Антибиотик Супракс: описание на наркотици

За лечение на заболявания, причинени от бактерии, е необходима антибактериална терапия.

Като се има предвид резистентност на патогенните микроорганизми към химически вещества, се разработват по-добри антибиотици са, способни да се справят с такива бактерии.

Един от съвременните лекарства група цефалоспорин от трето поколение е антибиотик Супракс.

Ефективността му се потвърждават както на лекарите, така и пациентите.

Състава и формата на издаване

Активното вещество на антибиотик — тригидрат цефиксима. Състав на допълнителни компоненти зависи от лекарствената форма. Гранули, предназначени за лечение на деца, съдържат ягодов аромат и захароза, които правят лек приятен на вкус.

Супракс се предлага в капсули с разтворими обвивка и гранули за приготвяне на лекарствени суспензия. В една капсула съдържа 200 mg или 400 mg цефиксима. Лекарствена форма е опакован в шест парчета в контур на клетката и картонена опаковка.

Пелети са във флакон от тъмно стъкло (60 мл). Флакон и мерителна лъжичка, опаковани в картонена кутия. В 5 ml готова суспензия съдържа 100 мг цефиксина.

Антибиотик Супракс солютаб съдържа 400 мг активно вещество. Предлага се под формата на таблетки, опаковани са изгарянията по 1, 5 или 7 парчета и картонени кутии.

Действие на препарата

Основната област на приложение на медикамент — отоларингология. Той се смята за един от най-ефективните средства за лечение на ангина. Инфекционно-възпалителни заболявания на гърлото и гърлото често са придружени с подуване и гиперемией на лигавиците, висока температура, втрисане и болка.

Такава симптоматика възниква при поражение на тъканите грамположительными бактерии, особено стрептококи, стафилококи, пневмококками, и в някои случаи грамотрицательными — клебсиеллой, гемофильной пръчка и други. Антибиотик Супракс еднакво ефективно за всички тези видове бактерии.

За да се определи причинителя и неговата чувствителност към антибиотическим вещества, правят бактериален посев съдържанието на гърлото. Резултатите от анализа се готвят за известно време, както и на пациента трябва да се назначи лечение веднага, затова лекарите отделят лекарства с широк спектър на действие, включително Супракс.

За лечение на УНГ-заболявания често се предписват антибиотици от групата на пенициллинов. Те действат върху тялото, сравнително леко, без това да води до тежка дисбактериоза. Пенициллины са медикаменти на избор за бременни жени и малки деца.

Въпреки това, тези антибактериални средства имат и своите недостатъци — не предизвикват алергии и не действа на бактерии, които синтезират бета-лактамазу. Модерният наркотик Супракс тези недостатъци не, което означава, че този антибиотик е чудесна алтернатива на пенициллиновым медикаменти.

Цефиксим е потискане на синтеза на пептидогликана, който влиза в състава на мембраните на бактериите. По този начин, мембранная обвивка перфорируется и микроорганизъм умира. За действие на антибиотика Супракс устойчиви на някои видове staphylococcus, които са причина за болки в гърлото не повече от 10 % от случаите. Лекарството не е токсично и може да се прилага за лечение на грудничков с шест месеца възраст.

Фармакокинетика

Лекарството се усвоява от организма, независимо от приема на храна. Бионаличността на активното вещество е около петдесет процента. Цефаксин се свързва с плазмените протеини, предимно альбуминами.

READ  Прилагането на процедурата кукувица при лечение на синузит.

Максимално действие вещество оказва четири часа след приема. Цефиксин се екскретира предимно с урината и отчасти с жлъчката в продължение на дни.

Супракс за деца: показания за употреба и дозировка по възрасти при лечение на болки в гърлото

Супракс предписват при различни инфекциозни заболявания, причинени от бактерии, които проявяват към него чувствителността.

Той с успех се прилага за лечение на дихателните пътища, на меките тъкани, на кожата, на пикочно-половата сфера.

При какви болести се назначава Супракс за деца:

 • ларингит, фарингит, тонзилит, тонзиллите;
 • синуситах (гайморите, этмоидите, фронтите);
 • остър или хроничен трахеити;
 • отите, мастоидите;
 • бронхит в остра или хронична форма;
 • цистит, пиелонефрит;
 • скарлатине.

Супракс е толкова ефективен при лечение на гнойной инфекции на костите, кожата и подкожната тъкан. Възрастен лекарство може да определи с цел лечение на гонорея.

Преди терапия Супарксом е желателно да се направи анализ на чувствителността към антибиотику. В зависимост от възрастта, формата и тежестта на заболяването, лекарят определя схемата на дозата и курса на лечение. Супракс за малките деца се препоръчва да се разделят на два приема, въпреки че, според инструкциите, това средство се приемат еднократно дневно.

Дозировка по възрасти

Лечение на ангина наркотици Супракс трае от пет до седем дни. Обикновено остри симптоми преминават след два, три дни. Въпреки това антибиотично лечение не може да прекъсне или удължи, трябва ясно да се следват препоръките на педиатър.

Дозировка Супракса за деца под дванадесет години, можете да разчитате на 8 mg суспензия на 1 кг телесна маса или да се следват препоръките за възрасти:

 • грудничкам с шест възраст трябва да се даде на 2.5 — 4 ml;
 • с една година, дозата се увеличава до 5 мл;
 • след пет години дозата е 6 — 10 мл;
 • с дванадесет години децата се предписва 1 капсула на ден, т.е. 400 мг.

Ако двенадцатилетний тийнейджър е с телесно тегло под петдесет килограма, а след това дозата на лекарството трябва да се изчислява въз основа на действителното тегло.

Пример за изчисление на дозата:

Дозировка цефиксина в 5 миллилитрах е 100 мг. Ако детето тежи 15 кг, а след това е необходимо тази цифра се умножава по 8 мг, ще се окаже, 120 мг, което приблизително съответства на 5 мл. Ако лекарството се разделя на два приема, тогава той трябва да даде на детето си сутрин и вечер с интервал от 12 часа.

Трябва да се помни за това, а за деца под 6 месеца Супракс не предписва.

Как се приготвя суспензия от пелети

Суспензията се приготвя непосредствено преди лечението. Пелети разведе с хладка преварена вода в размер на 40 мл. Отглеждане на сухо вещество се извършва в две стъпки. Първо се изсипва половината от водата и се разклаща флакон, след това добавете останалата вода и отново се разклаща. Флакон се оставя да престои известно време, за да гранули добре разтворени.

READ  Трахеит: как се лекува това заболяване, причини и симптоми

Преди всяка употреба, флакон трябва добре да се разклаща. Необходимата доза отмеряется специалната триизмерна на стомаха. Лекарството е желателно да се даде на детето си по едно и също време, независимо от приема на храна. Децата с радост ще приема такова лечение, тъй като лекарството е приятен на вкус и мирис.

Готовата суспензия трябва да се съхранява в хладилник. Може да се използва само за един курс на лечение. Ако след лечение с лекарство е останало, след това трябва да изхвърлям.

Как да приемате капсули

Тийнейджъри и възрастни приемат по една капсула 400 мг дневно. По време на приема на лекарството трябва да бъде еднаква. Ако са започнали да пият капсули сутрин, следващата трябва да се пие в същото време. Капсули със съдържание 200 mg активното вещество се приема на всеки 12 часа. Курсът на лечение не трябва да надвишава десет дни. Бактерии инфекция винаги се лекуват максимално курс.

Супракс ангина при деца: кой е противопоказан, и да се замени

Цефалоспорины се справят отлично с лакунарной и гнойной форми на ангина. Те бързо облекчаване на малките пациенти от болки в гърлото, температура и други неприятни симптоми.

Известен телевизионен водещ д-р Комаровский смята, че антибиотиците са необходими при лечение на деца, но само при заболявания, причинени от бактерии.

Освен бактериална етиология, болки в гърлото може да има вирусен характер, например, герпетическую. Мононуклеоза, който се характеризира с вирусните увреждания на гърлото, така също може да се вземе за възпалено гърло. В този случай, Супракс ангина при деца се окаже не само безполезно, но и да нанесе сериозна вреда на здравето.

Убиването на имунни клетки, които се борят с вируса, той ще се превърне в пречка за организма по пътя на възстановяването. Така че не може самостоятелно да вземе решение за лечението на детето си антибиотици, но трябва да се консултирате с лекар и да се мине съответната диагноза.

Противопоказания

Абсолютни противопоказания са:

 • индивидуална непоносимост към цефалоспорин;
 • сериозни нарушения на функциите на бъбреците;
 • възраст до шест месеца;
 • възраст до дванадесет години (по отношение на капсули).

С повишено внимание трябва да се прилага:

 • в период на бременност и кърмене;
 • при захарен диабет;
 • лица, които имат бъбречно увреждане;
 • пациенти в напреднала възраст;
 • при колит (възпаление на дебелото черво).

Супракс обикновено не се назначава по време на бременност. Изключение може да има случаи, когато други лекарства не донесе желания терапевтичен ефект. Такова лечение може да се прилага само от лекар, който ще може да прецени всички рискове за плода.

Продължителният прием на цефалоспорин сериозно нарушен баланс на чревната микрофлора, да се размножават клостридии, възниква силна диария и болка в корема.

Странични ефекти

Супракс ангина при деца се предписват чуждестранна прием не по-дълъг от 7 дни. Въпреки факта, че той може да се прилага с 6 месеца, антибиотик все още има сериозни странични ефекти. Затова приемът на лекарството трябва да се извършва под строго лекарско наблюдение.

READ  ECHO-вируси (энтеровирусная инфекция) – какво е това

За възможните странични явления, които се проявяват най-често, са диспепсические явления, които се характеризират с гадене, повръщане и течни изпражнения. Не по-малко рядко се развива дисбактериоза, и се срещат на кожни алергични реакции: обрив, зачервяване и сърбеж.

Странични ефекти от прилагането на цефалоспориновых антибиотици могат да носят и по-изразен характер: анафилактичен шок, разстройство на имунната дейност, нарушение на функциите на черния дроб и бъбреците, виене на свят, патологическо изменение на състава на кръвта, жълтеница, стоматит, гуша, крампи и редица други.

Не трябва да се откажат от приема на лекарството, само на база на впечатляващ списък странични ефекти. Всички ги взема предвид при назначаването на д-р антибактериални терапия дете. Всеки антибиотик може да доведе до влошаване на състоянието на здравето, но сериозни нарушения обикновено се появяват на фона на вече съществуващи заболявания.

Цени и аналози на лекарството

Цената на Супракса гранули 570 евро, капсули — 720 рубли. Цената на Сурпакс слютаб под формата на таблетки е 840 лв.

Преки аналози Супракса, код, зададен от ангина при деца, са лекарства:

 • Панцеф — гранули струват 450 рубли, хапчета — 540).
 • Иксим Лупина — цената на прах е 450 лева;
 • Цефикс — таблетки, може да се купи за 600 рубли.

Аналози на лекарството по терапевтическому ефект може да се търси в други групи антибактериални средства:

 • От групата на макролидни може да се разпредели на този антибиотик, като Клацид. Основното действащо вещество е кларитромицин. Хапчета имат бързото и мощно действие, но и списък на нежелани реакции при тях са много големи.
 • От пенициллиновой група популярен е Амоксиклав. Антибиотик е по-слаб в сравнение с предишните, но са по-малко отрицателно действа на тялото.
 • Азалиды представени Сумамедом. Този антибиотик с широк спектър на действие често отделят децата при болки в гърлото, и други заболявания на ЛОР-органите.
 • От групата на цефалоспорин, освен Супракса, може да назначи Ceftriaxone.

Коментари

Елена Семикова:

«Моят син на 4 години. В детската градина изведнъж се повиши температурата, се оказа, че е ангина. Извикали лекар в дома, той е посочил Амоксиклав. Но след четири дни на прием на лекарства, да се улесни няма да има. Лекуващият лекар е променил лечение в полза на Супракса. Температурата падна още на следващия ден, и син стана се чувствам много по-добре».

Катрин Новиков:

«Имам две деца, на 5 и 8 години. Супракс помагал многократно в лечението на отита и болки в гърлото. Да няма усложнения при деца не е забелязал. Спирането се прави много бързо и лесно, а децата пият без да е обида, за разлика от хапчета».

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00117 sec