Алкална фосфатаза: причини висока норма в кръвта

Редица ензими, включени в списъка на биохимични анализ на кръвта (РЕЗЕРВОАР) под общото име «алкална фосфатаза», се изпълняват в организма на определени задължения, а именно — отщепляют остатъци от фосфорна киселина от органични етерични съединения. Върша тази работа, те участват в кальциево-фосфорном обмен.

Алкална фосфатаза (ОПИСАНИЯТ) е компонент на клетъчните мембрани на почти всички тъкани на организма: костна, жлезиста, епителната, но най-голяма активност на ензим проявява в клетките на черния дроб, на бъбреците, на костна тъкан и епитела на червата.

Фосфатаза – редица изоферментов

Алкална фосфатаза в организма на човека в общо е представена от 11 изоферментами, но най-важни и често рассматриваемыми са:

 • Черен дроб;
 • Жлъчните пътища;
 • Костната тъкан;
 • Червата;
 • Тумори;
 • Плацентата изофермент.

В състава на биохимични анализ на кръвта алкална фосфатаза често се назначава при разглеждането на децата, защото растежа на костите, придружени от правилника за нейната дейност (при децата тя е повишена в сравнение с тази норма и при възрастни хора).

Активността на алкалната фосфатаза в серума на кръвта се променя при нарушаване на кальциево-фосфорни обмен, така че тя служи като своеобразна маркер за ранно откриване на заболяване на костната система, при по-възрастните хора (остеопороза) и се прилага за скрининговых изследвания.

Някои неопластические процеси, локализирани в органите на женската полова сфера, доведе до повишаване на плацентата фракция (рак на шийката на матката), че в анализа на кръвта да се прояви цифрово увеличаване на активността на общата алкална фосфатаза.

Активността на ензима при деца и възрастни

Активността на ОПИСАНИЯТ в детската възраст в норма от по-висок с 1,5 пъти повече, отколкото при възрастните, и тъй като детето от раждането до определен период от време интензивно расте и се развива, а след това и цифрите, характеризиращи ОПИСАНИЯТ, могат да бъдат доста високи и максимална мощност от 800 U/l. Това обаче не дава основание за безпокойство, тъй като това положение се дължи на наличието в ОПИСАНИЯТ не е само черен, но и на костния ензим. Хората, чиято костна система завърши своето формиране, основна роля в возрастании активност на алкална фосфатаза играе изоэнзим на черния дроб.

Дейност изофермента значително увеличен и при бременни жени (по-близо до раждането — III триместър), все пак плод изисква своето, и при недоносени бебета, тъй като детето трябва да се интензивно наваксване на техните връстници. Тези показатели се отнасят до физиологично обусловленным и се приемат за нормални стойности, съответстващи на данните състояния. Междувременно, намалена активност ОПИСАНИЯТ при бременни показва недоразвитии на плацентата, което се взема под внимание лекар, гледане на жена.

READ  Артериална хипертония: симптоми, лечение, степен

Таблица: норми на алкалната фосфатаза в кръвта

Възраст Норма, U/l, U/л
10 дни на живота 150 — 380
От 10 дни до 12 месеца 130 — 700
От 2 до 15 години 100 — 600
Възрастни 20 — 130

Дейност ОПИСАНИЯТ определят по различни методи и с различни температурни режими на инкубация на пробите. По-високи са стандартите, установени оптимизиран за изпитване при температура 37°С 98 – 279 Iu/l (30°С, има коефициент за преизчисляване). Въпреки това на читателя в търсене на нормални стойности може да се намира показатели активност ОПИСАНИЯТ, които значително се различават помежду си. За да се избегне объркване и ненужни треволнений може да се препоръча да се ползват свързани със стойности, които се посочват в бланка лабораторни изследвания и помагат да се решат, са включени получените резултати са в диапазон норма или не. В потвърждение на казаното представяме на вниманието на читателя още една таблица нормални стойности на активността на алкалната фосфатаза:

Възраст Референсни стойности, Н.с/л
До 5 дни от живота До 550
От 5 дни до шест месеца До 1000
От 6 до 12 месеца До 1100
От година до 3 години До 670
От 3 до 6 години До 650
От 6 до 12 години До 720
Женски пол: 12 – 17 години

Над 17 години

До 450

До 720

Мъжки пол: 12 – 17 години

Над 17 години

До 930

До 270

Със сигурност да се предскаже, кои референсни интервали читателят ще намери в интернет или други източници, не е възможно, но той трябва да знае най – важното-за интервала на нормалните стойности на по-добре да попитам в лаборатория, произвежда за да може анализ.

Повишена активност на алкална фосфатаза

Освен физиологичните причини за увеличаване на активността на ензима (етапи на формиране и развитие на костната тъкан, загуба на микроелементи при бременност), увеличението ОПИСАНИЯТ в кръвта (серум) причиняват голям брой патологични състояния:

 1. Заболяване на черния дроб: чернодробна жълтеница, чернодробна некроза на паренхима, цироза, първичен рак на черния дроб и метастази от други органи, инфекциозни, токсични, лекарства (салицилати и някои антибиотици) и паразитни поражение на тъканта на черния дроб. Вирусен хепатит обикновено не дава значително увеличаване на активността изоферментов. ОПИСАНИЯТ леко повишена или дори в нормални, за разлика от чернодробните проби (аминотрансферазы – Alt и Ast);
 2. Възпаление, локализованное в жлъчния мехур и жлъчните протоках (холецистит, холангит), механична жълтеница, причинени от спирането на жлъчните пътища (в черния дроб или извън нея) конкрементом, новообразованием, спайкой. Тези патологични състояния често водят до рязко повишаване на ОПИСАНИЯТ;
 3. Прием на орални контрацептиви с естроген и прогестерона в редица случаи може да доведе до развитието на холестатической жълтеница и повишаване на ОПИСАНИЯТ при жените;
 4. Хронично отравяне с алкохол;
 5. Неопластический процес, локализиран в гепатодуоденальной зона;
 6. Рахит при деца, кърмачета на възраст, в резултат на недостиг на витамин D, и «бъбрек» рахит (остеонефропатия) – вродена патология на отделителната система;
 7. Цитомегаловирусная инфекция на детето;
 8. Патологични процеси, засягащи костната тъкан (сарком на метастази от други органи), или образуването на костна след фрактури;
 9. Недостатъчна минерализация на костите (остеомалация);
 10. Деформирующий остеит (болест на Paget);
 11. Заболявания на кръвта (левкемии) и лимфоидната тъкан (лимфогранулематоз) с увреждания на костите;
 12. Инфекциозна мононуклеоза (ОПИСАНИЯТ подобрено вече в първите дни на развитието на процеса);
 13. Мултиплен миелома;
 14. Патология на мускулния апарат;
 15. Прекомерната секреция на хормони на щитовидната жлеза (токсични гуша – болестта на grave.) и повишена функционална активност паращитовидните жлези (хиперпаратиреоидизъм);
 16. Алопеция склеродермия;
 17. Саркоидоз Бек (болест на Бенье – Бек – Шаумана);
 18. Туморните заболявания на млечната жлеза;
 19. Възпалителни процеси на вътрешните полови органи при жените (эндометрит), злокачествени заболявания на яйчниците, на шийката на матката, ендометриума;
 20. Банална причина – недостатъчен прием на калций и фосфор с храната.

Така че причина за повишаване на активността на алкалната фосфатаза е повишена секреция на изоэнзимов в кръвта на пациента: черен ензим при промени в чернодробна паренхиме, жлъчните пътища — при холестазе, изоэнзима на червата — при различни възпалителни ЧРЕВНИ заболявания, костно – при метастатичен поражения на костната система, плацентарного – при бременност, неопластични процеси.

Намалена секреция на изоэнзимов (фосфатаза намалена)

Намаляване на отделянето в кръвта на изоферментов води до намалено стойности ОПИСАНИЯТ. Това е най-вече е свързано с нарушаване на фосфорно-кальциевого обмен, само вече в друга посока. Алкална фосфатаза намалена в следните случаи:

 • Разрушаването на костите, което се дължи на много такава старост (всички са наясно с развитието на остеопороза при възрастните хора);

 • Намалената отделителната функция на щитовидната жлеза е била счупена (микседем);
 • Натрупването на радиоактивни изотопи в костната тъкан;
 • Изразена анемия;
 • Недостиг на аскорбинова киселина-скорбут);
 • Голямото изобилие на витамин D, обикновено вытекающего от неумеренного, неконтролиран прием на лекарствени форми на препарата, код, зададен на децата за профилактика на рахит.

Да Не бъркаме с кисела фосфатазой

Освен алкалната фосфатаза, в анализ, биохимично изследване на кръвта може да се срещне и друг показател – кисела фосфатазу, простатическая фракция, която служи като основен диагностично-показател за патология на простатата, тъй като се повишава при тумори на този мъжки орган. Особено рязко увеличение на нивото на активност и кисела фосфатаза е характерно в случаи на метастатичен на растежа на рак на дадена локализация.

Специфична кисела фосфатаза (фосфатаза простатата) – изофермент, който е известен като простатспецифический антиген или неопластични маркер PSA (PSA).

Обща кисела фосфатаза значително увеличава своята дейност при раковом процес, локализованном в простатната жлеза. Рязкото увеличение на КФ за сметка на простатической фракция красноречиво свидетелство за преместване неопластического процес извън капсули гърдата, това е, за расселении метастатичен огнища в други органи.

С оглед на факта, че ензимът е налице в кръвни плочи – тромбоцитах и се освобождава в съответствие с активирането, това е разбираемо става спад на активността КФ при тромбоцитопениях различен произход.

Няколко думи за «нашите по-малки братя»

Проучване на алкалната фосфатаза е нередким анализ в изборния ден. Собаководы и за любителите на котки, може би, по-често търсят значението на този ензим при животни, отколкото на хора, защото акнето и запазването на породата – нещо важно и трудно, въпреки че известна част от населението се отнася към подобни преживявания са скептично настроени.

Но при кучета също е рахит (а породистому куче трябва да имат здрава костна система), ги преследват заболяване на черния дроб и жлъчния мехур, точно толкова, колкото и хора, «нашите по-малки братя» удари злокачествени тумори.

Междувременно, не са равни на нормалните стойности за биохимичните показатели на човешката популация на тези животни. При кучета и котки могат да бъдат други норми, които се знаят специалист в тази област. Норма ОПИСАНИЯТ при кучета от един източник – 24 – 85 Iu/л, докато други позволяват по-широк диапазон от стойности (от 0 до 150 Iu/л). Какъв анализ при една или друга упорит, той е добър или лош — трябва да се уча в лабораторията, проводившей този тест (различни методологии, реактиви и референсни стойности).

Видео: специалист за алкална фосфатазе

Видео: представяне за алкална фосфатазе

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00075 sec