Пропосол: инструкция за употреба на наркотици

За лечение на простуда има много ефективни лекарства. Едно от тях е Пропосол.

В основата на лекарството е натурален продукт на пчеларството, който бързо премахва възпаление и болки в гърлото.

За разлика от синтетични медикаменти с подобен ефект, Пропосол не оказва отрицателно въздействие върху организма и действа в засегнатите тъкани на комплекса.

Пропосол се състои от три основни компонента:

 • прополис;
 • глицерин;
 • етанол.

На фармацевтичния пазар на наркотици представени различни лекарствени форми:

 • лютиви;
 • тинктура;
 • мехлем;
 • емулсия.

За всяка лекарствена форма на лекарството Пропосол, указания за употреба има своите особености. Спрейове, тинктури и емулсии се използват за напояване, промивки и инхалации на гърлото и устната кухина. За лечение на носа, ушите се използва тинктура. Заразените кожни воалите се лекуват с мехлеми и тинктури.

Фармакологично действие

Пропосол се отнася до комбинирана лекарствата. Той има противовъзпалително и антимикробно въздействие върху кожни воалите и лигавиците на човек. Препаратът се характеризира с противовъзпалително действие, фунгицидной, бактерицидной, ранозаживляющей и виростатической активност.

Прополисът е продукт на пчеларството, с успех се прилага за лечение на различни инфекциозни и гнойно-възпалителни заболявания. Пропосол указания за употреба характеризира като естествен антибиотик, не преобладаващото микробиом на човека, в това време на синтетични средства често водят до дисбактериоза.

Прополисът е безвреден за организма, не предизвиква странични ефекти и влошаване на благосъстоянието. Той проявява своята активност срещу различни патогени, включително и към тези, които са устойчиви на редица антибактериални препарати.

В прополис съдържа много лечебни вещества. Сред тях са витамините А, от групата В, е, РР, смола, флавоны, органични киселини, соли, минерали.

Естествени вещества, включени в състава на пчелен продукт, действат върху тялото, както следва:

 • убиват патогенни микроорганизми;
 • укрепват защитните сили на организма;
 • подобряват обменните процеси в тъканите;
 • облекчаване на болката;
 • допринасят за регенерацията на увредените клетки;
 • правят кръвоносните съдове по-еластични, което премахва тяхната крехкост;
 • предпазват тъканите от свободните радикали.

Глицерин има успокояващо действие. Той е в състояние да задържа вода, като по този начин не позволява мазен оболочкам изсъхне.

Етанол проявява своята дейност като антисептического средства. За разлика от 40% етилов алкохол, в състава на Пропосола той не предизвиква дразнене на чувствителните тъкани на гърлото и устната кухина, както се оказва стягащо действие.

Показания за употреба

Пропосол се прилага предимно за лечение на заболявания на гърлото, устната кухина, носа и ушите.

Той помага при следните заболявания:

 • гайморите, рините, фронтите;
 • ангина, фарингит, тонзиллите;
 • отите;
 • пародонтите, стоматити, гингивити.

Продуктът може да се използва за бързо заздравяване на увредените кожни на кориците.

Добър ефект има при лечение на дерматити, нейродермита, заразени с раневых повърхности, дерматозе.

Пропосол, според указанията за употреба, не се назначава на деца до дванадесет години. Не може да се използва за лечение на екзема.

Препаратът е противопоказан за хора, страдащи от алергия към продукти на пчеларството, а така също и тези, които имат индивидуална непоносимост глицерин или етилов алкохол.

За бременни жени Пропосол се предписва с повишено внимание и с по-малка доза. Кърмещи жени лекарство не се препоръчва, тъй като може да предизвика у детето нежелани реакции, се дължи на алергия.

Пациентите понасят добре на лекарството и не изпитват неприятни усещания от лечение. В редица случаи се отбелязва чувство за сухота в устата и пристъпи на гадене.

READ  Радиография на гръдния кош: характеристики на провеждане на процедурата и декларации

В резултат на алергична реакция, на мукозните мембрани и кожата е възможно появата на сърбеж. Кратък сърбеж е следствие от въздействието на етилов алкохол и се счита за норма.

В случай на поява на нежелани реакции, лечението Пропосолом трябва да спре.

Предозиране на лечението не води до сериозни последствия. Ако това се случи, и странични ефекти се засилиха, след това да прекарате симптоматическую терапия.

Пропосол спрей и други лекарствени форми на препарата

За лечение на УНГ-заболявания най-често се използват спрей, тинктура или емулсия. Маз се нанася върху инфектирани рани или засегнатата кожа. Помислете повече методики за прилагане на лекарствени средства, в зависимост от формата на съобщение.

В състава на Пропосол спрей следните компоненти:

 • прополис — два грама;
 • хладон — дванадесет грама;
 • глицерин — пет грама;
 • етанол (95%) — двадесет и осем грама.

Пропосол спрей третира устната кухина и гърлото. Дозата и продължителността на приложение на лекарството лекарят определя индивидуално. Тя зависи от фактори, като форма на заболяването и тежестта на симптомите.

За тийнейджъри и възрастни спрей Пропосол може да се прилага три пъти на ден, спрей Пропосол-Н от два до шест пъти на ден. По малко за облекчаване на симптоматиката, дозата се намалява до един или два пъти на ден. Курс на терапия е от три до десет дни.

Как да използвате спрей Пропосол:

 • махнете капачката от бутилката;
 • присоедините към устройството спрей;
 • за да officinalis течност е станала хомогенна, няколко пъти разклатете бутилката;
 • въведете спрей в устната кухина;
 • пръска officinalis състава на повече от две секунди;
 • спрей отстранете и изплакнете под течаща вода, сложете в сухо място;
 • поставете бутилката на осп.

Да се съхранява Пропосол спрей трябва да са на хладно място не повече от три години от датата на производство. Недопустимо е да изложи балон топлина до високи температури (близо до открит огън или под преки лъчи на светлината).

Емулсия Пропосол

Тази лекарствена форма се използва за провеждане на инхалация. Емулсия разрежда с топла вода в съотношение 1:3. Бързо облекчаване на възпалението в гърлото процедура трябва да се извършва два пъти на ден. Време на вдишване 8-12 минути.

Емулсия добре се е утвърдила и като изплакване на устата и гърлото. Съотношението на лекарства и вода 30 капки/100 мл. Процедура се извършва до 5-6 пъти на ден, в продължение на седмици.

Тинктура Пропосола

Лекарствена форма под формата на тинктура особено добре се е утвърдила в лечението на отита. Пропосол заровени в ушите, две капчици до четири пъти на ден. Вместо това вливане може да се накисва тинктура от памучен тампон и го поставете в засегнатото ухо. Време на действие — 5-10 минути. Курс на лечение — от няколко дни до една седмица.

Не по-малко ефективен тинктура при заболявания на носа: гайморите, фронтите. С него се приготвя разтвор за промиване на синусите.

Съотношението Пропосола и без съдържание 1:10. Процедурата се извършва веднъж или два пъти дневно в продължение на 7-14 дни.

READ  Фронтит: лечение с лекарства, хапчета и процедури

Тинктура може да се използва при възпаление на сливиците. Смазване на сливиците трябва да се веднъж или два пъти на ден. Курсът на лечение е до десет дни.

За лечение на стоматологични заболявания от прополис тинктура приготвя се разтвор за изплакване на устната кухина. Съотношението на компонентите: половин чаша вода/15 мл тинктура. Изплакнете устата е необходимо от три до пет пъти на ден. Курсът на лечение се подбират индивидуално, обикновено е четири дни.

Рани или кожни заболявания лечение на мехлем или тинктура от Пропосол. Засегнатата кожа, предварително се пречиства, а след това се намазва с мехлем или се поставя парче марля, потопена в настойке, се определят от превръзка. Процедурата се извършва всеки ден, за да се възстанови.

Пародонтит се лекува с настойка от Пропосола. За това турунду овлажнява в лекарствена течност и се инжектират в пациента сакото си.

Цената на лекарството Пропосол зависи от обема на бутилката с лютиви и лекарствена форма. Така, спрей 25 мл може да се купи в аптеките за 130 — 160 рубли, а на ракия 50 мл за 100 — 120 рубли.

Отзиви на потребителите на интернет като цяло положителни. Много хора отбелязват добра ефективност на препарата при лечение на УНГ заболявания. Някои празнуват по-приятен вкус спрей Пропосол в сравнение с аналози. Според участниците форуми основните предимства на препарата са го натурална съставка и липсата на странични ефекти.

Сред най-популярните аналози Пропосола — Гексорал, Стоматофит, Ингалипт.

В аптечната мрежа могат да се срещнат и лекарства със същия лечебен ефект:

 • Гексорал. Перфектно се справя с бактерии и гъбички. Прилага се за лечение на инфекциозни и възпалителни заболявания на устната кухина и гърлото. В основата на наркотици — гексидин, който лесно и бързо лекува възпалено гърло, фарингит, стоматит и гъбични инфекции в устата . За разлика от Пропосола спрей, Гексорал спрей може да се използва на деца и бременни жени.
 • Стоматофит. Се е утвърдила като отлично лечебно средство с мощен противовъзпалителен ефект. Използва се за лечение на заболявания на носа, гърлото и устната кухина. Представлява разтвор, състоящ се от смес от лечебни растения и алкохол. Може да се използва от бременни и кърмещи жени.
 • Ингалипт. Лекува възпалителни заболявания на гърлото. Благодарение на растителни съставки: масло от евкалипт и мента, а така също и сульфаниламиду бързо се справя с симптомите на възпалителни процеси. Рядко предизвиква странични ефекти.

Пропосол при бременност и особености на приложение на лекарството

Бременните жени се прилагат Пропосол трябва да бъдат предпазливи. Лекарят трябва внимателно да се оцени възможните рискове за плода, в зависимост от триместър и протичане на бременността. Лекарство се предписва само в случай, че ефективността му за здравето на жените надвишава негативно влияние върху плода.

Курс на лечение за наркотици Пропосол при бременност не трябва да надвишава една седмица.

Кърмещи жени трябва да бъдат много предпазливи към прилагането на лекарството. Той може да предизвика алергична реакция у бебето. Не може самостоятелно да вземе решение за лечение Пропосолом както при бременност, така и в периода на кърмене. В този случай е необходима консултация с лекар.

Децата от 7 години Пропосол може да се прилага строго по предписание на лекар.

READ  Симптоми и признаци на хипотермия на организма при възрастни и деца

Преди прилагането на спрея трябва внимателно изплакнете устната кухина и гърлото с топла вода. След напояване на лигавиците лекарството не се препоръчва да се ядат храни или напитки в продължение на половин час.

Не пръскат спрей в близост до очите, тъй като съставът на лекарство може да навреди на лигавицата на органите на зрението. Ако това се случи, веднага изплакнете очите с течаща вода.

Във връзка с това, че препаратът съдържа етанол, на лица, които са в производствената дейност, е необходимо повишено внимание, трябва внимателно да се отнасяме към приемане на Пропосола при бременност.

Пропосол не може да се използва едновременно с други продукти на пчеларството. Не се препоръчва да се комбинира лекарство с всички лекарствени средства за локално приложение.

Помага ли Пропосол при болки в гърлото

Ангина е заразно заболяване, при което засяга лигавицата на гърлото. За нейното лечение са необходими лекарства, които убиват патогенную микрофлору. Прополис, в състава на Пропосола, има такова действие, като допринася за бързото възстановяване.

Пропосол при ангина се прилага на всички етапи, включително при гнойном развитието на болестта.

Бактерицидни свойства при ангина Пропосол оказва, благодарение на наличието в състава на такива компоненти на прополис, като бензоена и коричная киселини, смоли. Те нарушават се жизнените бактерии и вируси, купируя по-нататъшното им развитие. Нищо чудно, че в много рецепти от народната медицина прополис се използва като естествен антибиотик.

Друг компонент на прополис — флавоноиди. Блокиране на дейността на ензими, флавоноиди допринасят за потискане на растежа на простагландини, които причиняват остра симптомите на това заболяване: — висока температура, оток на тъканите, болка.

Допълнителни действия Пропосола при ангина се изразяват в повишаване на местния имунитет и защита на тъканите на гърлото от свободните радикали. Освен това, лекарството има обезболяващо действие, значително облекчава състоянието на пациента. А ранозаживляющие свойства ще помогне за възстановяване на увредените тъкани на сливиците и фаринкса.

Друг важен фактор е, че пръски лекарствена форма позволява равномерно да се нанесе на лекарството в областта на сливиците и фаринкса. Най-малките частици да попаднат в най-дълбоките гънки на лигавицата, осигурява максимален терапевтичен ефект за лечение на ангина и фарингит. Лекарството не се абсорбира в кръвния поток, а действа на местни тъкани. По този начин, не се случва системно въздействие върху организма.

Още едно достойнство на лекарството е фактът, че тя може да се прилага при повторно нарушение, тъй като той не води до пристрастяване и действа също толкова ефективно.

Въпреки факта, че в състава на физическо отстраняване, Пропосол при болки в гърлото все пак е лекарство, което трябва да се предписват от лекар. Освен това, продукти на пчеларството — силен алерген, затова при един човек могат да възникнат алергични реакции.

За лечението на ангина се прилагат спрейове, тинктура за смазване на сливиците и емулсия за вдишване.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00115 sec