Ингарон: инструкция за употреба, описание, действие и основните активни съставки на лекарството

С вирусни инфекции, човек се сблъсква всеки ден, много от тях са унищожени от вихъра благодарение на активната работа на имунната система, други които се внасят в различни клетки, което води до разнообразие на клиничните симптоми. Далеч не е последната роля в борбата с инфлуенца флора играят интерфероны, които имат разнообразни и в много отношения е уникална биологична активност.

Ясно е, че лекарите не можеше да не се поинтересувате създаването на лекарствени препарати на базата на тези съединения, които са предвидени да е същото действие върху организма.

Ингарон, указания за употреба на който описва неговите съставки и показания за употреба, различна от другите, по-обичайните лекарствата, съдържащи интерфероны. Характеристика на системата за синтез на тези вещества е фактът, че те нямат специфика, с други думи, интерфероны са в състояние изработва всяка клетка на организма в отговор на въздействието на всеки вирус.

Съществува само няколко вида от тези биологично-активни съставки:

 • интерфероны тип α (алфа), продуцируются лейкоцитами;
 • интерфероны тип β (бета), се изработват предимно фибробласти;
 • интерфероны вида ω (омега), се синтезират и лейкоцитами;
 • интерфероны тип на структурите (гама), които се произвеждат Т-лимфоцитами;
 • интерфероны тип λ (ламбда), към днешна дата, дейността им не е достатъчно проучен в сравнение с други групи, се смята, че за да ги производството на отговорни lactic.

В последните години все повече внимание на лекарите се съсредоточават именно на интерфероне гама от типа, който се отнася към най-важните фактори регулация и контрол на клетъчния имунитет.

Според клинични данни, лекарства на базата на това биологично-активна връзка много пъти превъзхождат по ефективност на лекарства, съдържанието интерфероны група α и β.

Интерферон-гама — това е основен невротрансмитер, който е в състояние бързо да активира така наречените NK-клетки. Това е нещо като второ ниво на защита на организма от най-трудно и опасно развиващите се вирусни инфекции.

Той има следните биологични ефекти:

 • антивирусно, основаващи се на ингибировании на репликацията на РНК патогенни на причинителя;
 • антимикробно, благодарение на активиране бактерицидного действието на макрофагите;
 • иммуномодулирующее, интерферон-гама «включва» други клетки, отговорни за имунната реакция на попадането на причинителя на вирусна инфекция в организма.

Именно тези лечебни свойства и има лекарство Ингарон, указания за употреба, показва, че основен компонент е именно рекомбинантный човешки гама-интерферон. Производител на лекарствени средства — националното фармацевтични предприятие СПЕ Фармаклон, благодарение на тази цена медикамент, са значително под чужди аналози със същия състав.

Лекарството се предлага във флакони от прозрачно стъкло, плътно укупоренных метален капак, под формата на прах, бял или млечен на цвят за приготвяне на разтвор, който след разреждане се използва като за подкожни или мускулно ваксини, така и за локално приложение. За удобство на дозата капки в носа, в пакета има специална наставка — краен. Подобна форма на освобождаване гарантира дългосрочното съхранение на лекарства Ингарон, указания за употреба посочва срок от 2 години. Дозата на активното вещество под формата на лиофилизата е 100 000, 500 000, 1 милион или 2 милиона IU.

Спектър на заболявания, за лечението на които се прилагат интерфероны, могат да бъдат разделени в три групи. Това е вирусна инфекция, онкологические патология и някои други рядко срещани лезии на организма. Първи клас без съмнение е най-многобройни и в главното място по разпространението са ЕТАПИТЕ, включително и грип. При възрастни Ингарон предписват в състава на комплексната терапия при херпес, лепре, различни видове хепатит.

READ  Температурата след химиотерапия – причини, е добро или лошо

При респираторни вирусни инфекции, медикаменти, базирани на интерферон препоръчват да се използва като капки в носа. Това се дължи на факта, че именно лигавицата на носоглътката е първата сблъсква с инфлуенца флора, и от силата на имунната реакция зависи, ще има ли заболяване напред или патогенный микроорганизъм ще бъде унищожен.

В указанията за употреба Ингарона е описано, че лекарството има такова действие:

 • стимулиране на производство на специфични ензими (протеин кинази, эндонуклеаз, олигоаденилатсинтетаз), които блокират излъчването на вирусна РНК в здрава клетка;
 • активиране на клетките, допринася за унищожаването и отстраняване на заразените елементи и токсини;
 • предотвратяване на заразяване с вируса на други клетки.

С други думи, когато се прилага за профилактика на Ингарон ще помогне да се избегне появата на клинични симптоми, ОРИ и ще попречи на разпространението на вируса. Но дори и в началото на патологичния процес наркотици значително ще намали продължителността на заболяването и човек ще му е много по-лесно.

Освен това, интраназальная форма на продукта гарантира липса на странични ефекти, което е особено важно при лечението на ОРИ и грип при бебето, тъй като децата са в много по-голяма степен, отколкото възрастни, изложени на респираторно вирусни инфекции. Отзиви на лекари потвърждават ефективността на препарата. Според данни от изследвания, проведени в базата на НОИ, грип, Ингарон при спазване на посочените в инструкциите, дозировка и схема на лечение, е активен срещу щамове на птичи и свински грип.

Ингарон назален: инструкция за употреба, взаимодействия с други лекарства и противопоказания

Предимство на лекарства, базирани на интерферон е възможност за тяхната комбинация с други антивирусни лекарствени средства. Освен това, ако използвате Ингарон назален, указания за употреба показва, че той може да повиши активността на други иммуномодуляторов и на лекарства, които пряко влияят на вируса. Гама-интерферон и се съчетава с жаропонижающими, противовъзпалителни лекарства, антигистаминами, които често се предписват за премахване на отоци.

Освен това, Ингарон не се отразява върху дейността на антибиотици и допринася за бързото премахване на токсините, след отстраняване на бактериално възпаление.

Важно

С изключение на ОРИ и грип, в допълнение към гама интерферону обикновено се предписва други лекарства.

Но за наркотици, Ингарон назален указания за употреба описва само едно показания: лечение и профилактика на респираторни вирусни инфекции, включително и грип. При други заболявания местно използването на лекарства е неефективна, го инжектира подкожно или интрамускулно. Профилактично погребване Ингарона в период на епидемия е необходимо на децата, които се разболяват по-често 5-6 пъти в годината, пребиваващи в екологично неблагоприятни райони.

Освен това лекарството се предписва при липса на достатъчно резултати от иммунограммы (например, дефицит на имуноглобулин А и G, недостиг на Т-лимфоцитите, NK клетки, недостатъчност антимикробно действие на цитокини). Също така да използвате Ингарон назален в съответствие с инструкциите за употреба трябва да се при чести контакти с потенциални патогени, ОРИ, например, при посещение на детска градина, училище, особено в студено време на годината. Що се отнася до странични ефекти, те са най-вече свързани с инжектирането начин за въвеждане. Възможно е възпаление на мястото на инжектиране, оток.

READ  След ваксините срещу полиомиелит се повиши температурата е причината и какво да направя

В началната фаза на лечението и при назначаването на Ингарона на високи дози понякога се отбелязват:

 • гриппоподобный синдром, проявяващо се под формата на охлаждане, общо неразположение, миалгии;
 • колебания на кръвното налягане (хипо — или хипертония);
 • подпухналостта;
 • цианоза;
 • нарушение на ритъма на сърдечната честота;
 • гадене, киселини в стомаха и други диспептические явление;
 • алергични реакции;
 • нарушения на периферната нервна система;
 • промяна на показатели за лабораторни изследвания на кръвта и урината (намаляване броя на белите кръвни клетки и на тромбоцитите, повишаване на активността на чернодробните ензими, билирубин, сывороточной фосфатаза, протеинурия, повишена концентрация на урея и креатинин).

При назальном въвеждането на Ингарон осигурява формирането на специфичния имунитет. С други думи, човек не може да се разболеят при повторно контакт със същия щам на вируса. Но проблемът се състои в това, че, например, вирусът на грипа е склонен към приватизирани, а един от най-често срещаните риновирусов още стотици условия. Така че да бъдат предотвратени, ОРИ лекарство Ингарон назален указания за употреба препоръчва няколко пъти в годината.

Противопоказания за среща на препарат под формата на капки в носа, така и под формата на инжекции, които да служат:

 • висок риск от алергична реакция към съставки на медикамент;
 • заболявания, свързани с патологичната гиперреактивностью клетки на имунната система (ревматоиден артрит, системен лупус еритематозус и други автоимунни заболявания);
 • по време на бременност;
 • депресия на кръвообразуване;
 • детска възраст до 7 години за интраназального прилагането и до 18 години за мускулно и подкожни инжекции;
 • захарен диабет.

С повишено внимание Ингарон трябва да се прилага при тежки заболявания на сърдечно-съдовата, ендокринната система. Индивидуален подход при изчисляване на дозата на лекарството изисква при пациенти с бъбречна и чернодробна недостатъчност, различни патологиями на щитовидната жлеза. Използването на Ингарона е ограничен при епилепсия и органични поражения на нервната система.

Ингарон за инжектиране и назално приложение: характеристики, дозировката и прилагането на

Използването на препарата се различава в зависимост от заболяването. При системни вирусни инфекции, гама-интерферон, се инжектират подкожно, или интрамускулно. Обикновено, започват лечение в болнични условия под строг контрол на лабораторните показатели на кръвта.

По-нататъшната терапия е възможна в домашни условия, при условие, че пациентът или неговите роднини ще могат сами да правят ваксини. За профилактика и лечение на ОРИ Ингарон интрамускулно не се използват достатъчно интраназального прилагане. На сайта На производителя на лекарството е предоставена подробна инструкция със снимка, описва процеса на приготвяне на капки.

Това трябва да е както следва:

 1. Дисекция на флакон, поддев гумена капачка и премахване на кръгово движение метална капачка.
 2. Отворите ампула вода за инжекции (5 мл), тя върви в комплект.
 3. Свали гумена капачка от флакона с лиофилизатом и се разрежда съдържанието на вода.
 4. Фиксиране на флакона специална опаковка — капкомер (тя също е в опаковка с наркотик).
 5. Преди всяко прилагане на флакона трябва да се разклаща интензивно.

Важно

Разведен Ингарон за инжектиране и капки се съхранява само в хладилник, но не повече от 10 дни.

Препаратът е най-ефикасен, ако прилагането да започне от първия ден на заболяването. Дозата е еднаква за възрастни и деца над 7 години и е по 2 капки във всяка ноздра до 5 пъти на ден. Като превантивна мярка Ингарон, закопават се по 2-3 капки във всяка ноздра веднъж на два дни в продължение на 10 дни.

READ  Подуване на гърлото: симптоми и лечение, причини за възникване

Важно

Лекарството не притежава съдосвиващо действие, нейната активност намалява, ако носа кухина засече с тиня. Така че преди да го интраназальным прилагането препоръчват се изплакнат носа физиологичен разтвор и да прокапе сосудосуживающее лекарство (10-15 минути).

Един от основните проблеми на съвременното фармацевтичен пазар е за фалшифициране на лекарства. Така че при закупуване на лекарството Ингарон за инжектиране трябва да се обърне внимание на опаковката. В него трябва задължително да бъде посочен регистрационен номер, дата на производство и крайният срок на ползване. Също така е посочено основното активно вещество лекарства — рекомбинантный човешки гама-интерферон, състояща се от 144 аминокислотных остатъци.

Важно

Препаратът е противопоказан при бременност, клинични изследвания за влиянието на медикамент на бебето, когато кърменето е било проведено, така че прилагането му по време на кърмене също е ограничен.

Ингарон: колеги, цена и мнения

Лекарите подчертават, че други лекарства, съдържащи интерферон тип на структурите на вътрешния пазар няма. Затова като колеги Ингарона предлагат по-евтини лекарства, съдържащи човешки интерферон от първи тип (α и β).

Така, в аптеката можете да си купите:

 • Лейкоцитарный интерферон α (разтвор 1000 IU/ml);
 • Гриппферон (рекомбинантный интерферон-α), разтвор;
 • Генферон лайт (свещички на 125 000 IU и 250 000 IU);
 • Виферон (150 000 IU, 500 000 IU, 1 милиона IU, се предлага под формата на свещички, крем и гел);
 • Альфарон (рекомбинантный α2b-интерферон, хоросан 50МЕ/мл);
 • Реаферон (рекомбинантный α2b-интерферон, разтвор, 500 000 IU).

Показания за прилагане на тези аналози Ингарона са същите, както и при производството на интерферон тип на структурите, но те не се използват толкова често в урологията за терапия хламидиозов. Цената на лекарството зависи от дозата. Така цената на 5 флакона с 500 000 IU е около 5700 рубли. Но за приложение в носа, за лечение и профилактика на ТОРС е подходящ Ингарон 100 000 IU.

Цената на един флакон с такава концентрация на активен компонент — 290-300 лв.

Олга, на 38 години. «За последните 5 години перепробовала всички начини за профилактика и лечение на вирусни инфекции. Не помогна с почти нищо. След като залязва есен, болеше непрекъснато. Ингарон стана моето спасение, когато започват студ, капаю го на себе си в носа, и през миналата година нито веднъж не се разболя.»

Петър, на 42 години. «Ингарон се опитах за първи път, когато се разболя от грип. Като лекар и съветва, започнаха да копаят, щом усети първите признаци на болестта. Вирус е претърпял много лесно, не е висока температура, слабост и други «класически» за грип симптоми. Сега го използвам и за профилактика.»

Като проучвания са показали, дейността на интерферон тип гама е много по-висока, отколкото при подобни биологични съединения клас алфа и бета, които съдържат аналози, Ингарон за разлика от тях е по-ефективен. Към недостатъците на лекарства, който е лишен от, например, Виферон, включват невъзможност за прилагане в ранна детска възраст.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00085 sec