
 • осигурява херметичност на затвора (плътно запушва пломбируемый канал).

Се втвърдява пломбировочная сместа за около час. Окончателното отвердение приключва след 7 дни.

Цел на използване

Foredent подходящ за запълване на коренови канали след депульпирования. Е Предназначен за употреба при обработка на пародонта и за производство на пълнежи, свързани с верхушечного отвор (foramen apicale).

Запълващ материал може да се прилага и при допълнителни хирургични процедури (альвеолотомии, резекция на корен на върховете, периапикальном кюретаже).

Това е важно — ограничения и противопоказания

Прилагането на Форедента не е желателно при провеждане на пломбировки предни места на зъбите. С течение на времето материалът променя цвета си, пломбата става розово – кафява, което изглежда не е много естетичен. Се коригира този козметичен дефект, не е лесно, изисква маскиране.

READ  Какво е зъбен габър и защо той се използва в стоматологията

В основата на препарата представляват мощни вещества, които имат токсичен. Те могат да повлияят, ако попаднат на зъбните тъкани. Формальдегиды са в състояние импрегнира тъкан и да излиза извън зъба. Ако е нарушено пределни прилепване пломби, действащо вещество попада в устната кухина и дихателните пътища.

При работа с паста трябва да се осигури добра изолация на развалени зъба и околните тъкани, за това се използват изолационни материали (коффердам, раббердам).

Компоненти средства могат да причинят алергични реакции, така че трябва да обмислят възможността за наличието на пациента за алергия към компонентите на препарата. Ответна реакция на организма на запълващ материал може да възникнат при отглеждането на паста за чужбина апекса.

Важно! Запълване на кухини данни материал произвеждат до апекса, по-горе не се препоръчва.

Правила за използване и възможните последици от

Правилната работа с материала Форедент предвижда изпълнение на следните инструкции:

 • начин на приготвяне на сместа, както и по-нататъшна пломбировку канали произвеждат само с ръкавици, за да се избегне директен контакт;
 • при контакт компоненти на лигавицата на плат или кожа, трябва да изплакнете парцел поражението на голямо количество вода.

Ако пломбирование лекарство се произвежда в близост до челюстен синусите, материал може да стане причина за развитие на синузит. В случаи на контакт с нервни окончания, може да се случи дегенеративни промени в тъканите.

Съвременното мнение

В съвременната практика се много спорове относно безопасността на приложение на материалите, направени на базата на резорцино – формальдегидных вещества. Тази смес е много стоматолози смятат опасни за организма. Основните вещества, силно токсични.

Паста имат мутагенные свойства и имат тератогенным действие. Формалдехид може постепенно да се приберат в организма и действа токсични.

READ  Сапфировые скоби: предимства и цените класически модели

Смята се, че зъбите, с пломбами от резорцин – формальдегидных материали, не може да се използва под опора за протеза.

Пломбирование зъбни канали с използването на такива материали се използват в най-древни времена. Заслужава да се отбележи, че модерен медикамент Foredent много безопасней и качественней. Той все още е широко използван в стоматологията.

Структурата и качеството на паста напълно отговаря на строгите европейски стандарти. Запълващ материал има сертификат и множество специалисти е признат за безопасен за употреба.

Колеги и цената на материала

Цена Форедента различна. В интернет – аптеките могат да се насладят на един комплект (40 гр. прах + 2 по 25 гр. течността) на цена от 309 евро. В аптеките такава опаковка могат да бъдат закупени от 325 рубли. до 450 евро. В Москва цената на лекарството може да достигне – 500 ..

Има доста аналози:

 • Резодент (Белгород) – паста за пломбировки и антисептичен обработка на почти непроходими канали, се състои от прах на базата на резорцин и рентгенови контрастни пълнител;
 • Форфенан (Франция) – смес за пломбирования канали, които са заразени;
 • Резорцин – формальдегидная паста за производство на Русия (Омега).

Има и други аналози, които са в състояние да се конкурират с Форедентом.

MAXCACHE: 0.39MB/0.00089 sec