Лечение на плеврит на белите дробове: основните разпоредби

Плеврален излив — възпаление на подобни лист слоеве, които покриват белите дробове (плевра).

Дълбоко дишане и остра болка в гърдите, се считат за най-честите признаци на плеврит. Понякога болката също се чувстват в рамото.

Болката може да бъде по-лошо при кашляне, кихане и преместване. Тя може да бъде намалена, ако дишането е учестено и кратко.Така могат да се проявят други симптоми като задух и суха кашлица.

При наличието на посочените по-горе признаци, непременно посетете вашия лекар. Ако болката в гърдите е тежък и тянущий характер, са налице тези симптоми, като гадене, обилно потене и выкашливание кръв, незабавно се обърнете към специалист.

Плеврален излив може да бъде диагностироваться в резултат на разглеждане и подробно проучване на признаци на заболяване. На преглед, лекарят може да чуете гърдите си, за да проверите за характеристика сух, кристален звук.

По-нататъшни проверки могат да бъдат необходими, за да се определи основната причина, плеврит и разбиране на сериозността на фазата и формата на заболяването.

Те могат да включват:

 • кръвни тестове, за да се определи дали има инфекция или аутоиммунный фактор, провоцирующий неговото развитие;
 • рентгенография на гръдния кош;
 • ултразвуково изследване;
 • изследването по метода на компютърната томография(CT);
 • биопсия — една малка извадка плевральных на тъканите на белия дроб, която е необходима за по-нататъшно тестване.

Медицински процедури помагат откачиванию течности, въздух или кръв от плеврального пространство. Необходимостта от това произтича от факта, че течност, въздух или кръв в големи количества, могат да оказват натиск върху белите дробове, което допринася за тяхното унищожаване. Това се случва, че в течността съдържа гной, която е с много гъста консистенция (гнойный плеврален излив), или тромбы. Гной или тромбы формира груба кожа или кожа в лек, което го прави по-тежък от въздуха, при това време на изпомпване на течност от него се увеличава. За разделяне на гной или кръвни съсиреци, лекарите се радват на тръбите на гръдния кош. За това се въвеждат медикаменти директно в плевральное пространство. Тези лекарства се наричат фибринолитики. Ако гной или тромбы не са изложени на воздействую лекарства, тяхната консистенция е без промяна, след което пациентът се нуждае от операция.

READ  Лечението на ларингита на антибиотиците при възрастни и деца

Процедури за лечение на плеврит:

 • Поставяне на тръба в гръдния кош. Понякога лекарите поставят на тръбата на гръдния кош през стената на гръдния кош, след това излишното количество течност ще бъде почистен. Тръба за гръдния кош са свързани с кутия за засмукване на течност. Това устройство се прилага за източване на кръв или въздух от плеврального пространство.
 • По време на плевродеза лекар запечатывает плевральное пространство. След иссушивания цялата течност от гърдите през тръбата на гръдния кош, лекарите се вкарва вещество чрез тръба, за да раздражить повърхността на плеврата. Механично дразнене кара два слоя на плеврата остане в затворено положение. По този начин се отстраняват възможността за образуване на пространство за по-големи количества течности.
 • По време на торакоцентеза лекар прониква игла или глоба, куха, пластмасова тръбичка, през ребро отзад гърдите направо в стената на гръдния кош и се извлича течност от гърдите.

За да се предотврати появата на плеврит, е необходимо при първите признаци на заболяване да се потърси медицинска помощ.

По възможност да се консултирате със специалист, ако се намирате в условия, които могат да предизвикат плеврален излив (това се отнася особено за тези, които вече е бил изложен на плевриту, особено в ранна възраст).

Е необходима ваксинация от пневмония, с особено внимание заслужава да се отнасяме към патогенным условия за плеврит, ако имунната система е отслабена или има хронично заболяване.

Какво предизвиква излив?

 • Най-често плеврален излив възникне в резултат на вирусна инфекция (например грип) или бактериални инфекции (като пневмония).
 • В по-редки случаи, плеврален излив може да се дължи на фактори, като съсирек, блокиране на притока на кръв в белите дробове (белодробна емболия) или рак на белите дробове.

Плеврален излив може да засегне хора от всички възрасти, но хората над 65 години са в най-голяма опасност, тъй като сред тях преобладават на инфекция на долните дихателни пътища.

Най-често лечение на плеврит, насочени към намаляване на болезнени усещания и преглед на корените на болестта.

Интересно

Има една странност — ако лежи на страна, засегнатата заболяване, а след това болката ще намалее.

При лечение на болки в гърдите, причинени от плевритом, използван вид болкоуспокояващо, известни като нестероидни противовъзпалителни лекарства (NSAIDs). Най-разпространена употреба на ибупрофен.

READ  Температурата при кърменето при кърмещи майки – причини и лечение

Ако NSAIDs неефективни или има алергия към всички компоненти на този лекарства, на пациентите могат да бъдат изписани други болкоуспокояващи като Парацетамол или Кодеин.

 • В случай, че причина за появата на плеврит е станала бактериална инфекция, тогава е необходимо да се пие курс на антибиотици. Всичко зависи от сериозността на признаци на плеврит това може да бъде или хапчета или инжекции. Също така активно се използват комбинация от няколко антибиотика.
 • В една ситуация, при плеврален излив се е появил вследствие на претърпели вирусна инфекция, не може да се появи необходимост от по-нататъшно лечение, по причина на това, че инфекцията изчезва сама в продължение на няколко дни.
 • Ако признаци на плеврит вече значително въздействие върху здравето и общото състояние на организма, е необходима хоспитализация и подкрепа за функционирането на основните органи с помощта на специално медицинско оборудване.

Има ситуации, когато плевритом причинена от натрупването на излишната течност около белите дробове, това състояние се нарича плевральным изливането.

Плевральное изблик на напълно вероятно ще стане причина за затруднено дишане, което с течение на времето ще се влоши. Това състояние се характеризира с вида плеврит, причинени от белодробна эмболией или бактериална инфекция.

Ако плевральное изблик на не отива при активното лечение на плеврит, а дишането на пациента вече е доста трудно, след това лекар интубируется специална тръба за отстраняване на течност от белия дроб.

Поставяне на тръбата може да се извършва с помощта на всяка обща или местна упойка средства. Ако трябва да се премахне излишната течност, то трябва да бъде в болница още няколко дни.

Резултатите от лечение на плеврит често зависят от степента на сериозността на заболяването. Най-важното изследване се пада на плевральную течност, тази субстанция се анализира под микроскоп, за спиране или за потвърждение на диагнозата. След това лечението се насочва към отстраняване на течност от плеврального пространство, измислянето на причини и симптоми на отнемане. След това лечението се фокусира на разстояние от плеврального пространство на излишни течности, въздух или и съща кръв, облекчаване на симптомите и преглед на причините.

READ  Всичко за възпаление на трахеята - симптоми и лечение

Целите на лечение на плеврит се състоят в следното:

 1. Необходимо е премахване на течности, кръв или въздух от плеврального пространство.
 2. За намаляване на страничните ефекти от симптоматиката на болестта.
 3. Да разберете причините, провокира плеврален излив.

Как се лекува плеврален излив на народни средства за защита в домашни условия

Задържане възглавници срещу тази част от гърдата, която боли при откашливании или тежко дишане, може да бъде от полза. Апликация на гърдите в широк, еластичен бандажах улеснява тежка болка, но това прави по-трудно преместване на гърдите по време на дишане и увеличава риска от колапс на белия дроб или пневмония.

Други методи за помощно лечение на плеврит в домашни условия:

 • се опита да диша дълбоко;
 • откашливаться до прозрачен секрет, тъй като това намалява болката;
 • много почивка;
 • да се лежи на тази страна на гърдите, която боли.

Плеврален излив, преди беше общ усложнение от бактериални инфекции, лечението му започна с употреба на антибиотици. За облекчаване на симптомите на плеврит се препоръчват за прилагане на следните лекарства:

 1. Противовъзпалителни лекарства. Парацетамол или друго противовъзпалително лекарство помага с болка в гърдите.
 2. Аналгетици. За премахване на болезнени симптоми.
 3. Антибиотици. Ако плевралната течност е замърсена с бактерии, при това лечение се използват антибиотици и изсушаване на течности.
 4. Анти-гъбични. При лечение на плеврит често се допълват продължителна употреба противогрибкового средства, ако е гъбична инфекция е първопричината на заболяването.
 5. И противоракови лекарства. Ако течността е причинена от тумори на плеврата, тя може да рецидивировать и да растат с по-голяма скорост. Затова е важно използването на лекарства от тази група.
 6. Отвари за кашлица. Въз основа на кодеине отвари за кашлица могат да бъдат определени, за да се отървете от кашлица.
 7. Лечение с кортикостероиди. Ако причината се дължи на аутоиммунной заболяване, като лупус, лечение с кортикостероиди помага да се справят с болката от плевральных нарушения.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00150 sec