Коделак: принцип на действие

Таблетки с малки размери са с наситен жълт или кафяв оттенък. В тях могат да се видят стари или кафяви крапинки. Кутия, в която е натъпкан лечебно средство, изработени от плътен картон и има квадратна форма.

На всяка опаковка има указания за употреба, както и една или две плочи на суроватъчните пастилки (в зависимост от дозата).

В състава на таблетките са включени действащи и помощни вещества. Говорейки на таблетки, след това ги основното активно вещество — кодеин. Той е 8 мг от общото количество. В състава и има сода за хляб (натриев карбонат) в количество 200 mg женско биле (корен), перетертая в прах, — толкова, трева термопсиса — около 15 мг.

Хапчета Коделак съдържа и няколко допълнителни съставки: нишесте от картофи, минерални вещества, растителни влакна (целулоза храни).

Този инструмент под формата на сироп има малко по-различен състав, отколкото под формата на таблетки. Сироп съдържа в себе си кодеин (фосфат на веществото) в размер на 4 мг, сух нарязан термопсис — 1 грам, перетертую солодку (корен) — 2 грама, мащерка в течна форма — 1 грам. Към тези избиратели се отнася сорбитол на прах нипазола, метилов етер, вода.

Препарат под формата на сироп за пиене вътре е тъмно-кафяв на цвят и приятен аромат. Продава лекарства в затъмнени флакони по 50, 100 или 125 мл. В зависимост от това варира и цената. Флакон с лечебно средство Коделак и поставен в специална картонена опаковка, в която има инструкция подложка и пластмасова лъжица-опаковка.

Фармакологично действие на препарата

Лечебно средство Коделак е комбиниран препарат срещу бронхит и други заболявания бронхолегочной система.

Кодеин в състава намалява на пациента кашлевой синдром чрез вендузи нервните окончания на организма, отговарящи за кашлица.

Алкалоиди, които са основните действащи вещества на растенията термопсиса, правят отделянето на секрет по-интензивно и ефективно да допринасят за неговото премахване от дихателните пътища.

Сода (или гидрокарбонат) има пагубен ефект върху патогенный тайна. Благодарение на работата на натриев карбонат, храчки става по-малко вискозен. Тя също активно се отделя от епителната тъкан, устилающей бронхите човек. Този компонент е още и мощно спазмолитично средство: допринася за намаляване на гладка мускулна група, оказва противовъзпалително действие.

Екстракти от различни лечебни растения (женско биле, мащерка) представляват мазни примеси, като помага на эпителиальным тъканите активно се отделят излишните тайна за продукцията си извън тялото. Те също се превръщат вискозна храчки в течна, подобряване на откашливание на пациента. Лечебни билки като съставки на лекарството, купируют възпалителен процес, обеззараживают тъкани и органи. Допълнително следва да се подчертае мащерка: той е отлично средство за заздравяване на засегнатите райони, както и облекчаване на спазми.

Фармакокинетические и фармакодинамические имоти

Фармакодинамика лекарственото средство Коделак напълно ви позволява да го наричаме ефективна антитусивен наркотици. Основните действия, насочени към потискане на кашлевого синдром, се постига благодарение на действието на кодеина.

Ако надвишава определената ви доза, след което действието на лекарството ще бъде подобен на реакция на морфин. Това се проявява в трудностите с дишането, сривове в работата на червата (гадене и рвотные желание), сърдечни нарушения изпражненията (по-често запек).

Ако се консумира сироп или таблетки в дози, които са в рамките на нормата, всички органи и системи ще функционират както обикновено — функционалност на червата и бронхиална епител е счупен, не ще бъде. При пациенти, които вземат наркотици с кодеин в продължение на дълго време, може да се използва за средство или на зависимостта от него. Компоненти на Коделака насочени към разжижение и отнемане на храчки от начини на дишане по време на кашлица. Обаче кашлевой синдром при това не се засилва, а напротив — става все по-интензивна. Най-голям ефект от лекарството се наблюдава в продължение на половин час-часа от момента на приемане. Продължи, той може в рамките на 6 часа (средно 4 часа).

READ  Премахване на сливиците при хроничен тонзиллите: показания за провеждане на

Фармакокинетика на лекарството Коделак изразява в това, че той с лекота преодолява бариерата, заселване между ЦНС и система на притока на кръв, и се разпространява по целия организъм. Основното вещество наркотик — кодеин — най-вече се натрупват в чернодробна, мастната, белодробната и бъбречната тъкан. Реакция на разлагането на кодеина се дължи на въздействието на клетъчните ензими на тъканите, след това започва хромосомное връзка вещества с киселини глюкуроновой група в черния дроб. Метаболитни продукти кодеина имат аналгетичен ефект. Оставя лек за тялото като цяло, заедно с желчными секрети. Другата част от продукта се усвоява от черния дроб.

Коделак хапчета: показания за употреба

Подложка, продающийся в комплект с наркотици, описва, че приемането на хапчета може да бъде като наркотик за комплексна терапия на пациенти с анамнеза за суха кашлица с различна природа. Обикновено става въпрос за заболявания на белите дробове и бронхите.

Хапчета Коделак се отделят болни, за премахване на болести кашлевой форми, при които има храчки вискозна консистенция или не се отделя напълно.

Към категорията на подобни заболявания включват:

 • Едностранно или двустранно възпаление на белите дробове (пневмония).
 • Обструктивна белодробна болест в хронична фаза.
 • Обструктивный бронхит.
 • Бронхо-белодробна болест, при която от дихателните пътища се отделя гной или секрет с примеси на гной.
 • Бронхит в остра форма.
 • Пуснат на хроничен бронхит.

Противопоказания за употреба

Най-категоричной от ситуации, при които не може да се използва хапчета Коделак, е бременността. Не съществуват изключения, при които една жена в положение, е позволено да се използват наркотици. Риск за здравето и физическата му усъвършенстване на бъдещото бебе е невъзможно да се прием на лекарството по време на бременност.

Освен посочените по-горе ситуация, Коделак не се определят по групи пациенти:

 • На болните, като анамнеза на бронхиална астма.
 • Хората с недостиг на дихателната система.
 • В период на кърмене на новородено дете.
 • Децата под 2-годишна възраст.
 • Хората, които приемат обезболяващи средства, които въздействат върху ЦНС.
 • Пациентите, които имат вредни навици (алкохол, тютюнопушене).
 • Хората с лична чувствителност към един или няколко съставки на лекарството.

Важно

Това лечебно средство априори не може да бъде абсолютно безопасен за човешкото тяло. Не забравяйте за това, че нарушение на инструкциите може да доведе до привыканию или до сериозни странични ефекти.

Възможни нежелани реакции:

 • От страна на органите на СЧ може да бъде нарушение на апетита, рвотные желание, запек или стомашно разстройство.
 • Неврологични прояви: постоянно желание за сън, болки в главата, виене на свят, раздразнителност.
 • Алергични реакции: сърбеж и зачервяване на кожата, малки пъпки по тялото.

Коделак: инструкция за употреба сироп, капки и таблетки

Хапчета Коделак препоръчва да се консумират перорален начин 2-3 пъти на ден.

Приемат се спазват стриктно по 1 таблетка веднъж.

Ако пациенти с бъбречна недостатъчност се вземат Коделак, указания за употреба в този случай описва за тях е индивидуална схема на лечение.

Това се дължи на факта, че кодеин, от организма се отделя по-бавно.

Що се отнася до децата, то за тях има специална дозировка:

 • Възраст от 2 до 5 години — по 5 милилитра.
 • На възраст между 5 и 8 години — 10 милилитра.
 • От 8 до 13 години — до 15 милилитра.
READ  Диария при ТОРС при деца и възрастни: причини и лечение

Дозата се разделя на 3 консумация на ден. Лекарството е в сироп се пие между храненията. Продължителността на лечението не може да бъде повече от четири дни.

Указания по предназначение на децата

Деца до 2 години на приема на лекарството е забранено. За децата, като се започне с 3-годишна възраст, могат да се предписват Коделак. Указания за употреба съветва да предпише лекарство под формата на сироп.

Лекарството по време на бременност и кърмене

Приемане на лекарства по време на света на детето и кърменето е строго забранено.

Този лекарството е полезно при лечението на множество заболявания на дихателната система. Лекарството е в състояние в кратки срокове да се освободи пациента от кашлица, за да се проведе пълно санацию белодробната система, както и унищожаване на зловредни бактерии в начините на дишане.

Въпреки това, наличието сред компонентите на кодеина напълно изключва възможността за назначаването му за бременни и новородени. Цялата работа е в това, че кодеин се отнася към категорията на вещества с особено силно действие.

За да бъдем точни, това кодеин — това е една наркотичен препарат.

Кодеин може да повлияе отрицателно на състоянието на плода. Например, той предизвиква нарушения във формирането на органи на ембриона, се отразява в бъдещето му интелектуални способности и обща държавност. Данни за нарушения могат да се усеща дори месец след редовен прием на лекарства. На УЗИ ще бъде веднага се вижда, че бъдещето на детето, са налице нарушения в работата на сърцето.

Всички други нарушения, ще се прояви по отношение на растежа и развитието на плода. Те могат да покаже как след раждането на бебето, така и за неговото по-нататъшно живот. Същото се отнася и за майките, които хранят новородените кърмене. Кодеин има свойството да проникват в млякото на жената чрез кръвта и да се вливат в тялото на бебето. В този случай дефектът може да се покаже в структурата на сърце, непълно развитие на различните органи и системи.

Предозиране

До симптоми на прекомерна употреба на наркотици Коделак указания за употреба приписва на:

 • Постоянно желание за сън.
 • Сърбеж по цялото тяло.
 • Трудности в опитите си да се направи вдишване или издишване.
 • Недостиг на въздух.
 • Нарушаване на работата на сърцето (аритмия).
 • Инконтиненция на урината.

За да се неутрализира действието на сироп или таблетки, се препоръчва да се измие стомаха на пациента голямо количество вода, както и да се въведе венозно Налоксон, който потиска кодеиновый ефект. Ако е необходимо, след това на пациента се правят изкуствена вентилация на белите дробове и косвени масаж на сърцето.

Други лекарства и Коделак: съвместимост

Вземете Коделак едновременно с някои други групи лекарства не се препоръчва. Към тях се отнасят различни седативни средства, антиалергичен и деконгестанти, лекарства, силни болкоуспокояващи и психотропни вещества, хипнотици. Това правило трябва да се спазват, за да не се получи най-силният ефект, който потиска работата на ЦНС. Това може да предизвика затруднение на дишането.

Хлорамфеникол прави ефект на кодеина в пъти по-силен. Това явление може да причини нарушение на сърдечния ритъм. Вещества, които имат абсорбирующее действие, може да забави усвояването на кодеина епител СЧ.

Коделак сироп и неговите аналози

Лекарство под формата на таблетки имат право да продават без рецепта.

Купи го може всеки.

Сироп Коделак отпуска е строго по лекарско предписание от лекуващия лекар.

На рецептата трябва да присъства и печат на здравното заведение.

Това се дължи на факта, че сиропът съдържа в себе си наркотичен вещество — кодеин.

READ  Използването на естествен прополис при лечение на възпаление на сливиците

Как правилно да съхранявате средство

Сироп трябва да се съхранява на място, недостъпно за деца. Таблетките се съхраняват в температурен режим до 23С и сироп Коделак— до 18C.

Срокът на годност на лекарството

Коделак има свой срок на годност. В тях се консумира, след изтичането на лекарство, е строго забранено. Суроватъчните Пастилки за котки, които са годни в продължение на 4 години от освобождаването и сироп, което е само на 1,5 години.

Специални инструкции за употреба

Лекарство трябва да се прилага много внимателно на пациенти, които страдат ВЧД (повишаване на вътречерепното налягане). Излишно е дълъг прием на сироп, може да стане причина за зависимост от лекарствата. Че това не се случи, трябва да се обсъжда в детайли дозата и продължителността на терапията с лекуващия лекар.

Коделак не се препоръчва да се предписват на пациенти, които вече приемат муколитические средства или лекарства, които допринасят за откашливанию. Преди да започнете курс на лечение Коделаком (или други лекарства срещу кашлица), трябва да разберете точния си диагноза, както и причината, която провокира кашлевой синдром. Ако възникне такава необходимост, д-р изберат подходящото лечение.

Трябва да се помни за това, че Коделак съдържа в състава си кодеин — наркотичен вещество. Във връзка с това, в периода на лечение се препоръчва да се откажат от шофирането на кола или работа, за която се изисква висока концентрация на вниманието.

Колеги

Коделак има няколко колеги, подобни на него по фармакологическому действие. Всички те също са средства от суха кашлица.

 1. Синекод се използва за лечение на суха кашлица, при който трябва да засили отделянето на храчки. Отличен това средство помага и на болни коклюшем.
 2. Либексин. В основата на неговите действия има съставки, които потискат кашлевой ефект. Лекарството има ефект упойка, расширяющего бронхите, потиска непродуктивна кашлица.
 3. Пертуссин действа мощен антитусивен препарат. По действието на лекарството е по-сигурен. В състава му има разнообразие от растителни съставки и натурални екстракти. След прилагането на пациента е по-добре да се отделя храчки и минава изморително кашлица.

Мнения за лекарството

Множество коментари в интернет, които говорят за това, че Коделак притежава ярко изразен антитусивен ефект. Като правило, човек се опитва да използва едновременно няколко лекарства, за да се отърве бързо от кашлица. 95 пациенти от 100 твърдят, че са се чувствали длъжни резултат от лечението само тогава, когато са преминали терапевтичен курс Коделака.

Има много благодарни коментари и от родители, които дълго време са се опитвали да се лекува от кашлица боледуващи деца.

Те говорят за средство както за най-щадящем лечение против кашлица. Децата понасят употреба на средства за достатъчно добре и бързо получават очакваното облекчение. Някои майки твърдят, че Коделак има още и лек успокояващ ефект: децата започват спокоен сън, по-малко се притесняват.

Преди да започнете лечение, трябва да се консултирате със специалист, който ще определи причината за него кашлевого синдром. Важен фактор е и това, каква природа има кашлица.

Къде да си купя и колко струва лекарството

Коделак в Русия се продава във всяка от големите вериги аптеки. Закупуване лечебно средство могат да бъдат също и чрез интернет-аптека, от всяка точка на света. Средната цена на лекарствата, е 150 рубли.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00069 sec