Болки в областта на сърцето, болка в гърдите: причини, лечение

Болки в сърцето (кардиалгия) – субективно усещане на болка, локализующейся в тази област: зад гръдната кост, в окологрудинной област, в областта на гърба, лявата лопатке, епигастриума (област «над стомаха») и цялата лява ръка. Към проявите на кардиалгии се отнася и редица субективни усещания, осъществяването на различни хора в сила от различен образование, емоционално възприятие и ниво праг на болка термини: дискомфорт в областта на сърцето, болки, сърцето болка, вцепенява, тежест в сърцето и други съвсем немедицинскими, но имат голямо значение в търсене на диагностични, термини.

Във връзка със своята локализация е в областта на един от най-важните органи в нашето тяло, а също и доста честа встречаемостью този симптома, кардиалгия поражда основателно безпокойство при своя външен вид, принуждавайки хората да се потърси медицинска помощ в настоящият, поликлиника и да се обадите на бърза помощ.

Етиологията на болката в областта на сърцето

Въпреки широко разпространение, и почти често срещано в този симптома, етиология (причина) появата на ноющей болки в областта на сърцето е достатъчно сериозна диагностична задача и лежи в равнината на такива медицински дисциплини като кардиология, ревматология, пульмонология, неврология, вертебрология, психиатрия, онкология, маммология и ендокринология.

Според клинични статистиката причини, вызывавшие ноющую болка в гърдите, повлекшую лечение в медицински институт, разделени както следва:

 • 36% — заболявания на опорно-двигателния апарат;
 • 19% — заболявания на стомашно-чревния тракт;
 • 16% — други причини;
 • 14% — от исхемична болест на сърцето;
 • 8% — психични разстройства;
 • 7% — заболявания на дихателната система.

По този начин, само по-малко от 6-та част от всички болки в гръдния кош, пряко свързани с коронарна болест на сърцето, а останалите носят който не е свързан със сърцето характер.

Традиционно болка в гърдите по этиологическому принцип, разделени в две широки групи:

 • Кардиогенные болки, причинени от нарушения от страна на сърцето.
 • Некардиогенные — причинени от заболявания, които не са свързани със сърцето;

Причини за възникване на болка, свързана със сърцето (кардиогенные)

Основните причини за кардиогенной болки в гръдния кош:

 1. Възпалителни заболявания на сърцето – перикардит, миокардит, ендокардит. Заболявания с различна етиология, характеризиращо се с възпаление на стените на сърцето. При тази група заболявания, болката обикновено е постоянна, тъпа, артрит, постепенно (в продължение на няколко дни) кумулативни, може да има «размытый» характер (без ясна локализация). С течение на времето на преден план в клинични проявления излизат висока температура, задух, симптоми на интоксикация, усещане за нарушения на ритъма на сърцето.
 2. Миокардиодистрофии – група от заболявания на сърцето, на основата на които служи метаболизъм в сърдечния мускул, этиологически се дължи на разнообразни причини. Болка при миокардиодистрофиях обикновено нараства с прогресия на заболяването (в рамките на няколко месеца), приглушенная, тъпа болки в областта на сърцето в началото на заболяването с течение на времето може да се превърне в интензивна сърдечна болка, с присъединяването изразени клинични прояви на хронична сърдечна недостатъчност.
 3. Пороци на сърцето – група вродени или придобити промени структурата на сърцата, които, като окончателно оформени, обикновено не предизвикват болезнени усещания и само при декомпенсации и развитието на хронични сърдечно-съдовата недостатъчност, водят до усещането за заяждането тъпа главоболие в сърцето.
 4. Исхемична болест на сърцето – комплекс от клинични и морфологични промени, възникнали в резултат на несъответствие на нуждите на миокарда от кислород и много доставляемого с кръвта на кислород. В повечето случаи морфологическим субстрат ИБС е атеросклеротична плака, която в една или друга степен се припокрива лумена на коронарните артерии. Проява на ИБС в повечето случаи е болката, която поради своята специфика носи името на исхемична болка.

 5. Инфаркт на миокарда – частен случай на исхемична болест на сърцето, е крайно нейната проява, същността на които се свежда до това, че липсата на кислород, доставляемого кръв към сърцето, е от особено значение до толкова, че се случва некроза (омертвение) на мускулите на сърцето на определен участък. Клиничните прояви на същите, че и исхемична болка, само са по-ярко изразени, длительны и не се прибира прием на нитроглицерина. Към клиничната картина могат да се присъединят: затруднено дишане, бледост, изпотяване, слабост, чувство за нарушения на ритъма на сърцето, страхът от смъртта, хипотония, гадене. Изброени симптоми, ясно корелира с физическото натоварване.

Исхемична болка се характеризира с:

 • Локализиран зад гръдната кост или в окологрудинной област;
 • Често болка и отдава под лявата ръка, шията, долната челюст, зъби, на лявото рамо;
 • Самата болка се характеризира като заяждане, клаустрофобия, сжимающая, често възниква усещане, че вцепенява лявата ръка, на сърцето, на рамото, рядко болката е остър, лют характер;
 • В повечето случаи за редактиране на физическа или емоционално натоварване;
 • Болката е кратък — от продължителността му обикновено се измерва с няколко минути;
 • Болката изчезва след приемане на нитроглицерина.

 

Причини за възникване на болки, които не са свързани със сърце (некардиогенные)

Основните причини за некардиогенной болки в гръдния кош:

 1. Нейрогенные причини кардиалгии – свързани с нарушаване на дейността на дейността на нервната система. Тази група включва нейроциркуляторную дистонию (НЦД), вегето-съдова дистонию (ВСД), соматоформную вегетативната дисфункция (ВБС) и други състояния на нервната система. Данни заболявания се характеризират със значително клиничен полиморфизъм, разнообразен характер на болката и липсата на изразена ефективност от прилагането на кардиотропных лекарства, на фона на положителен ефект от прилагането на нейротопных и седативни лекарства.
 2. Болката психотични пауза характер. Изключително разнообразна, обикновено за редактиране на емоционална нестабилност, може да бъде придружено от задух, бледностью, неспокоен поведение, не е свързана с физическо натоварване, промяна в позата на тялото, я не потвърди обективни методи за диагностика.
 3. Междуребрената невралгия и болки в кръста – причина за тази болка се крие сдавлении или възпаление на междуребрените нерви. Обикновено болката е остра, опасва, понякога е локализиран, не се разпространява извън границите на 1-2-те ребра, често е изразена зависимостта от движение, дишане, кашлица, се засилва при ощупывании областта на локализация на болката и сдавлении на гръдния кош в передне-задния, или странични посоки.

 4. Възпалителни заболявания на костите, хрущялите, мускулите и млечната жлеза. Болката може да се носят разнообразен характер, почти винаги има ясна локализация, не иррадиирует, не е придружено от задух, се засилва при ощупывании и налягане в зоната където е болезнено интимен.
 5. Гастроэзофагальный рефлукс: нахлуване на агресивни стомашен съдържанието на лигавицата на хранопровода, в резултат на което в епигастриума и зад гръдната кост възниква чувство на парене, а понякога чуждо тяло и болка (киселини в стомаха). Почти винаги се развива след хранене, особено мазни, пикантни, пържени.
 6. Язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника. Болките са локализирани в эпигастральной област, са различни по характер от ноющих, тъпите и схваткообразных, до остри «кинжальных» на болката. Не рядко иррадиируют в загрудинную област, дорзальную или предна област на гръдния кош. Често повтарящи се болки: има силно изразена зависимост от приема на храна – се появява на гладно, нощем, по-често притеснява в пролетно-есенния период, почти винаги идва след консумация на обволакивающей храна.
 7. Холецистит – възпаление на стената на жлъчния мехур. Болка холецистит може да се характеризира като една тъпа болки (при хроничен процес), така и остра, распирающая болка (чернодробна колики), локализиран под крайбрежните дъга вдясно, често отдава под дясната лопаточную област, долната част на гърба, зад гръдната кост, надясно надключичную област, и на дясната си ръка. Често за редактиране на употребата на мазни, пържени храни, могат да бъдат придружени от горчивина в устата, отрыжкой, повръщане, желтухой, кожни сърбеж, бял цвят на изпражненията.

 1. Панкреатит – възпаление на панкреаса. В случай на остър панкреатит в повечето случаи болката е силна, остра, опасва, схваткообразная, дълга, локализиран в эпигастральной област, често иррадиирует в областта на сърцето, долната част на гърба, гениталиите, се засилва в легнало положение по гръб, често придружен с повръщане и перитонеальной симптоматикой. При хроничен панкреатите усещането за болка е по инициатива на прием предизвикваща съответния храни (мазни, пържени храни, алкохол) и се характеризира с постоянни болки в епигастриума с иррадиацией в посочените области.
 2. Плеврален излив и (или) пневмония: възпаление на органи или пристеночной на плеврата придружена или не са придружени с възпаление на белия дроб. Болка при тази патология обикновено е остър, ясно ограничена локализация на патологичния процес, не иррадиирует (не «отдава»), се усилва при дълбоко дишане, смяна на пози на тялото, а така също и при накланяне в противоположна от мястото на болка настрана.
 3. Трахеит, бронхит: възпалителни заболявания на дихателните пътища, често придружени от болка, парене, усещане за «царапания» зад гръдната кост по средната линия в горните му отдели. Болка при тази патология почти винаги редактиране на кашлица.
 4. Спонтанен пневмоторакс: състояние, характеризиращо се с разкъсване на тъкан на белия дроб с попадение на въздуха в плевральную кухина без съществена травматично въздействие. Често възниква след кашлица, физическо напрежение или дори без такива. Болка внезапна, силна, колющего характер, понякога иррадиирующая в ръка, шията, зад гръдната кост, се усилва при незначителни движения, дишане, кашлица. Често болката при пневмотораксе е придружено от страх от смъртта, изразена от задух (субективно чувство за недостиг на въздух), цианозом (синюшностью кожата покрива) лицето и дори загуба на съзнание.
 5. Тромбоэмболия белодробната артерия: запушване на артериите на белите дробове тромботическими на масите. Болката се характеризира със значително полиморфизъм: от изключително интензивно, до пълна липса на болезнени усещания, може да бъде ясно локализирана, така и неясно, иррадиирующей в различни части на тялото. При ТЭЛА на преден план винаги, независимо от характера на болката, излизат хемодинамичните нарушения: изразена диспнея, цианоза, тахипное (увеличение на честотата на дихателните движения), тахикардия (повишена сърдечна честота), спад на кръвното налягане.

 6. Расслаивающаяся аневризма на аортата – пакет болезнено променени стените на аортата кръв. Болката е изключително интензивен, «разрывающая», локализирани зад гръдната кост, иррадиирующая в гръбначния стълб. В повечето случаи тази патология се развива при изразена атеросклероза в съчетание с артериална хипертония или при генетични дефекти на съединителната тъкан.
 7. Херпес зостер – заболяване, причинено от вируса на варицела. Се характеризира с ясно изразени болевыми усещания, които след известно време се присъединява обрив герпетического характер в областта на локализация на болката. Преди появата на акне болка, не рядко предизвиква трудности в диагностиката, може да се носи прободна, стреля, пулсиращ характер, може да бъде както постоянна, така и приступообразной. Почти винаги болката при тази патология придружено от чувство за простудного състояние, гипертермией.

Самодиагностика и лечение на доврачебном етап

Определено при наличието на болки в гръдния кош трябва да се търси в специализирано медицинско заведение, където ще се проведе на съответната диференциална диагноза, забелязан клинична диагноза и да се прилага лечение, но въпреки това не са редки ситуации, когато потърсят лекарска помощ не е възможно, или помощ да чакат твърде дълго. В такава ситуация в домашни условия можете да предприемете някои действия и да предприемат поредица от безобидни лекарства, които не навреди, но може да облекчи състоянието и късната диагноза. Приемате някакви лекарства, е възможно само при липса на противопоказания и индивидуална непоносимост.

 • Болката появиха известно време след хранене, особено мазни, пържени или пикантни, локализиран в эпигастральной област и зад гръдната кост, распирающая, или изгарящо, никъде не дава, няма недостиг на въздух, слабост и изпотяване. Е желателно да се пие с малко мляко, все още алкална минерална вода, антиацидни лекарства (алмагель, рени, гастал, маалокс и др.).
 • Болка в горната част на корема, произтичаща на празен стомах, често през нощта. Можете да предприемете горните действия, а също и леко да се яде не остра, варена храна.
 • Болка в десния или левия подреберье тъпа, заяждане или остра, распирающая, схваткообразная опасва с иррадиацией или без. Сопряженная с хранене, или не е свързано ясно. Трябва да се вземат спазмолитические лекарства, no-spa, папаверин, магнезиев сулфат.
 • Болка в гръдния кош на фона на висока температура. Е желателно да се пие антипиретични лекарства, които почти всички имат определени обезболяващ ефект: анальгин, аспирин, парацетамол.
 • Болка в гърдите е по-ясна местоположение, се усилва при промяна на позата на тялото, дишането и натиск в зоната където боли. Могат да се приемат противовъзпалителни лекарства диклофенак, нимесулид, ибупрофен, индометацин, също няма да навредят на анальгезирующие средства.
 • Болката в гърдите е, свързана с психо-емоционален стрес често купируется прием депресанти: препарати дяволска, божур корен, валериана и дори валидол/korvalola могат да бъдат ефективни в дадена ситуация.

 • В случай, че болката се вписва в описанието под коронарна болка, или клинично прилича на инфаркт на миокарда, трябва да се вземе таблетка аспирин 500 mg (разтворими таблетки доза по-малко), да вземе полулежачее положение, изключи физически и емоционално-психическо натоварване (за предпочитане дори и да не ходят). Веднага трябва да се обадя на бърза помощ, е строго забранено сами да отидете навсякъде, дори и в клиниката.

В случай, ако посочените препоръки се оказаха ефективни, отиде болка, настана облекчение, следващото действие – задължително лечение в здравно заведение в най-кратки срокове.

Диагностичен модел

След като в клиниката или стационар може да се очаква, че лекарят ще проведе редица необходими диагностични процедури, всяка от които има определени стойности за потвърждаване на диагнозата. Въпреки привидната простота и разбираемост болезнени усещания, трябва да се вземат мерки за по номинациите, защото болката в областта на сърцето, особено за първи път възникнала, изисква сериозно диагностично търсене и добросъвестни отношения на пациента.

 1. История като. Подробен обзор на пациента помага задаване на приоритет на посоката на диагностично търсене и по-нататъшно спектър от лабораторни и инструментални изследвания.
 2. Физикальные проучване. Въпреки постиженията на съвременната диагностична апаратура в началния етап на диагностика с цел бързо и качествено определяне на диагнозата е необходимо да се гледа, пальпацию, аускультацию и при необходимост перкуссию, че е правилно проведени, ще спести ценно време и, може би, пари.
 3. Термометрия. Лесен, евтин, но много важен метод на изследване, който позволява да се определи посоката на глобалното диагностика търсене.
 4. Определяне на кръвното налягане. Позволява да се оцени работата на сърдечно-съдовата система като цяло.
 5. Электрокардиография (ЕКГ). Позволява с висока степен на сигурност потвърди аритмию, ишемию и инфаркт на миокарда, както и тромбоэмболию белодробната артерия.
 6. Общ анализ на кръвта. Позволява да се установи наличието на някакво възпалително заболяване, което сочи към една от горните причини болка в гръдния кош (трахеит, бронхит, плеврален излив, пневмония, миокардит и други причини, свързани с възпаление).
 7. Общ анализ на урината, дава представа не само за състоянието на отделителната система, но и за работата на много органи и системи.
 8. Биохимичен анализ на кръвта. Включва определянето на набор от показатели, избор на необходимите от тях се извършва от лекар въз основа на посочените по-горе диагностични действия с цел проверка на диагнозата.
 9. Ултразвукови, рентгенологические, магнитно-резонансна, ендоскопски и други техники за визуализация, позволяващи да потвърди наличието на промяна на структурата и устройството на органи и тъкани с цел да се потвърди диагнозата който има под себе си морфологическую основа.

Видео: специалист за болки в сърцето

READ  Ангиопластика съдове и артериите: балонна, лазерен, коронарна, следоперативния период

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00084 sec