Кашлица, след хранене: причина за възникване на

Кашлица след хранене, причина за която може да бъде най-различна, появява при много хора.

Най-честата причина за появата на патология може да се дължи на попадането на чуждо тяло (например прах) в дихателните пътища и дразнене на техните.

В този случай пристъп на кашлица е един път, и в бъдеще той да не се повтаря.

Въпреки това, в някои случаи, кашлицата и след приемане на храна може да се посочат сериозни проблеми със здравето, до такива могат да бъдат отнесени:

  • патологични процеси на органите на дишането (инфекция, възпаление);
  • увеличаване на корема налягане;
  • заболявания на стомашно-чревния тракт (язви, ерозии);
  • дехидратация на организма;
  • стесняване на заведения и отвора на диафрагмата;
  • силно нервно пренапрежение;
  • киселинността на стомашния сок.

Много често причина за кашлица след хранене се крие в наличието на някакви проблеми с органите на храносмилането, включително и гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ). В този случай долния пръстен на хранопровода става прекалено слаб. Това води до факта, че храната не се задържа в стомаха, а се изхвърля обратно в кухината на хранопровода.

Агресивно съдържанието на стомаха силно отрицателно въздействие върху лигавицата на хранопровода, което води до дразнене, възпаление, эрозиям и улцерозен победи. Заедно с тази храна се изтласква в хранопровода също така и на въздуха, който удари в стомаха по време на хранене. Ето защо на кашлица при ГЕРБ възниква не по-късно отколкото по-късно на 10-15 минути след хранене. През това време сфинктер на хранопровода се открива максимално.

Заслужава да се отбележи

Причина за кашлицата могат да бъдат щети не самото хранопровода, а органи-ЧРЕВНИ. Именно по тази причина терапевт при кашлица след хранене назначава на пациента комплекс на различни диагностични мероприятия.

Причина за кашлица след хранене може да бъде и астма, хранителна алергия. В този случай симптоми се проявяват само при напреднали форми на заболяването. При тази кашлица не възниква всеки път след хранене, а само след консумация на определени храни. По време на този кашлица обикновено тръгва на храчки.

След прием на храна обмяната на веществата се ускорява и подобрява кръвообращението. Това води до засилване на работата на бронхите и като следствие — отхождению храчки. Да разберем какъв точно продукт да предизвика поява на алергична кашлица е много трудно, защото обикновено в състава на дори едно ястие се предлага с няколко различни компоненти. Забелязано е, че най-често алергична реакция се развива след консумация на сладко, млечни продукти и цитрусови плодове.

В същото време самата астма може да причини, като срив в работата на имунната система, така и на ГЕРБ. В последния случай количеството на храната от стомаха достига не само за храносмилателната, но и дихателната система. При това се тежко увреждане на техните лигавицата. В крайна сметка от болните се развива гиперреактивность на бронхите и като следствие — на астма.

READ  Усложнения на сърцето след грип - причини и лечение

Причина за кашлица след хранене също може да бъде възпалителни заболявания на гърлото, причинени от попадение инфекция на лигавицата (фарингит, ларингит). В този случай, след получаване на възпалено гърло частици на храни или са в резултат на екстремни температури (например, употреба на машина за сладолед с кафе) става силно дразнене на лигавицата на гърлото и в следствие на силен рефлекс спазми на дихателните пътища.

Заслужава да се отбележи

При възпалителни заболявания на гърлото при човека в продължение на целия ден от време на време се отбелязва покашливание. Но той значително се усилва точно след консумация на храна.

Важно е да се каже, че не във всички случаи на кашлица след хранене са виновни за болестта. Често лекарят след преглед на пациент казва, че той е здрав, въпреки че кашлицата все още продължава да се появява всеки път след хранене. Обикновено това явление се дължи на неправилно хранене.

При някои хора гърло е много чувствителен към дразнители. Затова кашлица при тях може да възникнат поради употреба на прекалено кисели, солени, пикантни, горещи или студени храни.

Често кашлица при тях се появява след консумация на сухи бисквити или алкохолни напитки (особено концентрирани).

Важно е да се отбележи, че кашлицата след хранене, причината за който е установена точно се лекува много бързо и лесно.

Кашлица, след хранене с отделяне на храчки: причини, класификация

Съществуват следните разновидности на кашлица, след хранене:

  • Кашлица с отделяне на храчки. Той възниква в резултат на поражението на дихателната система. Например, при хронична обструктивна белодробна болест, бронхит, астма, перерастяжении алвеолите, трахеити или възпаление на белите дробове. Ето защо кашлица след хранене с отделяне на храчки, причините за което са много разнообразни, трябва да лекува само от специалист. Кашлица може да се появи както при хронични, така и остри заболявания. Отделянето на храчки при това може да бъде голям или е съвсем незначително.
  • Суха кашлица. Той показва силно дразнене на дихателните пътища или наличието в тях на чужди елементи. Такава кашлица е много опасно, защото рязане, дихателната система може да се прокара чужд обект напред в бронхите и белите дробове. Всичко това може да доведе до развитието на аспирационной пневмония.
  • Кашлица в комбинация с повръщане. Въпреки факта, че тя изглежда точно по този начин, не си струва да приемате това състояние, за кашлица. В медицината това се счита един вид повръщане. Пищеводная повръщане възниква веднага след прием на храна (преминава по-малко от 15 минути) и се придружава от силни кашлевыми движения. Това явление може да е признак на болестно намаляване на клапа на хранопровода, злокачествени новообразувания или ГЕРБ. В последния случай може също така да има и болки в стомаха.

Най-често кашлицата след хранене се отбелязва при по-възрастни пациенти и деца. В първия случай причината за патология е дехидратация. Възрастните хора обикновено се консумират много малко течност. Това води до факта, че изядени продукти, които не могат нормално перевариваться, а лигавицата на дихателните органи мародери и остро реагира на всякакви дразнители.

READ  Как да се определи възпаление на белите дробове: общи правила

При деца най-честата причина за кашлицата е хит парчета храна в дихателната система.

Освен това, по време на самата храна чужди предмети може да не се прояви, а след прием на храна, след известно време, заседнало в гърлото парче може да блокира дихателните пътища, а след това отново да вземе естествено положение. Кашлица в този случай ще бъде от време на време изчезват, а след това отново се появяват. Симптомите в този случай да продължи до тогава, докато инородный предмет не бъде изтрит.

Като правило, това се случва с малки деца, когато те се използват зелени листа зелена салата, ябълки с груба кора. Децата са зле контролират процеса на поглъщането и често си говорят по време на хранене.

Друга често срещана причина за кашлица с отделяне на храчки след хранене при децата алергична реакция. При малките пациенти на дихателните пътища са много по-вече и по-чувствителни, отколкото при възрастни. Именно кашлица, след хранене може да бъде първият признак на развитие на патологичния процес. Този кашлица също е много опасен, защото без лечение, тя може да доведе до ларингоспазму.

След това, като причина за кашлица с отделяне на храчки след хранене ще бъде установена, трябва незабавно начитать лечение.

Кашлица, след хранене: причината и как да се отнасяме във всеки случай, методи за предотвратяване на

Профилактика на кашлица, независимо дали те възникват след хранене, е да се премахнат тези негативни фактори, които могат да провокират развитието на този феномен. На първо място пушачите да се откажат от цигарите.

Освен това трябва да се избягва преяждането, особено през вечерните часове. Пациентите с наднормено тегло трябва да предприеме всички необходими мерки за неговото намаляване. Препоръчително е да се използват естествени храни и по възможност да се откажат от употребата на полуфабрикати.

Приемате храната ви трябва да са на малки порции, но често.

Да се избегне дехидратация трябва да се консумира достатъчно количество вода. Ако желаете, може частично да се замени сокове, компотами и чайове. При това си струва да се откажат или да ограничат употребата на алкохол и енергийните компании.

За предотвратяване на кашлица не трябва да се носят твърде груби неща, които облегают тялото в областта на корема и гърлото, защото те могат да изтръгне вътрешните органи и да доведе до различни нарушения в работата си.

Важно е да се каже, че дихателната система е изключително силно отрицателно въздействие на праха. Освен това, тя може да предизвика алергични реакции, като при възрастни, така и при деца. Ето защо за мокро почистване в дома си струва да се извършва не по-рядко от 1 път в седмицата. По време на отоплителния сезон на въздуха в затворени помещения се препоръчва да се хидратира с помощта на специални уреди.

READ  Обриви при мононуклеозе: снимка, особености в протичането и симптоми

Ако кашлицата се предотврати все още не е успял, тогава за откриване на причините за патология се препоръчва да се обърнете към терапевт. Той ежедневно диагнози на кашлица, след хранене. Причини и как да се лекува той знае как никой друг.

Същността на лечение на кашлица след хранене е в премахването на причините, които са го причинили. Така, ако причината за кашлица е обезвоживании, а след това на пациента се отделят електролити (Регидрон), назначен от пиенето.

При инфекциозни процеси, които са станали причина за възпаление се назначават антибактериални лекарства (Аугментин, Фарингосепт) и противовъзпалителни средства като във вид на таблетки форма (Ибупрофен, Аспирин), тъй като спрейове (Ингалипт). Може пътечки, гаргара билкови такси (лайка, градински чай).

Ако всичко това е съчетано с намаляване на имунитета, тогава болните могат да определят имуностимулиращо лекарство (Амизон, Изопринозин). Те ще елиминират неприятните симптоми на възпаление и причината за кашлица след хранене.

Как за лечение на кашлица, възникнали заради попадане на остатъци от храна в дихателните пътища? За да направите това трябва да стане зад гърба на болния, да го сложи на него ръка между пъпа и реберными дъга, сожмать едната си ръка в юмрук, а другата постави върху него. След това трябва да се ангажират няколко резки вдавливаний в корема (по ребрата преса не е необходимо).

При ГЕРБ е назначена специална лечебна диета, която предполага изключване от диетата копченных, мазни, солени и остри продукти. Освен това се предписват медикаменти, намалява производството на стомашни сокове от организма (Омепразол, Omez), които подобряват подвижността на органите на храносмилане (Мотилиум), неутрализиране на тези киселина на стомашния сок (Фосфалюгель, Алмагель). В допълнение към това могат да определяни на витамин с-минерални комплекси. В напредналите случаи е възможно провеждането на хирургическа операция.

При астма, назначени от ксанины (Эуфиллин, Теофилин) противовъзпалителни лекарства (Кромогексал), ингаляционные кортикостероиди (Фликсотид, Альвеско), блокери на рецепторите, реагира на левкотриени (Зафирлукаст и Монтелукаст).

Препоръчва се масаж на гръдния кош. При присъединяването на бактериална инфекция се прилагат антибиотици (Еритромицин, Тетрациклин). Може би определяне отхаркивающих средства (Мукалтин).

При хранителната алергия се прилагат антиалергичен лекарства (Перитол, Цетрин).

Преди да се лекува кашлица и неприятни симптоми след хранене, причините за възникването му е необходимо да се опитат да отстранят без лекарства (установяване на хранене, водят здравословен начин на живот). В този случай патология, може би, ще се проведе от себе си. Това обаче не се отнася до тежките форми на заболяването.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00102 sec