Тафен Назаль: инструкция за употреба и описание на наркотици

Този фармацевтичен препарат от няколко глюкокортикостероидов (GCS), предназначени за интраназального употреба, се предлага под формата на спрей (200 дози) една малка бутилка. Опаковка в кутия от картон (1 комплект), флакони от тъмно стъкло, с оборудвани: и спорта, на върха, на носа дюза.

При лекарството Тафен Назаль, инструкция описва състав и лечебно действие, което се дължи на будесонидом (50 мгм), който е основният съставките вещество, които са в състава на това лекарство.

Чрез прилагане на лекарството да се противовъзпалително лечение, както и срещу алергии в специална дозировка, всмукване в стомаха не се случва, така че си добра поносимост, дори и при тези, които използват дълго време. Лечебно средство, облекчава различни възпаления, синтезира производството на противовъзпалителни протеини.

Като токсично действие на протеин, свободни радикали и лимфокины под действието на будесонида се отделят по-малко. Намаляване на потока на левкоцитите, устремленных към огнището на алергична реакция, се намалява свързването на ендотелните клетки с адгезивными молекули.

Насърчаване на повишаването на чувствителността към съдосвиващо средство, будесонид отделя алфа-адренорецепторы, намиращи се в гладък мускул в съдовете, а също така инхибират синтеза на простагландини, освободени эозинофилами; свободните радикали, освободени от клетките, макрофагите; лейкотриенов, които се образуват в лимфоцитах, предизвикващи възпалителен процес. В мачтата клетки се случи намаляване на броя на хистамин.

Състоянието на болните се подобрява вече втори или трети ден от началото на приема на препарата Тафен Назаль, инструкция към която върви в пакет. Тежки симптоми на алергичен ринит, както и на възпалителния процес, засягащи белите дробове, намаляват на всеки стадий на заболяването. Лекарството се понася добре от пациентите, но при съвместното прилагане с лекарства за лечение на сърдечно-съдови заболявания, както и на орални контрацептиви, трябва да се консултирате с вашия лекар.

Будесонид, ако се вземат в доза 400 мкг, изключителна концентрация в кръвта достигне до 30 минути. В кръвта стигне само 20% от дозата, распределяясь в тъканите, се случва връзка с альбумином, белтък на кръвната плазма. В черния дроб неутрализира около 90% от получените от лекарството, затова будесонид е лекарство с ниска системна биодоступностью. Дейност глюкокортикостероидов в организма е не повече от 1%. През бъбреците се отделят около 70% метаболити през червата се отделя само 10%. Време полувыведения ще бъде 2 часа.

Спрей Тафен Назаль: инструкции и противопоказания за употреба и странични ефекти

Да се въздържат от използването на лекарството трябва да се на хората, които имат:

 • Прекомерна чувствителност на организма към будесониду, към компонентите, влизащи в състава на спрей.
 • Туберкулоза на белите дробове, който преминава в активна форма.

Спрей Тафен Назаль, инструкция към който описва неговото действие, се използва като профилактика или лечение на алергични и неаллергических ринитов, както и полипи на носа.

READ  Профилактика на дифтерия-причини, диагностика и профилактика при възрастни

Лекарството не се препоръчва използването на кърмещи майки, както и на деца под 6 години. Допуска се използването на спрей с повишено внимание при:

 • Гъбични или вирусни заболявания на дихателните пътища (в този случай е необходим постоянен контрол на състоянието на болния от страна на квалифициран специалист, провеждане на специална терапия).
 • Хирургични операции в района на носната кухина, при наскоро пренесени травми на носа.
 • Нейтропных инфекции.
 • Бременността.
 • Глаукома.

Заслужава да се отбележи, че страничните ефекти вследствие употреба на спрей са наблюдавани рядко. Като правило, това се случва вследствие на превишаване на дозата, нарушаване на правилата на прилагане на лекарството.

Често се случва дразнене на лигавицата на дихателните пътища. В този случай, при употреба на наркотици понякога се появяват незначителни негативни ефекти (ринорея, формирането на определени кори, кървене от носа). Трябва да се отбележи, че всички нежелани реакции са с краткосрочен характер. При поява на кървене от носа е препоръчително спрете приема на лекарството, за да спаси следващите съдове в живи.

В някои случаи пациентите се сблъскват с чиханием и диспноэ, понякога гласът става леко дрезгав поради незначителни припухания гласните струни, се появява един факир дишането.

Често пациентите се сблъскват с болевыми усещания в кухината на носа. В началото на лигавицата на гърлото може да загуби нормалната влажност на въздуха, но това бързо се възстановява самопроизвольным начин.

Негативно реагира на прием на лекарството може и кожна покривка на болния, но това се среща много рядко. В някои случаи се наблюдава обичайната алергични реакции, като например уртикария (не в най-остра форма), дерматит. Понякога се случва подуване на кориците на кожата, както и мастната фибри, която се намира под нея, се появява зъб, който причинява дискомфорт.

Промени в областта на носа се случват рядко. Понякога лекарството може да доведе до кандидоза, който изисква допълнително лечение. Ако лечебно средство се прилага продължително време, след това в носната кухина не е изключено появата на атрофични процеси.

Много рядко на мукозните мембрани се появяват язви, възниква перфорация преграда на носа. Ако се приемат спрей за всеки ден, в големи количества, съдържащи се в състава му будесонид ще допринесе за развитието на системата на отрицателното въздействие върху организма.

От поглъщане на големи дози лекарства инхибират от надбъбречните жлези, в някои случаи се наблюдава забавяне на растежа. Последното се отнася само за деца, лица на юношеството. Също така може да бъде счупена и е с минерална плътност на костите, което ще изисква дълга рехабилитация. В някои случаи е възможно проява на признаци на гиперкортицизма. При пациенти възникват и проблеми със зрението, появи катаракта и глаукома.

READ  Какво е фронтит: видове и причини за появата на фронтита

До негативни ефекти също трябва да се позове и общи симптоми, като сърцебиене, честото виене на свят, аносмия. Появата на запушване на носа, без никакви допълнителни симптоми — ясен сигнал, че употребата на лекарството трябва да се спре.

Заслужава да се отбележи, че предозирането на лекарствения продукт не е особено тревожно. Ако това се случи съвсем случайно, а след това с висока степен на вероятност няма отрицателни ефекти се наблюдават не ще.

В случай, че пациентът е на редовно завышает доза спрей, може да се гиперкортицизм. Това явление се наблюдава често при комбинация на лекарства Спрей Тафен Назаль, инструкция която трябва да върви в комплект с други лекарства, подобни действия. При появата на знак за гиперкортицизма, трябва веднага да се спре използването на лекарства.

Прием спрей съвместно с индукторами микросомального окисление (като рифампин, фенитоин) драстично намалява ефективността на първия средства.

В същото време тези вещества, като кетоконазол и methandienone допринасят за повишаване на действие будесонида върху човешкия организъм.

Итраконазол предизвиква повишаване на плазмените концентрации на будесонида.

Тафен Назаль при бременност и начин на приложение деца

Тафен Назаль при бременност не се препоръчва да се прилагат. Ако здравето на бременната под заплаха и ползата от терапията превишава актуални рискове за бебето, прием Тафена е позволено.

Ако лекарството се прилага жена в периода на кърмене, кърменето на бебето е препоръчително да се спре. В края на краищата компоненти на препарата са в състояние да проникне в кърмата.

При стандартен поддерживающем лечение на възрастни пациенти лекарството се използва за всяка ноздра по една доза два пъти на ден. И в този случай дозата може да бъде различен: по две доза във всяка ноздра веднъж дневно. Тази доза ще премахване на симптомите на ринит, подкрепа на тялото на фона на болестта.

Максимален капацитет на приложение на препарата, Тафен единоразово е 200 микрограма (100 mg за всяка ноздра), максималният размер на допустимата за употреба в денонощието — 400 микрограма. Терапия с помощта на Тафен продължи не по-дълъг от деветдесет дни подред.

За постигане на висок ефект от прилагането препоръчително е да използвате спрей редовно, в подходяща доза. Ако по време на приема на мина, нова доза трябва да се запишат в тялото максимално бързо, но не по-късно от шестдесет минути преди прием на нова доза.

Деца до шест години Тафен не се назначава. Препоръчителна доза за пациенти на възраст от 6 години в началния период на терапия две дози два пъти на ден във всяка ноздра.

Ако имаше място да се случайно предозиране на лекарство, прекалено ярки симптоматика се наблюдава не трябва.

READ  Стенозирующий ларинготрахеит: описание на формата

А ето и за съвместно използване с други глюкокортикостероидами могат да предизвикат клиничната картина на гиперкортицизма. В този случай е задължително да се консултирате с профильным специалист и да насочат усилия за постепенно премахване на употребата на състава.

Медицински препарат под формата на спрей наречен Тафен Назаль е предназначен за прилагане чрез впрыскивания на носните ходове.

За ефективността на терапията достигна най-високото ниво, при използване на лекарството трябва да се спазват следните правила:

 1. Потопете главата си надолу и леко напред.
 2. Флакон се поставя на дясната ръка и прикладывается към лявата ноздра.
 3. Струя с лекарството трябва да се фокусира върху външната стена на носната синусите.
 4. Наставка флакон се притиска плавно движение преди появата на характерни впръскване на средства в носа преминаване. При това трябва да се извърши дълбоко дъх.
 5. Лекарството трябва да проникне на най-широка площ на лигавицата за да се постигне по-висок терапевтичен ефект.

Аналози на медицински медикаменти Тафен Назаль са сходни с него по фармакологическому действие на лекарства Беклазон ин Витро, Беклат, Беклоспир, Кленил УДВ, Назарел и други.

При липса на Тафен в продажба, замени го аналог е възможно само след консултация с лекар. Това ще позволи да не загубят ефективността на терапията и да се отърве от проблеми с носа в кратки срокове.

Коментари

Положителни отзиви от доволни пациенти потвърждават високата ефективност на медицински медикаменти Тафен в борбата с заложенностью носа и усложнения, които я съпътстват.

 • «Лекарството Тафен ми е препоръчал лекарят. Взе го, стриктно спазване на схемата и дозата на лечението. Впрыскивала средство веднъж последователно в двете носа коридор, три пъти на ден, за цял месец. За по-висока ефективност на препарата предварително почиствам носните пътища морска вода. Ставаше наистина е по-лесно вече, след вливане. С течение на времето проблем с носа излезе навън».
 • «Тафен под формата на спрей прилага в продължение на тридесет дни. Страда от запушване на носа, затруднено дишане, главоболие, на фона на постоянна хрема, зависимост от други капки. Лекарят е назначил Тафен. Капки удобни за употреба, не са острата миризма или неприятно лепкава консистенция. Цената също е нормална. Средство доволна на сто процента».
 • «Капки за нос Тафен ми помогна за кратко време (около месец и половина, приложения) да се отървете от хрема, головокружений вследствие на запушване на носа, кихане, слезливости и дразнене на очите. Препоръчвам на наркотици като много ефективно средство за проблеми с носа».

MAXCACHE: 0.4MB/0.00114 sec